Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte srp 20, 2019 2:23 am


on grid měnič 1500w

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod střídač » úte bře 25, 2014 9:43 pm

solárník píše:Já jsem se ptal OBOU výrobců (Wattrouteru i GreenBonO)


Jelikož oboum výrobkům chybí inteligence, nepoznají co je před nimi za elektroměr, případně je-li tam vůbec.

Druhá otázka je zdali dokáží oba přístroje zabránit přetokům. Odpověď je nedokáží.
Další otázka je zdali dokáže GB zamezit přetokům s fázovou regulací. Odpověď je nedokáže, i když trochu méně.

Jelikož ani jeden přístroj nedokáže zabránit přetokům, přetoky elektroměry změří dle svých parametrů. Některý lépe, jiný hůře.

Otázka tedy není jaký elektroměr, ale jak zabránit přetokům.
střídač
 
Příspěvky: 560
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputation: 17

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solarni-panely.cz » úte bře 25, 2014 9:55 pm

střídač píše:
solárník píše:Já jsem se ptal OBOU výrobců (Wattrouteru i GreenBonO)


Jelikož oboum výrobkům chybí inteligence, nepoznají co je před nimi za elektroměr, případně je-li tam vůbec.

Druhá otázka je zdali dokáží oba přístroje zabránit přetokům. Odpověď je nedokáží.
Další otázka je zdali dokáže GB zamezit přetokům s fázovou regulací. Odpověď je nedokáže, i když trochu méně.

Jelikož ani jeden přístroj nedokáže zabránit přetokům, přetoky elektroměry změří dle svých parametrů. Některý lépe, jiný hůře.

Otázka tedy není jaký elektroměr, ale jak zabránit přetokům.
Bohuzel nemate pravdu. Toto se nastavuje ihned po instalaci menice v zakladnim nastaveni. Je to parametr Max AC input current.
Ke druhe otazce. Samozrejme ze dokazi zabranit pretokum a neni to nic tajemneho. U vsech hybridnich menicu je vyuzit jednoduchy princip, kdy se ze site odebira cca 10% aktualniho vykonu stridace. Tzn. pokud ma dum napr. spotrebu 3kW ze site se nakupuje 300W. Pokud tedy tece proud pouze jednim smerem a to smerem do domu nemuze dojit k zadnemu pretoku a to ani v pripade ze vykon menice je na vystupu nulovy .. i v tomto pripade (stale v rezimu se siti - grid-tie) nakupujete hybridni menic par watu. Pokud ho od site manualne odpojite nebo dojde k vypadku, je transfer rele okamzite rozpojeno a neni zde tim padem zadny fyzicky kontakt. Dodavka do site je u vsech hybridnich menicu standardne zakazana. Da se samozrejme i povolit a to v pripade ze ma nekdo povoleni o pripojeni. Vetsinou ale malokdo s hybridnim menicem premysli o dodavkach do site.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod střídač » úte bře 25, 2014 10:10 pm

solarni-panely.cz píše: Toto se nastavuje ihned po instalaci menice v zakladnim nastaveni.


Jelikož Wattrouteru ani GreenBonO není měnič nelze nic nastavit "ihned po instalaci menice v zakladnim nastaveni"
střídač
 
Příspěvky: 560
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputation: 17

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod PavelR » úte bře 25, 2014 10:12 pm

Pockat ... ja mel za to ze hybridni menic ma AC vstup a ten se pouziva pouze jako vstup a tedy neni technicky mozno dodavat do site. Pokud 10% prichazi ze site vzdy a pri 0 zatezi par W ze site tak to je hodne zly. Nebo to mam popleteny s menicema s bypassem? Mel jsem za to ze jakykoliv menic co ma AC vstup pouziva sit pouze pri pretizeni nebo pri vybitych aku a hybridni znamena ze navic umi prisosavat ze site rozsil pri pretizeni ale tech 10% trvale jaksi popira snahy o co nejvetsi samostatnost.
PavelR
 
Příspěvky: 1865
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 89

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solarni-panely.cz » úte bře 25, 2014 10:16 pm

AC In se používá u HFVE které mají povolení i pro dodávky do sítě. AC Out je strana baráku.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solarni-panely.cz » úte bře 25, 2014 10:19 pm

střídač píše:
solarni-panely.cz píše: Toto se nastavuje ihned po instalaci menice v zakladnim nastaveni.


Jelikož Wattrouteru ani GreenBonO není měnič nelze nic nastavit "ihned po instalaci menice v zakladnim nastaveni"

Wattrouter ani Green bono nejsou přeci měniče. Oba se používají na spínání zátěží prostřednictvím souborů triaků a SSR relé. Proto u těchto zařízení nelze vyloučit přetoky do sítě. Takové FVE s Wattroutery atd nejsou prokazatelně (trafem) odděleny od DS.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solárník » úte bře 25, 2014 10:19 pm

Jak rychle uvedená udělátka reagují je otázka jiná. Tedy za jak dlouho vykryjí velký skokový nárůst směrem z objektu. Dá se předpokládat, že ven opravdu projde "nějak" dlouhý peak. Ani tu nikdo netvrdil, že tomu tak není.

V dlouhodobém součtu se ale jedná o zanedbatelnou energii. Pro případ malých výkyvů se nastavuje rovnováha objektu vždy řeba 50W do spotřeby, aby regulátor stihl reagovat, než směr toku projde nulou a obrátí se z objektu.

Ostatně, jako už jsem řekl, tohle nejsou přístroje, původně určené pro 100% vykrytí přetoků.
solárník
 
Příspěvky: 1451
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 57

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod SJM » úte bře 25, 2014 10:23 pm

PavelR píše:Pockat ... ja mel za to ze jakykoliv menic co ma AC vstup pouziva sit pouze pri pretizeni nebo pri vybitych aku a hybridni znamena ze navic umi prisosavat ze site rozsil pri pretizeni ale tech 10% trvale jaksi popira snahy o co nejvetsi samostatnost.


JIž to tu uváděl i Matej že např. u hybridního Studeru je vždy malá spotřeba z důvodu zamezení jakýchkoliv i minimálních dodávek do sítě.
SJM
 
Příspěvky: 599
Registrován: pon dub 23, 2012 1:51 pm
Reputation: 6

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solarni-panely.cz » úte bře 25, 2014 10:25 pm

PavelR píše:Pockat ... ja mel za to ze hybridni menic ma AC vstup a ten se pouziva pouze jako vstup a tedy neni technicky mozno dodavat do site. Pokud 10% prichazi ze site vzdy a pri 0 zatezi par W ze site tak to je hodne zly. Nebo to mam popleteny s menicema s bypassem? Mel jsem za to ze jakykoliv menic co ma AC vstup pouziva sit pouze pri pretizeni nebo pri vybitych aku a hybridni znamena ze navic umi prisosavat ze site rozsil pri pretizeni ale tech 10% trvale jaksi popira snahy o co nejvetsi samostatnost.

Hybridní je především Grid-Interaktivní .. tzn. umí jak přisosávat tak dodávat. V ČR jsou desítky legálně připojených HFVE které mají zelený bonus, tzn. v létě opravdu některé dodávají do sítě. Jinak u hybridů máme tři základní režimy (SmartBoost nebo GridSupport což je právě těch 10% ze sítě a 90% z baterek a panelů, dále AC-Pass through kdy se nebere nic z baterky a energie jen protéká ze sítě do baráku a režim Sell to Grid neboli dodávka do sítě. Běžný uživatel který nečte návody si většinou tento režim ani neumí spustit. Možnost aktivace dodávky do sítě však je u přítomna všech hybridů v praxi se využívala spíše v minulosti u systémů se zelným bonusem. V současnosti je podle mého názoru už otázka dodávek do sítě u hybridních měničů spíše pasé.
Naposledy upravil solarni-panely.cz dne úte bře 25, 2014 10:29 pm, celkově upraveno 1
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solarni-panely.cz » úte bře 25, 2014 10:28 pm

solárník píše:Jak rychle uvedená udělátka reagují je otázka jiná. Tedy za jak dlouho vykryjí velký skokový nárůst směrem z objektu. Dá se předpokládat, že ven opravdu projde "nějak" dlouhý peak. Ani tu nikdo netvrdil, že tomu tak není.

V dlouhodobém součtu se ale jedná o zanedbatelnou energii. Pro případ malých výkyvů se nastavuje rovnováha objektu vždy řeba 50W do spotřeby, aby regulátor stihl reagovat, než směr toku projde nulou a obrátí se z objektu.

Ostatně, jako už jsem řekl, tohle nejsou přístroje, původně určené pro 100% vykrytí přetoků.

Hlavně nejsou tzv. prokazatelně galvanicky oddělené a to nejen jistícím či spínacím prvkem. Takže pokud má někdo FVE a má povolení přetoků je Wattrouter nebo Greenbono vpořádku. Pokud ale má FVE načerno a povolení nemá, tak to tyto přístroje už ze své podstaty vyřešit neumí.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solarni-panely.cz » úte bře 25, 2014 10:33 pm

Detailní grafy z RD který jede v hybridním provozu zde:
http://test.solarmonitor.cz/resource/fv ... Test&link=
Ideálně sledovat Celkový přehled energií ..
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod PavelR » úte bře 25, 2014 10:34 pm

Tak ci tak je pro me hybridni mensi pase. Pri aktivaci bojleru (prebytky) bych 10% bral ze site coz nechci.
V tom pripade asi potrebji menic s UPS tedy pokud to funguje tak ze je synchronizovan ze siti a pri vybiti ci pretizeni prepne na sit. Mam to tak udelany ale bez synchronizace takze se ty stykace obcas trefi do spatne pul vlny a to neni uplne koser.
PavelR
 
Příspěvky: 1865
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 89

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solárník » úte bře 25, 2014 10:38 pm

solarni-panely.cz píše:Hlavně nejsou tzv. prokazatelně galvanicky oddělené a to nejen jistícím či spínacím prvkem


Ony ani nemusí být. Jedná se v podstatě o stejný regulátor, jako u vysavače. Jen reguluje například bojler. Že tím kompenzuje přetoky je vedlejší. To není příprava vraždy, kde se hodnotí i konečný úmysl ;)

Prokazatelně oddělený by měl být měnič/střídač.
solárník
 
Příspěvky: 1451
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 57

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod střídač » stř bře 26, 2014 7:33 am

solarni-panely.cz píše:Hlavně nejsou tzv. prokazatelně galvanicky oddělené


Ony (Wattrouter nebo Greenbono) jsou spotřebiče. No a jak známo spotřebič jaksi oddělit od sítě galvanicky sice jde, ale byla by to vcelku asi hloupost. Navíc není to požadováno.

solarni-panely.cz píše:Pokud ale má FVE načerno a povolení nemá, tak to tyto přístroje už ze své podstaty vyřešit neumí.


Nevidím spojitost mezi FVE a její legálností a uvedenými přístroji a jejich schopnostmi.

Nesnažme se navozovat stav kdy STUDER je legální a cool, a ostatní je fuj, špatný a nelegální.
střídač
 
Příspěvky: 560
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputation: 17

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solarni-panely.cz » stř bře 26, 2014 12:32 pm

střídač píše:
solarni-panely.cz píše:Hlavně nejsou tzv. prokazatelně galvanicky oddělené


Ony (Wattrouter nebo Greenbono) jsou spotřebiče. No a jak známo spotřebič jaksi oddělit od sítě galvanicky sice jde, ale byla by to vcelku asi hloupost. Navíc není to požadováno.

solarni-panely.cz píše:Pokud ale má FVE načerno a povolení nemá, tak to tyto přístroje už ze své podstaty vyřešit neumí.


Nevidím spojitost mezi FVE a její legálností a uvedenými přístroji a jejich schopnostmi.

Nesnažme se navozovat stav kdy STUDER je legální a cool, a ostatní je fuj, špatný a nelegální.

Myslel jsem samozrejme galvanicky oddelenou FVE .. pridanim Wattrouteru nebo Greenbona se pripadne pretoky vyresit nedaji. Jinak Studer neni jediny hybridni menic ktery je galvanicky oddelen, umi to i Xantrex nebo Vertex. Jinak pokud by FVE nemela povoleni o pripojeni a byla pripojena k DS (a je jedno jestli s Wattrouterem nebo necim jinym) byla by opravdu pripojena nelegalne a v pripade zmereni pretoku do DS by to byl dost velky problem. Toto se da overit kdekoliv u distributora nebo na ERU. Tzn. novy fotovoltaicky system bez povoleni distributora musi byt tedy bud zcela ostrovni nebo hybridni (tzn. prokazatelne galvanicky oddeleny) takze trafem.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod střídač » stř bře 26, 2014 2:57 pm

solarni-panely.cz píše:Jinak Studer neni jediny hybridni menic ktery je galvanicky oddelen


Jsou dva okruhy problémů:

a) galvanické oddělení od rozvodné sítě, případně jeho definice,
b) přetoky energie do rozvodné sítě.

Obecně se má za to, že galvanické oddělení je transformátorem. V ten okamžik bude každý střídač jenž má trafo galvanicky oddělen. Pokud tato definice neplatí, neplatí galvaničnost a jeho oddělení ani pro STUDER. On nějak spojen se sítí, z principu hry, musí být.

Pokud nebudu mít povolenou výrobnu od ERU pak před přetoky a jeho následky mne neuchrání ani STUDER. Toto není ovlivněno názvem přístroje. Dovedu-li to, a mám-li trafo splňuji podmínky a ERU mně může být ukradený aniž vlastním STUDER.
střídač
 
Příspěvky: 560
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputation: 17

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solarni-panely.cz » stř bře 26, 2014 3:06 pm

střídač píše:
solarni-panely.cz píše:Jinak Studer neni jediny hybridni menic ktery je galvanicky oddelen


Jsou dva okruhy problémů:

a) galvanické oddělení od rozvodné sítě, případně jeho definice,
b) přetoky energie do rozvodné sítě.

Obecně se má za to, že galvanické oddělení je transformátorem. V ten okamžik bude každý střídač jenž má trafo galvanicky oddělen. Pokud tato definice neplatí, neplatí galvaničnost a jeho oddělení ani pro STUDER. On nějak spojen se sítí, z principu hry, musí být.

Pokud nebudu mít povolenou výrobnu od ERU pak před přetoky a jeho následky mne neuchrání ani STUDER. Toto není ovlivněno názvem přístroje. Dovedu-li to, a mám-li trafo splňuji podmínky a ERU mně může být ukradený aniž vlastním STUDER.


Pokud nebudete mít licenci a připojení do sítě, tak jakýkoliv opravdu hybridní měnič toto vyřeší a žádné přetoky nebudou, to je dlouhodobě odzkoušeno. Jednoduše když je směr toku proudu neustále směrem do baráku nebo je DS odpojena tak nemůžou vzniknout žádné přetoky. Podmínkou je právě ono galvanické oddělení tzn. že má měnič trafo. Žádný XX router toto z principu řešit nemůže.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod střídač » stř bře 26, 2014 3:23 pm

solarni-panely.cz píše:Pokud nebudete mít licenci a připojení do sítě, tak jakýkoliv opravdu hybridní měnič toto vyřeší a žádné přetoky nebudou


Nebudu-li mít licenci a zabráním přetoku je jedno čím tlačím elektřinu do drátů domu.

Stále dokola XX router je spotřebič. Není důvodu aby TO spotřebič nezajistil. Ještě jednou, SPOTŘEBIČ.

"Žádný XX router toto z principu řešit nemůže." odvážné tvrzení. Ono totiž jak dosáhnu jen onoho toku "do domu" je nekonečné množství.

Zkusme uzavřít neplodnou při. Dojednejte u STUDER třetinovou cenu a všichni budeme i na pravdě boží vzývat STUDER. Pokud to nedojednáte, budou se hledat cesty jak to za tu třetinku úspěšně udělat doma na koleně.
střídač
 
Příspěvky: 560
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputation: 17

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod brumlaj » stř bře 26, 2014 4:55 pm

střídač píše: Dojednejte u STUDER třetinovou cenu a všichni budeme i na pravdě boží vzývat STUDER. Pokud to nedojednáte, budou se hledat cesty jak to za tu třetinku úspěšně udělat doma na koleně.
svatá pravda. I Studer musí brát v potas ekonomickou realitu v různých zemích. Přiživovat se je úplně něco jiného, než sežrat veškerý rozdíl jen na základě toho, že jsem "značka".
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1771
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 152

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod abrams » stř bře 26, 2014 5:09 pm

Zdravím ,

jediné galvanické oddělení od DS které na 100% zamezí jakýmkoli přetokům el. do DS je rozpojené vedení stykačem , vypínačem , přepínačem , odpojovačem :wood: .
Trafo je sice galvanicky odděluje primár od sekundáru , ale jediné co brání přetoku el. do DS je elektronika jež onen transformátor řídí :| . Hybridní měniče (jak už označení napovídá) se umí chovat jako klasický DC/AC měnič ale také jako ON-GRID měnič , díky čemuž umí "dososávat" chybějící el. ze sítě když v daný okamžik jeho vlastní DC/AC výkon nestačí na pokrytí okamžité spotřeby - co udělá ... sesynchronizuje svůj DC/AC sínus se sínusem DS a připne se na DS čímž se z něj stává ON-GRID měnič :hell: . Zaspí-li elektronika tak se klidně může stát že bude dodávat el. do DS :uh: .
Příklad :
hybridní měnič o jmenovitém výkonu 3.000W
okamžitá spotřeba domácího "bordelu" 1.860W
bojlér 2.000W
3.000W - 1.860W = 1.140W rezerva - DS netřeba
3.000W - 1.860W - 2.000W = deficit 860W - přifázovat na DS a "docucnout" = hyb. měnič "má" okamžitý výkon 3.860W
bojlér vypne - zaspí-li hyb. měnič = přetok 2.000W :hell: .
Tím "zaspáním" nemyslím vteřiny , ale pár vln sínusu , čehož by si nějakej smart el.měr mohl všimnout :uh: .

Nejen proto jdu cestou obyč DC/AC měniče , nemluvě o jeho poměru cena/výkon oproti hybridům :roll: .

Závěrem (není návodem ::stop:: ) , kdo má od distributora ještě Křižíkův elektroměr , se provozem malých ON-GRID , GRID-TIE měničů bát nemusí ;) ... akorát jej vypnout když se má odečítat ... kolečko točící-se nesprávným směrem v okamžiku když na něj čumí někdo kdo by neměl ... :uh: .
U digitálů je to ošemetnější ... některý připočítavají oběma směry = přetok zaplatím jako odběr :eek2: , má-li zpětnou brzdu tak ten počítá jen jedním směrem a směr opačný ignoruje :fuuu: .

Elektronům zdar *sun* :arrow: *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2513
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 321

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Magpie-crawler [Bot] a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'