Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned srp 18, 2019 11:45 am


hybridní měnič Studer XTM, XTH

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Předchozí

Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod matej » pon lis 05, 2012 11:51 am

SJM píše:
joseff píše: pokud je Studer neustale "pripojeny" k DS (tzn. sepnute transfer relay)..., tak si z DS neustale bere nejakych 0,3 - 0,7 A.


To je nějakých 70W -150W, docela hodně, musí to i pěkně topit.


Abych to upřesnil - bere si prvních 0,3 až 0,7A které se spotřebovávají, a jenom v případě že je zakázán Grid Feeding.
Je to proto že když je přifázován k síti, nedokáže udělat na milivolt stejné napětí jako je v síti a proto pokud je zakázán Grid Feeding radši to napětí udělá o pár mV níže, radši aby to teklo k nám, za to není pokuta jako kdyby ty 0,3- 0,7A teklo ven a člověk nemá povolení dodávat do sítě.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 804
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 42

Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod joseff » ned zář 15, 2013 2:43 pm

Nakonec jsme to vyresli elegantne tak, ze transfer relay se zapina pomoci AUXiliary relay 1, ktere lze libovolne naprogramovat (v nasem pripade se pouziva jen v zime a je nastaveno na sepnuti jen pokud napeti baterie klesne pod 49 V a zaroven jen v dobe platnosti NT po zapadu slunce).

P.S. Zaroven jsem nedavno pri listovani v parametrech nastaveni stridace objevil funkci, ktera trochu pomaha zuzitkovat prebytky, jedna se o:

MAX AC voltage increase with battery voltage (1560)
- tomuto parametru jsem nastavil hodnotu + 10 V (defaultni hodnota)

Zakladni napeti mam nastaveno na 220 V, takze jak se baterie blizi k uplnemu nabiti, zveda se vystupni napeti stridace az k 230 V (a napriklad teplomet tak o neco vice hreje).

Tusite nekdo jak moc si muzu s napetim hrat, abych nejaky elektrospotrebic neposkodil? Jake je bezpecne rozmezi, pri kterem bude vetsina spotrebicu fungovat "normalne" a nedojde k jejich poskozeni a nebude to mit vliv na jejich zivotnost? 210 - 240 V???
joseff
 
Příspěvky: 780
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am
Reputation: 22

Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod redcrown » ned zář 15, 2013 2:58 pm

V on-grid mam bezne 250V a za 4 roky jeste nic neodeslo. Nebo bych to aspon neprisuzoval prepeti.

Odesláno z mého LG-P970 pomocí Tapatalk 2
redcrown
 
Příspěvky: 394
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec
Reputation: 12

Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod xmasin » ned zář 15, 2013 3:03 pm

Podle norem by napětí mělo být 230V a povolená odchylka je +10% nebo -15% takže teoreticky napětí může být mezi 195V a 253V a na to by měly být stavěné všechny spotřebiče. Ale už jsem se setkal s tím, že třeba 3f těleso v bojleru zapojené do hvězdy o výkonu 4kW při 230V fungovalo bez problémů, ale při 240V, které mám u sebe po cca 1/2 roce shořelo, nakonec jsem to vyřešil tím, že jsem dal těleso 3600W a to drží, ale reálný výkon v mojí instalaci je 4000W (měřeno elektroměrem).
xmasin
 
Příspěvky: 1124
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 47

Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod netko » ned zář 15, 2013 7:34 pm

matej píše:
SJM píše:
joseff píše: pokud je Studer neustale "pripojeny" k DS (tzn. sepnute transfer relay)..., tak si z DS neustale bere nejakych 0,3 - 0,7 A.


To je nějakých 70W -150W, docela hodně, musí to i pěkně topit.


Abych to upřesnil - bere si prvních 0,3 až 0,7A které se spotřebovávají, a jenom v případě že je zakázán Grid Feeding.
Je to proto že když je přifázován k síti, nedokáže udělat na milivolt stejné napětí jako je v síti a proto pokud je zakázán Grid Feeding radši to napětí udělá o pár mV níže, radši aby to teklo k nám, za to není pokuta jako kdyby ty 0,3- 0,7A teklo ven a člověk nemá povolení dodávat do sítě.


Pre upresnenie: Tych 0,3-0,7A nie je pouzitych na vlastnu spotrebu striedaca ale su pouzite na vystupe (Cize ak vystup je 2A tak 0,3A zo siete a1,7A z bateriek) a o tolko menej taha z baterii na spotrebu. Je to koli tomu tak ako pise Matej aby nahodou nieco nepretlacilo do siete ked je vypnuty Grid Feeding a neustale si nieco taha podla priority zdroja. Inak ak ak je takto nastaveny tak nepoznas ziadne prepinanie a ked na vystupe nabehne spica 10kW(na 48-4000 odskusane) tak si z baterii max vykon(4000VA) a zbytok dotiahne bez problemov zo siete a robi to aj naopak. Inak troska som to sledoval a myslim ze to nie je ani 0,3-0,7A ale neakych 5-8% z vystupu (AC-OUT).
netko
 
Příspěvky: 111
Registrován: pát srp 31, 2012 11:43 pm
Reputation: 1

Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod honzaL » stř bře 05, 2014 11:35 pm

Zdravím všechny.

Začínám se Studerem a mám jeden problém s nastavením parametrů při AC coupligu. Problém je v okamžiku, kdy mám baterie dobité a Studer zvedne frekvenci a AC straně třeba na 53 Hz. :o AC měnič mi zareagoval tím, že se vypnul (neměl nastaveno snižování výkonu - chvíli mi trvalo, než jsem parametry našel ;) ). Studer jsem vypnul (soft), ale při startu stále drží původní dosaženou frekvenci 53 Hz. AC měnič mi pak odmítá nastartovat. :x Nevím který parametr nastavit, aby začínal v ostrovním režimu na 50 Hz. Poradí mi prosím někdo?? :(
Přílohy
studer1.jpg
Zapojení s AC couplingem
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod brumlaj » čtv bře 06, 2014 10:34 am

honzaL píše:Studer jsem vypnul (soft), ale při startu stále drží původní dosaženou frekvenci 53 Hz.
A jsi si jistý, že je to špatně? Pokud je baterie plně nabita a není žádný odběr, pak ongrid nemá kam dodávat elektřinu a je logické, že nemá běžet. Zapni něco v domečku aby se částečně baterie vybily a kmitočet by měl klesnout - říká mi logika.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1768
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 150

Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod honzaL » čtv bře 06, 2014 1:50 pm

Podle mne by měl Studer startovat v ostrovním režimu (nenafázován na DS) na nějaké rozumné frekvenci, možná by se tato frekvence měla dát nastavit. Do frekvence mimo jsem se dostal chybným nastavením ON grid měniče při AC Couplingu, Vadím mi to, že se nedokážu z této situace dostat a zůstává mi tam frekvence na které mi on-grid nenastartuje. Asi jediné řešení je použít externí řízení.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod brumlaj » čtv bře 06, 2014 5:11 pm

A zkoušel jsi co jsem psal? Jak se Studer choval?
Proč si myslíš, že by Studer, který ví, že do baterií nic nedokáže vecpat(má je nabité na 100%) a nemá žádný odběr na výstupu měl jít do rizika, že na výstupu zapojený měnič začne vyrábět jako o duši? Vždyť hrozí nebezpečí, že se zvedne napětí na výstupu. Opět tvrdím, že v Tebou popsaném chování Tvého Studeru nespatřuji nelogičnost. A naopak vidím riziko v tom, pokud by Studer začal běžet na 50 Hz.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1768
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 150

Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod honzaL » čtv bře 06, 2014 7:16 pm

Je mi jasné, že Studer jede s "pomalými změnami" frekvencí i napětí. Také On grid začíná starovat s pomalým náběhem. Je mi také zřejmé, že může dojít k rozkmitání celé sestavy, ostatně dynamika náběhu se dá regulovat konstantami.
Nemyslím si ale, že by Studer měl při připojených bateriích absolutní zákaz je použít jako malou vyrovnávací kapacitu při vyregulování soustavy (musím to všechno ještě prozkoušet a dneska nám tady on grid nenajel pro malou kapafitu zkušebního FV pole). Tak mi to ještě vysvětlil i dodavatel Studeru telefonicky (když viděl jak tady tápu) a je to o konfiguraci jak fekrvencí tak i napětí a o nastavovani konstant rychlosti náběhu jednotlivých funkcí. Všchno pak záleží i na tom v jakém režimu studer jede, jeho možnosti jsou ale opravdu velmi široké.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod solarni-panely.cz » čtv bře 06, 2014 7:48 pm

Pro anglicky mluvící je problematika AC-Couplingu a řízení síťových měničů blíže a podrobně popsána zde:
http://www.studer-innotec.com/upload/te ... igrids.pdf
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod mopadzi » čtv bře 06, 2014 8:13 pm

Jak je to momentálně u Studerů s podporou Lifepo4? u VT65 a XTM? díky za info
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 488
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputation: 16

Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod solarni-panely.cz » čtv bře 06, 2014 8:53 pm

mopadzi píše:Jak je to momentálně u Studerů s podporou Lifepo4? u VT65 a XTM? díky za info


Hybridní měniče Studer Innotec podporují všechny typy baterií protože se dá nastavit velmi podrobně jakým způsobem se akumulátory budou nabíjet. Jednotlivé předdefinované nabíjecí fáze se dají libovolně upravit a je z čeho vybírat. K dispozici je 6 volně přeprogramovatelných nabíjecích fází (Bulk, Absorption, Floating, Equalization, Reduced Absorption, Reduced Floating). V případě přítomnosti solárních nabíječek MPPT (Variotrack) je možné vydefinovat synchronizaci nabíjení s měniči Studer nebo naopak synchronizaci nabíjení vypnout a používat nezávisle nastavené nabíjecí fáze přímo z MPPT Variotracků. Nedávno se taktéž podařilo (díky Matějovi :-)) dojednat s výrobcem to aby byly LiFePO4 nebo jakákoliv jiná technologie akumulátorů podporována volitelným příslušenstvím - Battery Status Processorem Studeru (BSP-500 a BSP-1200) a je tím pádem možné přímo v systému také měřit kapacitu LiFePO4 v procentech a zobrazovat na displeji historii kapacity. U moderních instalací které běží na Studeru a LiFePo je tak možné například řídit AUX výstupy měniče přímo úrovní kapacity akumulátorů po 5% krocích. Například když má LiFePo akumlátor kapacitu 95% tak připnout nějaké zátěže a naopak je vypnout pod 95% nebo 90% s dalšími možnostmi nastavení zpoždění atd. Je samozřejmě možné řídit zátěže i klasicky dle napětí a mnoha dalších parametrů. Celkem jich je v systému více než 1600 :-)
Naposledy upravil solarni-panely.cz dne čtv bře 06, 2014 9:39 pm, celkově upraveno 1
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod solarni-panely.cz » čtv bře 06, 2014 9:24 pm

Historie kapacity akumulátoru u systémů s měniči Studer Innotec umožňuje při použití BSP-500 lepší přehled o toku energií do/z akumlátoru v delším časovém období. Lepší přehled o kapacitě pomáhá uživateli v možnostech plánovaného řízení zátěží ať už je to manuálně nebo automatizovaně podle předpovědi počasí (dopadajícího záření) na následující dny. Udržení akumlátorů ve "správných kapacitách" má také podstatný vliv na jejich životnost ať už je zde zvolen jakýkoliv typ akumulátoru.

obrázek(1).JPG
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod gupa » čtv bře 06, 2014 9:37 pm

solarni-panely.cz píše:Pro anglicky mluvící je problematika AC-Couplingu a řízení síťových měničů blíže a podrobně popsána zde:
http://www.studer-innotec.com/upload/te ... igrids.pdf


Proč to není česky?
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1674
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 61

Re: hybridní měnič Studer XTM, XTH

Příspěvekod solarni-panely.cz » čtv bře 06, 2014 9:49 pm

.. a ještě jeden krásný graf kapacity našeho domácího akumulátoru 1000Ah/48V za delší časové období zobrazeným díky Solarmonitoru, který nám již umí zobrazovat mnoho veličin včetně kapacity přímo online za jakékoliv časové období.
kapacita-delsi-obdobi.jpg
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Předchozí

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'