Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 22, 2019 7:06 am


on grid měnič 1500w

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solárník » stř úno 26, 2014 6:13 pm

střídač píše:Co na to prohlášení o shodě.

To by si měl autor udělátko nechat otestovat, aby to mělo CE, co na to říct jiného, já mu to vyběhávat nebudu ;)
solárník
 
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod Kostěj » stř úno 26, 2014 7:27 pm

Dvě poznámky. První je ke komentáři "...je 100% vyřešeno spotřebování přebytků...". Fázové řízení GreenBonO není spojité, ale umožňuje jen určitý počet kroků (je to asi dáno počtem měřících cyklů během periody). Z toho plyne, že pokud budete fázově regulovat zátěž 600W, dostáváte krok (přetok nebo spotřebu) 40W nebo nižší. Pokud budete fázově regulovat 200W, je krok pod 15W. Pro 1200W je tedy jako optimální použít 5 pevných zátěží á 200W (ty spínat relátky GreenBona) a fázově regulovanou zátěž 250W. V GreenBonu je možné nastavit práh regulace, tedy kdo se nebojí, může nastavit pro 40W -20W+20W (to elektroměr naměří nejméně), kdo se bojí, nastaví 0W+40W (to téměř nic nepřetéká, ale elektroměr natočí víc).
Druhá poznámka k rušení: Při zátěži 600W jsem použil odrušovací filtr ze starého PC zdroje (2x tlumivka, 3x kond). Co se rušení týče, tak 3x různá televize - nic, 3x rádio VKV nic, střední vlny netuším (opravdu je ještě někdo poslouchá?).
No a abych nezapomněl: Děkuji, pane Trochto!
Kostěj
 
Příspěvky: 101
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solárník » stř úno 26, 2014 7:34 pm

Regulační kroky: zajímavá informace, tedy to reguluje jen po cca desetině zátěže? To vypadá na relativně málo kroků. Na druhé straně je při malém kroku pak omezujícím faktorem rychlost regulace, tedy jak rychle to "vybere" nějaký rapidní nárůst do výroby, pak je větší krok výhodnější. Ale to celé je jen otázkou úpravy firmware...
solárník
 
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod abrams » stř úno 26, 2014 9:16 pm

Zdravím ,

... pánové , hodláte regulovat výkon on-grid měniče pomocí fázové regulace na výstupu onoho měniče ?
Obávám se , že to nejspíš nebude fungovat :arrow: měnič pro svou činnost potřebuje síť , tudíž její připojování a odpojování jej akorát zblbne :uh: a nic produkovat nebude :? .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2565
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod brumlaj » stř úno 26, 2014 10:04 pm

Abramsi, nereguluje se výkon měniče, ale zátěž. Ten měnič je natvrdo spojen se sítí a paralelně se k tomu připojuje zátěž.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1911
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solárník » stř úno 26, 2014 10:34 pm

Abrams - přečti si třetí odstavec v viewtopic.php?f=44&t=1673#p28000

Je vždycky výhodnější nechat střídač jet "na plný kotel" a někde přebytek utopit, než střídač brzdit nebo jinak regulovat. Když má člověk tedy vhodný "utápěč" přebytků, třeba elektrický bojler. Ten se pak částečně nahřeje už přes den a o podvečerní nízký tarif už třeba v létě ani nemusí zapínat.

Můj roční účet jen za bojler je cca 9000,- (2 rodiny, tarif D26d), takže se jedná o nemalé peníze.
solárník
 
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod abrams » čtv úno 27, 2014 12:56 pm

Zdravím ,

moje chiba :oops: po práci sem ještě bastlil doma elektro-instalaci a když sem přišel k PC tak už mozek vynechával :lol: .

Třeba Wattrouter má (měl) reakčtní dobu cca 2s .

Bojler letos budu měnit za kombinovaný (elektro + had) :arrow: v létě ohřev elektrikou , nebude-li elektrika tak plynovým kotlem :arrow: roční ůspora cca 4.000 až 5.000 Kč :yes: . Cha , pak ještě vyměnit plynový kotel za kotel na dřevo ... to budou distributoři skřípat zubama :yes: :lol: :mrgreen: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2565
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod Wagoneer » čtv úno 27, 2014 5:58 pm

Abramsi - takhle to mám včetně druhého kotle na dřevo. Topím s ním jen pokud jsem celý den doma. Úspora velká..:-)
Wagoneer
 
Příspěvky: 180
Registrován: stř kvě 30, 2012 1:46 pm

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod tomas » pon bře 24, 2014 10:07 pm

Kostěj píše:Výrobce GreenBonO umí na požádání i fázové řízení likvidace přebytků, jsem pravděpodobně jedním z prvních uživatelů s touto verzí firmware. Mohu potvrdit, že i ne-4Q elektroměr s touto verzí GreenBona pracuje uspokojivě. Mám na střeše 1,2kW+měnič, připojeno do sítě, bez registrace. Po výměně křižíka za digitální elektroměr jsem zjistil, že se mi do spotřeby načítá i výroba. Oslovil jsem p. Trochtu (yorix/greenbono), popsal situaci a během cca 14 dní jsem instaloval GreenBonO, kde mám fázové řízení 600W topného tělesa + 2x 100W žárovky přes relátka. Při výrobě cca 800W, spotřebě 300W to uřídí spotřebu na hodinách kolem 40W, zbytek mi doma topí.
Kostěj.


Tento nový firmware je již ke stažení na webu výrobce. ;)
Teď řeším jakou vhodnou tlumivku tam připojit. Máme tu výbojkové tlumivky z věřeného osvětlení nebo ze zářivek, ale to asi nebude to pravé :)
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1868
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solárník » pon bře 24, 2014 10:20 pm

tomas píše:Teď řeším jakou vhodnou tlumivku tam připojit. Máme tu výbojkové tlumivky z věřeného osvětlení nebo ze zářivek, ale to asi nebude to pravé :)

Na odrušení?
solárník
 
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod tomas » úte bře 25, 2014 8:42 am

také, ale hlavně:
"2. Nutnost použití tlumivky - sepnutí tyristoru nebo triacu při velkém napětí zákonitě vyvolá
strmý nárůst proudu touto polovodičovou součástkou. Protože však proud uvniř polovodiče
v okamžiku zapnutí neteče okamžitě celou plochou polovodičového přechodu, ale začíná u
řídící elektrody a postupně se šíří do celé plochy, je třeba omezit strmost nárůstu proudu
tlumivkou, aby v okolí řídící elektrody nedošlo k lokálnímu přehřátí polovodiče a jeho
následnému zničení."
napsáno v popisu k firmware.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1868
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod brumlaj » úte bře 25, 2014 8:58 am

spíš je otázka jaký výkon tím buseš spínat (a zda má spotřebič jalový charakter)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1911
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod tomas » úte bře 25, 2014 9:36 am

Na proud 10 až 16A, topné těleso, takže bez jaloviny. Jedinou jalovinu bude vytvářet asi ta tlumivka.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1868
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solárník » úte bře 25, 2014 9:47 am

Já bych to nedramatizoval. Viz zapojeni vysavače. A to tam je to s jalovinou daleko horší. Podle mne stačí odrušovací člen viz http://www.hadex.cz/g611-odrusovaci-fil ... a-50-60hz/ (popřípadě na vyšší proud nebo dva paralelně) a dál bych to neřešil.
solárník
 
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod bol-St » úte bře 25, 2014 1:23 pm

solárník píše:Mám přesnější data z jedné instalace, takže jen upřesním, co jsem tu napsal:

a) řešení s přihlášenou výrobnou a přesměrovávačem přebytků (WattRouter, GreenBonO, pozor bez přihlášené výrobny nebudou fungovat, protože budete mít nevhodný elektroměr) dovoluje využít všechnu vyrobenou energii a přebytky beze zbytku například utopit v bojleru na ohřev vody. Označme takovou úsporu energie jako 100%. Asi se shodneme, že takové řešení je nejefektivnější, ale nese sebou všechny nevýhody přihlašování výrobny.


Když se dívám tady na Wattrouter: http://www.solar-elektro.cz/?action=det ... &catg=2432
Tak píšou přetoky do sítě max. 1%.
Nabízejí i celé sety: http://www.solar-elektro.cz/?action=det ... 80&catg=21
A chápu to tak, že povolení distributora, tedy přihlášení výrobny není potřeba.
bol-St
 
Příspěvky: 21
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solárník » úte bře 25, 2014 1:47 pm

Už jsme tu několikrát psali, že Wattrouter nefunguje na obyčejném elektroměru (kromě starých křižíků s kolečkem), pouze na čtyřkvadrantním. Repektive funguje, ale úspora se nedostaví. A abyste dostal čtyřkvadrantní elektroměr, většinou musíte mít přihlášenou výrobnu.

Čili to samozřejmě není otázka přihlášení výrobny, ale toho, jaký máte na baráku elektroměr. Ten správný dostanete, až si přihlásíte výrobnu ;)
solárník
 
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod střídač » úte bře 25, 2014 3:29 pm

solárník píše:Už jsme tu několikrát psali, že Wattrouter nefunguje na obyčejném elektroměru (kromě starých křižíků s kolečkem), pouze na čtyřkvadrantním.


Troufnu si tvrdit, že bude fungovat nejen se všemi elektroměry, ALE, dokonce i bez elektroměrů.
střídač
 
Příspěvky: 560
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solárník » úte bře 25, 2014 3:35 pm

solárník píše:Respektive funguje, ale úspora se nedostaví.

Dobře, ocituju sám sebe :)
solárník
 
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod bol-St » úte bře 25, 2014 5:18 pm

Když čtu tyto řádky, tak vidím, že úspora by se dostavit měla:

POPIS FUNKCE REGULACE pomocí zařízení WattRouter

- Pokud nastane situace, že výroba fotovoltaické elektrárny bude vyšší než spotřeba klasických
spotřebičů v objektu, nadbytečná elektrická energie se přes online řízené výstupy regulačního
zařízení zvaného WattRouter posílá do topných ohmických spirál akumulačních výše uvedených
spotřebičů.(Příklad: nadvýroba bude cca 200W, do spirály bojleru 2kW se bude ,,routrowat,,
pouze těchto 200W, spirále to v žádném případě nevadí) V tomto stavu je docíleno, že objekt
si veškerou vyrobenou vlastní elektřinu sám spotřebovává, žádnou el. elektřinu nenakupujete
z distribuční sítě.(Toto technické řešení je dostupné za dnešní ceny i bez dotované výkupní ceny
a přispívá ke snížení závislosti na distribuční síti a zejména v denních hodinách také přispívá
ke stabilitě sítě)

- Pokud nastane situace, že výroba fotovoltaické elektrárny bude nižší než spotřeba klasických
spotřebičů v objektu, online řízené výstupy regulačního zařízení zvaného WattRouter odpojí
ohmické spirály akumulačních spotřebičů a část elektrické energie si bude objekt čerpat z distribuční
sítě. (Příklad: výroba fotovoltaické elektárny bude 200W, spotřeba v objektu 400W, 200W se
bude tedy dokupovat z distribuční sítě)

- Pokud nastane situace, že v objektu nebude již žádný odběr klasických spotřebičů a řízených
akumulačních spotřebičů, WattRouter fotovoltaickou elektrárnu odpojí od domácího rozvodu sítě,
aby nedošlo k přetokům do distribuční sítě (tvz. neoprávněná dodávka)
- Výše popsané situace platí pro fázi, kde je připojena fotovoltaická elektrárna a spotřebiče

Jsou tyto informace lživé ?
bol-St
 
Příspěvky: 21
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: on grid měnič 1500w

Příspěvekod solárník » úte bře 25, 2014 6:34 pm

Když přispíváte v nějakém vláknu, tak byste si ho alespoň měl přečíst
viz. viewtopic.php?f=44&t=1673#p27438

Já jsem se ptal OBOU výrobců (Wattrouteru i GreenBonO) a oba mi potvrdili, že klasický elektroměr nezměří při regulaci kombinacemi půlvln při spínání v nule spotřebu domu správně. Tedy místo toho, aby v rovnováze započetl téměř nulovou spotřebu domu, on započte spotřebu vysokou. Tedy jak píšu - vše bude fungovat jak má, ale klasický elektroměr to změří špatně.

Proč myslíte, že autor GreenBonO přidal fázovou regulaci? Právě z tohoto důvodu. O tom, že by o tom uvažoval i výrobce Wattrouteru nemám zatím žádné informace.

Tedy abych to shrnul: Pokud máte starý mechanický elměr s kolečkem nebo moderní ale čtyřkvadrantní (!!) pak vám bude Wattrouter a GreenBonO se spínáním v nule fungovat tak, jak má.

Ani jeden z těchto výrobků NEBYL NIKDY určen pro osoby s nepřihlášenou výrobnou !! Proto ani jeden z autorů nezmiňuje problémy s normálními elektroměry, protože s přihlášenou výrobnou budete mít vždy čtyřkvadrantní typ.
solárník
 
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'