Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte zář 17, 2019 11:46 pm


Sestava Victron

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
PředchozíDalší

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » úte úno 26, 2019 2:23 pm

Nemůžu editovat.

Je to tento konektor?
https://konektor-kabel.cz/jst-ph-f-telo ... poz.-rm200
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1615
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » úte úno 26, 2019 3:25 pm

A psal jsem si technikem neosolaru.
On victron neumí jet v ostrovním režimu a pouze v případě přetížení nebo vybití baterek přepnout na ds? Já nějak žil v tom, že to umí pomocí antiostrovního relé.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1615
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod xmasin » úte úno 26, 2019 3:40 pm

Měl by umět, mám pocit, že je to s asistentem HUB-1 policy 3. Více zde https://www.victronenergy.com/live/ess:design-installation-manual kapitola 8.
xmasin
 
Příspěvky: 1137
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » úte úno 26, 2019 6:19 pm

Tak to prozkoumám až budou komponenty doma. Kdyby to uměl, tak super. Šlo by to provozovat jako odděleně od sítě bez přetoků.

Ale rozběhnul jsem na raspberry pi ten image. Web funguje. Jen na monitoru mám jen konzoli. No čtu manuály, jen z toho zatím moc moudrej nejsem. S linuxem nedělám.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1615
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod PavelR » stř úno 27, 2019 6:10 am

Ano original je tam konzole. Viz youtube odkaz nize. Raspberry si muzes vyzkouset za par korun a kdykoli si pak koupit Venus GX pokud se ti to nebude libit.

Ostrovni provoz umi. Vim o jedne instalaci, kde to je pouzito z duvodu zamezeni pretoku. Nekonfiguroval jsem to ja, ale tusim ze k asistentu ESS byl dohran dalsi asistent, ktery toto delal. Chce to vyzkouset. Kazdopadne to v ostrovu bude mit flikr - pokud ti to nevadi proc ne.

nejaky odkazy:
DIY kabel zapojeni
http://beta.ivc.no/wiki/index.php/Victr ... _DIY_Cable

tyto opta jsem pouzil na odilozovani 2x na jeden kabel, nebo levnejsi modul s adum jak psal kodl69
https://www.tme.eu/cz/details/tlp2367-e ... tlp2367eo/

tady ohledne image a instalace Venus a komponent
https://github.com/victronenergy/venus/ ... enus-image

tady v case 21:17 jde videt jak zapnout GUI. Delal jsem to podle tohoto a na HDMI funguje. Na tom displayportu nebo co to na tom raspbery je nemam vyzkouseno. O nekolik sekund pozdeji je videt jakym textem a v jakem souboru nastavit rozliseni obrazu. Jinak borec si to na tom videu ozivil i s touchscreenem ale toto jsem ani nezkousel to je nad muj linuxovej skill - spousta pismenek do konzole. Toto fakt ne.
https://www.youtube.com/watch?v=I39uEwnrXWc
PavelR
 
Příspěvky: 1908
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » stř úno 27, 2019 6:53 am

Přesně tak jsem to pojal, Protože podle vyjádření technika stejně MK3-USB kabel potřebuju pro nastavení měničů. Takže proč nejdřív nevyzkoušet raspberry, když ho mám doma. Kdyby to nějak zlobilo, tak venus můžu dokoupit kdykoliv.

Zajímavé, že toto neví ani technik. Chtěl mě odkázat na někoho dalšího, který navrhuje nějaký zakázkový ASO sestavy, který to prej umí. Asi objednám jeden měnič a budu si hrát. Drobný flikr nevadí, pokud nebude takový, že se třeba vypne pc, nebo zastaví kompresor v lednici.

Přesně tyhle odkazy jsem našel a podle nich se mi to povedlo rozběhnout :) Jen na ten malej displej sem krátkej. Budu číst dál.
Zajímavé, že venus je v čj, ale vrm portál není.

EDIT:
Co si myslíte o tomto převodníku? Jestli už je izolovanej, tak bych se nemusel s ničím vyrábět.
https://www.aliexpress.com/item/ch340-f ... 52335.html
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1615
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod kodl69 » stř úno 27, 2019 8:56 am

to je ono, ADUM1201 +B0505 +CH340 nebo FTDI - zase to číňan okopíroval, dokonce to dal na jednu desku i s USB/uart ! To je do nebe volající troufalost :) Ten B0505 prakticky nepotřebuješ, ale v rámci univerzálnosti je dobrý, že tam je.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3854
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » stř úno 27, 2019 3:52 pm

Je tu nějakej linuxák?
Našel sem třeba návod jak zprovoznit malej 3.5ldc displej napojenej na GPIO port.
Jenže sem se zasek na tom, že ve victron verzi sudo není.

https://trickiknow.com/raspberry-pi-3-c ... t-started/
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1615
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod xmasin » stř úno 27, 2019 4:03 pm

Pokud jsi připojený jako root, tak sudo nepotřebuješ.
xmasin
 
Příspěvky: 1137
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » stř úno 27, 2019 4:07 pm

jo, tak sem vynecahl sudo. A skončil sem hned na druhém příkazu. git command not found :D Asi se s mířím s tím, že display nebude.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1615
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod kodl69 » stř úno 27, 2019 4:30 pm

a co si ho doinstalovat:
Kód: Vybrat vše
add-apt-repository ppa:git-core/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install git

aspoň nějak takhle to funguje v Ubuntu based linuxech.
tady je k tomu víc.
https://git-scm.com/download/linux
používání linuxu je o umění používat vyhledávač, a pro ty starší - najde se hodně společnýho s MS-DOS .
Novejší desktop verze jsou už hodně klikací, ale ten rasbpian nebo co máš v tom rbpi je takovej hodně osekanej, aby to ten procesor, co už dávno není ani v telefonech, vůbec zvládnul...
já mám teda k rbpi koupenej 7" hdmi touch lcd, připojil jsem micousb napájení, microusb pro touch a HDMI propojku a nic neinstaloval, 7" jede i s normálním desktopem, na konec asi bude na HTPC pro ovládání hudby, když není zapnutá TV...
Na linux aplikace bych dnes spíš použil nějaký levný minipc, pokud nepotřebuješ z nějakýho důvodu přístup ke gpio a stačí ti usb/uart a pod převodníky. Takovej krámek se spotřebou nepatrně větší než rbpi se dá koupit do 2kKč, a připojuješ standartní periferie, má to trochu výpočetní výkon a td...
Naposledy upravil kodl69 dne stř úno 27, 2019 4:39 pm, celkově upraveno 1
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3854
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » stř úno 27, 2019 4:36 pm

No nic.
Necháme to na zimu.

Webove rozhraní bude dostatečné a mobilní aplikace je taky fajn. S tím se dá žít. Stejně celá elektrárna bude mimo obytnej prostor, tak ten display není důležitej.
Teď už jen čekám až přídou komponenty a hurá zapojovat.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1615
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod Martin P » stř úno 27, 2019 4:47 pm

Dobrý den.
Victron který mám doma mi běžně funguje v ostrovním režimu. Na síť se připojuje pouze pokud je veliký odběr a v případě vybitych baterií. Tam to mám v režimu HUB nastavené tak, že se při 50V na baterii přepne na síť a v případě jejího výpadku baterie dojede až do 47V ( mám kombinaci Lifepo a olova). V tomto režimu výpadek DS vůbec nepoznáme.
Jediný problém nastává pokud dám manuální příkaz k dobíjení baterie ze sítě a během nabíjení baterie z DS vypadne DS. Měnič se vypne a elektrikář mi k venusu dál hlídací relé sítě, které příkaz k nabíjení ze sítě zruší. Měnič mi tak asi za 3/4 minuty opět najede do ostrovního režimu. Při nahození sítě se to zopakuje.
Takto nastavené a udělané mi to funguje v pořádku a nevšiml jsem si žádných pretoku do DS.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS. Tři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/240Wp, západ 3x3/235Wp =7155Wp). Tři regly PCM 60X, dvě baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo4 nominál 200Ah, skutečně tak 100Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Martin P
 
Příspěvky: 179
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Sestava Victron

Příspěvekod kodl69 » stř úno 27, 2019 4:48 pm

a ten tvůj displej nemá HDMI? pokud ti stačí jenom displej, tak se snad nic neinstaluje, zapojí se konektory a hurá. na ovládání do usb klasická klávesnice a myš. Ale je fakt, že při posledních pokusech s raspianem jsem si na lokale jenom zprovoznil SSH a ovládal to přes to, to je jedna z výhod linuxu, že je ti jedno, kde se ten hw fyzicky nachází, hlavně, že je připojenej k síti ...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3854
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » stř úno 27, 2019 4:52 pm

Nemá. Je to tenhle display https://makerfabs.com/Open-Hardware?product_id=189
zapojuje se jen pomoci GPIO portu. Kdysi sem to koupil na pokusy, ale nakonec sem se k tomu nedostal.
Přes HDMI na velkém monitoru mi to normálně funguje.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1615
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod xmasin » stř úno 27, 2019 5:11 pm

Martin P píše:Dobrý den.
Victron který mám doma mi běžně funguje v ostrovním režimu. Na síť se připojuje pouze pokud je veliký odběr a v případě vybitych baterií. Tam to mám v režimu HUB nastavené tak, že se při 50V na baterii přepne na síť a v případě jejího výpadku baterie dojede až do 47V ( mám kombinaci Lifepo a olova). V tomto režimu výpadek DS vůbec nepoznáme.
Jediný problém nastává pokud dám manuální příkaz k dobíjení baterie ze sítě a během nabíjení baterie z DS vypadne DS. Měnič se vypne a elektrikář mi k venusu dál hlídací relé sítě, které příkaz k nabíjení ze sítě zruší. Měnič mi tak asi za 3/4 minuty opět najede do ostrovního režimu. Při nahození sítě se to zopakuje.
Takto nastavené a udělané mi to funguje v pořádku a nevšiml jsem si žádných pretoku do DS.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.

O jakou verzi HUBu se jedná? Victron postupně migruje všechny HUB asistenty na ESS.
xmasin
 
Příspěvky: 1137
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod Martin P » stř úno 27, 2019 6:45 pm

Pokud vím, je to HUB 1.
Jak někdo dříve píše o flikru tak to je pravda. Občas si v kuchyni všimnu lehkého pomrkavani zářivek. Ledky to již nedělají, úsporky jak která.
S-UPS. Tři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/240Wp, západ 3x3/235Wp =7155Wp). Tři regly PCM 60X, dvě baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo4 nominál 200Ah, skutečně tak 100Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Martin P
 
Příspěvky: 179
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » stř úno 27, 2019 6:54 pm

A zeptám se. Jde nějak vytáhnout nastavení z měniče a poslat v nějakém souboru na prozkoumání?
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1615
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod rasto » stř úno 27, 2019 7:48 pm

dracekvo píše:A zeptám se. Jde nějak vytáhnout nastavení z měniče a poslat v nějakém souboru na prozkoumání?


Ano da sa to vytiahnut aj pozriet. Je potrebne nainstalovat VE configure
https://www.victronenergy.com/support-a ... s/software
Nastavenie-subor mozem poslat na email
Pouzivam ESS aj bez pripojenia k DS ;o)
rasto
 
Příspěvky: 41
Registrován: sob dub 08, 2017 7:53 am

Re: Sestava Victron

Příspěvekod Martin P » stř úno 27, 2019 7:49 pm

Zkusím se na to zeptat elektrikáře který mi to montoval a nastavoval. Momentálně jsem na dva měsíce na školení v České Třebové a domů jezdím jen na víkendy.
S-UPS. Tři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/240Wp, západ 3x3/235Wp =7155Wp). Tři regly PCM 60X, dvě baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo4 nominál 200Ah, skutečně tak 100Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Martin P
 
Příspěvky: 179
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

PředchozíDalší

Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'