Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 22, 2019 11:18 pm


Grid Tie k měniči DC/AC

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Další

Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod pezizka » stř kvě 25, 2016 10:31 pm

Páč furt vymýšlím nějaké ptákoviny, alespoň to tvrdí žínka :lol:. chtěl bych zkusit přidat Grid Tie měnič k měniči 15DC/ 230AC. Tedy jako na těch 230AC. Vidím v tom dvě roviny. Buď za levný peníz "upgraduji" stávající měnič na vyšší výkon a k tomu se vztahuje moje první otázka: jak rychle je Grid Tie "ochoten" reagovat" :?: :roll: a nebo vynechat měnění napětí z 90VDC na 15VDC a teprve potom měnit znovu na 230VAC. Pokud bude "svítit" připadá mi lepší okamžitě měnit na 230VAC (v mém případě z 90VDC), to se bavíme o ztrátách konverzí a navíc nebudu "obtěžovat" moje milované *batt* "žluťásky" cyklováním :yes: Zkusili jste někdo něco takového? Měnič je
http://ostrovni-elektrarny.cz/index.php ... 00va-sinus
, snad dobrý základ....
Mám to zkusit, či je to naprostá blbost :dontknow:
Díky za každý námět či zkušenost :handshake2:
pezizka
 
Příspěvky: 536
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod FRSO » stř kvě 25, 2016 10:45 pm

pezizka píše:Páč furt vymýšlím nějaké ptákoviny, alespoň to tvrdí žínka :lol:. chtěl bych zkusit přidat Grid Tie měnič k měniči 15DC/ 230AC. Tedy jako na těch 230AC. Vidím v tom dvě roviny. Buď za levný peníz "upgraduji" stávající měnič na vyšší výkon a k tomu se vztahuje moje první otázka: jak rychle je Grid Tie "ochoten" reagovat" :?: :roll: a nebo vynechat měnění napětí z 90VDC na 15VDC a teprve potom měnit znovu na 230VAC. Pokud bude "svítit" připadá mi lepší okamžitě měnit na 230VAC (v mém případě z 90VDC), to se bavíme o ztrátách konverzí a navíc nebudu "obtěžovat" moje milované *batt* "žluťásky" cyklováním :yes: Zkusili jste někdo něco takového? Měnič je
http://ostrovni-elektrarny.cz/index.php ... 00va-sinus
, snad dobrý základ....
Mám to zkusit, či je to naprostá blbost :dontknow:
Díky za každý námět či zkušenost :handshake2:


čau, neměl by to být problém, Grid se přifázuje k zapnutému Victronu v pohodě a budeš mít hned vyšší výkon, takže přímo z panelů na 230V :yes:
FRSO
 
Příspěvky: 950
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod pezizka » stř kvě 25, 2016 11:01 pm

Proč nespíš :lol: Moc dík za reakci, nemáš tucha jak je ten Grid Tie schopný reagovat? Spoléhám na to, že modrásek se "dočká" pomoci od Grid Tie. Je to správná úvaha či ne :?: :?
pezizka
 
Příspěvky: 536
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod honzaL » stř kvě 25, 2016 11:27 pm

pezizka píše:Proč nespíš :lol: Moc dík za reakci, nemáš tucha jak je ten Grid Tie schopný reagovat? Spoléhám na to, že modrásek se "dočká" pomoci od Grid Tie. Je to správná úvaha či ne :?: :?

Zdravím.

Modely Multiplus nebo Quattro to zvládnou bez problému. Jestli ale tento model je schopen paralelniho provozu si vůbec nejsem jistý. Rozhodně pokud chcete budovat system, který by měl růst, tak je třeba měnič s možností paralelního provozu na výstupu. Taky napětí 12V je spíš na hraní. Já bych doporučil minimálně 24V, lépe ale 48V měniče. Grid Tie samozřejmě paralelní provoz umí.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 416
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod ota » čtv kvě 26, 2016 6:27 am

záleží jak který GTI.
Levné 12V čínské mají mizernou účinnost a hlavně docelavelkou spotřebu naprázdno.
I 24V Involar bere 120-150mA na 250W výkonu. Ale ty bastlené čínské werky daleko více.
GTI také trvá pár sekund synchronizace se sítí, takže se nedá odpínat a zapínat.
Poslední problém je, že pokud není spotřebována energie z GTI, začne GTI tlačit proud do měniče a měnič v lepším případě vyhodí ochrana.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1686
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod pezizka » čtv kvě 26, 2016 6:51 am

Pokukoval jsem právě po :x Ta synchronizace za pár s by mi tak nevadila v případě, kdy bych chtěl obejít dvě konverze napětí. Ale ta mizerná účinnost to ale hatí Taky by se mohlo stát, že s účinností na tom budu hůř jak teď. No a jestli by štrajkoval měnič, to by chtělo prubnout :cry: Mám obavu, že nakonec poletí do ::phocos-cx:: Taky MPPT 90V tomu moc nenahrává.
honzaL - Ty chytřejší Victrony ale spolupracují navzájem, není jim něco "vnucováno" z vnějšku. Těch 15V je fakt na hraní, ale spíš jako hračku to taky mám 8-) Napětí měnit nechci a tak mne napadl právě tento princip. Měnič jako tahoun Grid Tie jedoucí zrovna z ::pv:: . Má to však hodně omezení, asi nejpodstatnější, že spotřeba musí korespondovat se *sun* Tak nevím, asi je to blbost :uh:
pezizka
 
Příspěvky: 536
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod kodl69 » čtv kvě 26, 2016 7:45 am

znovu a znovu objevované slepé uličky... Původně bylo písmo vynalezeno k tomu, aby se lidé mohli navzájem informovat, ale dnes už je to tak degenerováno, že stejně nikdo nikomu nevěří a znovu dělá stejné chyby - stačilo si trochu pročíst fórum, tuhle blbost řeší furt někdo, pořád dokola. navíc ty čínský GTI mají životnost několik týdnů - taky vlastní zkušenost, a nevěřil jsem...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3955
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod pezizka » čtv kvě 26, 2016 8:39 am

Jo holt takový mi lidi jsme :P Ale vynalezeno ještě vše nebylo, a ta osobní zkušenost je k nezaplacení ;) Jsem rád, že umím číst (s hledáním je to už horší :D ) a tak jsem byl ušetřen zbytečného snažení. Holt i blbý nápad je nápad a bez nich by jsme se nikdy nikam neposunuli. Nakonec i toto forum by bylo vlastně jen souhrnem instrukcí a dost. A to by bylo škoda, alespoň teda v mých očích. Každopádně dík za "nakopnutí" :yes:
pezizka
 
Příspěvky: 536
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod FRSO » čtv kvě 26, 2016 2:08 pm

honzaL píše:
pezizka píše:Proč nespíš :lol: Moc dík za reakci, nemáš tucha jak je ten Grid Tie schopný reagovat? Spoléhám na to, že modrásek se "dočká" pomoci od Grid Tie. Je to správná úvaha či ne :?: :?

Zdravím.

Modely Multiplus nebo Quattro to zvládnou bez problému. Jestli ale tento model je schopen paralelniho provozu si vůbec nejsem jistý. Rozhodně pokud chcete budovat system, který by měl růst, tak je třeba měnič s možností paralelního provozu na výstupu. Taky napětí 12V je spíš na hraní. Já bych doporučil minimálně 24V, lépe ale 48V měniče. Grid Tie samozřejmě paralelní provoz umí.


Zdravím, to je snad jedno jaký je to měnič, pokud to bude LF sinus se stabilizací výstupního napětí, tak se to musí přifázovat, jinak by to nechodilo ani na sítí, nejedná se o klasický paralelní provoz, takže to musí fungovat s každým Victronem, je potřeba jen zajistit odebrání výkonu ve výší toho Grid Tie. Proč by mělo být napětí 12V jen na hraní ??, každý nepotřebuje vykrýt celou spotřebu, měnič cca 1 Kw na 12V není problém proudově.
FRSO
 
Příspěvky: 950
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod pezizka » sob kvě 28, 2016 3:16 pm

kodl69 píše:znovu a znovu objevované slepé uličky... Původně bylo písmo vynalezeno k tomu, aby se lidé mohli navzájem informovat, ale dnes už je to tak degenerováno, že stejně nikdo nikomu nevěří a znovu dělá stejné chyby - stačilo si trochu pročíst fórum, tuhle blbost řeší furt někdo, pořád dokola. navíc ty čínský GTI mají životnost několik týdnů - taky vlastní zkušenost, a nevěřil jsem...

Tak jsem nad tím přemýšlel a došel k názoru, že si to asi prubnu na vlastní kožku :lol: Ať je to slepá ulička či ne, ač mne to bude mrzet a budu se :uh: Snažil jsem se zde docela hledat, ale mnoho konkrétního toho nenašel, ale jsem opravdu špatný hledač :oops: Taky jsem se nedozvěděl nic moc o reálné účinnosti a životnosti. Nemám obavu z principu, ten mi docela pasuje, nehledám možnost rozšíření, jen zlepšení efektivity stávajícího stavu i když možná za nepřiměřeného úsilí :? Toho jsem si vědom. Nechci do toho investovat velký peníz, proto se poohlížím po :x i když je mi to vymlouváno. Nebráním se však ani jiným výrobkům. Potřeboval bych vstupní napětí 80 - 110V (myslím tím MPPT, max. se vleze těsně do 150V) a výkon ideálně okolo 500-750W (pod 250 a nad 1000 to nemá valný smysl). Můžete mi v tomto pomoct? Moc by mi bodly informace o tom co je obstojné a čemu se obloukem vyhnout :yes: Taky měření ohledně účinnosti za reálného provozu by napověděly. Moc děkuji ::rolleyes::
pezizka
 
Příspěvky: 536
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod rva » sob kvě 28, 2016 4:20 pm

Já to taky zkoušel - čínký GTI 500W jednak přifázovaný přímo k distribuci a pak i na výstup měniče Axpert 4kW. Na GTI jsem měl jeden i dva panely. Špatně se to řídilo, i nějaké přetoky do distribuce jsem měl. U měniče když poklesla spotřeba, tak Axpert přestal dodávat. GTI si sám držel nějakou dobu frekvenci i bez Axperta, ale zvyšoval napětí a při dosažení svého limitu se odpojil. Na to naskočil Axpert a celé se to opakovalo v cyklu tak jednou za minutu. GTI měl malý větráček, který vydával nepříjemný zvuk. Neměl jsem náladu řešit automatizaci jeho připojování a odpojování. Snad by se to i dalo zvládnout - pokud spotřebiče odebírají více, než je maximální možný výkon GTI, tak GTI sepnout. A s nějakou hysterezí vypnout.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1474
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod pezizka » sob kvě 28, 2016 5:10 pm

Díky za zkušenost :yes: Princip chápu, ale zapínal by se jen tehdy, pokud by spotřeba převyšovala možnosti GTI. Konktétně jde o klimošku 850W, proto chci GTI právě pod touto hranicí. A i kdyby nebyla z ::pv:: patrně nepůjde dostatek výkonu, ale to nevím na stopro, takže ideálně 500 - 750W. Potom by tento neduh nehrozil, měnič by musel vždy něco "dostrkat" :D A nebo jsem něco nedomyslel :roll: Toto můžu lehce zařídit za stávajícího vybavení ;) A co jste měl zač? Vydržel něco? A nezkusil jste změřit účinnost?
pezizka
 
Příspěvky: 536
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod rva » sob kvě 28, 2016 5:46 pm

Vypadá nějak takto http://www.ebay.com/itm/DC-22-60-to-AC- ... SwiylXDG0A . Je stále funkční, ale moc toho nenaběhal, usoudil jsem, že to není správná cesta. Třeba ho někdy vytáhnu ze šuplíku a zkusím s ním něco. Klimoška normálně neběží na max. výkon, tak se musí hlídat, jaký má odběr.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1474
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod pezizka » sob kvě 28, 2016 7:36 pm

Škoda že toho nenaběhal víc. Moje klima je tupá nemá modulaci výkonu, buď jede a nebo ne. Je pro 390 m3 a i přes docela brutální izolace dá dolů tak 5°C, myslím tím v oněch 390m, a na víc nemá. Letos jede teprve poprvé ve finální podobě, tak to ještě nemám vyšmírované :P Ale 22m2 střešních oken ač zastíněných to furt hatí :evil: Takže pokud do ní putuje vzduch 26° z ní jde min 6° a klidně může jet furt. To při cca 180m3/hod.
pezizka
 
Příspěvky: 536
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod xmasin » ned kvě 29, 2016 10:14 am

Před časem jsme měli diskuzi se solárníkem a abramsem ohledně GTI měničů z Číny a před tím na obrázku varoval, že nic nevydrží. Více ve starších vláknech http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=44&t=2001 a http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=44&t=2002,
xmasin
 
Příspěvky: 1143
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod pezizka » pon kvě 30, 2016 6:57 am

Dík za odkaz. Vlákna týkající s se GTI jsem prolezl docela poctivě, ale o moc chytřejší nejsu :roll: Chápu, že China je holt jaká je, díval jsem se i po slušnějších výrobcích, ale těch 90V MPPT je docela problém. Výběr skoro nulový :cry:
pezizka
 
Příspěvky: 536
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod xmasin » pon kvě 30, 2016 10:58 am

Bohužel je to tak. GTI končí v lepším případě na 60V a zatím nejlepší jsem našel do 90V, ale to je pro některé panely stále málo a navíc jsou trochu předražené. Tady http://pvshop.eu/PV-Solar-Micro-Inverter-350W-AEConversion-INV350-90EU.html?currency=CZK mají GTI měnič 350W/90V ale cena je trochu mimo. Přímo z Číny se nechají sehnat tak do 50V maximálně do 55V, jsou holt stavěné na křemíkové panely.
xmasin
 
Příspěvky: 1143
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod pezizka » pon kvě 30, 2016 3:49 pm

xmasin píše:Bohužel je to tak. GTI končí v lepším případě na 60V a zatím nejlepší jsem našel do 90V, ale to je pro některé panely stále málo a navíc jsou trochu předražené. Tady http://pvshop.eu/PV-Solar-Micro-Inverter-350W-AEConversion-INV350-90EU.html?currency=CZK mají GTI měnič 350W/90V ale cena je trochu mimo. Přímo z Číny se nechají sehnat tak do 50V maximálně do 55V, jsou holt stavěné na křemíkové panely.

Voltů málo, grošáků moc :evil: Že to nemůže být naopak :lol: Na Ebay jsem našel do 150V 500W. Za 2,5k, zemi původu snad ani nemusím uvádět, že. No nechám to trochu naležet...
Jedná se o toto:
http://www.ebay.com/itm/500W-and-600W-m ... 029wt_1105
pezizka
 
Příspěvky: 536
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod JOS » čtv črc 14, 2016 6:27 pm

jsem nováček a tohle už je starší vlákno ale zkusím : co říkáte tomuhle ?
já něco podobného sháním , mám 6ks panelů s V.out 95V , celkem 720W

http://www.aliexpress.com/item/1000W-Gr ... fdf6c10ec9
JOS
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv črc 14, 2016 2:34 pm

Re: Grid Tie k měniči DC/AC

Příspěvekod rva » čtv črc 14, 2016 6:57 pm

A jak se s těmi panely vejdete do 120-180V?
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1474
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Další

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'