Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte srp 20, 2019 1:44 pm


Měnič na rozsah napětí 36-52V

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.

Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod ota » stř dub 26, 2017 8:50 pm

Řeším teď projekt kde se mají použít nedávno inzerované panely Calyxo.
Ty mají Ump 46V, což je nedostateční napětí pro nabíjení 48V systém.
Navrhl jsem Li ion baterii 12S, která má rozsah napětí 36-52V.
Uvažuji o obyčejném PWM regulátoru.
Existuje alternativa měniče pro 36-52V?
Dal by se upravit 48V Powerjack nebo nějaký jiný měnič tak aby fungoval do 36V?
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1601
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 286
 
  • 0


Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod kodl69 » čtv dub 27, 2017 12:06 am

ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3756
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 303

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod abrams » čtv dub 27, 2017 5:28 am

Zdravím ,

nezapomenout na teplotní koeficienty ::pv:: , zmíněný Calixo má -0,25%/K což je v létě při 65°C -10% = 41,4V teoreticky :!: realita bývá trochu mimo .
Klasika , sério-paralerní zapojení :yes: .
Při testech mých střepů sem používal Epsolára 2210 na 13V *batt* a neměl moc problémů :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2513
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 321

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod kyocera » čtv dub 27, 2017 6:25 am

Zdravím,
Pokud jde o nabijení aku verze PWM a je potřeba zvýšit napětí , je zde typ 30A
S nastavením výstupního napětí zde
http://www.ebay.com/itm/1500W-30A-DC-Bo ... SwOgdYyl-u
Pokud se jedná o úpravu PJ 48V s transformátorem a je požadováno nižší napětí
36V bylo by nutné převinout nebo navinout transformátor s jiným převodem.
Transformátor PJ ve variantě DC 48V při napětí DC 36V by nedal na výstupu AC220V.
Protože platí zpětný vztah DC napětí děleno odmocnina ze 2 je efektivní napětí AC.
A pokud na vstupu transformátoru máte nižší napětí, tak nedosáhnete
požadovaných 220V na výstupu trafa.
Pokud se jedná o úpravu PJ 24V a je požadováno napětí 36V , tak teoreticky by to bylo
Možné bez převinutí transformátoru, ale bylo by nutné znát podrobné schéma zapojení,
změnit nebo odstranit ochranu proti předpětí a také zkontrolovat z čeho a jak
jsou napájené řídící obvody aby zvýšením napájecího napětí z 24V na 36V nedošlo
někde k překročení povolených parametrů, zejména koncových tranzistorů v plném
můstku. Také by v regulaci bylo nutné nastavit zachycení na 220V aby výstupní napětí
220V nebylo překračováno. Ale záleží, jak je řízení v PJ uděláno. Schéma zapojení PJ
neznám, jen jsem si představil možnosti.
Jinak ale firma BKE dělá celou řadu DC / AC sinus měničů s DC
napětím 36V až 72V/AC220V vice je uvedeno zde.
http://www.bke.cz/cs/produkty/dc-ac-invertory
Vše je v provedení HF. Jsou odolné, zkratu vzdorné. Jeden jsem i z počátku doma od BKE používal
s rozsahem 36V až 72V. Je potřeba vybrat ale ten s nejnižší uváděnou spotřebou a vše dopředu zkonzultovat.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 728
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 170

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod Botas » čtv dub 27, 2017 8:04 am

Vetřu se s dotazem.
Tyto panely jsem řešil pro známého. Já předpokládám zapojení po dvojicích na 150volt mpt régl pravděpodobně victron 150/70.30ks na cca ty 2kwp a 24 v system. Bylo mi doporučeno dát schott diody proti zpětnému toku do panelů.
Dáváte nebo ne? Popřípadě co konkrétně zvolit.
S tímhle zatím nějak nemám zkušenost
Díky
Botas
 
Příspěvky: 236
Registrován: pon pro 03, 2012 8:53 pm
Reputation: 9

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod kyocera » čtv dub 27, 2017 8:30 am

Zdravím,
Vaš dotaz už byl v minulosti probíraný na mypower. Stačí zapátrat v obsahu. Tak tedy stručně.
Mám Victron 150V / 70 a sérioparalelně celkem 6 panelů 1500W , vše na jižní straně
Osvit FV panelů vždy současně. A žádné diody jsem nepoužil.
Třeba zde máte o tom něco napsáno.
https://www.deramax.cz/9-jak-vse-propoj ... alu-clanku
Kdybych nevěděl, zda nějaké panely diody v sobě mají, tak bych schotky diody použil ,
zvláště v případě, že by se jednalo o např. jedno pole z východu, druhé z jihu, třetí ze západu. Tedy
FV pole, které mají osvit nestejnoměrný , v různou hodinu.
Schotky diody najdete např. u TME nebo u jinde. Diody se dimenzují zpravidla na dvojnásobek
skutečného proudu a napětí. Když tak pohledejte to probírané téma na mypower.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 728
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 170

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod Botas » čtv dub 27, 2017 9:05 am

Ok díky pohledám
Mám polykrystaly a tam nic takového neřeším vše funguje jak má
S amorfními nemám zatím zkušenost. Dle odpáraných boxů co byli vidět na místě tam asi něco je.
Nicméně prodejce říkal že měl zapojeno na test několik panelů a že se mu to zpětně vrací ale mohla to být chyba daných kusů. Byli tam všelijaké stavy od nových až po úplně kaput.Proto se ptám jestli už někdo instaloval a jaké má s těmito konkrétními amorfními panely zkušenosti.
Pole bude na jednom místě jedním směrem.
Botas
 
Příspěvky: 236
Registrován: pon pro 03, 2012 8:53 pm
Reputation: 9

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod kyocera » čtv dub 27, 2017 9:22 am

Ono je jedno, jestli je nějaký panel poly nebo amorf. Obecně platí, že při
spojování FV panelů platí Kirchhoffovy zákony. Protože každý panel je zdroj napětí
a FV panel má i vnitřní odpor. Při spojování FV panelů vystačíte s DC voltmetrem a
DC ampérmetrem na případné měření v v uzlech.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 728
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 170

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod ota » čtv dub 27, 2017 11:39 am

Právě, že jsem poptával měnič na 36V aby to bylo jednoduché a levné.
Část projektu je elektromobilek se syst.napětím 36V a ten se měl rovnou připojit na solární pole. V autě by byl jem PWM regulátor. To je provedeitelné a fungovat to bude.
Nevím jak provést další fázi, což je auto jako úložiště energie pro dům a v domě by byl měnič na 36/230V.

Solární panely by se připojily do auta a auto do měniče v domě.

Jediné proveditelné řešení je navýšit napětí na 48V a použít step up regulátor, který jsem na větší proud než 10A nenašel.

Požadavek je aby to bylo levné a jednoduché a podle všeho se tento projekt nedá levně a jednoduše provést.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1601
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 286
 
  • 0


Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod petrs » čtv dub 27, 2017 11:44 am

Mam starsi menice 36V / 230V 600 W cisty sinus. V pripade zajmu napiste PM.
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
petrs
 
Příspěvky: 380
Registrován: pon čer 30, 2014 6:02 am
Reputation: 21

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod rottenkiwi » čtv dub 27, 2017 12:33 pm

Neviem kde tu je problém. AK je batéria 12S potom má napatie od: 12 * 3.6 = 43.2 V, do 12 * 4.2 V = 50.4 V.
Keďže treba zvýšiť napatie z panelov, treba ich chladiť.

Meniče Victron, Studer ale aj iné idú od 38 do 66 V.
Biopestovateĺ nemá pod holým nebom pod kontrolou nič,
len seba a aj to iba v obmedzenej miere.

Si anode Spectrum BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Post Climate Change
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2658
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 164

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod kyocera » čtv dub 27, 2017 1:22 pm

Pro Ota :
V prvním příspěvku dnes ráno 6hodin 25minut jsem Vám uvedl odkaz na zvyšující step up s možností
nastavení výstupního napětí jak požadujete. A má uvedený proud do 30A. V popisu se píše 25A. Tento měnič má
i nastavení omezení proudu, takže ho nezničíte. A podle potřeby použijete více těchto levných měničů, přičemž
na plus výstup jednotlivých měničů dáte oddělovací diodu. Takže více měničů bude pracovat vždy přes
oddělovací výstupní diodu do jediného aku 48V.
Proudově měnič nadimenzujete podle výkonu Vašich FV panelů. Pokud bude rozdíl mezi
vstupním a výstupním napětím malý . např. 10V tak 1ks měniče Vám přenese klidně 1kW
A myslím si, že těch panelů zase tak moc nemáte. Ono by šlo navrhnout step up měnič
na míru , ale vzhledem k tomu, že se stavbou měničů nemáte zkušenosti, je lépe
využít co je levně a dostupné.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 728
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 170

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod kyocera » čtv dub 27, 2017 1:43 pm

Pro Ota :
Možná více podrobně. Měnič zde
http://www.ebay.com/itm/1500W-30A-DC-Bo ... SwOgdYyl-u
Umí zpracovat napětí i 46V jak píšete v zadání nebo i nižší a nastavit - udělat z něho např.
56V k nabijení LIFE 48V.
Dejme tomu, že jeden Váš panel má 72W. Dáte 14 panelů paralelně a pořád máte na vstupu step up 46V
s celkovým výkonem 14 x 72 je 1008W. Pokud víc panelů nemáte, tak tímto nabijíte aku LIFE
se systémovým napětím 48V. Pokud potřebujete 28 panelů, tak druhé samostané pole FV se 14ks zapojíte opět
paralelně na druhý kus měniče. Ale už na výstupy obou měničů do plus dáte oddělovací diody a
oba měniče pracují do jednoho aku 48V, každý přes oddělovací diodu.
Pokud máte víc panelů, stejným způsobem dáte třetí, až
n tý step up konvertor vždy s oddělovací diodou a každý step up konvertor Vám přenáší 1kW.
To proto, že máte malý rozdíl mezi vstupním a výstupním napětím, tak Vám 1kW přenese.
Při velkém rozdílu vstupního a výstupního napětí byl by přenesený výkon mnohem menší.
DC / AC měniče 36V až 72V už nahoře popsané jsou.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 728
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 170

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod kodl69 » pát dub 28, 2017 7:56 am

dočetl bych specifikaci a pak to podělil dvěma, je to čína. A sám prodejce píše: "Input current: 10~30V input voltage, maximum current 30A; 31~60V input voltage, maximum current 25A " jestli se nepletu, tak výkon je U*I, a 25x60 ani 30x30 není 1500... Skutečnost bude taková, jak se dívám na součástky a tlumivku, že při víc než 10-15A se z toho stanou kamna s mizernou účinností. Jestli náhodou ne a máte to někdo vyzkoušený, tak napište
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3756
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 303

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod ota » pát dub 28, 2017 8:06 am

Ale díky, jako nápad je ten step-up měnič dobrej.
Jen se zeptám, možná hloupě, neznám jak fungují, pokud nastavím výstupní napětí na 56V, bude mi měnič držet 56V ikdyž se bude měnit vstupní napětí z panelů od 40 do 50V ?
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1601
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 286
 
  • 0


Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod petrs » pát dub 28, 2017 8:31 am

Ano,az do prekroceni nastaveneho proudu.
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
petrs
 
Příspěvky: 380
Registrován: pon čer 30, 2014 6:02 am
Reputation: 21

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod solárník » pát dub 28, 2017 12:36 pm

Botas píše:Vetřu se s dotazem....Bylo mi doporučeno dát schott diody proti zpětnému toku do panelů. Dáváte nebo ne? Popřípadě co konkrétně zvolit. S tímhle zatím nějak nemám zkušenost
Díky


V manálu k těmto panelům
http://calyxo.com/files/pro_construct/d ... Manual.pdf
na straně 11 je hodnota
Max. reverse current resistance = 3,5A
..a podle popisu níž v tom dokumentu znamená, že pokud se panel zapojí paralelně s dalšími (ať už v čistě paralelních stringách, nebo sériovoparalelních) a OSTATNÍ paralelní stringy mají dohromady vyšší proud než 3,5A (což platí u těchto panelů asi už při 3 paralelních stringách či panelech), pak tam musí být v sérii s každým stringem buď pojistky 3 až 3,5A, nebo diody, viz strana 19 téhož dokumentu. Jinak může dojít ke zničení panelu(ů), nebo i požáru.

Tedy vzhledem k tomu, že i výrobce na to upozorňuje (což není moc obvyklé), radši bych to tak zapojil.

Navíc upozorňuji, že tyto panely NEMAJÍ interní bypass diody. U sériových stringů může být vhodné je dodatečně připojit...
solárník
 
Příspěvky: 1451
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 57

Re: Měnič na rozsah napětí 36-52V

Příspěvekod kyocera » pát dub 28, 2017 1:10 pm

Pro kodl 69 uvádím, že podle požadavku Oty je vstupní napětí jen 46V a výstupní k nabijení jeho LIFE 48
je 56V. Takže koeficient násobení napětí je 56 děleno 46 je 1, 21. Proud pro modelový příklad je
1008W děleno 56V je 18A. takže kodl69 vidíte, že jsme hluboko pod specifikací proudu.
Měnič má i možnost nastavení omezení proudu třeba nastavení na těch 18A takže měnič se nezničí.
Na polovodiče je tam ventilátor. Tlumivka může být malá, protože kmitočet je vysoký.
A to co se kodl 69 zdá málo ohledně vinutí. tak ten slabší drát je vinutý bifilárně .tedy více drátů současně.
Dále kodl69 uvádí, že z toho budou kamna. To je jen plácnutí. Nezná mat. tlumivky a potom pracujeme
s pouhým 1kW pro rozdíl vstupního výstupního napětí 10V. Pokud by byl koeficient násobení např. 5 tedy
z 12V potřeba dostat se na 60V, Tak samozřejmě ten 1kW se nikdy nepřenese.Bude to mnohem méně výkonu.
Ale a to je důležité, pracujeme s koeficientem 1,21. že to přenese 1kW je zaručené.
V modelovém příkladě jsem uvedl parametry v návaznosti na Oty a to tak, že se 1kW zaručeně přenese.
Nepracuje se ani s maximálními parametry ve specifikaci 1500W. Já jsem za poslední 2 roky up konvertory
nejenom měřil, ale zkusil jsem i 2ks vyrobit. Z tohoto důvodu jsem si vyrobil i proměnlivou experimentální
tlumivku. Ta je od 37mikrohenry až do 5,3milihenry. Mám doma ten menší čínský měnič 600W a
těm parametrům se dá věřit.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 728
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 170


Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'