Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned srp 18, 2019 12:32 pm


Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Toul » ned dub 24, 2011 7:08 am

Naprosto vím o čem mluvíte, když si třeba uvařim čaj na slunce, nebo něco vyvrtám... Je to úžasnej pocit:-)
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm
Reputation: 3

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Palča » sob čer 25, 2011 9:02 pm

Mám zkušenost, že obdélníková střída na měniči zlikvidovala za dva dny 3 kusy LED žárovek (Solytech, 7W, 230V).
Palča
 
Příspěvky: 48
Registrován: sob čer 25, 2011 7:44 pm
Bydliště: Přerov
Reputation: 4
 
  • 0


Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Juraj » úte črc 26, 2011 10:37 am

Firma Slovhron predávajúca meniče s modifikovanou sínusoidou http://www.slovhron.sk/invertor.html , dáva na svojej stránke rady, ohľadne jeho používania. Tu sa píše http://www.slovhron.sk/invertor.html , že menič by mohlo zničiť aj napájanie žiariviek (neónka) s klasickým štartérom. Tým sa môže nenapraviteľne zničiť elektronika meniča bez možnosti reklamácie. Meničom je možné napájať iba žiarivku s elektronickým štartérom.

Ďalej sa tu píše, že pre strmé hrany modifikovaného napätia motor alebo iné zariadenie s indukčnými cievkami generuje napätie späť do meniča. Proti tomuto spätne indukovanému napätiu nie je menič chránený a môže sa zničiť. Riešenie: Na výstup meniča pripojiť ochrannú elektronickú súčiastku (transil). Cena: 1,44 € s DPH (aj s popisom, ako túto súčiastku zapojiť).
Oproti napájaniu sínusovým napätím motorom prechádza väčší prúd. Pri dlhodobejšom napájaní sa môže vinutie motora prehriať, a tým sa zničí motor aj menič. To platí zvlášť pre asynchrónny motor (napr. čerpadlo). Riešenie: Dvojitý LC filter.
Nie je možné napájať zariadenia (vŕtačka, motor) s reguláciou otáčok, ak je táto regulácia odvodená od posuvu fázy.

Má niekto s vyššie popísaným určité skúsenosti, konkrétne aj s tými súčiastkami (transil, dvojitý LC filter)?
A platí to aj pre podobné meniče napr. od firmy http://www.hutermann.com/eshop/001/prod ... ann-hi3000 ?
Juraj
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned črc 24, 2011 6:47 pm
Reputation: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Juraj » úte črc 26, 2011 5:43 pm

ešte odkaz k tým ochranným súčiastkam (transil, LC filter): http://www.slovhron.sk/menice/ako-vybrat-2.html
Juraj
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned črc 24, 2011 6:47 pm
Reputation: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Lui » pon srp 08, 2011 10:07 pm

K tomu čerpadlu-ja mám tiež vzhladovo podobnú,len výkonovo má 700 alebo 800W a skúšal som ho pustiť cez APC smart 1000VA čo je pokial sa dobre pametám 680W....samozrejme že to nešlo,ale cez APC smart 2200 čo má výkon 1600W to už išlo perfektne...ampermeter ukazoval pred APC odber rovných 20A pri 48V zostave rozdiel je samozrejme strata v meniči... :(
Najhoršie bolo keď som to zo začiatku púšťal cez APC pri studenom štarte,a motor sa stále zahrieval až mooooc...až neskor sme prišli na to,že pri studenom štarte APC je frekvencia 60Hz a to sposobovalo prehrievanie motora,potom sme pustili APC cez sieť...odpojili zo siete....a samo sa prisposobilo frekvencií zo siete...a pekne ide dodnes
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 758Ah + 80Ah *batt* Lion, 5 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 789
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 76

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Martin » stř srp 17, 2011 10:38 am

Ahoj, tak jsem se zaregistroval, abych mohl připojit vlastní zkušenosti: přes měnič s modifikovanou sinusovkou (HQ 1500W) mi jede v pohodě kompresorová chladnička 60W, ale když se zapne kompresor a pokud současně třeba svítí světlo, tak téměř zhasne, takže jsem rád, že jsem dal na doporučení prodejce a nekoupil si 1000W měnič, ten by to možná nerozběhl. Jinak bez problému a znatelných rozdílů elektrické nářadí (strunová sekačka 350W, vrtačka 650W, úhlová bruska 750W), trafopáječka trochu vrčí, ale pájí, nabíječky na telefony a foťáky bez problémů, LED žárovky jsem měl dvě, jedna svítí normálně, druhá - taková ta "corn" odešla po 20.minutách svícení a smrděla spáleným bakelitem - asi odešla nějaká součástka uvnitř. Úspornou žárovku jsem nezkoušel, má někdo zkušenosti?
Uživatelský avatar
Martin
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř srp 17, 2011 10:25 am
Reputation: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod mypower.cz » stř srp 17, 2011 11:13 am

ja provozuji 5W philipsky (takove ty malicke se stocenyma trubicema) usporky na 300W cartrendu prakticky 3/4 doby provozu sve FVE, pred tim na 600W cistem sinusu. Zatim nesleduji problem. Akorat usporky s rovnyma trubicema co jsem mel ve venkovnim osvetleni napojene na PIR cidla tak ty mi odesly (jedna trubice zfialovela a prestala svitit, zacalo to blikat a ruzne psi kusy to delalo), ale vzdycky to bylo v zime, Tak nevim jestli jim spis nevadil mraz venku nez strida ze stridace a nebo jestli to nebylo nejakou vyrobni vadou.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | PHP Microlog - logování vaší FVE na MyPower.CZ
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3623
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 256

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Lui » stř srp 17, 2011 2:46 pm

Mne idú všetky úsporné žiarovky cez záložný zdroj APC 2200,tento má čistý sínus...
úsporné žiarovky sú rozneho druhu,a roznych výkonov,ale idú všetky bez problémov,alespoň zatial... ;)
V dielni 16 ks tuším 24W/ks a potom všade po celom dome asi ďalších 12ks s roznými výkonmi...
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 758Ah + 80Ah *batt* Lion, 5 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 789
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 76

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Martin » pon srp 22, 2011 12:12 pm

Další poznatky: 10W kytarové kombo Marshall po zapnutí trochu vrčí, ale se zvyšováním hlasitosti se brum nezesiluje, takže pro zesílení hudby provizorně použitelné, ale do budoucna tam určitě pořídím nějaké autorádio na 12V DC. Úsporná žárovka svítí bez problémů, ale ještě nevím, jak dlouho vydrží :-)
Uživatelský avatar
Martin
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř srp 17, 2011 10:25 am
Reputation: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod drama » pon srp 22, 2011 3:12 pm

Pračka AEG si na modifikované sinusoidě ani neškrtne. A co vaše pračky?
drama
 
Příspěvky: 975
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Lui » pon srp 22, 2011 8:06 pm

Pracka electrolux s max. 2300W cez APC smart 3000 ale so znizenym napetim o cca 15V cez trafo ide bez problemov... ;)

ale toto APC ma cisty sinus...

A zajtra mi konecne dorazi 6kw menic...takze pojdu mi uz vsetky stolarske stroje uplne bez problemov,teraz mi pribudne novy problem... nebudu panely stihat...
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 758Ah + 80Ah *batt* Lion, 5 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 789
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 76

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod drama » úte srp 23, 2011 8:01 am

Tak na čistý sinus pojede snad i moje pračka. Proč tam máte to trafo? Je to oddělovací transformátor?
drama
 
Příspěvky: 975
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Lui » úte srp 23, 2011 3:57 pm

To trafo znizuje napetie z 230V na 215V,lebo inac vyhadzuje APC smart 3000 to je 2400W...

A uz tu mam aj ten 6Kw menic...moze sa testovat... 8-)
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 758Ah + 80Ah *batt* Lion, 5 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 789
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 76

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod mypower.cz » úte srp 23, 2011 4:18 pm

LUI píše:A uz tu mam aj ten 6Kw menic...moze sa testovat... 8-)


Mam vytvorit rubriku Ostrovni elektroporadna / Tezkotonazni spotrebice

Napriklad soustruh atd ? :ugeek: :idea: :D

Ale jsem zvedav co na to bude rikat menic ... ;)
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | PHP Microlog - logování vaší FVE na MyPower.CZ
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3623
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 256

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod avatar » úte srp 23, 2011 4:24 pm

jestli to takto pujde dál tak zachvilku si budem připojovat svářečku na třífaz )))
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am
Reputation: 3

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod abrams » úte srp 23, 2011 4:40 pm

6kW měnič je už fakt dělo ! :-) Jaké má parametry ? Já mám "jen" 2,5kW , ale asi sem měl koupit silnější .
A to sem ze začátku poptával 1,5kW :-( . I když , včerá večer jsem byl ve sklepě a sem si všim mžourajících
zářivek , co to zase je ? No , byla to pračka ;-) . Se divím že to ustál , totiž řízení automatiky přepne na síť při
překročení odběru baráku cca 2,3Kw .
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2513
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 321

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Lui » úte srp 23, 2011 5:13 pm

Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 758Ah + 80Ah *batt* Lion, 5 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 789
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 76

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Martin » pon srp 29, 2011 7:57 am

Takže i pivní chlazení Pygmy 15-C s kompresorem běží na 1500W měnič s modifikovanou sinusovkou v pohodě, o víkendu vydrželo bez nějakých problémů běžet dohromady 17 hodin a vyčepovat a vychladit 60 litrů piva, do toho jsme ještě celou noc svítíli a hrála muzika. Vzhledem k sobotním teplotám okolo 32°C myslím, že měnič podal slušný výkon, když ani jednou nehlásil "overtemp" :-) (Baterky jsem si půjčil z nákladního auta 2x180 Ah zapojené paralelně - na začátku 12,9V, na konci 12,3V -ta moje 90Ah Varta by to asi moc dlouho neutáhla- )
Uživatelský avatar
Martin
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř srp 17, 2011 10:25 am
Reputation: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Babak » pon lis 07, 2011 10:31 pm

[quote="tomas"]TO: bSir
Jestli to nedělá napětí proti zemi. Ty automobilové měniče jsou většinou "dvou fázové" ~115V a ~115V proti kostře měniče a dohromady tedy ~230V mezi zdířkami zásuvky. Střed měniče tedy 0V je vyveden na jeho kostru a to dělá někdy neplechu, zvláště pokud je nutné tímto měničem napájet klasickou jednofázovou síť TNC kde je nulák uzemněn.

Dobrý den,
zmiňujete zde problém připojení střídačů ke stávající dvouvodičové síti TNC.
Mohu Vás požádat o informaci jak jste tento problém řešil - pokud jste jej řešil?
Vlastním vodní mikroturbínu a rád bych z ak.napájel nějaké spotřebiče a nechce se mi překopávat dvouvodičové rozvody na třívodič. Ochranný vodič přepínat nesmím, tak co s tím?
Že je to třeba blokovat od el.sítě je mi jasné, ale jak si poradit s tím zelenožlutým - ochranným a zároveň pracovním.
Existují nějaké střídače kde tento problém není - a jak se dají v e-obchodech poznat?
Děkuji za odpověď
Babak :?: :repair: :home:
Babak
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon lis 07, 2011 10:15 pm
Reputation: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod tomas » úte lis 08, 2011 7:48 am

Babak,
podrobněji je to popsáno zde:
viewtopic.php?f=3&t=6&p=984#p984
Měnič jsme nakonec vyměnili za kvalitnější sinusový meanwell. http://www.meanwell-cz.com/napajeci-zdr ... m-sinusem/
V rozvaděči je přechod sítě TNS od měniče na TNC pro rozvod v domě (místo rozdělení PEN na PE a N pro měnič meanwell a toto místo musí být uzemněno, další vzájemné spojení takto rozděleného PE a N není přípustné)
Zajímalo by mne jakou máte mikroturbínku, Pelton, Kaplan, Francis, Setur ..., výkon, vyrobeno svépomocí nebo hotový výrobek?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1832
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 87

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'