Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned led 21, 2018 9:28 pm


Návrh poloostrovní FVE + monitoring

FVE systémy bez dodávek do DS pouze pro vlastní spotřebu - ostrovní hybridní FVE
Předchozí

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod netko » úte zář 03, 2013 7:34 pm

Caute
Niečo zaujimave prikladam aj ja so Studerom vid priloha. Je to postavene na VT-80, XTM48-4000, RCC-02, BSP-500, Xcom232i, a PLC S7-1200. trendy si zobrazujete ake sa vam lubia co pozapinate to zobrazuje. tie piky by som si nevsimal to su chybicky krasy(treba este doladit). PLC riadi co si naprogramujem. Este neake tyristorove riadenie vykonu spiral(treba mat sny, mozno sa raz splnia :) )
Přílohy
trendy.jpg
Vizu1.jpg
netko
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát srp 31, 2012 11:43 pm
Reputation: 1

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod mopadzi » úte zář 03, 2013 9:31 pm

hezké...máš vyřešenou komunikaci se Studerem?
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
mopadzi
 
Příspěvky: 416
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputation: 11

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod netko » stř zář 04, 2013 8:17 am

Ano mam uz to bezi len by to chcelo este doladit a poupravit troska podoplnat CRC a...
mopadzi píše:hezké...máš vyřešenou komunikaci se Studerem?
netko
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát srp 31, 2012 11:43 pm
Reputation: 1

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod mopadzi » stř zář 04, 2013 8:58 am

umíš číst registry i zapisovat parametry?
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
mopadzi
 
Příspěvky: 416
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputation: 11

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod Roger » stř zář 04, 2013 1:50 pm

Netko, v cem malujes o schema?
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod Roger » stř zář 04, 2013 1:58 pm

matej píše:
reprak píše:pokud se vrátím zpátky k měniči - vzhledem k nutnosti regulátoru pro baterie a absenci ethernetu mi pak asi vychází výhodněji ten Victron..

V blízké době bude konektivita systémů Studer rozšířena o Ethernet i GSM monitoring.

No konecne, sice o tom zatim moc nevim, no tyhle hracky by mely mit nejakou spolecnou platformu, aby v tom sly spoustet balicky podobnr jako ve WRT apod. Anebo snadno psat vlastni programy jako v Enigme2(v pythonu) -:) takove zelezo pak ma moralni zivotnost klidne 10 let, kdyz je kolem nej tvurci komunita a mnohdy prekonava anebo doplnuje vyrobce zarizeni :-)
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod Felix » stř zář 04, 2013 3:07 pm

Ahoj solárníci ,

mám dotaz na netko koukám že tvůj FV systém je velice podobný tomu co chci postavit já .
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=56&t=1431 je to Elektrárna v2 trošku níže .

Chci se zeptat jestli tu někde nemáš podrobnější chlívek o instalaci a parametrech atd . A taky jak jsi celkově spokojen . Jak to frčí v zimě atd ...


Dik :read:
Měnič/nabíječ Victron Energy MultiPlus 48V/4500W , Victron Blue Solar MPPT 150/70 , zatím nezapojeno ...
Felix
 
Příspěvky: 95
Registrován: stř led 16, 2013 2:55 am
Reputation: 5

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod netko » stř zář 04, 2013 5:29 pm

Roger píše:Netko, v cem malujes o schema?

WinCC 7.2 je vizu a obrazky su stiahnute zo Studeru orig ja malujem len ciarocky a tabulky to je pohoda.
netko
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát srp 31, 2012 11:43 pm
Reputation: 1

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod netko » stř zář 04, 2013 6:05 pm

To ma užieralo skoro cely rok kym som to vyriešil ako do PLCčka dostat data zo Studeru. Ked to mas v PLCčku vieš s tym robiť čo chceš(vizualizovať, spinať,...)

Roger píše:
matej píše:
reprak píše:pokud se vrátím zpátky k měniči - vzhledem k nutnosti regulátoru pro baterie a absenci ethernetu mi pak asi vychází výhodněji ten Victron..

V blízké době bude konektivita systémů Studer rozšířena o Ethernet i GSM monitoring.

No konecne, sice o tom zatim moc nevim, no tyhle hracky by mely mit nejakou spolecnou platformu, aby v tom sly spoustet balicky podobnr jako ve WRT apod. Anebo snadno psat vlastni programy jako v Enigme2(v pythonu) -:) takove zelezo pak ma moralni zivotnost klidne 10 let, kdyz je kolem nej tvurci komunita a mnohdy prekonava anebo doplnuje vyrobce zarizeni :-)
netko
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát srp 31, 2012 11:43 pm
Reputation: 1

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod Roger » čtv zář 05, 2013 12:23 am

A jaky Programovatelný logický automat pouzivas?
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod reprak » úte dub 01, 2014 10:42 am

Máte někdo zkušenost s komunikací při více než jednom kusu stejného zařízení na Studer sběrnici? Jak se změní adresace resp. jak se rozliší ty dva stejné moduly?
Plánuji rozšíření stávajícího Studer systému a zatím nevím jak se po připojení další komponenty na sběrnici bude adresovat - nebo je k tomuto někde nějaký klíč který jsem přehlédl?

Díky.
reprak
 
Příspěvky: 32
Registrován: čtv úno 21, 2013 8:08 pm
Reputation: 0

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod netko » úte dub 01, 2014 8:13 pm

So Studerom mam skusenost len s komunikaciou po zbernici RS232 cez prevodnik XCom232i, funguje to bez problemov. Je popisany protocol od Studeru. No ma to jeden hačik?? Otazka je ake data chces vycitavat? A ako rychlo? A ci chces od tych dat aj nieco riadit? Adresacia je popisana presne v protokole. skus stiahnut zo stranky studeru" Communication protocol Xcom-232i.zip"
mrkni obrazok XTM, VT tam maju adresu.

Pre Roger: Sory ze az teraz neak som prehliadol ale pouzivam Simatic S7-1200(1215)

reprak píše:Máte někdo zkušenost s komunikací při více než jednom kusu stejného zařízení na Studer sběrnici? Jak se změní adresace resp. jak se rozliší ty dva stejné moduly?
Plánuji rozšíření stávajícího Studer systému a zatím nevím jak se po připojení další komponenty na sběrnici bude adresovat - nebo je k tomuto někde nějaký klíč který jsem přehlédl?

Díky.
Přílohy
FVE_vizu.jpg
netko
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát srp 31, 2012 11:43 pm
Reputation: 1

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod reprak » úte dub 01, 2014 11:18 pm

Já nyní vyčítám informační hodnoty pomocí X-COM z XTM, BSP, VT-80 každou minutu a zapisuji je to mySQL. Z nich poté hodlám kreslit grafy, které budou přístupné na webserveru. Funguje to OK, ten jejich komunikační protokol popsaný tu mám, no ale stále mi nedochází jak na sběrnici rozliším kdy se ptám na tu samou informaci prvního VT-80 a kdy druhého (přidávat na sběrnici budu další VT-80).. V řetězci READ INFO se specifikuje mimo jiné dst_address jako adresa invertoru a ten mám a budu mít jeden, takže adresa v řetězci se nezmění...

Další věc co by mne zajímala - mám z manuálů načteno, že jakmile se zapojí na sběrnici 2 a více VT regulátorů, změní se na RCC panelu obrazovka Variotracku na Multi MPPT a ukazuje celkovou výrobu všech regulátorů atd. a pomocí SET tlačítka lze vejít do sub-menu a tam vidět údaje pro jednotlivé regulátory. Tak by mne zajímalo, zda je možnost číst ty akumulované hodnoty přímo nebo zda tyto vypočítává interně RCC a po sběrnici mám šanci číst pouze hodnoty každého regulátoru zvlášť a v případě potřeby je sčítat až aplikací pro vykreslování grafů..

Díky.
reprak
 
Příspěvky: 32
Registrován: čtv úno 21, 2013 8:08 pm
Reputation: 0

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod netko » stř dub 02, 2014 8:49 pm

3.5 Addressing the devices
address
devices
remarks

100 a virtual address to access all XTH, XTM and XTS see section “multicast addresses” 101 to 109
a single XTH, XTM or XTS inverter ordered by the index displayed

191 to 193
virtual address to access properties on all inverters on a phase : 191 for L1, 192 for L2 and 193 for L3
a read access return the value of the master of the phase
300 a virtual address to access all VarioTrack see section “multicast addresses” 301 to 331 VarioTrack ordered by the index displayed on the RCC
501 Xcom-232i alias for the gateway that the DTE uses to communicate (the Xcom-232i to which you speak with RS-232)
601=BSP

Jedna podstatna vec ak citas presneho zariadenia napr. z prvého VTčka 301 tak vyčitaš iba z neho a z druhého nie. Ale ak zapisuješ tak môžeš zapisovať bud presne len individualne do jednho VTčka alebo pomocou multicastovych adries 100=do všetkých XTMiek, 300-do všetkých VTčiek.

reprak píše:Já nyní vyčítám informační hodnoty pomocí X-COM z XTM, BSP, VT-80 každou minutu a zapisuji je to mySQL. Z nich poté hodlám kreslit grafy, které budou přístupné na webserveru. Funguje to OK, ten jejich komunikační protokol popsaný tu mám, no ale stále mi nedochází jak na sběrnici rozliším kdy se ptám na tu samou informaci prvního VT-80 a kdy druhého (přidávat na sběrnici budu další VT-80).. V řetězci READ INFO se specifikuje mimo jiné dst_address jako adresa invertoru a ten mám a budu mít jeden, takže adresa v řetězci se nezmění...
Rozlisis zariadenie presne cez dst adres , a adresa v retazci sa zmeni je to presne adresne(101 jedno XTM,102 druhe XTM,...) (301 prve VT, 302druhe VT,..)

Další věc co by mne zajímala - mám z manuálů načteno, že jakmile se zapojí na sběrnici 2 a více VT regulátorů, změní se na RCC panelu obrazovka Variotracku na Multi MPPT a ukazuje celkovou výrobu všech regulátorů atd. a pomocí SET tlačítka lze vejít do sub-menu a tam vidět údaje pro jednotlivé regulátory. Tak by mne zajímalo, zda je možnost číst ty akumulované hodnoty přímo nebo zda tyto vypočítává interně RCC a po sběrnici mám šanci číst pouze hodnoty každého regulátoru zvlášť a v případě potřeby je sčítat až aplikací pro vykreslování grafů..
Musis čitať všetko zvlašt a ručne spočitavať, RCC02/03 to tak spočitava.

Díky.
netko
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát srp 31, 2012 11:43 pm
Reputation: 1

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod reprak » čtv dub 03, 2014 12:23 pm

Diky.

Tohle jsem v te dokumentaci take cetl, ale neslo mi to dohromady s tim, ze nyni mam 1x XTM, 1x BSP, 1x VT-80 a Requesty pro Informace (nastavovani velicin nemam v planu, to zastoupi RCC) posilam vsechny na dst_address 101 (tedy prvni a jediny XTM v systemu) a dotazovane hodnoty pro XTM, BSP a VT-80 rozlisuji parametrem Object_ID a funguje to.. Tedy dst_address je stale 101 a object_id jsou z rady 3xxx pro XTM, 7xxx pro BSP a 11xxx pro VT-80... A pri tomto stavu jsem nechapal, jak rozlisit az nebudu mit pouze jedno VT-80, ale dve.

Tedy pokud spravne chapu dokumentaci a tve doporuceni, bude lepsi dotazovat jednotliva zarizeni XTM, BSP, VT-80 pres jejich indexovane adresy, pravda? Resp. to bude jedina moznost, protoze to co pouzivam ted prestane fungovat, resp. bude fungovat dal ale stale bude cist jen jedno VT, asi to s nizsim indexem kdyz adresuji vzdy XTM..

Pro priklad nyni pouzivam:

AA0001000000650000000A006F7100010100B80B00000100C590 pro zjisteni Input active power na XTM,
AA0001000000650000000A006F71000101005E1B000001007BC4 pro zjisteni veliciny Power z BSP,
AA0001000000650000000A006F7100010100002B000001002DE0 pro zjisteni Production of current day z VT-80 (nyni jedine VT v systemu)..

Funguje to bez problemu ale jak je videt, dst_address se v retezci nemeni (101) a meni se pouze Object_id jak jsem popisoval..

Takze zkusim pak zmenit ty adresy primo na adresy jednotlivych zarizeni jak radis.. Diky.

Ad RCC - myslel jsem si to, ze to pocita vnitrne. Ja stejne chci cist udaje z obou VT zvlast takze si je pak sectu nekde bokem v jinem programu.
reprak
 
Příspěvky: 32
Registrován: čtv úno 21, 2013 8:08 pm
Reputation: 0

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod netko » čtv dub 03, 2014 5:22 pm

reprak píše:Diky.

Tohle jsem v te dokumentaci take cetl, ale neslo mi to dohromady s tim, ze nyni mam 1x XTM, 1x BSP, 1x VT-80 a Requesty pro Informace (nastavovani velicin nemam v planu, to zastoupi RCC) posilam vsechny na dst_address 101 (tedy prvni a jediny XTM v systemu) a dotazovane hodnoty pro XTM, BSP a VT-80 rozlisuji parametrem Object_ID a funguje to.. Tedy dst_address je stale 101 a object_id jsou z rady 3xxx pro XTM, 7xxx pro BSP a 11xxx pro VT-80... A pri tomto stavu jsem nechapal, jak rozlisit az nebudu mit pouze jedno VT-80, ale dve.



Tedy pokud spravne chapu dokumentaci a tve doporuceni, bude lepsi dotazovat jednotliva zarizeni XTM, BSP, VT-80 pres jejich indexovane adresy, pravda? Resp. to bude jedina moznost, protoze to co pouzivam ted prestane fungovat, resp. bude fungovat dal ale stale bude cist jen jedno VT, asi to s nizsim indexem kdyz adresuji vzdy XTM..
Inak by si to nezistil keby si nemenil dst adres. on vie ze ked menis object id k comu to patri no vzdy s najnižšim 101, 301,..

Pro priklad nyni pouzivam:

AA0001000000650000000A006F7100010100B80B00000100C590 pro zjisteni Input active power na XTM,
AA0001000000650000000A006F71000101005E1B000001007BC4 pro zjisteni veliciny Power z BSP,
AA0001000000650000000A006F7100010100002B000001002DE0 pro zjisteni Production of current day z VT-80 (nyni jedine VT v systemu)..

Funguje to bez problemu ale jak je videt, dst_address se v retezci nemeni (101) a meni se pouze Object_id jak jsem popisoval..

Takze zkusim pak zmenit ty adresy primo na adresy jednotlivych zarizeni jak radis.. Diky.

Ad RCC - myslel jsem si to, ze to pocita vnitrne. Ja stejne chci cist udaje z obou VT zvlast takze si je pak sectu nekde bokem v jinem programu.
netko
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát srp 31, 2012 11:43 pm
Reputation: 1

Re: Návrh poloostrovní FVE + monitoring

Příspěvekod reprak » stř dub 09, 2014 2:08 pm

aha super, díky. až bude druhé VT-80 tak to předělám.
reprak
 
Příspěvky: 32
Registrován: čtv úno 21, 2013 8:08 pm
Reputation: 0

Předchozí

Zpět na Bez dodávek do DS

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: SemrushBot a 1 návštěvník

Reputation System ©'