Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned srp 18, 2019 11:46 am


Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod ostrovpoděbaby » úte črc 16, 2013 2:31 pm

Zdravím.
Chtěl bych se zeptat, jestli také doplňujete varistor mezi spotřebič a měnič, aby jste ho ochránili od napěťových špiček z indukční zátěže.Nevadí měniči Carspa 500W modifikovaný sinus nějak používání se starými CRT obrazovkami?
ostrovpoděbaby
 
Příspěvky: 86
Registrován: stř srp 22, 2012 8:38 am
Reputation: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod střídač » úte črc 16, 2013 3:41 pm

ostrovpoděbaby píše:Zdravím.
Chtěl bych se zeptat, jestli také doplňujete varistor mezi spotřebič a měnič, aby jste ho ochránili od napěťových špiček z indukční zátěže.Nevadí měniči Carspa 500W modifikovaný sinus nějak používání se starými CRT obrazovkami?


Tato varianta, tedy varistor mezi spotřebič a měnič, se dává jen v ojedinělých případech pro absolutní ochranu spoteřebiče.
střídač
 
Příspěvky: 560
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputation: 17

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Tomas Hochel » stř črc 17, 2013 7:33 am

bSir píše:Aktualni zkusenost se stridacem do cela pilu:
Pri dobijeni Apple iPad 16GB 3G nefunguje korektne dotykovy display. Budto reaguje stisk jinde nez jste provedli nebo generuje multi touch, takze napriklad pri pokusu o scroll stranky zoomuje. Psani na dotekove klavesnici je zhola nemozne pac generuje primo ruznou smesici znaku.
Pozorovano s original 10W zdrojem co dodavaji k iPadu (5,1V 2,1A) - ale iPad to bez problemu nabije, takze budto nabijet nebo pouzivat aplikaci na ktere neni treba ovladat disolayem, jako trebas radio nebo film.

Na iPhone 3G s original 5W trafem jsem potize nepozoroval ale jeste to parkrat proverim.



Toto je skôr spôsobené absenciou zemnenia. Pri uzemnení jednoho pólu, by to malo zmiznúť.

Tomas
Zatiaľ iba testovacích 20w no name panelov (orientovaných na západ), + pwm nabíjač + 2x7Ah 12V Panasonic úložisko. Budem postupne rozširovať a aktualizovať. Fotovoltaika nieje jediná cesta k sebestačnosti.
Tomas Hochel
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon čer 17, 2013 9:07 pm
Bydliště: Dubnica nad Váhom
Reputation: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod pezizka » čtv bře 31, 2016 9:14 pm

Ačkoliv je toto téma docela letité, rád bych jej oživil, bo uvažuji o použití HF měniče s modifikovanou sinusovkou na napájení osvětlení. Používám tři druhy spotřebičů.
1. klasická zářivka s "mechanickým" startérem, 38W
2. "úsporky" různých typů, výkonů a výrobců
3. LED bodovky Megamann 5 a 7W
Možná jsem četl či hledal málo, ale nedopídil jsem se toho jestli tyto spotřebiče můžu pověsit na výše uvedený měnič bez obav o životnost spotřebičů či měniče. Tlumivky v klasických zářivkových tělesech údajně dokážou odvařit měnič, a dle příspěvků výše ani spolupráce s úsporkami není ideální, no a nakonec některým ruply i LED, což mne docela překvapuje, byl jsem přesvědčen, že driver je pulsní zdroj, jež je stejně na vstupu usměrněn. Nerad bych ty Megamanny pohřbil, nedávno to byla docela darda :cry: Tak z toho všeho nejsem nějak chytrý :roll: Ještě bych rád dodal, že nejsem ochoten spotřebiče a jejich strukturu měnit. To radši pořídím HF čistý sinus, tam by snad žádné úskalí není, a nebo snad i tam :dontknow: Děkuji za Vaše připomínky, náměty, postřehy a zkušenosti :P
pezizka
 
Příspěvky: 526
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 48

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod kodl69 » čtv bře 31, 2016 9:30 pm

ta klasická tlumivka v zářivce bude problém, bude vrčet jak pes... ledky, pokud s je kupoval u nás, máš 2 roky záruku, ale ledky odchází běžně, obzvlášť ty s kapacitním předřadníkem, a nikdo neví, co v té žárovce je, než ji rozkuchá...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3747
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 300

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod pezizka » čtv bře 31, 2016 9:39 pm

Tlumivka nakonec, ať si vrčí, hlavně že nebude kousat :lol: Ty LED jsou už dávno po záruce, slouží dobře, a páč byly dost drahé, tak k nim mám takový jakýsi osobnější vztah :D , takže je fakt kochat nehodlám :mrgreen:
pezizka
 
Příspěvky: 526
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 48

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod dracekvo » ned dub 03, 2016 10:20 am

Osobní zkušenost mám s modif sinusem funguje vše. Jen problém mají třeba dotykové věci s kapacitní vrstvou. Nechtěli při nabíjení reagovat, nebo mačkali úplně někde jinde (telefon, notebook). Pak sloupový ventilátor měl taky problém, strašně se uvnitř začal hřát nějaký odpor až to smrdělo, na sinus měniči nemá problém. Repráčky s klasickým trafem taky dobrý, ani mi nepřišlo že by nějak víc vrčely, asi záleží na kvalitě filtračního koncenzátoru.
Ostatní věci jako zářivka s klasickou tlumivkou, usporka, vrtačka s regulací otáček v pohodě. Jen mi přišlo, že komutátor víc jiskří. Při dlouhodobém použití bych se bál o nadměrné opotřebení komutátoru.
Asynchronní motor sem nezkoušel, mám jen 300W měnič.

Ono se zářivkama s tlumivkou se to má tak, že na měnič se může připnou jen nějaká část z výkonu měiče.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1561
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 116

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod FRSO » ned dub 03, 2016 10:33 am

kodl69 píše:ta klasická tlumivka v zářivce bude problém, bude vrčet jak pes... ledky, pokud s je kupoval u nás, máš 2 roky záruku, ale ledky odchází běžně, obzvlášť ty s kapacitním předřadníkem, a nikdo neví, co v té žárovce je, než ji rozkuchá...


Zdravím, jj, taky jsem dělal spousty chat většinou s modifik +12V/1000W kvůli ceně a není problém, lednice, TV, rádio, úsporky, nabíječky železo, spínané, jen nemá rád levné ledky s kondíkem v sérii jak píše kodl69. :yes: , ale teď se dají koupit levné a dobré sinus měniče, tak už dávám modifik jen vyjimečně.
FRSO
 
Příspěvky: 935
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 40

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod pezizka » ned dub 03, 2016 11:34 am

Díky za Vaše reakce, zkušenosti ;) Pomalu, hlavně díky mým špatným zkušenostem :hell: s čínou, třeba jsem měl jen smůlu, mnoho jiných je zde spokojeno, hledím nakonec proti původnímu záměru jiným směrem :? Spíš se snažím najít racionální využití pro kvalitní měnič, a praděpodobně se do něj ukecám :lol: Ještě jednou všem dík a má li kdo co ještě dodat, tak myslím, že ani ostatní nezhrdnou zkušeností jiných :mrgreen:
pezizka
 
Příspěvky: 526
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 48

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod xxtt » pon dub 04, 2016 7:57 am

Pozor pri modifikovaném sinusu, nebo i "čistém sinusu", ale jenom 1kvadrantovém provozu na indukční motory.

I když náhodou pri menším zatížení fungují, tak pri normálním zatížení nemají jak normálne fungovat, nebo fungují tak s 2násobnou spotrebou, a jsou pretežovány buď ony, nebo dotyčný menič. Indukční motor potrebuje v nule napetí nekdy značný magnetizační proud. Pokud ho nemá co dodat/vzít, tak nebeží, jak má.
xxtt
 
Příspěvky: 297
Registrován: úte pro 22, 2015 12:43 am
Reputation: 44

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod pezizka » pon dub 04, 2016 10:10 am

Chápu to dobře, že měnič ať už jakékoliv kostrukce, musí mít dostatečný výkon aby byl schopen po každém průchodu sinusovky nulou potřebnou energii dodat? Jestli je to tak jaký musí mít měnič výkon aby byl schopen plně pokrýt potřebu třeba klasického oběhového čerpadla při, např. 50W?
pezizka
 
Příspěvky: 526
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 48

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod xxtt » pon dub 04, 2016 10:49 am

Ne, nejde o výkon, ale o schopnost prijímat zpátky proud pri pruchodu napetí nulou.
Pokud tu schopnost menič nemá, tak ani 1kW sinus menič není schopem napájet korektne 50W motor čerpadla, které se semtam točí, když se výkon zmarí nekde kolem Fetu, ale motor nemá dobrý moment, a už vubec ne rozumnou účinnost.

Meniče, které neumí brát proud pri pruchodu nulou (v podstate mají též velký vnitrní odpor) zpravidla ani nemají seriozní filtry EMC, protože by nastávaly ztráty pri dodávce energie do indukčností a kapacit, prípadná kompenzace je málokdy nezávislá na výkonu, potíže bývají i pri rozbehu)

Rečičky o napájení ledničky 1kW sinus meničem, který puvodne neumí zpracovat indukční zátež považuji za sebeuspokojování. Druhá vec je, že to sinus meniče zpravidla umí, ale není to podmínkou. Stejne tak to muže umet modifikovaný sinus, prevážne takový, co není obdélník, ale lichobežník.

Takže menič s modifikovaným sinusem, který bere proud pri pruchodu nulou bude napájet indukční motor výrazne lépe(funkčne), než menič s čistým sinusem, který ten proud v nule brát neumí (funkce problematická).
xxtt
 
Příspěvky: 297
Registrován: úte pro 22, 2015 12:43 am
Reputation: 44

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod kodl69 » pon dub 04, 2016 1:11 pm

Takže jestli to dobře chápu, tak měniče, co mají topologii typu můstek, a sinus dělají tak, že na jedné větvi je sepnutý spodní a na druhé se pomocí PWM "vymaluje" sinus a v druhé půlblně naopak, tak tyhle mají problém s indukční zátěží, protože nejsou v intervalu 90-180° a 270-360°odebírat energii z cívky? Takže vlastně napětí na cívce klesá jenom kvůli vlastní reálné části impedance, příp. odporovým zátěžím na měniči, a díky tomu to vůbec jede? - jestli je to tak, tak chápu, proč čerpadlo má takovej odběr z baterek, ikdyž součet jmen. příkonu a času co jede by měl být výrazně míň.
Jaká by pak měla bý topologie toho střídače?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3747
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 300

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod pezizka » pon dub 04, 2016 1:20 pm

Takže je to vlastně úplně naopak jak jsem si myslel. V ten moment funguje motor co by generátor (a nebo je to o naidukované energii v jádře ?) a je třeba energii odvést. Konečně správně? Potom by v mých očích mělo stačit připojit paralelně odporovou zátěž, a tato by energii "zpracovala". Nebavme se jestli by byla energie smyslupně využita či nikoliv a že by zbývající čas vesele baštila z měniče. Bingo :?:
pezizka
 
Příspěvky: 526
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 48

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod xxtt » pon dub 04, 2016 2:32 pm

pezizka píše:Takže je to vlastně úplně naopak jak jsem si myslel. V ten moment funguje motor co by generátor (a nebo je to o naidukované energii v jádře ?) a je třeba energii odvést. Konečně správně? Potom by v mých očích mělo stačit připojit paralelně odporovou zátěž, a tato by energii "zpracovala". Nebavme se jestli by byla energie smyslupně využita či nikoliv a že by zbývající čas vesele baštila z měniče. Bingo :?:
Je to tak, jdete úvahou správným smerem, ale technicky to takhle v konkrétních číslech není dobre proveditelné. Činná a vracená/jalová energie se pri pokusu o regulaci typu sinus, nebo lichobežník plynule prekrývají, a potreboval by jste adekvátne rízenou zátež synchronizovanou s meničem. To je natolik složité, že je jednodušší udelat výstup meniče tak, aby vše tohle umel sám. Pak ani nutné baštit energii odporem, když ji stačí nekde odložit.
xxtt
 
Příspěvky: 297
Registrován: úte pro 22, 2015 12:43 am
Reputation: 44

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod kodl69 » pon dub 04, 2016 2:56 pm

to by mě zajímalo, takže měnič má na výstupu můstek a pak ještě jeden řízenej usměrňovač, kterej se stará o nabití kondenzátoru a pak zase vrácení energie do soustavy?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3747
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 300

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod host19 » pon dub 04, 2016 4:52 pm

Mám taky obecný dotaz ohledně kvality měničů (pure sin) - jak si stojí kvalitou a spolehlivostí (dlouhodobý provoz v řádu let) holandské Victrony oproti papírově stejným co do parametrů čínským měničům? Jsou aspoň o půl třídy výše oproti číňanům ve stejné výkonové kategorii?
host19
 
Příspěvky: 34
Registrován: sob led 23, 2016 7:07 pm
Reputation: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod pezizka » pon dub 04, 2016 5:20 pm

Moje zkušenost je následující. Carspa 1kW sinus 10kWh a :hell: Victron 1kW skoro 2 roky, pokud je :)) valí furt, pokud ne tak si trochu oddechne, dosud 1350 kWh, dvakrát jsem jej vyfoukal kompresorem, toť vše. Asi nebudu vzorný příklad, ale u mne minimálně 135x lepší :yes:
pezizka
 
Příspěvky: 526
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 48

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod FRSO » pon dub 04, 2016 7:01 pm

host19 píše:Mám taky obecný dotaz ohledně kvality měničů (pure sin) - jak si stojí kvalitou a spolehlivostí (dlouhodobý provoz v řádu let) holandské Victrony oproti papírově stejným co do parametrů čínským měničům? Jsou aspoň o půl třídy výše oproti číňanům ve stejné výkonové kategorii?


Zdravím, 1 apríla už bylo, to je jako porovnávat trabanta s mercedesem, kvalita a hlavně propracování Victronů oproti číně je někde jinde-koupíš a nevíš že ho máš, asi tak :lol: Victron dělá všechny měniče jen LF s toroidem od 180VA :yes:
FRSO
 
Příspěvky: 935
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 40

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod abrams » pon dub 04, 2016 7:53 pm

FRSO píše:
host19 píše:Mám taky obecný dotaz ohledně kvality měničů (pure sin) - jak si stojí kvalitou a spolehlivostí (dlouhodobý provoz v řádu let) holandské Victrony oproti papírově stejným co do parametrů čínským měničům? Jsou aspoň o půl třídy výše oproti číňanům ve stejné výkonové kategorii?


Zdravím, 1 apríla už bylo, to je jako porovnávat trabanta s mercedesem, kvalita a hlavně propracování Victronů oproti číně je někde jinde-koupíš a nevíš že ho máš, asi tak :lol: Victron dělá všechny měniče jen LF s toroidem od 180VA :yes:

Zdravím ,

no jo , ale co toho takovej starej Trabant zvládne ... Hedvábnou stezku , Afriku , Jižní Ameriku , Tichomoří :yes: a moderní "Mercedesy" se s bídou dožívají 10-ti let !
Zmíněná Carspa je šhit z regálu autodoplňků v hobbymarketu :uh: . Vhodný tak k chytání prachu na polici v garáži a né k užívání .
Několik let mi bez jakýchkoli problémů funguje HF číňan koupený za "lidový" peníz ;) a rozhodně neplánuji jeho výměnu jen proto že má rosypaný čaj i zvenčí . Nikoho neodrazuji od pořízení měniče honosícího se zvučným jménem , ale házet všechny čínské měniče do jednoho odpadkovýho pytle se mi vůbec nelíbí :twisted: .
Beztak přinejmenším komponenty oněch echt měničů pochází z asie a evropský ručičky je jen poskládají či jen a pouze nalepí samolepku Made in EU ::facepalm:: pochopitelně s patřicným navýšením prodejní ceny :yes: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2513
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 321

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'