Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát srp 23, 2019 1:20 am


Sestava Victron

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
PředchozíDalší

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » pát bře 08, 2019 6:46 am

Bude tam měnič 48V-24V na tom PLC a veškeré řídící příslušenství.
Potom měnič 48V-12V na tom ADSL modem, switch, a miniPC.
Spotřeby budu muset změřit a podle toho objednat patřičný zdroj.

S tím USB to není špatný nápad. Jeden USB hub s externím napájením se mi někde válí.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1565
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod PavelR » pát bře 08, 2019 4:33 pm

ja pouzil izolovane dcdc zdroje meanwell z nabidky tme v provedeni na zastavbu - jen dps. chtel jsem napajeni mit oddeleny od vseho kolem. Nechtelo se me s tim bastlit tak jsem koupil hotovy. Pro montaz jsem pouzil plastovou nohu na din listu
PavelR
 
Příspěvky: 1875
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » pát bře 08, 2019 5:40 pm

Já mám vyhlídlej tento. https://www.czech-meanwell.cz/meanwell/ ... -d2451.htm a stejnej na 12V.
Jeslti je izolovanej nebo ne netuším.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1565
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod kodl69 » pát bře 08, 2019 5:59 pm

je izolovanej. Zajímavá je ta vlastní spotřeba pod 1W, jestlipak to bude pravda? Na 48V používám běžně 12V adaptéry, co někde najdu vyhozený, většina jich funguje bez problému, akorát dají tak polovinu jmenovitýho proudu. Ale ten cenovej rozdíl... Mám tady bedničku izolovanejch DC-Dc modulů 48V/5V, kdyby někdo potřeboval, klidně jich pár můžu postrádat. Jsou to malinký destičky, odhaduju to tak na 5V/200mA, tj arduino a displej, bez síťové karty, nebo EP8266 by to mělo zvládnout...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3767
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod PavelR » pát bře 08, 2019 8:16 pm

nejaky volnobezny spotreby budou vzdycky. On aji ten original venus a podobny hebla maji nejakej ten W.

Halt u tech hybridu a vubec tech novych koncepci kde jsou ruzny prevodniky z tamtoho na toto a pak jeste dal switche plc ... tak se nejaky ty w naskladaji
PavelR
 
Příspěvky: 1875
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod PavelR » sob bře 09, 2019 5:31 pm

Dneska jsem si trosku hral. Jen dopilovat tu grafiku ta je tristní
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
PavelR
 
Příspěvky: 1875
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » úte bře 19, 2019 9:38 am

Tak sem aktivoval měření DC spotřeby a svítí tam tak 5 až 30W. Takže si myslím, že chyba vzniká součtem měření DC spotřeby na multiplusu a mppt. Nejspíš nebudou tak přesný jako bočník v BMW.
Že by to šlo nějak kalibrovat sem na webu victronu nenašel.
Žádnou spotřebu DC nemám.

A věc č.2
V CCGX vidím položku solar charger voltage control na Off. Když se podívám do bluesolar, tak ten si myslí, že napětí baterky je 54.4V ale podle BMW je napětí baterky 54.12V, takže je zbytečně omezenej nabíjecí proud ze soláru.
Myslím, že to bude tím, že tato položka je na off, ale nějak nevidím možnost to zapnout.
Battery monitor mám na auto a je vybrán BMV.

a věc č.3
mppt přechází do absorbce a float poněkud rychle. Nastavil jsem napětí absorbce na 55,2V a dobu 10 min. Přesto ta doba trvá tak minutku a napětí baterky ani nedosáhlo nastavené hodnoty. Asi sem to nastavování nějak nepochopil, jsem poskvrněnej nastavováním tristaru.

viz:
https://vrm.victronenergy.com/installat ... e/39df0934

heslo je mypower
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1565
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod rasto » úte bře 19, 2019 4:09 pm

dracekvo píše:Tak sem aktivoval měření DC spotřeby a svítí tam tak 5 až 30W. Takže si myslím, že chyba vzniká součtem měření DC spotřeby na multiplusu a mppt. Nejspíš nebudou tak přesný jako bočník v BMW.
Že by to šlo nějak kalibrovat sem na webu victronu nenašel.
Žádnou spotřebu DC nemám.

A věc č.2
V CCGX vidím položku solar charger voltage control na Off. Když se podívám do bluesolar, tak ten si myslí, že napětí baterky je 54.4V ale podle BMW je napětí baterky 54.12V, takže je zbytečně omezenej nabíjecí proud ze soláru.
Myslím, že to bude tím, že tato položka je na off, ale nějak nevidím možnost to zapnout.
Battery monitor mám na auto a je vybrán BMV.

a věc č.3
mppt přechází do absorbce a float poněkud rychle. Nastavil jsem napětí absorbce na 55,2V a dobu 10 min. Přesto ta doba trvá tak minutku a napětí baterky ani nedosáhlo nastavené hodnoty. Asi sem to nastavování nějak nepochopil, jsem poskvrněnej nastavováním tristaru.

viz:
https://vrm.victronenergy.com/installat ... e/39df0934

heslo je mypower

Zdravím
kalibrovať sa to nedá. Behá to ako chce +-30W aj mne :lol: ale pokiaľ tam niesú DC spotrebiče tak to nezaklikávať nech to nieje na displeji ;)

věc 2,3)
skontroloval by som v CCGX či je zakliknuté DVCC, tak isto SVS. Tak isto by som v multipluse (VEConfigure) v záložke charger skontroloval či sú rovnaké údaje (absorption voltage,float voltage, absoption time) ako v MPPT regulátore.

pre kontrolu by bolo dobré vo www.vrm. widgets dať zobraziť aj graf:Solar Charger Voltage and Current ;)
rasto
 
Příspěvky: 41
Registrován: sob dub 08, 2017 7:53 am

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » úte bře 19, 2019 5:18 pm

DC zatím není, ale bude. Jen sem si chtěl ověřit, že jak sem dříve psal, protože se to dopočítává z více snímačů, že to nemůže být přesné. Někdo tu totiž psal, že mu to sedí na watt.
Jen sem si potvrdil domněnku a raději se ještě zeptal.

DVCC zaškrtnuté nebylo. Co jsem pochopil z návodu, tak je to jen nějaké globální omezení nabíjecího proudu od více dobíječů. No zaškrtnul jsem to.
SVS zaškrtnuté bylo.

V záložce charger nemůžu nic nastavovat. Mám charger deaktivovaný a měnič není připojený na DS.

Přidal jsem.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1565
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » čtv bře 21, 2019 10:47 am

Tak volba DVCC vyřešila problém s různým napětím mez BMW a BlueSolar. I když podle návodu měla dělat trošku něco jiného :)

Nicméně zjišťuju, že ani Victron s CCGX není žádná výhra. Čekal jsem, že budu moci nadřazeným systémem kecat do víc věci pomocí TCP/IP Modbus.

Nyní bojuju s tím, že regulátor si skáče nějak podle svého uvážení mezi bulk/absorbce/float. Tristar se v tomto choval mnohem mravněji. Dokonce po zapnutí volby omezení dobíjecího proudu do baterie už se mu do absorbce nechce vůbec a tupě drží float napětí.

A taky mám teď problém, že na 54.4V zhruba od 75% kapacity baterie docházi k omezování dobíjecího proudu, protože baterka už do sebe při tomto napětí víc neveme. Teď na chybí ještě 60Ah a nabíjecí proud je 17A.

Chtěl jsem nadřazeným systémem třeba do 90% SOC zvýšit nepatrně nabíjecí napětí, aby toho baterky pojmuli více. Nebo si pomoci aktivací equalize. Jenže ani jeden z těchto parametrů nejsem schopen ovlivnit. :-/
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1565
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod FRSO » čtv bře 21, 2019 11:06 am

Nyní bojuju s tím, že regulátor si skáče nějak podle svého uvážení mezi bulk/absorbce/float. Tristar se v tomto choval mnohem mravněji. Dokonce po zapnutí volby omezení dobíjecího proudu do baterie už se mu do absorbce nechce vůbec a tupě drží float napětí.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud MPPT přešel již do floatu, tak snížení nabíjecího proudu se projeví až při poklesu napětí na aku a za určitý čas, pokud se ale odebírá výkon z měniče a stačí ho dodávat panely, tak bude ve floatu pořád-výkon jede panely-měnič-odběr. Je potřeba si to vysledovat na tom MPPT kdy co nastavá při nabíjení, atd.
FRSO
 
Příspěvky: 938
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » čtv bře 21, 2019 11:16 am

No jo.
Ale absorbci mám natavenou na 5 min a 55.2V.
Teď jsem na to koukal a do stavu absorbce přešel a ještě ani nebylo dosažené nastavené napětí a do floatu přešel po chvilce.
A musel sem vypnout omezení napětí, jinak se do absorbce nerážil přejít vůbec.

Tristár nabíjel do 55.2V ve fázi bulk. Potom přešel do absorbce a držel napětí stále 55.2 a po pěti minutách přešel do float.

Nějak to jeho chování nechápu.

1.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1565
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod FRSO » čtv bře 21, 2019 12:08 pm

dracekvo píše:No jo.
Ale absorbci mám natavenou na 5 min a 55.2V.
Teď jsem na to koukal a do stavu absorbce přešel a ještě ani nebylo dosažené nastavené napětí a do floatu přešel po chvilce.
A musel sem vypnout omezení napětí, jinak se do absorbce nerážil přejít vůbec.

Tristár nabíjel do 55.2V ve fázi bulk. Potom přešel do absorbce a držel napětí stále 55.2 a po pěti minutách přešel do float.

Nějak to jeho chování nechápu.

1.png

A měřil jsi to kde to napětí ?, rozhodující je dosažené napětí na MPPT, pokud máš úbytek mezi MPPT a aku, tak se to tak může chovat, (nepoužíváš Senze jako měl MPPT Tristar). Do Floatu přechází MPPT Victron když poklesne proud do aku tuším pod 3A ?? u 30A a 50A to bylo 2A, u slabších do 20A to bylo 1A.
FRSO
 
Příspěvky: 938
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » pon bře 25, 2019 10:14 am

Stejně to nechápu, proč to přejde z bulk do abs aniž by to dosáhlo napětí abs 55,2V a ještě to tam je jen jednu vteřinu a pak to jde do float.
Potřebuju aby to do baterky valilo, takhle je to nabíjení neúměrně dlouhý.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1565
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod FRSO » pon bře 25, 2019 5:28 pm

dracekvo píše:Stejně to nechápu, proč to přejde z bulk do abs aniž by to dosáhlo napětí abs 55,2V a ještě to tam je jen jednu vteřinu a pak to jde do float.
Potřebuju aby to do baterky valilo, takhle je to nabíjení neúměrně dlouhý.


To bude spíš minuta, jaký tekl proud do aku při tom napětí 45,45V, to napětí bylo měřeno z MPPT přímo ze svorek, nebo přes ten konektor VE Direct ? Nějak to nechápu, testoval jsem spoustu MPPT až do 50 A a žádný se takhle nechoval. Z ABS může přejít rychleji, ale ten proud musí klesnout na určitou hodnotu, u tvého tuším cca 3A.
FRSO
 
Příspěvky: 938
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod PavelR » pon bře 25, 2019 5:41 pm

ja aktualne neresim stavy nabijeni nijak vsechny mam stejne nastaveny na 59V (aktualne nicd) ale DC vytezovac mam nastaven na spinaci napeti 58V takze pri 58V uz sepne prvni DC spirala to uz mam nejakych 90% SOC a aku se nabiji pomaleji a i na tomto napeti postupne dojdou na 100%. Protoze pokud bych nabijel velkym proudu tak ke konci nabijeni uz napeti na aku vyleze rychle nahoru a omezuje to vyrobu.

jinak ta presnost dc spotreby me celkem sedi pokud se meni vyroba z reglu tak to sem tam lehce ujede, ale kdyz neni vyroba, tak je to pouze proud do PJ a tam to sedi - nemam multiplus takze je to vypocet o jednu promennou mensi. jen regly a BMV
Naposledy upravil PavelR dne pon bře 25, 2019 5:46 pm, celkově upraveno 1
PavelR
 
Příspěvky: 1875
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » pon bře 25, 2019 5:44 pm

Pravda, je to minuta, nějak jsem špatně koukl. Ale i kdyby to byla jen minuta, tak stejně ani tu minutu nedosáhl na nastavené absorpčního napětí. Dneska sem v práci seděl a poctivě sledoval online monitor.

No je to napětí co si změřil sám regulátor a vyčteno je to přes vrm portál. Na druhém obrázku je stav vidět. Ten drobounkej zub. Napětí 54.45V a proud v té době necelejch 40A.

Je to problém, protože tím jak leží baterka na 54.4V, tak se strašně pomalu dobíjí.

Já bych čekal chování jako měl tristar. Ten to valil do baterky na absorpční napětí. Když ho dosáhl, tak ho držel po nastavenou dobu a až pak přešel do float.

Několikrát sem už koukal do nastavení regulátoru, ale tam nic není. Těch voleb proti tristaru je tam jen pár. Jedině co mě napadá je zkusit změnit dobu absorpce na nějakou větši než 10 min. Třeba 30 min co se stane.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1565
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod rva » pon bře 25, 2019 6:07 pm

Já bych to tak nechal. I ta napětí na baterii. A pro vyšší využití bych zapínal dle SOC s předstihem vytěžovače.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1378
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Sestava Victron

Příspěvekod FRSO » pon bře 25, 2019 6:20 pm

dracekvo píše:Pravda, je to minuta, nějak jsem špatně koukl. Ale i kdyby to byla jen minuta, tak stejně ani tu minutu nedosáhl na nastavené absorpčního napětí. Dneska sem v práci seděl a poctivě sledoval online monitor.

No je to napětí co si změřil sám regulátor a vyčteno je to přes vrm portál. Na druhém obrázku je stav vidět. Ten drobounkej zub. Napětí 54.45V a proud v té době necelejch 40A.

Je to problém, protože tím jak leží baterka na 54.4V, tak se strašně pomalu dobíjí.

Já bych čekal chování jako měl tristar. Ten to valil do baterky na absorpční napětí. Když ho dosáhl, tak ho držel po nastavenou dobu a až pak přešel do float.

Několikrát sem už koukal do nastavení regulátoru, ale tam nic není. Těch voleb proti tristaru je tam jen pár. Jedině co mě napadá je zkusit změnit dobu absorpce na nějakou větši než 10 min. Třeba 30 min co se stane.


Napětí pro Bulk i ABS je stejné, Float pak menší, já mám z DS na Multiplus nastaveno ještě Storage cca 13,3V pro 12V systém. Tristar má Bulk, ale má to stejně s ABS, ale má pak čas 150-180min dle zvoleného Aku. Po tomto času přejde do Float 13,4-13,70V, nebo vše dle nastavení v režimu Gustom.

Tak jsem se ještě díval do nastavení a ty jsi změnil ten ABS čas 6h, ten já nechávám všude, je to ochranný čas kdyby byl aku nějak vyzkratovaný, nedosáhl zadané napětí, tak odpojí panely. Ty mu tím malým časem neumožníš docílit to nastavené napětí, on to vyhodnotí jako problém, ukončí nabíjení a hned přejde do Floatu dle mě. Taky jsem to kdysi tak nastavil a musel jsem tam dát těch 6 hod.
FRSO
 
Příspěvky: 938
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod FRSO » pon bře 25, 2019 8:12 pm

Tak co jsi zjistil na tom MPPT ?
FRSO
 
Příspěvky: 938
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

PředchozíDalší

Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], SiteExplorer [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'