Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát zář 20, 2019 4:27 am


Sestava Victron

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Další

Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » pon úno 25, 2019 4:51 pm

Ahoj,
takže pokračuju s přípravou řešení svojí 3f elektrárny. Čekal sem až výrobce axperta příde s něčím novým. Ale bohužel očekávání v podobě snížení klidové spotřeby a možnosti přímého ovládání jednotlivých součástí měniče se nenaplnilo.

Takže se plácnu přes kapcu a půjdu do victrona. Bude to mít několik výhod. Jednotlivé komponenty budou oddělené, takže podle stavu financí budu moct pomalinku upgradovat.
Další výhody jsou o poznání menší klidová spotřeba. Nevýhoda že za vyšší cenu bud mít slabší elektrárnu. Ale možná za rok díky vyšší účinnosti a řádově nižší klidové spotřebě zužitkuju více elekriky jak se silnější ale rozežranou elektrárnou.

Jenže sem se o produkty od victrona nikdy nezajímal tak potřebuju pomoct.

Plán je takový. Koupit mppt nabíječ 70A. Protože chci časem k 2850Wp přidat ještě 3x240Wp panelů a na to by měla 70a verze stačit.
Měnič MultiPlus-II 3000VA. Ještě uvidím jesli zatím jeden, nebo rovnou 3ks. Pokud dobře chápu popis, budu si ho moci podle libosti nakonfigurovat jako ostrovní měnič, který při přetížení přepne na DS, nebo měnič který bude dososávat s DS. Navíc je v něm přímo ošetřeno vypnutí nepotřebných věcí při výpadku proudu.
Zároveň píšou možnost sérioparaelního zapojení. Takže bych časem mohl doplnit další 3ks a získat tak dvojnásobný výkon na fázi.
Chci měřit Ah baterie, takže to bude včetně BMV 700.

Teď několik otázek.
1. Jaký regulátor. 70A tam jsou 4 verze. Od 14 do 20 tis. Tačí mi ten nejlevnější?
2. U regulátoru nějak nevidím svorky na monitorování napětí baterie. Veme si regulátor akt napětí z BMV 700?
3. Jaký kabely budu potřebovat to vše nějak propojit?
4. Pokud to budu chtít vše propojit, aby to spolu spolupracovalo, zapínat měniče automaticky podle SOC baterie, ukládat si data do svojí databáze a vzdáleně monitorovat a nastavovat, tak potebuju Venus GX? Budu tam mít miniPC s Windows, nešlo by to nějak levněji?
Ovládání chci hlavně. Vypni měniče, tj. dům přejde na DS, zapnout dobíjení baterek z DS, připnout boiler.

Zaujmul mě produkt VE.Bus BMS, ale manuály victronu jsou nějaký tupý a vůbec nechápu jak se to zapojuje na baterku. Tj. jak to měří jednotlivé články.

Budu potřebovat ještě něco, nezapoměl sem na nic?
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod xmasin » pon úno 25, 2019 5:06 pm

Začnu u regulátoru, rozhodně vzít Smart verzi a co se týče napětí (150V / 250V) tak tu vzít podle plánovaného počtu panelů v sérii. Je dobré si to spočítat pomocí tohoto Excelu hhttps://www.victronenergy.com/upload/software/FVE-MPPT-Calc-2_7.xlsx.
Monitor baterie vzít také Smart verzi (BMW-712). Výhoda Smart verzí je ta, že mají vestavěný Bloutooth a lze je monitorovat a nastavovat z mobilního telefonu aplikací Victron connect.
Místo VenusGX jde použít Raspberry PI s VenusOS, je to uvolněné, ale bez podpory. Sám mám VenusGX, ale zatím ho používám jen ma monitoring a řízení řeším přes Loxone.
Co se týče VE.Bus BMS, tak to chodí jen s bateriemi, které mají v sobě VE.Bus monitor, takže asi k ničemu.
xmasin
 
Příspěvky: 1137
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » pon úno 25, 2019 5:38 pm

Sem blbej. Vůbec sem si nevšiml, že ten nejdražší je na 250V :D No ten se bude hodit, až budu dávat panely na vzdálenější střechu. Ušetřím za kabely.

Ok, do výběru sem zařadil smart verze.

Já bych taky nejspíš řízení časem udělal bokem pomocí nějakého PLC. Jde mi hlavně o to, jak to spolu propojit, abych ze všech 3(6) měničů a budoucích regulátorů nabíjení mohl vyčítat data. Hlavně aby to bylo spolehlivé, čeho bych se u raspberry bál, když k tomu není podpora.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod xmasin » pon úno 25, 2019 7:24 pm

Potom bych doporučil VenusGX a vyčítat data pomocí ModbusTCP, v Loxone mně to funguje spolehlivě. Kromě toho může VenusGX převzít řízení regulátorů. Takže sestavu bych viděl následovně:

Multiplus II
MPPT 250V/70A
BMV-712
VenusGX

Otázka je, jestli těch 70A není málo.
xmasin
 
Příspěvky: 1137
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » pon úno 25, 2019 7:47 pm

Zatím sem vypotil toto

https://eshop.neosolar.cz/mppt-smartsol ... -150-70-tr
https://eshop.neosolar.cz/sledovac-stavu-bmv-712-smart
https://eshop.neosolar.cz/menic-nabijec ... va-35a-32a
https://eshop.neosolar.cz/victron-energy-venus-gx

Regl stačí 150V a 70A. Mám 2850Wp a pokud tam nějak nacpu ještě 3x240Wp, bude to pro 70A akorát při napětí 54V.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod PavelR » pon úno 25, 2019 8:23 pm

Venus OS provozuju na raspberry od cca listopadu OS se sam aktualizuje na stable verze a zatim jsem nezaznamenal problem. Dulezity je pouzit idealne prumyslovou SD kartu.
Krome CCGX a Venus GX maji jeste verzi Okto GX ta je na din listu a tusim ze ma vice vstupu/vystupu - mrkni na stranky pokud te to zajima.
Tyto hotovy jednotky maji vyhodu hlavne v tom, ze maji vyreseny vsechny sbernice a jsou izolovany. Ja raspberry a reglum pouzil usb na uart ttl a odizoloval to. Pokud budes potrebovat VEbus nebo VEcan na chytry baterky trebas do budoucna tak je nejjednoduszsi a ta nejlevnejsi verze tedy - Venus GX. USB porty jdou rozhubovat. Jen pozor na max pocet pripojitelnych USB veci pokud hodlas rozsirovat. Kazda verze to ma jinak.
GUI rozhrani si muzes zapnout na LAN a nebo pres VRM portal na webu ci app v telefonu. Maji to moc pekne udelany na to ze to je zadarmo.
U reglu je skoda ze to nejde nastavovat jak stridace pres vrm portal veconfigem. Kupoval jsem levnejsi verzi bez bluetooth a nastavil jsem pres izolovanej prevodnik v pc. Pokud pouzijes notebook tak ani nemusis izolovat. Pokud bys nekdy pouzival baterky a canbms tak si regly umi prevzit nastaveni z teto bms.

Modbus taky pouzivam. Vycitam arduinem a spinam 48V DC spiraly v akunadrzi. Funguje to bez problemu.
Jen jsem naivne ocekaval ze budu prebytky jednoduse resit dle SOC - nene chyba lavky. Pokud je velky vykon z panelu tak na mojich aku jde ke kolem 80% napeti uz nahoru moc a regly omezuji takze musim ridit dle napeti tim padem aku se ke konci dobiji mensim proudem a dojdou do 100%. Funguje k me spokojenosti. Aktualne vyrabim trikanalovy DC SSR a budu ridit na DC zatez plynule od toho si slibuju rychlejsi dobiti aku.

Co se menicu tyce tak mam overeno ze predchozi verze jak multiplusu tak kvatra s ESS asistentem reagovala na vysilani HDO tim ze menice behem telegramu prestaly dodavat vykon z aku a sly do bypassu, nebo pri ac couplingu prestavaly nabijet. Jedna se o chvilkove deje ale neni to idealni. S jiz nedoporucovanym asistentem hub4 se toto nedelo, ale melo to jiny bolesti.
Celkem me zklamala technicka podpora victronu k teto zalezitosti - velky ticho.
Jsem zvedavej jestli to v teto verzi vyresili.
PavelR
 
Příspěvky: 1909
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod Dagus » pon úno 25, 2019 8:56 pm

A ten hdo telegram projde skrz hodiny kde hdo není? Tedy nemám noční proud, bude tento problém s victronem i u mě?
Dagus
 
Příspěvky: 66
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod xmasin » pon úno 25, 2019 9:08 pm

HDO klidně projde až do spotřebiče, je to signál o frekvenci mezi 180 a 230 Hz a odfiltrovat moc nejde. Využívají toho různé HDO zásuvky a podobně. Takže je možné, že s tím má Victron problém.
xmasin
 
Příspěvky: 1137
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » pon úno 25, 2019 9:19 pm

Takže se to k raspberry připojuje pomocí USB?
Jedno mám nevyužitý doma.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod PavelR » pon úno 25, 2019 9:33 pm

Dagus: proc by neprosel. Elmery na toto nemaji prazadny zadny vliv. Pouze pokud se instaluje hdo prijimac, tak ten datagram dekoduje a udela patricnou akci.

HDO je prakticky vsudypritomne pac se moduluje povetsinou na VVN hladine. Odfiltrovat jde ale pasivni filtr by byl jak drahy tak velky a tezky. Konkretne u nas je to 216,6Hz tedy lehce nad 4tou harmonickou a uroven teto harmonicke byla v jednotkach V jestli si dobre vzpominam. Chovani co jsem popisoval je naprosto totozny na trech instalacich ke kterym mam pristup. Ocividne je to SW zalezitost - konkretne zalezitost asistenta ESS.

V celkovym pohledu na bilanci to nema az tak velky vliv. Jsou to nekolik nekolika sekundovych preruseni cetnost bych ted presne kecal ale nekolikrat do hodiny to bude. Baterku vybijes tak jak tak.Jedine pokud pres leto jedes trvale na aku tak to sem tam cucne z DS. Ale dit se toto proste nema je to chyba.
Pokud se budeme levou rukou skrabat na pravym uchu tak to jde poresit dalsim asistentem ktery pokud je odebiran vykon pod maximum menice tak proste hodi stridac do offgridu a jakmile stridac nestaci tak rychle pripne bypass. Ale kde je potom kouzlo hybridu kterym muze tyct az 50A.
Ale jak rikam je to u prechozi verze stridacu. Byl bych rad za info jestli to ty novy s ESS asistentem delaji taky.
PavelR
 
Příspěvky: 1909
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod PavelR » pon úno 25, 2019 9:41 pm

dracekvo píše:Takže se to k raspberry připojuje pomocí USB?
Jedno mám nevyužitý doma.

Do raspbery staci nahrat image Venus OS. Dokonce pak na HDMI je to GUI co je na CCGX jednotce.

Tak rozhrani Ve direct pro regly je prachsprostej uart na 5V(3V tusim u BMV) logice a 19200baud takze staci prevodnik z ciny za par korun, dve opta co zvladnou tuto rychlost á 25,- a mame na svete DIY vedirect kabel. Mam k tomuto poukladany vsecky veci.
K BMV monitorum stejny kabel jak k reglum.

Vebus je uz horsi tam bys musel pouzit original Mk3-USB kabel pro pripojeni sbernice Vebus stridacu. Toto vyzkouseny nemam ale melo by to jit. Stridac od victrona nemam a nemam zatim ani v planu.
Tento prevodnik uz je izolovanej.
PavelR
 
Příspěvky: 1909
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod kodl69 » pon úno 25, 2019 9:53 pm

Na galvanický oddělení doporučuju ADUM1201 a pokud je potřeba napájení i té izolované strany, tak B0505s. Pokud by byl zájem, tak to zveřejním, ale je to katalogový zapojení, bez problémů to chodí 115kBd (i ten nejhorší pajch z aliexpresu) a asi s měnší spotřebou, než optočleny. Zároveň se to dá použít jako můstek mezi 5V a 3.3V logikou, stačí připojit správný napájecí napětí na tu kterou stranu. Teď jdem mrkl na ali, prodávají to po dolaru na kousku destičky s popisem vývodů, míň práce než s optočlenama. Zas to ode mě číňani okopírovali :)
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3858
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod PavelR » pon úno 25, 2019 9:59 pm

Pekny reseni. ja halt objednal na tme opta co maji totem vystup Takze na vystupu jsou rovnou obdelniky bez dalsich serepeticek kolem. jen jeden odpor pred diodu. U tech Vedirect zarizeni je dobry ze napajeni je z obou stran, aby to meli i v tech Victron jednotakch a usb kabelech jednoduzsi. Takze to adum by bylo taky jednoduse pripojitelny. Asi si nejaky u pana Liu do zasoby objednam
PavelR
 
Příspěvky: 1909
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod mati » pon úno 25, 2019 10:00 pm

kodl69: Zas to ode mě číňani okopírovali :)[/quote]

Cože, už máme Čínany i na mypower??
By mě zajímalo , jestli i číňani vymysleli ctrl-v nebo jim někdo pomoh odjinud.
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, 2x200Ah Winston LiFePo4
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 153
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Sestava Victron

Příspěvekod kodl69 » pon úno 25, 2019 11:06 pm

Off topic koment k čínskejm pajcům: Běžně se děje to, že když si v číně necháš udělat plošňák, tak ti dají slevu, pokud ten projekt publikuješ na jejich stránkách. Tohle jsem sice nepublikoval já, ale někdo jinej, ale takhle nějak vzniká spousta modulů, co pak koupíš na aliexpresu, třeba slavnej "328 tester" je původně konstrukce německýho radioamatéra, komunitně dotvořená a nakonec to číňani vyrábí velkosériově a modifikujou - grafickej, pozděj barevnej displej, nějaký funkce navíc a prodávají za pár dolarů do celýho světa. Takže jenom trochu objasnění toho, že social hacking je kolikrát účinnější než nějaká sofitikovaná průmyslová špionáž. Ostatně kdyby někdo vyráběl něco, co jsem já vymyslel, v miliónovejch sériích, asi by mě to udělalo radost.
To PavelR - jasně, optočleny s log. výstupem jsou na tohle lepší, proto mě v prvním příspěvku udivila ta cena.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3858
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » úte úno 26, 2019 7:40 am

PavelR píše:
dracekvo píše:Takže se to k raspberry připojuje pomocí USB?
Jedno mám nevyužitý doma.

Do raspbery staci nahrat image Venus OS. Dokonce pak na HDMI je to GUI co je na CCGX jednotce.

Tak rozhrani Ve direct pro regly je prachsprostej uart na 5V(3V tusim u BMV) logice a 19200baud takze staci prevodnik z ciny za par korun, dve opta co zvladnou tuto rychlost á 25,- a mame na svete DIY vedirect kabel. Mam k tomuto poukladany vsecky veci.
K BMV monitorum stejny kabel jak k reglum.

Vebus je uz horsi tam bys musel pouzit original Mk3-USB kabel pro pripojeni sbernice Vebus stridacu. Toto vyzkouseny nemam ale melo by to jit. Stridac od victrona nemam a nemam zatim ani v planu.
Tento prevodnik uz je izolovanej.


Děkuji za vysvětlení.
Ale ještě otázka. To nikde nemohu najít. Mk3-USB bude potřeba co měnič to jeden kabel? Nebo stačí jeden?

To samé u venus. Nějak tam není v příkladech namalováno jakým způsobem se připojuje více regulátorů a střídačů.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod xmasin » úte úno 26, 2019 9:28 am

Venus stačí jeden a přes USB se připojují všechny převodníky pro různá rozhraní na Victron zařízení. Pokud má zařízení port VE.Direct (regulátory, BMV) tak co zařízení to jeden kabel. Pro měniče se používá VE.Bus a tam stačí jeden kabel pro všechny zařízení, protože se zařízení zapojují za sebe do sběrnice a Venus funguje jako Master a ostatní se nastaví jako slave zařízení.
xmasin
 
Příspěvky: 1137
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » úte úno 26, 2019 10:10 am

Takže, když to sečteme a jestli sem to vše dobře pochopil.

Varianta č.1
Venus GX
několik obyč UTP kabelů pro VE.Bus
venus má 2x ve.direct, takže připojení BMW a jednoho regulátoru pouze propojovacím kabelem
zbylé budoucí regulátory přes USB switch a podomácku vyrobené izolované kabely UART<->USB.

nebo varianta č.2
rapsberry pi
kabel MK3-usb
zbytek přes usb switch a vyrobené uart kabely.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod xmasin » úte úno 26, 2019 11:02 am

U varianty č. 2 by měl být potřeba jen jeden MK3-USB kabel jako rozhraní pro VE.Bus.
Popis tady https://github.com/victronenergy/venus/wiki/raspberrypi-install-venus-image
xmasin
 
Příspěvky: 1137
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Sestava Victron

Příspěvekod dracekvo » úte úno 26, 2019 11:42 am

Aha,
díky. Už tomu asi rozumím :)
Tak sem se rozhodl že zkusím řešení s kabelem a raspberry.

Jen kde sehnat VE.direct konektory pro výrobu kabelů?
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Další

Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'