Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 22, 2019 10:01 pm


Nastavení účiníku u střídače FVE.

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Další

Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod wewerk » čtv led 19, 2017 7:40 pm

Zdravím,
prosím o radu.
Mám FVE 6kWp. Výrobu spotřebuji sám.
Hlavní spotřebič je tepelné čerpadlo, jehož kompresor má účiník 0,85 ( indukční zátěž ).
Má smysl nastavit na střídači ( Fronius IG Plus ) účiník jiný než 1 ?
Díky moc.
wewerk
 
Příspěvky: 7
Registrován: stř kvě 20, 2015 8:17 pm

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod ota » čtv led 19, 2017 8:19 pm

Na střídači bych nekompenzoval nic.
Efektivnější je kompenzovat každý spotřebič zvlášť.
Musí se ale ověřit co provede kompenzační kondenzátor s účiníkem v okamžiku startu.
Ony se tu jalové proudy příliš neřeší, ale je to velmi dobré téma.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1686
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod JiříK » čtv led 19, 2017 9:58 pm

No tak toto téma mě zajímá! Naše nová mrcha pračka, samozřejmě s vypnutou spirálou, vykazuje cos fí=0,15-0,20 , což Victron nehodlá zkousnout. Výsledek je takový, že na jednu stranu se pračka točí velmi neochotně a na druhou stranu vůbec...
Nevím, jak z toho ven, Victron totiž přes protesty v podobě mohutného vrčení zvládá i triakový regulátor otevřený na 40-50 %. Napadlo mě třeba, zkusit zatížit měnič pračkou plus 100 W žárovkou, třeba by to mohlo fungovat. Je mi však líto energie promrhané prostým svícením, obzvlášť ve dne. Ale někdy to prubnu...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 841
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod tomas » pát led 20, 2017 7:54 am

Co to je za pračku? Se divím že to tu vůbec můžou prodávat.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1868
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod JiříK » pát led 20, 2017 11:24 am

Whirpool,tuším. Šest tisíc bez deseti korun...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 841
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod vlkazajac » pát led 20, 2017 12:07 pm

Takže je to klasický pohon, žiadny invertor. Čakám, až naša "klasika" zdochne a skúsime invertorovú. Práčka perie ( na DS ) a pije mi pritom krv....
2 420 Wp, 3 x LS3024B, 1 x VS2024N, 24V / 140 Ah Pb, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií 12V oloveným šrotom ))
skúška 99P8S ( 18650 ) na 280 Wp, LS3024B, Victron 350 VA
Obytný voz 280 Wp, Victron 100/15, 24 V / 130 Ah AGM, Carspa 600 W sin
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 2275
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod kyocera » pát led 20, 2017 1:03 pm

Pro JiříK : Uvádíte, že máte Victron 1200VA. Ale tento měnič mám také a zvládá všechny druhy zátěží.Kapacitní, indukční. Jestli Vámi popisovaný problém spíše nesouvisí s tím, že Vaše pračka s vypnutou spirálou má už
větší příkon který měnič 1200VA nezvládne.Victron má výkonové omezení s teplotou. Popisujete chování měniče Victron 1200VA připojeného pouze na pračku ? Setkal jsem se s tím, že tento měnič silně zabručí i při rozběhu kompresorové
ledničky, kdy výkon je krátkodobě jen 1500W. A už vůbec tento Victron 1200VA neutáhne starý typ
kopírky, když se zapne zapekací ohřev . Naproti tomu nikdy žádný problém nenastal, když zapojím měnič 3kW.
Odhaduji, že i Váš problém by se vyřešil s měničem více jak 1200VA Victron, tento typ máte uvedený v popisu Vaší FV.
Máte možnost vyzkoušet větší výkon měniče ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 738
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod JiříK » pát led 20, 2017 1:41 pm

Výkon měniče pokládám za zcela dostatečný. Pračku provozuju samozřejmě s vypnutou spiralou. Takže přetížený určitě není, protože celkový odběr pračky je 2300 W, z čehož na topení připadá 2000 W. Navíc stará pračka problémy nedělala a při odstřeďování bral motor 800W. Měnič ani nemrkl. Usuzuji na problém s frekvenčním měničem v nové pračce-už tam není řemenový pohon jako v té staré.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 841
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod brin » pát led 20, 2017 2:47 pm

Motor při rozběhu může vzít několikanásobek svého nominálního výkonu. Pokud je při odstřeďování nominální příkon 800 W, mohou špičky při rozběhu dosahovat klidně trojnásobku.
brin
 
Příspěvky: 575
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod kyocera » pát led 20, 2017 3:18 pm

Pro JiříK : Uvádíte cenovou hladinu Vaší pračky 6tis.Kč V Invertorové motory s frekvenčním měničem
jsou až od vyšší cenové hladiny. Ale pořád platí, že Victron 1200VA nezvládá náraz proud při rozběhu.
U staré kompresorové ledničky je proudový náraz při rozběhu 15 x vyšší než je provozní odběr.To by jste ověřil s pračkou W
s měničem s větším výkonem. Máte možnost vyzkoušet měnič s vyšším výkonem ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 738
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod JiříK » pát led 20, 2017 5:14 pm

Tak vidím, že si trošičku nerozumíme. Takže začnu :
Starou, rozumějme hloupou, tupou, jednoduchou ledničku bez displeje a podobných nesmyslů, s ověřenou výkonovou špičkou 1830 W měnič bez zaváhání ustojí i do protitlaku.
Původní, starou pračku, s mechanickým programátorem, převodem přes řemen, s vypnutým topením, ověřeným odběrem(nikoliv špičkou) 800 W při odstřeďování zvládal měnič bez váhání a jakýchkoliv protestů i se startem tupé lednice.
Novou pračku, NETUŠÍM, má-li řemen, nebo ne, podle zvuku při praní USUZUJI na frekvenční měnič uvnitř (nebo jiný způsob elektronické regulace motoru) , to při prostém pomalém otáčení bubnu nedává. Měnič nepadá, nehřeje, nevrčí, nesvítí ochrany. Pračka zapojena jako jediný spotřebič. Při měření wattmetrem (zapojeno do DS) ukazuje cos fí 0,15-0,20. Proud do 3 A.
V žádném případě neviním měnič, ten umí zvládnout neuvěřitelné zátěže, co se týká průběhu odběru, viz odporová zátěž přes triakový regulátor. Prostě ta pračka je na houbeles.
Výkonnější měnič nemám, při systémovém napětí 12 V je to poněkud pošetilé kvůli proudům.

P.S. Schválně tu pračku, až se bude prát, zapojím do sítě přes měřič spotřeby a budu bedlivě sledovat odběr proudu a jak se mění cos fí při vypnutém a zapnutém topení.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 841
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod FRSO » pát led 20, 2017 6:21 pm

JiříK píše:Tak vidím, že si trošičku nerozumíme. Takže začnu :
Starou, rozumějme hloupou, tupou, jednoduchou ledničku bez displeje a podobných nesmyslů, s ověřenou výkonovou špičkou 1830 W měnič bez zaváhání ustojí i do protitlaku.
Původní, starou pračku, s mechanickým programátorem, převodem přes řemen, s vypnutým topením, ověřeným odběrem(nikoliv špičkou) 800 W při odstřeďování zvládal měnič bez váhání a jakýchkoliv protestů i se startem tupé lednice.
Novou pračku, NETUŠÍM, má-li řemen, nebo ne, podle zvuku při praní USUZUJI na frekvenční měnič uvnitř (nebo jiný způsob elektronické regulace motoru) , to při prostém pomalém otáčení bubnu nedává. Měnič nepadá, nehřeje, nevrčí, nesvítí ochrany. Pračka zapojena jako jediný spotřebič. Při měření wattmetrem (zapojeno do DS) ukazuje cos fí 0,15-0,20. Proud do 3 A.
V žádném případě neviním měnič, ten umí zvládnout neuvěřitelné zátěže, co se týká průběhu odběru, viz odporová zátěž přes triakový regulátor. Prostě ta pračka je na houbeles.
Výkonnější měnič nemám, při systémovém napětí 12 V je to poněkud pošetilé kvůli proudům.

P.S. Schválně tu pračku, až se bude prát, zapojím do sítě přes měřič spotřeby a budu bedlivě sledovat odběr proudu a jak se mění cos fí při vypnutém a zapnutém topení.


Zdravím Jiří, to je divné že to nejede, měnič má lepší sinusovku jak je v síti, měřil jsem spoustu Victronů a všechny mají opravdu čistý sinus, nebude problém jinde, zapojení vodičů -ochr. nulováním 2, nebo 3 vodiče, jen mě to tak napadlo, měnič nemá opravdu problém s rozběhem, dá cca 2500W po dobu 4-5 vteřin, nic jiného mě nanapadá čím by to bylo, jinak můžeme zkusit jiný měnič, mám Multiplus 1600W na 12V, :yes:
FRSO
 
Příspěvky: 950
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod ota » pát led 20, 2017 7:11 pm

Podíval bych se na to jinak:
Smí se prodávat zařízení bez kompenzace? Nesmí.
I malá nabíječka pro NTB misí mít PFC.
Proto bych zkusil vznést dotaz na výrobce, případně rovnou reklamoval.
Možná je v pračce v rozvodu nějaká chyba, závada.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1686
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod FRSO » pát led 20, 2017 7:20 pm

ota píše:Podíval bych se na to jinak:
Smí se prodávat zařízení bez kompenzace? Nesmí.
I malá nabíječka pro NTB misí mít PFC.
Proto bych zkusil vznést dotaz na výrobce, případně rovnou reklamoval.
Možná je v pračce v rozvodu nějaká chyba, závada.


Zdravím Oto, když pominu cos fí, tak je divné, že na síť to jede a na měnič ne, je to divnééé.
FRSO
 
Příspěvky: 950
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod JiříK » pát led 20, 2017 7:46 pm

Za dvacet minut se jde prát. Jsem zvědav, jak se změní cos fí se zapnutým topením! Očekávejte výsledky ještě dnes! Přes noc pak můžeme přemýšlet, jak100hoven... :mrgreen:
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 841
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod JiříK » pát led 20, 2017 7:53 pm

FRSO píše:
JiříK píše:Zdravím Jiří, to je divné že to nejede, měnič má lepší sinusovku jak je v síti, měřil jsem spoustu Victronů a všechny mají opravdu čistý sinus, nebude problém jinde, zapojení vodičů -ochr. nulováním 2, nebo 3 vodiče, jen mě to tak napadlo, měnič nemá opravdu problém s rozběhem, dá cca 2500W po dobu 4-5 vteřin, nic jiného mě nanapadá čím by to bylo, jinak můžeme zkusit jiný měnič, mám Multiplus 1600W na 12V, :yes:


V zapojení problém nebude. Ze sítě je to TN-C a z měniče zase IT. Ten Multiplus 1600 bys mi leda tak musel půjčit, čistě na vyzkoušení té pračky. Ale to už by bylo lepší cvičně prubnout nějakým 2400, aby to bylo už i s topným tělesem, jenže bych kvůli tomu musel dost brutálně posílit pojistky :-) Ty mám totiž zcela záměrně na hraně, kdyby byl problém, ať to hned letí, než by mi shořela garáž. ::rolleyes::
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 841
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod JiříK » pát led 20, 2017 9:19 pm

Takže naměřené hodnoty'':
U=225 V I (A) cos fí
Pouze elektronika 0,04 0,36-0,42
Napouštění 0,06 0,94
Rozjezd bubnu 3,87-4,9 0,22-0,25
Buben jede 1,7-3,1 0,14-0,23
Vypouštění 0,13 0,76
U=220 V
Elektronika +topení 7,5 1,00
Rozjezd bubnu+topení 9,5 0,94
Buben jede+topení 8,8 0,93

Odstřeďování 1,4 (!!!) 0,54

Max. příkon rozjezd 615 W
Max. příkon praní bez topení 290 W
Max. příkon s topením 2090 W

Všimněte si nesouladu proud vs. příkon. Měřič měří proud včetně jaloviny, kdežto wattáž ukazuje už přepočítanou na cos fí 1,00.

Z těchto výsledků vyvozuji, že Victron 1200 při praní bez ohřevu není přetížen.

Očekávám plodnou diskusi. :write:
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 841
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod PavelR » pát led 20, 2017 9:25 pm

Co vlastne ta jalovina dela, ze muze pretizit menic?
PavelR
 
Příspěvky: 1941
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod JiříK » pát led 20, 2017 9:52 pm

Co si ze školy pamatuju, je to složka nekonající práci. Přesnější výklad nám jistě podá nějaký kovanější silnoproudař. Každopádně je to svinstvo, které třeba podniky s většími odběry, rozumějme motory a jiné neodporové zátěže musí kompenzovat na účinník co nejbližší jedné. Jinak za to schytá mastnou pokutu. Prostě svinstvo...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 841
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Nastavení účiníku u střídače FVE.

Příspěvekod kodl69 » sob led 21, 2017 12:30 pm

Samozřejmě jalový proud měnič zatěžuje, v podstatě stejně jako činný. proto se taky udává zdánlivý výkon ve VA, což je U*I bez ohledu na fázový posun mezi nimi, ale na tenhle výkon musí být dimenzován zdroj i vedení. Navíc u indukčních motorů je značný rozběhový proud, což může být až 10x Ijmen. A tohle všechno musí měnič dát. Takže takovej rozběh vodárny 0.75kW s cos fi 0.7 jmen. proud 4.5A může být až 10x4.5A což je 45A!!! po dobu několika sekund. Tohle měření je jasná ukázka, jak výrazná indukční zátěž je takovej motor a co zažije měnič při rozběhu. 45A*230V=10kW, při 50V je to 200A. Pomohlo by k motorům přidat paralelně kondenzátory, ale vzhledem k hodně proměnnému účinníku se zatížením nikdo neví jaký... Další řešení je softstart, tam se dá ten rozběhový proud udržet v rozumnejch mezích, ale zase se motor pomalu roztáčí, což mu nemusí udělat úplně dobře, pokud se roztáčí do zátěže. No a poslední zjištění patrné z měření - odporová zátěž vlastně vyrovnává cos fi, takže pro energetiky jsou přímotopy a elektrokotle vítanou zátěží, na rozdíl od tepelných čerpadel a spínaných zdrojů.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3955
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Další

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'