Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon pro 11, 2017 1:14 am


Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Další

Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Petr » úte bře 08, 2011 7:22 pm

Hoj ostrovníci, chtěl bych hodit jeden dotaz do placu:

Vadí střídač s "modifikovaným sinusem" /\/\/\/\ nebo dokonce _|‾|_|‾|_|‾ spotřebičům typu motor, 12V adaptér, rychlovarná konvice, žárovka? Pokud ano, jak moc a jak se to projeví a co se tomu spotřebiči děje?

Střídač s nečistou střídou mi asi dříve likviduje jistý typ úsporných žárovek, ale příčina může být i jiná. Adaptéry víc bzučí. To bude asi projev ostrých hran při střídě napětí?
Petr
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte bře 08, 2011 7:08 pm
Reputation: 3

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod bSir » sob bře 12, 2011 9:43 pm

Slysel jsem, ze urcity typ motoru muze "chrcet" a vice jiskrit.
Jinak zdrojum spinaneho typu by to melo byt jedno, jedou pry i na stejnosmerne napeti (ale chce to min nez 230V ss - elektronici snad vysvetli) stejne je to s zarovkami neuspornymi - ale ty asi nikdo neresi a tez topidlum.

A ted osobni zkusenost s "invertorem" 300W - pripojil jsem autobaterku pres zmineny "invertor" k LCD televizi a z jeji zadni casti se ozyval takovy ne zcela prijemny zvuk ktery bych prilovnal k srceni. Jinak fungovala normalne.
bSir
 
Příspěvky: 100
Registrován: sob bře 12, 2011 9:26 pm
Reputation: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod mypower.cz » ned bře 13, 2011 11:27 am

Osobni zkusenost: Napajim 300W stridacem Creative 6+1 bedynky - zesilovac je v pixli se subwooferem, napajeno je to 12V stridaveho z adapteru. Adapter trochu vice bzuci nez obvykle ale mam dojem ze to nebude spinany zdroj ale trafo. Je vetsi a tezsi, takze nejaky ten kus zeleza tam nejspise bude. Ve zvuku je slyset slabounce 50hz, ale nevadi mi to. Je to skutecne neznatelne. Pri pripojeni na kvalitni sinus to nedela. Mozna tedy i usmernovac v zesilovaci ktery usmernuje 12V se stridou, ktera ma nejspis stejny ostry prubeh jako stridac, s tim ma problemy to plne usmernit a nektere vysoke frekvence (ostre hrany "modifikovane sinusovky") jsou i ve ss napajeni uvnitr zesilovace, coz jde slyset jako brum. Zemenim to nebude, protoze rozdil brum/cisty zvuk je pri zmene stridace - modifikovany/cisty sinus.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3151
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 128

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod dako » pát bře 18, 2011 2:46 pm

Modifikovany sinus by nevadi vsem tepelnym spotrebicum na bazi spiraly (rychlovarne konvice, bojlery, varice, zarovky) a usporne zarovky(maji v sobe menic) , dale pak by nemel byt problem s pracce a s lednickou. Veskere spotrebice, ktere maji v sobe spinany zdroj jedou i na stejnosmerne napeti (stejny princip jako DC-DC menice). Co jsem se zatim setkal bylo, ze s i s modifikovanou sinus mely problem nektere starsi analogove telefonni ustredny, ale tohle tezko nekdo v domacnosti bezne ma.
dako
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát bře 18, 2011 1:01 pm
Reputation: 1

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod mypower.cz » pát bře 18, 2011 8:47 pm

Jinak zdrojum spinaneho typu by to melo byt jedno, jedou pry i na stejnosmerne napeti (ale chce to min nez 230V ss - elektronici snad vysvetli)


Extrem: A co kdyz do spinaneho zdroje pustim 12V DC misto 220V AC? Vyrobi mi na vystupu treba 5V DC pro USB hub, pokud je to spinany adapter pro USB hub, ktery pro neho vyrabi a stabilizuje prave onech 5V? Asi jo, ze :) Mam tu starou autobaterii a par nepotrebnych 5V adapteru :) Zitra zkusim polaborovat. To by bylo pozitivni prekvapko, kdyby to fungovalo:) Okamzite zmerit proud a pokud to bude mit nejake normalni hodnoty, tak to by bylo paradni zjisteni :)
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3151
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 128

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod bSir » sob bře 19, 2011 12:41 am

tohle fungovat nebude :-)
Ale jelo by DC napeti podle nejakeho vzorecku, u 220VAC je to tusim 300VDC nebo tak nejak, uz s enejak nepamatyuju ze skoly :-)
bSir
 
Příspěvky: 100
Registrován: sob bře 12, 2011 9:26 pm
Reputation: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod tomas » ned bře 20, 2011 4:21 pm

http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99%C3%ADdav%C3%BD_proud
Pokud je potřeba napájet spotřebič na střídavé napětí 230V AC, (to to je efektivní napětí v klasické distribuční síti) který má na vstupu pulsní měnič a tedy usměrňovač s kondenzátory. Tak kondenzátory za usměrňovačem se nabíjejí na maximální napětí v distribuční síti Umax = 325 V. Tedy správné stejnosměrné napětí pro pulsní zdroje, úsporné žárovky, settoboxy, satelitní přijímače, PC, televizory a další elektroniku s pulzním zdrojem by bylo 325 V DC. Když do toho započítáme toleranci napětí v DS které může dosáhnout až 253V AC (už jsem se setkal i s 262 V AC) tak pulzní zdroj musí snést minimálně 357V DC (správně se navrhují a konstruují na max 400V DC, ale Čína ......).
Ovšem to to napětí je zase moc vysoké pro ostatní spotřebiče (např. tepelné a žárovky) které "jednou" na efektivní napětí Uef = 230 V.
Naštěstí pulsní zdroje fungují od nějakých 150V DC výše, takže je možné zvolit 230V DC a neměl by být nikde problém.
Pozor na některé převážně PC zdroje s korekcí účiníku, ty prý mají velké problémy s obdélníkovým průběhem napětí a nevím co řeknou na stejnosměrný proud.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1502
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 42

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod tomas » ned bře 20, 2011 4:50 pm

Komutátorové motory (vysavač, vrtačka, mixér atd...) nejsou citlivé na průběh napětí a fungují i na DC proud. Nepoznal jsem na rozbrušovače nebo vrtačce rozdíl jestli jede na obdélník nebo sinus. U motorů s regulací otáček (některé vysavače a vrtačky) to nemusí platit, nezkoušel jsem, ale myslím že také nebude problém.
Asynchronní motory a transformátory (tedy i mikrovlnka, ale už existují i mikrovlnky bez trafa s pulzním zdrojem) na obdélníku více vrčí a hřejí, účinnost je trochu horší, některé oběhové čerpadla se prý nechtějí rozběhnout.
Pokud je to moc nutné, tak je možné i v ostrovním systému vytvořit tři fáze sinus, ale je to o dost drahé, zvláště pro velké výkony.
Zkoušel někdo na obdélníku kompresorovou ledničku, mikrovlnku, automatickou pračku nebo indukční vařič?
U automatické pračky může dělat problém napouštěcí ventil nebo vypouštěcí čerpadlo případně celé řízení (mechanické nebo elektronické), ale hodně záleží na typu provedení je hodně variant.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1502
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 42

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod bSir » ned bře 20, 2011 5:02 pm

Aktualni zkusenost se stridacem do cela pilu:
Pri dobijeni Apple iPad 16GB 3G nefunguje korektne dotykovy display. Budto reaguje stisk jinde nez jste provedli nebo generuje multi touch, takze napriklad pri pokusu o scroll stranky zoomuje. Psani na dotekove klavesnici je zhola nemozne pac generuje primo ruznou smesici znaku.
Pozorovano s original 10W zdrojem co dodavaji k iPadu (5,1V 2,1A) - ale iPad to bez problemu nabije, takze budto nabijet nebo pouzivat aplikaci na ktere neni treba ovladat disolayem, jako trebas radio nebo film.

Na iPhone 3G s original 5W trafem jsem potize nepozoroval ale jeste to parkrat proverim.
bSir
 
Příspěvky: 100
Registrován: sob bře 12, 2011 9:26 pm
Reputation: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod mypower.cz » ned bře 20, 2011 5:15 pm

Zkoušel někdo na obdélníku kompresorovou ledničku, mikrovlnku, automatickou pračku nebo indukční vařič?
U automatické pračky může dělat problém napouštěcí ventil nebo vypouštěcí čerpadlo případně celé řízení (mechanické nebo elektronické), ale hodně záleží na typu provedení je hodně variant.


Mikrovlnka IGNIS AKL540 - v podstate uz historicky kousek na centralu, ktera ma modifikovany sinus, sice jede, zehreju co potrebuju ale nejak divne. Ten magnetron nebo jak se to jmenuje ten zaric co dela mikrovlny zapina asi tak po 10 sec, asi tak na 10 sec a v te chvili pohasne osvetleni mikrovlkny. Centrala podle motoru vypada ze s tim nema problem. Je to 2kw a mikrovlnka jela na 600W, bylo slyset jak si centrala mirne pridala kdyz magnetron pracoval. Tohle se na normalni siti nedelo to pohasinani, ale kdo vi jestli to neni i věkem te trouby.

Pracka Zanussi ZWF1038 (prikon 2200W = akorat tak centrala + mirna rezerva) mi na centralu delala to, ze se zapla, nastavil jsem ji, phoda, napustila se voda, elektronika odpocitavala cas, pak zapl asi ohrev vody, a motor se pokusil otocit plnym bubnem a v tu chvili LEDky + display na pracce pohasinaly az do uplneho vypnuti. Po chvili zas pracka nabehla, snazila se pokracovat tam kde prestala ale po pokusu otocit bubnem zase umrela. Nevim nevim. Nedostatecnym vykonem to nejspis nebylo protoze centrala sice pridala, ale taky ne uplne. Vim jak reaguje centrala kdyz ji pretizim. Napriklad rychlovarna konvice 2KW + 600W cerpadlo + 600W varic je jistota. Bud ten odpor generatoru ta centrala nepretlaci a ma tendenci chcipat ale snazi se, a to uz vim, ze je zle, nebo vypne jistic na centrale. A u te pracky to nebylo ani jedno. Jistic na centrale v pohode, a centrala rekl bych ze by toho zvladla jeste dost.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3151
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 128

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod bSir » ned bře 20, 2011 9:59 pm

Ony ty centraly moc neumi kratkodobe pretizeni - nestihne zareagovat. V pracce kdyz se rozbiha motor bubnu tak bere mnohem vetsi proud nez kdyz se toci - rozbehovy proud, elektrikari vedi.
Mel jsem jednu takovou tu levnou co s eprodava v tescu (dvoutakt) pujcenou a nebyl jsme schopny nastartovat server, pac roztacel 5 scsi disku! (jesteze v setupu slo nastavit aby roztacel diksy po dvojicich :-)
bSir
 
Příspěvky: 100
Registrován: sob bře 12, 2011 9:26 pm
Reputation: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod tomas » úte bře 22, 2011 8:54 pm

TO: bSir
Jestli to nedělá napětí proti zemi. Ty automobilové měniče jsou většinou "dvou fázové" ~115V a ~115V proti kostře měniče a dohromady tedy ~230V mezi zdířkami zásuvky. Střed měniče tedy 0V je vyveden na jeho kostru a to dělá někdy neplechu, zvláště pokud je nutné tímto měničem napájet klasickou jednofázovou síť TNC kde je nulák uzemněn.
Dělá to i když měnič iPad strčíš samotný přímo do zásuvky na měniči a kostru měniče vodivě odizoluješ od země?
Bude v tom mít prsty i kapacita, při obdélníku tečou přes kondenzátory větší proudy, protože dochází k rychlejším změnám napětí než u sinusu. A jestli je dotykový display kapacitní tak v tom má iPad trochu "zmatek".

Mikrovlnka i pračka centrálu pravděpodobně přetížily. Asynchronní motory které se používaly (možná i ještě v některých používají) v pračkách potřebují i 6x větší výkon na rozběh. Podobné to bude i stou mikrovlnkou kde je potřeba velký magnetizační proud pro trafo. U té pračky by možná stačilo vypnout ohřev vody, potom by to centrála snad utáhla.
Jistič je pomalý, dříve vypne elektronika v pračce vlivem podpětí než zareaguje jistič. Elektronika se restartne a vypne motor, centrála se odlehčí a napětí zase vzroste, elektronika provede další pokus otočení bubne a tak pořád dokola.

I kdy jak čtu tu stránku o té pračce tak se vůbec nedivím že se ta pračka neroztočí:
"Délka přívodního kabelu: 140 m"
Při tak dlouhém kabelu se není čemu divit :-)
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1502
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 42

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Toul » čtv dub 21, 2011 2:00 pm

Musim se taky podělit o zkušenosti:
Mám měnič 1500W modifikovaný sinus a už přes rok mi na něj běží lednička s mrazákem (2kompresory) motor je trochu hlučnější ale nic co by vadilo. Oba dva motory současně mají cca 120W ale na 600W měnič se nerozeběhly.
Co je horší tak tak při sepnutí kompresoru se sepne ventilátor v měniči a ten je hodně hlučnej a to jsem ho už vyměnil za nějakej extra tichej. asi mu ještě upravim napětí na cca 5-7V aby nebyl vůbec slyšet.
Dále měničem napájim Notebook kde obřas vrčí adaptér a když jsem na skypu tak je rušenej mikrofon a protistrana mě skoro neslyší:-(
Rychlovarná konvice 500W bez problémů.
Různé nabíječky mobilů a foťáků bez problémů.
Indukční nabíječka zubních kartáčků - nefunkční
Repro 2,1 Genius - hodně vrčí adaptér a z repráků jde 50hz - nepoužitelné
Vrtačka 500W trošku hlučnější, funguje i regulace otáček.

A třešnička na závěr....THERMOMIX
kuchynský robot který umí i ohřívat....při mletí cukru ho z neznámých důvodů i zahřál :-) - NEFUNKČNÍ
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm
Reputation: 2

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod mypower.cz » čtv dub 21, 2011 8:02 pm

TEST: http://www.pneutruck.cz/index.php?page=nahradni_dily_detail&id=237

Obrázek

Koupeno v OBI za 1800 na hraní a pokud přežije týrání, tak jako záloha, 600W, 1200Wmax krátkodobě.

ALKO Domácí vodárna -> ee. Buď je to na ten střídač už moc, nebo baterie nestíhají (4x100AH paralelně, plně nabito). Čerpadlo se rozjede, tzn start ok, ale po cca 2s střídač vypne a za 5s se pokouší o nový start, čerpadlo se roztočí ale po chvíli zase vypne. Zkoušeno po západu slunce (tedy bez energie z panelů) s plně nabitými bateriemi. Čerpadlo bylo úplně bez tlaku, takže nějaký velký odpor motor nepřekonával.

Obrázek

Pŕímočarka s regulací otáček Bavaria BJS 650E úplně v pohodě i s regulací otáček, řezáno při plném slunci na panely + nabité baterie, krásně dokulata nařezáno několik poliček, které už jsou teď na zdi a na nich věci :)
Obrázek

Shark HTM 520
Obrázek

Podobné jako čerpadlo, ale živý plot se s tím dá ostříhat. Asi tak 2 minuty jede, pak se na 5 s vypne, pak 2 s zapnuti, opet 5s vypnuti a pak zas tak minutu az dve kvalitne strihame az vetvicky litaji. Strihano za plneho slunce, takze na krmeni sharka se podilely jak panely na max, tak totalne plne baterie. Spis bych to videl na nejakou ochranu stridace asi.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3151
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 128

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod mypower.cz » pát dub 22, 2011 9:20 am

Tak tuhle 600W domaci vodarnu tento laciny stridac neda ani pri plnem osviceni panelu, i kdyz jela dele, asi tak 30s. Na regulatoru stoupl proud z 4A (aktualni spotreba na 12V rozvodech) jen na 7A, coz je malo. Do stridace musi lezt prinejmensim 50A, predpokladal bych tedy ze proud na regulatoru vyleti na max co panely zvladnou v dobe provozu cerpadla (12Vx50A=600W), ale otazka co vykryly baterie a taky to mereni na regulatoru je spis jen orientacni. Nejak detailne jsem to nemeril. Po 30s vykonu jsme opet byli tam kde vcera - 2s provoz a 5s pauza, pak uz jsem to netrapil.

Oproti tomu ten predchozi 600W stridac co se mi pred par mesici pokazil s cistym sinusem za 10K tu domaci vodarnu zvladal naprosto v pohode.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3151
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 128

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod mypower.cz » pát dub 22, 2011 9:24 am

velmi orientačně: hrátky s čerpadlem (zelený zub s úbytkem napětí na pravé straně grafu)

Obrázek
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3151
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 128

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod Toul » pát dub 22, 2011 9:36 am

To bude tím že sice má vodárna příkon 600W ale na rozběhnutí potřebuje daleko víc.
Já jsem zkoušel s tím mým měničem 1500W/1700W rozběhnout drtič větví s příkonem 1300W a taky to nešlo...přetížení měniče.
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm
Reputation: 2

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod mypower.cz » pát dub 22, 2011 9:55 am

ona se ta vodarna praveze rozbehla v pohode, ale myslim ze takovy trvaly vykon byl pro ten stridac uz moc a zafungovala nejaka ochrana. On jeste taky neni vykon a vykon, protoze zalezi v jake fazi vuci sobe je proud a napeti, ale na tohle uz expert nejsem i kdyz teoreticky si to predstavit dokazu. Rozjezd byl OK, dokonce 30s jela a vypla az pak, protoze ji utnul stridac.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3151
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 128

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod tomas » pát dub 22, 2011 2:31 pm

Problém s vodárnou je ten, že má asynchronní motor. A těmto motorům obdélníkový průběh napětí nedělá moc dobře a mají i vyšší příkon než při sinusovém průběhu napětí. Proto u sinusového měniče nebyl problém. Pŕímočarka a nůžky mají komutátorový motor a těmto motorům je jedno jaký průběh má napětí a fungují dokonce i na DC napětí (ovšem u motorů s regulací otáček to nemusí platit).
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1502
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 42

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvekod mypower.cz » sob dub 23, 2011 12:43 pm

Obrázek
energeticky sobestacna policka dokulata :D Rezano sluncem. Ani nevite lidi jak takovahle malickost potesi.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3151
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 128

Další

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron
Reputation System ©'