Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte srp 20, 2019 2:46 am


APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.

APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod Johnny.sk » úte úno 17, 2015 10:05 am

Zdravim MyPoweraci,

Chcem sa opytat ci niekto skusal urobit tuto upravu:

https://www.youtube.com/watch?v=K2IIcPl2Qq4

Pan tam popisuje ako rozsiril vykon UPSky pridanim MOSFETov na volne pozicie a zmenov konfiguracie v SW na novy strop vykonu. Nieke som dokonca cital ze po upgrade kratkodobo UPSka potiahne 3kW, takze staci uz aj na rozbehnutie chladnicky a podobne.
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, :arrow: PIP-4048GE, *batt* VZV Trakcia ~ 48V 1000Ah, :home: AC ~ PIP-4048GE, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 75
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm
Reputation: 5

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod rob.brno » úte úno 17, 2015 10:49 am

Johnny.sk píše:Pan tam popisuje ako rozsiril vykon UPSky pridanim MOSFETov na volne pozicie a zmenov konfiguracie v SW na novy strop vykonu. Nieke som dokonca cital ze po upgrade kratkodobo UPSka potiahne 3kW, takze staci uz aj na rozbehnutie chladnicky a podobne.

Zajímavé. Ale chtělo by to spíše textový a obrázkový popis. Zajímalo by mě jestli by se to dalo udělat i se starší APC1400.

Edit.: Tady jsem našel ještě nějaký textový popis:
http://www.eevblog.com/forum/projects/c ... -inverter/

Sice to furt bude jen hloupá UPS s komplikovaným zapínáním, ale 1500W s přetížitelností k 3Kw už by stálo za to.

Jen dovětek: Zkoušel jsem dvě ledničky a obě(ne zaráz) dokázala APC 1400 rozběhnout, spadla jen při opakovaném náběhu do protitlaku.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 11

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod Marx » úte úno 17, 2015 11:46 am

Právě upravuju Smartups 1400 rackovou verzi. Větrák off, všechny plechy off, osazené jsou v každé větvi můstku 4 trandy z 5ti a nejsem si jistý jestli to má smysl přidávat na trandech, když nejslabším článkem je trafo. nejslabším v tom smyslu, že je navinuté dosti natvrdo a klidový odběr z 24V je 1A. Chtělo by to přivinout tam jeden závit na sekundár.
Pokud ti nevadí že to žere 25W napr, tak je to dobrej stroj. Jo a zvětšit plochy na chlazení trandů se chystám, ale zatím to u mě nevyužiju z panelů vydojím tak 150W tím pádem se mi vyplatí spíš menší UPS. Spíš uvažuju o tom že jí nabbídnu tady na foru někomu kdo by to využil, ať už upravenou nebo původní stav.
Jo a komplikované zapínání to nemá stačí vybít kondenzátory a připojit 24 a nebo udělat automatiku úplně jednoduchou. zmáčkneš čudl, ups pípne a během tohoto pípnutí opět zmáčkneš a ona taky naběhne, bez odpojování 24V. To je jedno relátko a kondík...
ještě jeden detail, teď koukám že ta verze co je na fotkách má osazené jenom 2 tranzistory z pěti možných v každé větvi. Tozn. že to moje rackové provedení je dělané na trvalejší běh a pravděpodobně by tu lednici rozběhlo...
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.
Uživatelský avatar
Marx
 
Příspěvky: 98
Registrován: čtv pro 25, 2014 9:30 pm
Reputation: 4

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod Johnny.sk » úte úno 17, 2015 12:15 pm

Ano, to forum som tiez nasiel, jeden uzivatel tam pridal aj fotografie z jeho upravy, pouzil ale dost zvlasnte tranzistory, nasiel som vhodnejsie co by naozaj mohli zvysit vykon. On tam pise ze ma teraz staly odber 1000W bez prehrievania a podobne.
Mam este APC SmartUPS 750, s vykonom 500W, tiez by som chcel pozriet kolko miesta na osadenie tranzistorov ma. Ak by sa dala tiez zvysit, by bolo super, momentalne v nej nie je ani ventilator a nema problem par stoviek potiahnut.

To zapinanie UPS je nozaj otrava, to je jedna z veci co chem poriesit, najma aby sa po obnoveni dostatocneho napatia zapla sama alebo aspon ked pripojim na bateriu keby sa vedela zapnut sama na beh z baterie by bolo skvele.
Mame na to nejake navody ? Niesom az taky dobry ze by som pri pohlade na plosak vedel kam co pripojit :D
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, :arrow: PIP-4048GE, *batt* VZV Trakcia ~ 48V 1000Ah, :home: AC ~ PIP-4048GE, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 75
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm
Reputation: 5

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod Marx » úte úno 17, 2015 12:49 pm

500W ups ky jsou často jen plně osazené 250-ky :-) ale záleží od konkrétního typu. třeba co mám malou ups APC 450 VA tak tam je osazená polovina tranzistorů a sprostým přidáním těchto a příslušných gatových odporů (odpůrek co vede do levé elektrody) z toho uděláš můstek schopný budit dvojnásobné trafo. někdy musíš ještě upravit nějaké snímací odpory na proud. Spínání jde u některých UPS vyřešit hodně snadno, bývá tam tlačítko TEST, tak to propojíš natvrdo a spínáš bez sítě pouhým připojením napájení. Tohle ale platí jen pro starší UPS, ty novější musíš oblafnout jinak. Připojovat síť na vteřinu asi nechceš, kdyby ano, je to to nejjednodušší. Vemeš relátko na 12V a jeho cívku dáš do serie s ko ndenzátorem třeba 2200uF. tím dostaneš jednoduchý monostabil, kterým načasuješ cokoliv, větší capacita=delší doba sepnutí.
každá UPSka to má jinak, ale zatím jsem nenarazil na žádnou která by nebyla oblafnutelná. Dalo by se to udělat i přímo na desce ale kdo by hledal schéma a luštil funkci když stačí 3 součástky zvenku...
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.
Uživatelský avatar
Marx
 
Příspěvky: 98
Registrován: čtv pro 25, 2014 9:30 pm
Reputation: 4

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod kodl69 » úte úno 17, 2015 1:20 pm

já bych teda asi postupoval jinak - od číňana řídící desku pro sinus, prázdnou desku výkonovou, tam si dát fety dle vlastního výběru a trafo dle vlastních možností - prostě PJ podomácku. Ty UPS nejsou moc dobře dimenzovaný, pokud to není on-line ups, tak jako měnič velice brzy skončí.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3753
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 301

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod ota » úte úno 17, 2015 1:24 pm

Mám APC1000 jako záložní měnič a ten lze nastartovat "nasucho" zmáčknutím tlačítka ON na 3 vteřiny.
Jak se APCčko přeprogramuje, to jsem zatím nezjistil. Transformátor se ale při trvalé zátěži 500w dost zahřívá. Chtělo by to spíše toroid, nebo alespoň ventilátor.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1599
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 276
 
  • 0


Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod Marx » úte úno 17, 2015 2:05 pm

kodl69 píše:já bych teda asi postupoval jinak - od číňana řídící desku pro sinus, prázdnou desku výkonovou, tam si dát fety dle vlastního výběru a trafo dle vlastních možností - prostě PJ podomácku. Ty UPS nejsou moc dobře dimenzovaný, pokud to není on-line ups, tak jako měnič velice brzy skončí.

samostatná řídící deska -jo to je lepší varianta a asi i ekonomičtější.

O dimenzaci ups lze vést spory krom kondů tam nejsou opotřebitelné součástky. Nevidím důvod proč by měla ups velice rychle skončit. Na trafo dáš tepoelnou pojistku a směle tím můžes spínat větší výkony ta indukčnost je výbornej filtrační a antiblbostní prvek. osobně jsem omylem na 450VA ups zapl mikrovlnku a nic se nestalo :-) jen měla divný zvuk a pak vypadla na overcurrent.
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.
Uživatelský avatar
Marx
 
Příspěvky: 98
Registrován: čtv pro 25, 2014 9:30 pm
Reputation: 4

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod Johnny.sk » úte úno 17, 2015 2:08 pm

Na tychto SmartUPS je tlacidlo test zaroven aj tlacidlom ON, a zapnutie len na baterii je dost obtiazne, prvym stlacenim scvaknu nejake rele, preblikne stav baterie, nasledne treba podrzat ON, a pokial sa nezapne do 5sec tak znova tlacidlo OFF a potom znova ON a az tak nabehne. Nepochopil som a este sa ani nikde nedocital preco a co to robi ked to proste podrzanim tlacidla nezapne. Musim asi pospekulovat nad tym pripojenim AC na vstup na par sec. Ci sa zapne, ale pokial viem tak ked je UPS vypnuta, pripojenim na siet sa este nezapne. Musim to doma preverit. Tieto SmartUPS su aj On-line aj este vedia nejake dalsie veci.

Kodl69 > ked vycerpam vsetky UPSky zadarmo, tak kupim od cinana nejaky 3kW striedac co uz snad nejaku dobu vydrzi, do vtedy setrim :D

Napadlo ma este.. co by sa stalo keby pri stalom odbere z UPS napr 900W by som na jeho vystup pripojil On-Grid menic 300W. Vedel by som potom ist az do 980+300W spotreby ? Resp. pri spotrebe 900W z UPS by klesla na 600W a on-Grid by dodaval svoj max 300W a tak by som odlahcil UPS a dlhsie by prezila?
Alebo by pripojenie On-Grid menica za UPSku sposobilo vypadok UPS. Neskusal to niekto ? Stoji to za zamyslenie, ci uz zbytocne komplikujem.
Asi by som mal radsej dat 300e do nejakeho PowerJack LFPSW-3000 a nespekulovat :D
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, :arrow: PIP-4048GE, *batt* VZV Trakcia ~ 48V 1000Ah, :home: AC ~ PIP-4048GE, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 75
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm
Reputation: 5

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod Marx » úte úno 17, 2015 2:15 pm

Johnny.sk píše:Na tychto SmartUPS je tlacidlo test zaroven aj tlacidlom ON, a zapnutie len na baterii je dost obtiazne,

připoj baterii
zmáčkni tlačítko jakmile pípne pusť
za chvíli to pípne dlouze asi 5 sekund,
během tohoto pípnutí zmáčkni znova on (nevím jestli podržet nebo jen krátce-vyzkoušej)
upska se zapne.
Takhle funguje ta moje.
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.
Uživatelský avatar
Marx
 
Příspěvky: 98
Registrován: čtv pro 25, 2014 9:30 pm
Reputation: 4

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod Johnny.sk » úte úno 17, 2015 2:17 pm

Moje UPSky nepipaju.. nemaju cim :D
Bolo to rychlejsie ako pripajat k PC a vypinat zvukovu signalizaciu..
Ale skusim, dik :)
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, :arrow: PIP-4048GE, *batt* VZV Trakcia ~ 48V 1000Ah, :home: AC ~ PIP-4048GE, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 75
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm
Reputation: 5

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod gupa » úte úno 17, 2015 2:27 pm

Když jsem to měl, stačilo odepnout baterii, zmáčknout On a vybít kondenzátory, tz. krátce to posvitlo a zhaslo, znovu připojit baterii a zmáčknout On a rozjelo se to bez připojení k 230V.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1674
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 61

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod djpeto » úte úno 17, 2015 8:56 pm

Nezapina sa Vam UPSka frekvenciou 60Hz? po pripojeni do DS sa zosynchronizuje na 50Hz. Moja byvala APC 3OOO to takto robila.
djpeto
 
Příspěvky: 97
Registrován: čtv lis 14, 2013 1:15 am
Bydliště: vysoka pri morave
Reputation: 2

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod Johnny.sk » úte úno 17, 2015 9:20 pm

Ano,ked zapnem len z bateriek rozbehne sa na 60Hz, nevsimol som si ze by to nejakemu zariadeniu zatial vadilo. Aj preto uvazujem o zapinani pripojenim siete,kratkym stlacenim on a odpojenim zo siete. Hovorim samozrejme o automate cez napr arduino ktory obnovi beh ups ako menica.

Pozeral som tu 500W ups a ma obsadene vsetky moznosti tranzistorov. Takze nic. Pridam ventilator lebo slusne hreje pri stalom behu.

Skusal som zapnutie a ta 1500 sa zapina pekne len stlacenim on na 5sec..ta 750tka sa sprava cudnejsie.
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, :arrow: PIP-4048GE, *batt* VZV Trakcia ~ 48V 1000Ah, :home: AC ~ PIP-4048GE, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 75
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm
Reputation: 5

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod Johnny.sk » čtv úno 19, 2015 12:34 pm

Narazil niekto na soft ktorym sa daju konfigurovat registre zatazenia UPSky? Aby neodpojila a nehubovala ze je tam overload.

Co to pripojenie on-grid menica za UPSku, alebo za striedac. Skusal niekto ?
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, :arrow: PIP-4048GE, *batt* VZV Trakcia ~ 48V 1000Ah, :home: AC ~ PIP-4048GE, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 75
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm
Reputation: 5

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod Lubo_BA » čtv úno 19, 2015 3:19 pm

Mam SmartUPS 3000 nastavenu tak ,ze mi neukazuje zatazenie(LED na prednom panely) a ani neprotestuje ked mam pripojenu pracku 2600w.
postupoval som podla odkazov nizsie> parameter P
Pri tom nastavovani POZOR na nastavenie klavesnice na kompe US /CZ .
Parameter "z" v UPS je reset. (osobna skusenost)

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 750+++1000

http://www.apcupsd.org/ toto mi na XP sp1 moc nechcelo fungovat ale maju tam krasny popis ako nastavit ups.
http://www.apcupsd.org/manual/manual.html#eeprom-values
Off-Grid ostrov ako v pralese ,24x210wp - PCM8048 -48v700Ah - victron1200va
Lubo_BA
 
Příspěvky: 6
Registrován: pon úno 25, 2013 6:17 pm
Bydliště: BA
Reputation: 0

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod ota » pát úno 20, 2015 4:44 pm

Ongrid měnič se bez problému přifázuje na UPSku, pokud je sinusový výstup. Musí se ale zajistit, aby se všechna energie, kterou dá ongrid spotřebovala. Pokud se nespotřebuje, bude ongrid tlačit proud do UPSky. V lepším případě vyletí ochrana, v horším tranzistory.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1599
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 276
 
  • 0


Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod Johnny.sk » pon úno 23, 2015 1:29 pm

Takze by teoreticky slo rozsirit vykon pomocou on-grid alebo aspon odlahcit nech nebezi UPS na plny vykon.

Este otazka. Prepojenie viacerych APC-UPS. Vyzera to ze sa dostanem k dalsim 500W Smart-UPS, kedze nemaju vyvedenu ziadnu synchornizaciu ani nic podobne, venoval sa tomu uz niekto ? Skusal som hladat tu na fore ale neuspesne.
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, :arrow: PIP-4048GE, *batt* VZV Trakcia ~ 48V 1000Ah, :home: AC ~ PIP-4048GE, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 75
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm
Reputation: 5

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod rob.brno » pon úno 23, 2015 4:43 pm

Johnny.sk píše:Takze by teoreticky slo rozsirit vykon pomocou on-grid alebo aspon odlahcit nech nebezi UPS na plny vykon.

Este otazka. Prepojenie viacerych APC-UPS. Vyzera to ze sa dostanem k dalsim 500W Smart-UPS, kedze nemaju vyvedenu ziadnu synchornizaciu ani nic podobne, venoval sa tomu uz niekto ? Skusal som hladat tu na fore ale neuspesne.

synchronizaci jsem se už taky už pokoušel řešit(http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ht=apc1400), ale možná bude jednodušší obě 500 prodat a za utržené peníze koupit 1000, která navíc je sinus.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 11

Re: APC SmartUPS 1500 - uprava z 980W na 1500W

Příspěvekod ota » čtv úno 26, 2015 2:54 pm

U APC čka nerozumím proč má trafo přepínanou odbočku na 230V vinutí.
Víte to někdo?
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1599
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 276
 
  • 0



Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'