Stránka 1 z 1

spínání DC 56V/40A

PříspěvekNapsal: čtv bře 26, 2020 8:03 am
od LubošV
Zdravím všechny a ptám se, zda byste mi poradili vhodné DC solid state relé pro spínání topných tyčí v bojleru. Všechny zatímní pokusy s například:
https://www.aliexpress.com/item/3303719 ... web201603_ a podobnými skončily uškvařením spínacího prvku po jednom cyklu zap/vyp.
V současné době spínám zátěž předimenzovanými 3f stykači s kaskádově zapojenými kontakty. Z neznámých důvodů se občas stane, že sepnutím zátěže mi to vyhodí všechna BMS na 3 dílčích packách, což hrozí zničením reglů od panelů (PCM 8048) v době jejich oslunění. A to je těžký problém, proto nouzově topné tyče spínám ručně přes odpínače 100A.
Dík za odpověď, LubošV

Re: spínání DC 56V/40A

PříspěvekNapsal: čtv bře 26, 2020 8:52 am
od DanoP
Nepotesim, ale SSR rele na cca 60 -100A 60-100V DC od renomovaneho vyrobcu (napr. Crydom D1D80) stoji cez 100Eur.
https://www.tme.eu/sk/katalog/jednofazove-rele-s-vystupom-ssr_100052/?visible_params=914%2C2%2C757%2C936%2C915%2C916%2C167%2C698%2C945%2C32%2C317%2C10%2C82%2C35%2C270%2C2182%2C693%2C922%2C117%2C1605%2C522%2C138%2C430%2C1398%2C272%2C271%2C2390%2C31%2C429%2C74%2C73%2C1390%2C98&mapped_params=757%3A1478058%3B914%3A1459229%3B936%3A1503664%3B
Cena vyrazne stupa ak je spinane DC napatie nad 32-40V.
Inak bol tu na fore aj odkaz na analyzu cinskych SSR a aj na upravy aby to fungovalo ako ma a na doplnkove ochranne obvody.

Re: spínání DC 56V/40A

PříspěvekNapsal: čtv bře 26, 2020 8:57 am
od beethowen
LubošV píše:Zdravím všechny a ptám se, zda byste mi poradili vhodné DC solid state relé pro spínání topných tyčí v bojleru. Všechny zatímní pokusy s například:
https://www.aliexpress.com/item/3303719 ... web201603_ a podobnými skončily uškvařením spínacího prvku po jednom cyklu zap/vyp.
V současné době spínám zátěž předimenzovanými 3f stykači s kaskádově zapojenými kontakty. Z neznámých důvodů se občas stane, že sepnutím zátěže mi to vyhodí všechna BMS na 3 dílčích packách, což hrozí zničením reglů od panelů (PCM 8048) v době jejich oslunění. A to je těžký problém, proto nouzově topné tyče spínám ručně přes odpínače 100A.
Dík za odpověď, LubošV

Já to mám takto: viewtopic.php?f=3&t=5358#p119821
Je pravda, že ty čínské jsou většinou úplně na nic. mě to vydrželo tak 1 den a to jsem byl na 30% udávaných parametrů.

Re: spínání DC 56V/40A

PříspěvekNapsal: čtv bře 26, 2020 11:11 am
od thomas.007
Tak když čínské SSR používají čínské tranzistory, tak se ani nelze čemu divit.
šidí se jak samotný čip, tak přívodní drátky k čipu i heatspreader, který je z obyčejné oceli.
Zajímavý test je (asi v polovině stránky) zde: http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc.htm
Cituji: Destrukční proud tranzistorů:
TESLA KD605 >20A (tranzistor stále funkční),
RCA 2N3055 =17A (stav KO),
ST(TO-3) 2N3055 =15A (stav KO),
ST(TO-247) 2N3055 =16A (stav KO),
a teď finále
GM 2N3055 (čína)=prorazil se hned při zapnutí 50W halogenky...
http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc/2n3055.jpg

Re: spínání DC 56V/40A

PříspěvekNapsal: čtv bře 26, 2020 7:30 pm
od LubošV
Pánové, děkuji za tipy, asi zkusím ten Crydom.
LubošV

Re: spínání DC 56V/40A

PříspěvekNapsal: čtv bře 26, 2020 8:56 pm
od Tom_007
Ahoj. Já zatím tu čínu používám s úspěchem. Mám to DC 200 V. Spínám 70 V - 10 A řídicím napětím z reglu spínáným přes nastavený SOC. Nějaký pátek zatím funguje bez poruchy, ale mám to zatím jen tento rok.

Re: spínání DC 56V/40A

PříspěvekNapsal: čtv bře 26, 2020 9:13 pm
od beethowen
Tom_007 píše:Ahoj. Já zatím tu čínu používám s úspěchem. Mám to DC 200 V. Spínám 70 V - 10 A řídicím napětím z reglu spínáným přes nastavený SOC. Nějaký pátek zatím funguje bez poruchy, ale mám to zatím jen tento rok.

To 200V je jedno z těch lepších. Máš 200V 60A? A zkoušel jsi více než těch 10A?

Re: spínání DC 56V/40A

PříspěvekNapsal: pát bře 27, 2020 9:22 pm
od Tom_007
Bohužel jsem nezkoušel. Mám na to napojené dva panely paralelně. Až u nás udeří korona a bude více času, tak to vyzkouším trochu přepojit.

Re: spínání DC 56V/40A

PříspěvekNapsal: sob bře 28, 2020 8:26 am
od pavelsiman
Ja mam na pripájanie dc zataze victron Ochrana batérií Smart BP-100 48V len zopnem gnd. Mam otestované pri 48v 50A trvalé a na 24 v vetve tým mam oddelené LI-ION od Lifepo4 a v pohode aj 100A

Re: spínání DC 56V/40A

PříspěvekNapsal: stř dub 15, 2020 7:31 pm
od Jozef51
DanoP píše:... Inak bol tu na fore aj odkaz na analyzu cinskych SSR a aj na upravy aby to fungovalo ako ma a na doplnkove ochranne obvody.

Dano ta analyza a upravy SSR by ma zaujimali. Nemate presny odkaz kde to najst? (samozrejme idem to skusit aj ja)

Re: spínání DC 56V/40A

PříspěvekNapsal: čtv dub 16, 2020 7:24 am
od Jozef51
Dano, stravil som vecer nad MyP a hladal nieviempresneco a vobecneviemkde. Vysledok sa dal predvidat. Snad pomoze nahoda.
Inak ss rele bez upravy su na spinanie vacsich vykonov do ohrevnych telies ktore nemaju potlaceny vlastnu indukcnost podla mna - dost nevhodne. Jedine merania na systeme spinania DC do ohrevneho telesa som nasiel od oldak-a
viewtopic.php?f=5&t=4978&p=93877#p93859
Z jeho udajov je mozne odhadnut energiu puzlu po vypnuti na cca 1-2 Jouly. Nie je to nic strasne ak mate obvod ktory tuto energiu zachyti, nepusti spat do elektroniky a baterie. A nasledne trebars vyziari-spotrebuje na vhodnom odpore. Problemom su 2 Jouly u oldak-a ktory spatny pulz nezachytil a ten sa premenil na napatie cez 100V na privodnych vodicoch, elektrolyte, poistke a tranzistoroch spinaca (ktory samozrejme odisiel). Nieco podobne sa asi deje aj na ss rele. A ak rele nema dostatocne dimenzovanu prepatovu ochranu tak konci aj ss rele. Ale v systeme FVE ani toto nestaci. Prepatova ochrana ss rele moze ochranit elektroniku rele. Ale cast spatneho pulzu sa moze cez prepatovu ochranu rele dostat pred spinac (zalezi na jeho vnutornom zapojeni) a znicit elektroniku pred spinacom. Myslim, ze vsetky uvedene scenare nie su iba moj vymysel. Vsetko som precital v diskuziach na MyP.

Re: spínání DC 56V/40A

PříspěvekNapsal: čtv dub 16, 2020 9:01 am
od kodl69
energie 1-2 J? v indukované špičce od DC topného tělesa? W=L*I*I/2 mi to vychází na indukčnost v řádu milihenry pro proud 40A... A to jistě nebude tolik, ani včetně několika metrů kabelu. Spíš jde o Q celýho obvodu a tím i o napětí, které se naindukuje na spínacím prvku. kolikrát pokus o odrušení, tj kondenzátor připojenej paralelně k zátěži udělá medvědí službu, že vytvoří rezonanční obvod, díky kterýmu se zvýší napětí na spínacím prvku. Proto se používají na potlačení RC členy příp nelineární prvky jako transily a pod. Přenos energie na vstupo SSR v měřitelném množství se děje až při průrazu optočlenu, jinak je vevnitř kapacita řádu pikofaradů, přes kterou toho při technických kmitočttech moc neprojde, samozřejmě u vf je to jinak... Proto je vhodný mezi řízení a výkonový prvky vždy dát galvanický oddělelní, aby nedošlo k likvidačnímu efektu viz předchozí příspěvek. Pak na první pohled nikdo nechápe, proč se odporoučel procesor, a ono to přišlo po gnd z přep. ochrany...

Re: spínání DC 56V/40A

PříspěvekNapsal: čtv dub 16, 2020 12:33 pm
od Jozef51
kodl69 píše:energie 1-2 J? v indukované špičce od DC topného tělesa? W=L*I*I/2 mi to vychází na indukčnost v řádu milihenry pro proud 40A...

1-2J je hruba odhadometria z toho co popisal oldak. V podstate su to jedine cisla o ktore sa viem aspon nejak opriet (nemam a nebudem mat podobny system). Ze zhorelo nejake ss rele znamena iba jeddine. Asi boli prekrocene nejake technicke hranice. A potom mozno bolo vadne. Zaujimave na Danovom prispevku je to, ze podobny problem uz niekto vyriesil. A bolo by fajn vediet ako.