Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 22, 2019 11:09 pm


GTI 350W a 500W

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Další

GTI 350W a 500W

Příspěvekod abrams » ned črc 13, 2014 12:25 pm

Zdravím ,

foto nemám , ale bude . Jelikož *sun* sluní tak momentálně mají šichtu , jen co skončí tak je kuchnu ;) .

Vypínám je jejich vypínačem a přesto se mosfet šlehnul a vzal sebou i 5A pojistku :evil: . Ty 8A mosfety dělají větší kravál , ale šlapou dobře .
Původní větráčy jsem nahradil jedním 120mm větrákem ... však uvidíte na fotkách :) .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2565
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod abrams » ned črc 13, 2014 12:57 pm

Video z opravy onoho 500W GTI-čka - jemu shořel 3. mosfet od kraje mě 3x druhý od kraje :sm1: .

https://www.youtube.com/watch?v=e4D9-F6Vu7s

Elektronům zdar *sun*

Edit : pardon na videu je vlastně 350W GTI :oops: . 500W nemůžu na youtube najít :? .
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2565
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod xmasin » ned črc 13, 2014 1:50 pm

abrams píše:Zdravím ,

foto nemám , ale bude . Jelikož *sun* sluní tak momentálně mají šichtu , jen co skončí tak je kuchnu ;) .

Vypínám je jejich vypínačem a přesto se mosfet šlehnul a vzal sebou i 5A pojistku :evil: . Ty 8A mosfety dělají větší kravál , ale šlapou dobře .
Původní větráčy jsem nahradil jedním 120mm větrákem ... však uvidíte na fotkách :) .

Elektronům zdar *sun*


Takže koupit, vyházet původní mosfety a dát lepší, vyměnit větráček a je z toho spolehlivé zařízení?
xmasin
 
Příspěvky: 1143
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod solárník » ned črc 13, 2014 2:10 pm

Já myslím, že ony se mosfety liší podle výrobce střídače. V podstatě stejné zapojení a zařízení vyrábí několik firem a typy použitých mosfetů se liší. Jsou i varianty, které nemají osazeny všechny ochrany těch mosfetů. U střídače je běžně u každého mosfetu kvůli ochraně kondenzátor, odpor a dioda, viz například pěkný článek zde http://danyk.cz/mosfety.html. Například u střídače, který jsem nedoporučoval kupovat, nebyla osazena ani jedna ochrana.

Kdybyste to chtěli zkoumat a bastlit přídavnou ochranu, tak zapojení střídače, používané ve většině GTI je na stránce http://danyk.cz/zdroje.html, sjeďte dolů na dvojčinné zdroje a zapojení je typ B. Všechna GTi totiž mají trafo s rozpůleným primárním vinutím (nebo dvěma rozpůlenými vinutími se 4 mosfety). Já bych se do toho ale raději nepouštěl, protože tím můžete rozhodit časování a pak vám ten koncový H můstek odejde tutově. V sinusových střídačích totiž je rychlé buzení mosfetů z procesoru a budiče pomocí sinusového PWM, viz například
Obrázek

Já jsem zatím o spálených mosfetech v H-můstku v 350tce GTI neslyšel. Takže to opravdu může být výrobcem. Je ale jisté, že když to někdo vytrhne ze sítě za chodu a ještě se trefí do špatného okamžiku vzhledem k průběhu sinusovky v síti, že někde něco musí povolit. Bývají to mosfety nebo IGBT v koncovém H-můstku, nebo varistorová ochrana, nebo i filtrační kondenzátor po usměrňovači za střídačem. Posledně jsem opravoval mikroinvertor Involar a tam odešel varistor, jeden mosfet a jeho ochranný odpor a dál mu odešly ještě dva budící odpory u toho mosfetu. Takže docela paseka. Prostě jak jsem říkal - nikdy to nevypínat odpojením AC a už vůbec ne za chodu. Vždycky musíte první odpojit napájení elektroniky a nebo napětí na vstupu. Na vstupu jsou ale proudy v řádech desítek ampér, takže tam se to odpojuje dost blbě a za vývoje vzteklých jisker ;)

Každopádně 12cm větrák je jistější, i to míň žere. Chladí dobře i trafo, které jediné je v podstatě neopravitelné, když odejde. Všechno ostatní se dá vyměnit. Tedy chladit je potřeba především trafo. Použitím IR teploměru lze změřit jeho teplotu, která by neměla přesahovat 60°C, měla by se držet do 50°C.
solárník
 
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod abrams » ned črc 13, 2014 7:29 pm

Zdravím ,

tak sem tu s fotkama :)
gti_001.JPG

gti_002.JPG

gti_003.JPG

gti_004.JPG

gti_005.JPG

gti_006.JPG

gti_007.JPG

gti_008.JPG

Ta žlutá krychlička (relátko) není origo - spíná ventilátor jež je na 48V .

Nevím co víc dodat :sm1: odborníci jistě doplní :yes: .

Elektronům zdar *sun*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2565
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod solárník » ned črc 13, 2014 10:07 pm

Díky moc za foto.
Vidím, že zapojení zůstalo v podstatě opravdu stejné. Jsou to dvě 350tky v jedné krabici.
Změny, které jsem zaznamenal, tak jsou
- 8 diod usměrňovače (kvůli možnosti přepínat 120 a 220V) zredukovali na 4 diody (přepínání tedy není možné)
- z 4 mosfetů na jedno trafo udělali 4 mosfety na dvě trafa, úspornější zapojení střídače
- není mi jasné, na co jsou u mínusového vstupu dvě součástky na chladiči, měla by stačit jedna
- není mi jasné, co za součástku je vedle traf na samostatném malém chladiči

Mimochodem, ta 350, u které H můstek drží v něm má použité mosfety MDP13N50 (500V, 13.0A, 0.5Ω)
solárník
 
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod xmasin » pon črc 14, 2014 10:39 am

abrams: Mohu mít dotaz, jak máte GTI měniče připojené? Resp. odkud se synchronizují se sítí?
xmasin
 
Příspěvky: 1143
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod xmasin » pon črc 14, 2014 10:41 am

Ještě mě napadá jedna věc, šly by tyto měniče použít s panely Avancis? Avancisy mají Vmp cca 44V ale Voc 59V a nevím jestli se rozsah napětí vztahuje na Vmp nebo na Voc.
xmasin
 
Příspěvky: 1143
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod solárník » pon črc 14, 2014 11:38 am

Bohuzel na Voc. Protoze po pripojeni (ale i chvilemi za funkce, napriklad pri prehrati) je panel temer bez zateze a jde do GTI cele Voc. Pak bud nevydrzi stabilizator a/nebo bouchne kondenzator JAKEC na vstupu, jako jsme to tu uz videli, nebo to nahlasi error a bude svitit cervena a nenabehne to.

Nektera prodavana GTI vsak maji rozsah az do 60 voltu, takze s temi by teoreticky ty panely sly pouzit.

Tu otazku na abramse o synchronizaci nejak nechapu. Byva uplne jedno, kam do site se GTI zapoji. Jen by tam nemel byt moc slaby privod site, jinak bude GTI odchazet na prepeti, nebo bude mit snizeny vykon. Tedy od GTI by mely byt do domovniho rozvodu silne draty a to az k velkym spotrebicum. Tedy pripojit GTI nekde ve sklepe na pidikabilek, ktery vedl puvodne ke svetlu neni dobry napad.
solárník
 
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod xmasin » pon črc 14, 2014 11:51 am

solárník píše:Bohuzel na Voc. Protoze po pripojeni (ale i chvilemi za funkce, napriklad pri prehrati) je panel temer bez zateze a jde do GTI cele Voc. Pak bud nevydrzi stabilizator a/nebo bouchne kondenzator JAKEC na vstupu, jako jsme to tu uz videli, nebo to nahlasi error a bude sviti cervena.

Nektera prodavana GTI vsak maji rozsah az do 60 voltu, takze s temi by teoreticky ty panely sly pouzit.

Tu otazku na abramse o synchronizaci nejak nechapu. Byva uplne jedno, kam do site se GTI zapoji. Jen by tam nemel byt moc slaby privod site, jinak bude GTI odchazet na prepeti, nebo bude mit snizeny vykon. Tedy od GTI by mely byt do domovniho rozvodu silne draty a to az k velkym spotrebicum. Tedy pripojit GTI nekde ve sklepe na pidikabilek, ktery vedl puvodne ke svetlu neni dobry napad.


Tak pokud je to na Voc, tak se musím podívat jinde, nebo zkusit vyměnit elyt za nějaký na vyšší napětí. Chtěl jsem zkusit dát dva Avancisy 125Wp a jeden Qsolar 250Wp na stejnou střechu a porovnat je mezi sebou.

Ta otázka na abramse je kvůli tomu, jestli nesynchronizuje GTI ze svého měniče, protože pak nemusí řešit hlídání přetoků do sítě, což je v podstatě poslední věc, kterou musím vyřešit před tím než se pustím do nákupu GTI a panelů. Ale měl bych strach abych v případě plného výkonu GTI měničů, který by nebyl nikde spotřebováván, neodepsal měnič.
xmasin
 
Příspěvky: 1143
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod abrams » pon črc 14, 2014 12:05 pm

xmasin píše:abrams: Mohu mít dotaz, jak máte GTI měniče připojené? Resp. odkud se synchronizují se sítí?

Zdravím ,

domluvil jsem se sousedem , natáhli sme takovej ten kroucenej zvonkovej drát , pověsili ho na plot a stromy a jedem :mrgreen: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2565
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod xmasin » pon črc 14, 2014 12:08 pm

abrams píše:Zdravím ,
domluvil jsem se sousedem , natáhli sme takovej ten kroucenej zvonkovej drát , pověsili ho na plot a stromy a jedem :mrgreen: .

A jak řešíte přetoky, resp. nesvítí ten zvonkový drát při vyšších proudech? :mrgreen:
xmasin
 
Příspěvky: 1143
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod abrams » pon črc 14, 2014 12:09 pm

xmasin píše:Ještě mě napadá jedna věc, šly by tyto měniče použít s panely Avancis? Avancisy mají Vmp cca 44V ale Voc 59V a nevím jestli se rozsah napětí vztahuje na Vmp nebo na Voc.

Zdravím ,

jak píše Solárník , vyšší DC napětí způsobí error nebo destrukci :hell: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2565
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod abrams » pon črc 14, 2014 12:12 pm

xmasin píše:
abrams píše:Zdravím ,
domluvil jsem se sousedem , natáhli sme takovej ten kroucenej zvonkovej drát , pověsili ho na plot a stromy a jedem :mrgreen: .

A jak řešíte přetoky, resp. nesvítí ten zvonkový drát při vyšších proudech? :mrgreen:

Zdravím ,

soused má ještě perfektního křižíka takže přetoky "nejsou" :yes: . Jetli ten drát svítí nevím :dontknow: v noci
to nejede :lol: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2565
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod xmasin » pon črc 14, 2014 12:39 pm

abrams píše:Zdravím ,
soused má ještě perfektního křižíka takže přetoky "nejsou" :yes: . Jetli ten drát svítí nevím :dontknow: v noci
to nejede :lol: .

Elektronům zdar *sun*

Tak to pak chápu, Křižík je ideální řešení, ale už mám, bohužel, elektromechanický elektroměr, takže s ním nemůžu moc experimentovat. Nezkoušel jste synchronizovat GTI z měniče?
xmasin
 
Příspěvky: 1143
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod solárník » pon črc 14, 2014 1:08 pm

To bych nedělal, to nedopadne dobře. Nejsem si úplně jist ochranou GTI proti přílišnému napětí na výstupu. Mám obavu, že by to odešlo (velmi pravděpodobně i s tím měničem). Každopádně to zbytečně promrhá dostupný výkon v panelech i kdyby to fungovalo. To je to hlavní mínus tohohle řešení "škrcením výstupu z panelů". To přece nikdo z nás nechce. Naším cílem je vyždímat z panelů co nejvíc, nebo ne? Ať jedou celý den "na plný kotel". Všechno ostatní tě dřív nebo později začne štvát a jak znám lidi tady, tak s tím stejně něco budeš dělat.

Přetoky ven už jsou dneska vyřešený. Prostě se zainvestuje do GreenBonO s fázovým firmware a je to. Kdo má bojler, zapojí výstup z GB do bojleru, kdo ne, dá tam prostě 200W žárovku před barákem. Něco se vždycky najde. Je to jednoduché, čisté řešení, pokryje to všechny spotřeby v domě až do výkonu panelů. A ještě ušetří nějaké peníze za bojler.

Mám změřeno, že při 2kWp už v létě bojler nemusí jet vůbec a stejně to pokryje téměř celou spotřebu domu za světla.

Jediné mínus je, že GB stojí dneska bratru 3200,- bez DPH, jestli koukám dobře na http://www.yorix.cz/cz/home/cenik.htm (na jednofázové řešení s bojlerem není nic dalšího potřeba, výstup řídí zabudovaný triak v GB)

Ale zas na druhé straně, pokud někdo je schopen koupit třeba 3 x GTI za celkem cca 10000,- tak už ho to moc mrzet nemusí, když to jeho problémy vyřeší. Je to prostě za cenu řekněme jednoho panelu, to není tak velká investice.

Já jen nechápu, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě :mrgreen: když tu tak čtu všelijaké ty předělávky bojlerů na DC a bastlení nových extra topidel do bojlerů. Taková zbytečná práce a rozvrtanej celej barák dalšími přívody a vývody, no prostě to nějak nechápu, proč bych se do něčeho takového pouštěl, když si koupím GB, zapojím a je to vyřešené. A navíc to ještě pokrývá celou spotřebu a ne jen bojler. Když si spočtu cenu času, který bych něco takového doma bastlil, tak to vyjde rozhodně podstatně víc, než oněch 3200,- bez DPH.
solárník
 
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod xmasin » pon črc 14, 2014 1:23 pm

solárník píše:To bych nedělal, to nedopadne dobře. Nejsem si úplně jist ochranou GTI proti přílišnému napětí na výstupu. Mám obavu, že by to odešlo (velmi pravděpodobně i s tím měničem).

Přetoky ven už jsou dneska vyřešený. Prostě se zainvestuje do GreenBonO s fázovým firmware a je to. Kdo má bojler, zapojí výstup z GB do bojleru, kdo ne, dá tam prostě 200W žárovku před barákem. Něco se vždycky najde. Je to jednoduché, čisté řešení, pokryje to všechny spotřeby v domě až do výkonu panelů. A ještě ušetří nějaké peníze za bojler.

Mám změřeno, že při 2kWp už v létě bojler nemusí jet vůbec a stejně to pokryje téměř celou spotřebu domu za světla.

Jediné mínus je, že GB stojí dneska bratru 3200,- bez DPH, jestli koukám dobře na http://www.yorix.cz/cz/home/cenik.htm (na jednofázové řešení s bojlerem není nic dalšího potřeba, výstup řídí zabudovaný triak v GB)

Ale zas na druhé straně, pokud někdo je schopen koupit třeba 3 x GTI za celkem cca 10000,- tak už ho to moc mrzet nemusí, když to jeho problémy vyřeší. Je to prostě za cenu řekněme jednoho panelu, to není tak velká investice.

Já jen nechápu, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě :mrgreen: když tu tak čtu všelijaké ty předělávky bojlerů na DC a bastlení nových extra topidel do bojlerů. Taková zbytečná práce a rozvrtanej celej barák dalšími přívody a vývody, no prostě to nějak nechápu, proč bych se do něčeho takového pouštěl, když si koupím GB, zapojím a je to vyřešené. A navíc to ještě pokrývá celou spotřebu a ne jen bojler. Když si spočtu cenu času, který bych něco takového doma bastlil, tak to vyjde rozhodně podstatně víc, než oněch 3200,- bez DPH.


Z toho jsem měl obavu, také mě jde o to, že pokud vypadne DS, tak GTI vypne a jsem bez proudu, proto bych rád měl "záložní" řešení, že se odpojím od DS, nahodím měnič, GTI se přifázuje na měnič a jedu dál.

GB nezaručuje 100% zamezení přetoků, dovedu si představit, že v případě natopení bojleru a vypnutí termostatu je k dispozici třeba 1000W, které nespotřebovávám a tím pádem se tlačí do sítě. Chtělo by to povolení přetoků, jak se snaží prosadit do nových připojovaích podmínek pro FVE ERU a CZECHPHO a pak bych byl v klidu. Samozřejmě, že bych na barák nedával 10kWp, ale třeba jen 2 kWp, které mě postačí pro ohřev TUV (160l bojler) a pokrytí spotřeby trvale běžících spotřebičů (cca 150W).
xmasin
 
Příspěvky: 1143
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod xmasin » pon črc 14, 2014 1:24 pm

Nebo použít AJEB od Alrexu, ale je otázka, jestli bych se toho zařízení dočkal a nikde jsem nenašel cenu.
http://www.ulozto.cz/xUKArd1/ajeb-pdf
xmasin
 
Příspěvky: 1143
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod brumlaj » pon črc 14, 2014 2:01 pm

Vida, Přívoz, asi se tam zajedu zeptat.
p.s.: hmm, nadšení bylo předčasné, je to v části města, kde se chodí jen za světla........
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1911
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: GTI 350W a 500W

Příspěvekod solárník » pon črc 14, 2014 2:03 pm

AJEB - komunikoval jsem s výrobcem před 2 lety a cena se odhadovala nejméně na 10 000,- s DPH. Pokud to vůbec dotáhli do konce. Stejně to neřeší zvyšování napětí v síti v domě v případě neodčerpané energie. A navíc má AJEB už z principu dlouhodobě značné ztráty, protože má účinnost směrem zvenku jen okolo tuším 95%. Tedy 5% sežrané energie z DS promrhá na teplo.

GB má další výstupy na další zařízení, ve kterých utopit přebytky, i kdyby to měla být jen sada 5 x 200W žárovek někde ve sklepě v případě přehřátého bojleru. Na druhou stranu - pokud se odpojí pravidelné nahřívání v noci a nechá se jen případný odpolední ohřev NT, tak ze zkušeností není s bojlerem, co se týče přehřátí, problém (tedy otázka jedněch spínacích hodin navíc). Nezaznamenal jsem nic takového a nikdy jsem to nepotřeboval. Běžně se bojler ohřeje na cca 60°C a spíš se ještě dohřívá na odpolední NT. I kdyby bylo super jasno a bojler z předchozího dne nepoužitý, tak se při vytočeném termostatu bojler ohřeje třeba na 78°C. Ale to pořád není problém. Pravda, nad 85 už bych nešel. Ale to jsou naprosté výjimky, kde není na druhé straně problém to třeba periodicky hlídat a v případě hrozícího problému prostě vypnout GTI relátkem. Když už bychom tedy opravdu nevěděli, kde přebytečné kW utopit. Čili stačí třeba k termostatu bojleru připojit i výstup z GTI, aby ho ten termostat, buď přímo, nebo přes další relátko, odpojoval. Stane se to třeba dvakrát za rok, ale budiž. Pořád je to lepší, než ostatní varianty.
solárník
 
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Další

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'