Stránka 1 z 1

Trafo z UPS

PříspěvekNapsal: ned dub 05, 2020 8:59 pm
od dumi
Ahoj,

Vyhrabal jsem v zasobach trafo z UPS viz obrazek.

Bohuzel uz neviM co to bylo zac a jak to bylo zapojeny.

Vypada takhle:
IMG_20200405_215508.jpg


Napadlo me z nej pomoci H mustku a ne555 udelat obdelnikovej menic pro topnou tyc v bojleru. Vykon ta ups mohla mit cca 1kW.

Nema nekdo zkusenost jak bejvaj tyhle trafa navinuty a zapojeny?

Odhaduji ze ty tlusty draty budou na.baterii, ale.jsou 4 a vsechny maj nezi vsema pro me nezmeritelne malej odpor. Mam jen obyc multimetr. Pak.tusim ze ten cernej a bilej bude vystup, ale co jsou ty ostatni netusim....

Nechci to uplne jen tak pripojit na naky napeti kdyz vubec netusim co to muze udelat :-D

Re: Trafo z UPS

PříspěvekNapsal: pon dub 06, 2020 7:40 am
od kodl69
Ty tlustý fialový dráty vedly na dva spínací mosfety, který spínaly střídavě, žlutej na plus. Je to z doby, kdy bylo levný trafo a drahý polovodiče... Takže když zapojíš 12V (24V a raděj přes halogenku) střídavejch na fialovej a žlutej, zbytek si dokážeš oměřit. Nemá cenu pouštět obdélníky do trafa, to je jenom ke zlosti, EGS002 stojí pár korun a výstupní napětí se dá celkem jednoduše regulovat taky, aby byla regulace minimálně stupňovitá, když ne plynulá. A bude to sinus. Trafa z UPS obecně za moc nestojí, vysoká spotřeba naprázdo i vysoký ztráty v zátěži, ono je to dělaný na jmenovitej výkon po dobu 10minut, než dojdou baterky. Tohle trafo je tak max. na 500W trvale, ostatně stačí zmeřit průřez sloupku v cm2 , jeho mocnina je předpokladatelný výkon trafa...

Re: Trafo z UPS

PříspěvekNapsal: pon dub 06, 2020 8:18 am
od dumi
Diky. zkusim. Chci to jako vytezovac prebytku, takze by mi vetsi ztraty nevadili. Dokazu trafo i chladit, ale je mi jasny, ze to nabude na nakej extra vykon, ale kazdej Watt se ted pocita :) rozsiruju, pole a pres menic uz nestiham vytezovat. Mam vic v panelech nez na menici, takze potrebuju vytezovat bokem z DC vetve. v bojleru mam 3x1kW na 230V, takze idealne nec co da aspon tu 1kW trvale, Aktivni chlazeni mi nevadi. DC spirala nepripada v uvahu, protoze, jedu na 24V a mam to k bojleru pekelne daleko (treba 15m je vzdalenost mezi bat a bojlerem), takze bych tam pri DC vytezovani potreboval kabel jako k panelaku :)

Re: Trafo z UPS

PříspěvekNapsal: čtv dub 09, 2020 6:26 pm
od dumi
Tak vzhledem k tomu ze mam UPS od Oty, napad na menic pada.

Nevyuzije nekdo to trafo? Daruji.

Re: Trafo z UPS

PříspěvekNapsal: čtv dub 09, 2020 10:12 pm
od Matess
dumi píše:Diky. zkusim. Chci to jako vytezovac prebytku, takze by mi vetsi ztraty nevadili. Dokazu trafo i chladit, ale je mi jasny, ze to nabude na nakej extra vykon, ale kazdej Watt se ted pocita :) rozsiruju, pole a pres menic uz nestiham vytezovat. Mam vic v panelech nez na menici, takze potrebuju vytezovat bokem z DC vetve. v bojleru mam 3x1kW na 230V, takze idealne nec co da aspon tu 1kW trvale, Aktivni chlazeni mi nevadi. DC spirala nepripada v uvahu, protoze, jedu na 24V a mam to k bojleru pekelne daleko (treba 15m je vzdalenost mezi bat a bojlerem), takze bych tam pri DC vytezovani potreboval kabel jako k panelaku :)


Da se v cine koupit zvysujici DC menic co pise ze zvladne 40A. To uz by 1kW na DC mohla být...
https://www.aliexpress.com/item/4000232 ... web201603_

vyhodou je ze se tam da nastavit primo spodni napeti pri kterem se to ma rozjet...

Re: Trafo z UPS

PříspěvekNapsal: čtv dub 09, 2020 10:18 pm
od dumi
Chci to na bojler a tusim, ze v nem mam mokre teleso. to pry neni dobre napajet pomoci DC...

Re: Trafo z UPS

PříspěvekNapsal: čtv dub 09, 2020 10:36 pm
od Matess
muselo by to byt suche teleso a stejne si myslim ze by bylo jednodussi radeji natahnout ty hovadsky draty nez tam pridavat menic.