Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř pro 11, 2019 3:48 pm


MUSTups porucha

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.

MUSTups porucha

Příspěvekod tomas » sob bře 01, 2014 5:34 pm

Nemáte někdo prosím manuál od měniče firmy MUSTups:
http://www.mustups.com/Products/Show.asp?id=174
Nebo nevíte co to znamená když svítí červená LED a na displeji je zobrazena trojka?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1876
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod wibi » sob bře 01, 2014 6:07 pm

http://ra-energo.ru/files/ep3000instrFINAL.PDF je to v RU strana 12 //vypada to na skrat na vystupu
wibi
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte lis 13, 2012 9:12 pm

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod Frenky » sob bře 01, 2014 6:22 pm

Přesně řečeno Zkrat na výstupu
18x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 678
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod tomas » sob bře 01, 2014 7:11 pm

Moc děkuji, zítra výstup odpojím a uvidím. Výstup jde do míst kam nemám přístup a nevím co tam je.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1876
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod tomas » ned bře 02, 2014 8:27 pm

Tak jsem výstup odpojil a žádná změna. Když je vypínač v poloze I tak to poruchu nehlásí, ale na výstupu nic není.
vypinac_I.jpg


A když dám vypínač do polohy II tak to značně pískat a zobrazovat trojku. Není to moje, rozebrat to nemůžu asi je ještě v záruce, tak půjde asi do reklamace.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1876
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod matej » pon bře 03, 2014 1:45 pm

Když dáš 0 tak se vypne nebo displej pořád svítí?
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 804
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod tomas » pon bře 03, 2014 7:04 pm

Ano, vypínač v poloze 0 měnič vypne. Vypnutí funguje dobře :D
Odpojil jsem výstup a změřil odpor výstupních svorek měniče a je tam kolem 1ohmu, pokud to není odpor sekundárního vinutí trafa, tak je asi v měniči zkrat.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1876
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod matej » pát bře 07, 2014 6:01 pm

Zkrat na výstupu asi nebude, měl by to být odpor sekundáru.
V poloze II začne nejdříve trochu vrčet a pak až začne pískat a hlasit 3ku anebo ihned po zapnutí?
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 804
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod tomas » ned bře 09, 2014 7:52 am

Už tu ten měnič nemám, je na reklamaci u pana Martina Kolaříka. Já jsem stihnul změřit pouze varistory a kondenzátory na výstupu z měniče a ty proražené nebyly, alespoň tedy ne při napětí kterým měří multimetr odpor. Vůbec nezavrčel, hned pískal a hlásil trojku. Vypadá to, že hlavní MOSFETy vůbec nesepnul. Byl tam také z plošného spoje vylomený ten otočný přepínač napětí akumulátoru, měnič ale fungoval i tak, ale je možné že se kontakt přerušil úplně a řídící obvody měniče jsou z toho zmatené. Teď už s tím nic neudělám, uvidíme jak přijde z reklamace.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1876
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: MUSTups IR4000W porucha

Příspěvekod tomas » sob kvě 24, 2014 8:17 am

Tak nakonec vadný měnič IR4000W skončil u mne k opravě. Zákazník dostal od pana Kolaříka nový Axpert KS 48V 4000W.
Obkreslil jsem část zapojení měniče. Vadný bude pravděpodobně U13 LM324DG, nebo nějaké "smetí" kolem něj. Zároveň jsem se chtěl naučil trochu kreslit v KiCadu, můj první výkres v něm. :oops:. Jestli někdo chce, tak může v kreslení pokračovat. ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1876
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod matej » ned kvě 25, 2014 10:11 pm

Je tam (dle popisu součástek a čísel) stejná řídící deska jako v PowerJack LF.
V první řadě bych spravil ten otočný přepínač. Člověk nikdy neví. Je něco na PWM výstupech procesoru?
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 804
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod tomas » pon kvě 26, 2014 8:38 pm

A také mají PowerJack LF na desce konektor pro zřejmě sériový port nebo co to je? Nezkoušel jsi jestli je tam možná nějaká komunikace?
Otočný přepínač je opravený. To už opravil předchozí opravář.
Měnič má snahu se rozběhnout, pustí do trafa několik pulzů ale je nějaký problém s vyhodnocením napětí v U13 LM324DG a pravděpodobně nedá procesoru dostatečně rychle informaci o napětí na výstupu. Procesor si tedy "myslí" že napětí na výstupu neroste a vyhodnotí to jako zkrat. Pokud sekundární vinutí traf odpojím a přivedu na svorky P5 a P6 napětí větší než cca 30Vac tak měnič běží a displej toto napětí zobrazuje. Měření napětí i frekvence na svorkách INPUT i OUTPUT je také funkční a displej tyto hodnoty zobrazuje.
Bohužel nemám osciloskop abych to mohl více prozkoumat, impulzy poslouchám v telefonním sluchátku :)

Měnič měl ještě jednu závadu a tato to pravděpodobně vše způsobila. Byl špatně dotažený šroub od záporného pólu na té měděné špásovně ze svorky do pošňáku. Ten spoj se zahříval až propálil izolaci od kablíku ke konektoru k dálkovému ovládání (paralelně vyvedené kontakty vypínače). No a v tomto kablíku je kladný pól baterie oddělen diodou D3 (není na schématu zakreslená). Po propálení izolace došlo tedy ke zkratu napětí baterie přes tuto diodu a k jejímu průrazu (nepřepálila se, zůstala stále vodivá, zřejmě to nebyl úplný zkrat a jen hořel oblouk). Vysoká teplota a oblouk velmi blízko U13 LM324DG ho zřejmě nějak poškodil nebo něco v jeho okolí. Nový LM324DG tu už mám stál kolem cca 5Kč, ale dostanu ho z desky jen tak, že mu uřežu nebo ucvakám nožičky (SMD montáž) a zatím si nejsem 100% jistý že je chyba v tom LM324. Takže ho nechci zbytečně ničit abych tam dal nový a problém to stejně nevyřešilo. Ještě mne napadají nějaké možnosti jak chybu najít.
Jinak galvanické oddělení DC od AC strany u tohoto měniče nic moc. Spoléhají na napěťovou pevnost 16 rezistorů v sérii. Většina galvanicky oddělených měničů používá k oddělení optočleny.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1876
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod pkougl » úte kvě 27, 2014 9:56 am

2013-03-17-176.jpg
Koukám že jedna elektronika a mnoho výrobců měničů :-)), hned sem si myslel že jsem tu elektroniku už někde viděl :-), foto mého měniče 6kW
Pavel
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 256
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod matej » úte kvě 27, 2014 11:08 am

tomas píše:Měnič měl ještě jednu závadu a tato to pravděpodobně vše způsobila. Byl špatně dotažený šroub od záporného pólu na té měděné špásovně ze svorky do pošňáku. Ten spoj se zahříval až propálil izolaci od kablíku ke konektoru k dálkovému ovládání (paralelně vyvedené kontakty vypínače).

Přesně tohle se stalo na prvním měniči stejného typu, který jsem opravoval. Ten spoj ale nebyl špatně dotažen, ale byl moc blízko chladiče a malinko se ho dotýkal, což způsoboval takové kvázi-zkraty v jedné půlvlně, takže také protavil izolaci na tom kablíku co jde k telefonnímu konektoru na přípojení dálk. ovládání. Tam to bylo tak že se spojil kablík prostřední s kablíkem který je sepnutý v režimu Power Save. Takže (jelikož tohle vše je paralelně s vypínačem který je na měniči) to fungovalo tak, že bylo lhostejné jestli byl měnič v poloze 0 nebo Power Save, furt to jelo na power save (proto ten můj původní dotaz jestli jde měnič vypnout). A když jsem ho dal do polohy ON, tak byly seplé zároveň kontakty PowerSave i ON, takže měnič to z nějakého důvodu vyhodnotil jako chybu na výstupu (3).
Já jsem kablík vyměnil a měnič byl tím opraven, u Tebe to asi bude horší.
Tu LM324 vyměň, vem mikropájku nebo klidně trafopájku s nějakým větším hrotem, zalij všechny kontakty na jedné straně švábu cínem, pinzetou ji nadzvedni klidně až na 90°nebo prostě tak aby ten cín nespojoval šváb a dps. No a pak zalij druhou stranu a šváb vytáhni, pak cín z DPS odsaj odsávačkou a dej tam nový, když budeš dávat nový tak to jde i velkým hrotem ale ! Málo cínu a hodně kalafuny!
tomas píše:Jinak galvanické oddělení DC od AC strany u tohoto měniče nic moc. Spoléhají na napěťovou pevnost 16 rezistorů v sérii. Většina galvanicky oddělených měničů používá k oddělení optočleny.


Odpory 1206 mají trvalé maximální provozní napětí 150V. To znamená 16x150V = 2,4kV trvale. Tohle u měničů není důležité, jde jenom o to aby to bylo větší než maximální rozdíl napětí který se může reálně mezi vstupem a výstupem vyskytnout. Proč si myslíte že většina měničů tam má optočleny? Já mám zkušenost opačnou.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 804
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod tomas » čtv kvě 29, 2014 4:23 pm

To máš Matěji pravdu, zkrat tam také hrozí. Já jsem tam po dobu testování nacpal kus kartonu ať se mi to nezkratuje. Ale v mém případě byl ten spoj opravdu jen uvolněný.
Myslím že je tam výrobní chyba, každý kdo má tyto typy měničů by si to měl zkontrolovat, dotáhnout spoje a nejlépe ten plech trochu ohnout ať je dále od chladiče. A kablík od dálkového ovládání upevnit také raději jinam.

Odpory už z principu nejsou galvanický oddělovač. To si můžou dovolit pouze v Číně. U nás platí normy o koordinaci izolace např. ČSN EN 60664-5 ed. 2, EN 60664-5.

simulace.png


Ten U13C a U13B je zapojený jako operační usměrňovač. Hodnoty kondenzátorů jsem odhadl, v měniči nejsou nijak označené.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1876
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: MUSTups porucha

Příspěvekod matej » pát kvě 30, 2014 8:15 am

K tomu galv. oddělení ... ty normy říkají že to nesmí být odporama? Vychází mi že tama při 230V teče 30uA ..
Pokud měnič má značku CE, výrobce (nebo zkušebna) garantuje že zařízení je v souladu ze všemi evropskými normami které se na něj vztahují. Pŕesně takhle to má totiž i Studer.. jednou jsem viděl náhradní desku do XTM a neviděl jsem tam jediný optočlen, akorát z AC-In a AC-Out vedly z L a N po 2 odpory 0.6W v sérií kamsi na řídící část kde je DSP ..
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 804
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm


Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'