Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte srp 20, 2019 1:09 pm


Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.

Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?

Příspěvekod pezizka » čtv bře 31, 2016 9:34 pm

Ač jsem prolezl kde co, to vstupní napětí je problém :dontknow: Našel jsem maximálně do 16V. Ještě vlastně ani nevím jestli modifikovaný či čistý sinus (asi to skončí u čistého, alespoň myslím) výkon 1kW. To netradiční napětí proto, že funguji na 15V s 5ti LiFe články, a Victron 1200WA fachčí do 17,3V :yes: Ten je super ale druhý pořizovat nemíním, nepatří mezi nejlevnější :( Nevíte někdo o něčem takovém? Byl bych moc ::rolleyes::
pezizka
 
Příspěvky: 526
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 48

Re: Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?

Příspěvekod xxtt » pát dub 01, 2016 6:18 am

pezizka píše:Ač jsem prolezl kde co, to vstupní napětí je problém :dontknow: Našel jsem maximálně do 16V. Ještě vlastně ani nevím jestli modifikovaný či čistý sinus (asi to skončí u čistého, alespoň myslím) výkon 1kW. To netradiční napětí proto, že funguji na 15V s 5ti LiFe články, a Victron 1200WA fachčí do 17,3V :yes: Ten je super ale druhý pořizovat nemíním, nepatří mezi nejlevnější :( Nevíte někdo o něčem takovém? Byl bych moc ::rolleyes::


...Existuje a docela levne, zkusím se zeptat prítele, zda ho ješte má.. Ale ....lidičky, kdy už zahodíte ty neefektivní spotrebiče? Traba čerpadlo s indukčním 1F motorem s celkovou účinností pod 10% ? A podobné verze? 1kW je už pomalu na (dobrou) cirkuláru, nebo superkolo.

Co se týče toho "čistého sinusu". Hromada meniču má sinus, pričemž je úplne jedno, zda modifikovaný, špinavý, nebo čistý, když stejne neumí pracovat alespoň s indučností, alespoň v indukčním kvadrantu.
Čistota sinusu není to nejduležitejší. Duležité je, zda menič umí alespoň 2 kvadranty a ne jenom 1. (Kapacitní spotrebiče jsou vzácné, usmerňovač s kondem mezi ne nepatrí).
xxtt
 
Příspěvky: 297
Registrován: úte pro 22, 2015 12:43 am
Reputation: 53

Re: Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?

Příspěvekod pezizka » pát dub 01, 2016 7:07 am

Ty spotřebiče zas tak neůsporné nejsou. Ano provozuji pár oběhových čerpadel, ale tento by měl sloužit k napájení pouze LED, úsporek a klasických zářivek 120cm. Příkon by se vlezl do 500W, ale počítal jsem s China W. Běžel by odhadem 3 týdny v roce, proto se škrábu za uchem investovat do kvality. No a taky nevím jak by tyto spotřebiče ovlivnila modifikovaná sinusovka, :hell: je nemíním. No a samozřejmě by bylo žádoucí aby taky spotřebiče neničily měnič ;) S těmi kvadranty, je to prima, ale spíš bych ocenil jak to na tom měniči poznám, že je vhodný pro spolupráci s tímto typem zátěže :roll: Pokud možno bez kuchání, to pokud by byl třeba nový. Taky vrčení tlumivek na které mne upozornil kodl69 by asi příjemné nebylo. Takže už jen z tohoto důvodu by byl asi vhodnější ten "čistější".
pezizka
 
Příspěvky: 526
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 48

Re: Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?

Příspěvekod xxtt » pát dub 01, 2016 9:43 am

Nesinusová "sinusovka" LED, nebo úsporkám vubec nevadí.
Tlumivkové zárivky vyhoďte, s tím bývají potíže i pri prekompenzování, kvuli tomu kondu, co tam je. Kondy se mnohým meničum nelíbí, i tem "čistý sinus". Málokdy je kompenzace dokonalá, pri startu vubec, nebo pokud nekterá blbne.

Mužete použít elektronické predradníky, pokud na ne nemáte peníze, tak sežeňte pár odepsaných úsporek, a ty, které mají prerušené vlákna na nekterém konci, lze zjistit pískačem, ohmmetrem, tak mají dobrý menič. Lzepoužít podobný výkon, nemusí být stejný.
Nemyslím si, že by byl takový problém je vymenit. Kolik toho je, desítky kusu? Tyhlety kolikrát vrčí tak, nebo tak.

Dnešní nekteré obehové čerpadla co jsou s magnetem (rízeným synchronním motorem) bez problému jedou i na 230 DC. Bývají účinnejší, lépe se regulují.
xxtt
 
Příspěvky: 297
Registrován: úte pro 22, 2015 12:43 am
Reputation: 53

Re: Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?

Příspěvekod pezizka » pát dub 01, 2016 10:44 am

Zářivek je docela dost, přesně 72, ale s měničem by se provozovalo max. 16ks. Jsou to 2 x 36W svítidla. V Hadexu jsem našel předřadník 2 x 36W za 120,- což je naprosto přijatelné. TY moje tlumivky se chovají slušně, nevrčí ani po 10 letech. Ten elektronický předřadník je dobrý podnět, pokud díky tomu bude stačit levnější měnič tak je to minimálně k zamyšlení. Ještě si pohrávám z myšlenkou na
http://eshop.neosolar.cz/menic-napeti-s ... -375va-12v
ale musel bych dost slevit na požadovaném výkonu, ale i to přichází do úvahy. Co mám 1200VA, to je teda fakt tvrďák :yes: a nebál bych se ten 375VA provozovat blízko horní hranice výkonu, a uvažoval bych použít eco mód, je tam krásná klidová spotřeba ::rolleyes:: I tomuto by vadily zářivky s klasickým startérem :?:
pezizka
 
Příspěvky: 526
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 48

Re: Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?

Příspěvekod pezizka » pát dub 01, 2016 11:55 am

Už jsem to nestihl dopsal. Nejvíc by se mi líbil menší brácha mého Phoneixu 1200VA, tedy 800VA 8-) Ale skoro 10k už je trochu dost :cry: Kdyby jste jej někdo náhodou chtěl prodat, u tohoto kousku bych jistě navýšil rozpočtový strop na víc jak původních 5k :P Ale tomu moc nevěřím :(
pezizka
 
Příspěvky: 526
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 48

Re: Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?

Příspěvekod gupa » pát dub 01, 2016 3:13 pm

Což nějak prokoumat navýšení watáže způsobem nafázováním dalších měničů na stávající? A ty podmínky co to má dělat se nastaví přes VEConfigure. Otázkou je kvůli možnému přetoku do DS, verze desky a firmware. Pokud se přemýšlí žeby to bylo celé ostrovní, tak bych neváhal toto vyzkoušet. Další je to, že pokud zpětně do stávajícího měniče nepůjde více než sám dává, tak může dávat v reálu frekvenci výkonostně několikanásobku, ví se ale, že velká pole ale tu frekvenci už kurví. Nemám to jako nápad na vlastní kůži ale odskoušené narozdíl od jiných přispivatelů tohoto fóra. Možná by tedy tudy cesta mohla vést.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1674
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 61

Re: Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?

Příspěvekod FRSO » pát dub 01, 2016 5:41 pm

gupa píše:Což nějak prokoumat navýšení watáže způsobem nafázováním dalších měničů na stávající? A ty podmínky co to má dělat se nastaví přes VEConfigure. Otázkou je kvůli možnému přetoku do DS, verze desky a firmware. Pokud se přemýšlí žeby to bylo celé ostrovní, tak bych neváhal toto vyzkoušet. Další je to, že pokud zpětně do stávajícího měniče nepůjde více než sám dává, tak může dávat v reálu frekvenci výkonostně několikanásobku, ví se ale, že velká pole ale tu frekvenci už kurví. Nemám to jako nápad na vlastní kůži ale odskoušené narozdíl od jiných přispivatelů tohoto fóra. Možná by tedy tudy cesta mohla vést.


Zdravím, záleží co má za měnič ten Victrn 1200VA, oni se dají zapojovat paralelně až ty C1200 a vyšší verze-Multiplus, atd.
FRSO
 
Příspěvky: 938
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 40

Re: Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?

Příspěvekod pezizka » pát dub 01, 2016 6:07 pm

Je to přesně jak píše FRSO ono mně chybí to céčko. Potvora jedna, už jednou jsem kvůli němu byl za blbce :lol:
pezizka
 
Příspěvky: 526
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 48

Re: Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?

Příspěvekod gupa » pát dub 01, 2016 10:16 pm

Tak to je pech, jedině prodat, vzít našetřené a pořídit něco schopnějšího. Kdysi jsem se zajímal žebych si od Matěje když to ještě dělal, nechat předělat čínu 12V v tomto rozmezí 15-17V, jenže mi to strach z nějakého totálního bazmeku z kterého by se vytvořily obláčky dýmu nedovolil.

Jinak zajímavé je, že čím kvalitnější,, tím lépe si člověk koupí z prodaného. Dobře se dělá s Victrony určitě upgrade. Jako prodat a koupit silnější. Vzpomněl jsem si na toto v souvisloti se svářecími zdroji kterých je plno, ale nejméně je použitých svářeček typu selco, fronius atp. Ty pracují 24h/365dní (třeba linkový robot) jak Victron a když ho chce fabrika po 10ti letech odprodat, zaměstnanci si ty svářečky často za nějakou cenu pokoupí od fabriky a prodávat není co. Jsou to prostě kvalitně navržené věci.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1674
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 61

Re: Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?

Příspěvekod pezizka » sob dub 02, 2016 9:15 am

Nezbývá než souhlasit ;) Mě do holportu spíš pasuje ještě jeden, a čím víc o tom přemýšlím, tím mám modřeji před očima :lol: Taky jsem udělal zkušenost s Caspou. Koupená v Hadexu v akci za 2,5k, za čistý sinus šupa cena, tak jsem mu dal zkušebně za uši, ale do akce se vrhl po cca. 3 letech, takže samo po záruce. Asi 10 kWh a :hell: Ještě před tím po dnu provozu 45A MPPT EPsolar za stejných podmínek :uh:
pezizka
 
Příspěvky: 526
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 48


Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'