Téma malých veterných elektrární ožíva medzi vlastníkmi FVE pravidelne v zimných mesiacoch, keď je slnka tak málo, že sa začínajú obzerať po inom zdroji energie. A preto, že v zime býva obyčajne aj veternejšie počasie, najčastejšie sa myšlienka na veternú elektráreň objaví ako prvá. Tí, ktorí túto myšlienku nezavrhnú hneď na počiatku, potom obyčajne pátrajú na internete po nejakom vhodnom zariadení. Výber je veľký, až sa v tom človek stráca. Zaujímavé výkony, dokonca vhodné na kúrenie, za malý peniaz. Alebo aj za veľký, ale to už býva extra kvalita. Alebo aj nie. Kto to posúdi?
Pretože tu na fóre je viac členov, ktorí veterné turbíny prevádzkujú a v problematike sa orientujú, určite radi pomôžu rozlíšiť medzi funkčnou turbínou a brakom v peknom balení. Nejaké dotazy sa vyskytli v iných témach, kde robia trochu off topic, tak by sme to mohli nejako upratávať do jedného, špeciálne na to vyhradeného. Môže sem ísť všetko, čo sa vám pozdáva, alebo pri čom máte pochybnosti. HAWT, alebo VAWT, to je jedno.
Náhodou začnem extra kúskom, u ktorého nie že mám pochybnosti, ale ide o priam do očí bijúci podvod.
Dnes mi volal kamarát, že by si rád (aká náhoda, že práve z horeuvedených dôvodov) zaobstaral veternú turbínu. Chcel poradiť, aký si k nej má zaobstarať generátor. Tak som sľúbil, že sa na to pozriem, keď mi pošle nejaké info. A poslal.
Ide o takýto zázrak
ukrajina.jpg
Poslal mi video, na ktorom tento čarodejný stroj, aj keď sa takmer netočí, vyrába 200W! Tu je to video:
https://www.youtube.com/watch?v=hIo7ETgOs6MJa sa vôbec nečudujem, že sa mu to pozdáva. Už sa tešil na 1500W, lebo toľko sľubujú ukrajinskí výrobcovia, za ľudovú cenu 1500-1800 USD, samozrejme komplet vrtuľa, generátor a kontrolér. Na tom videu to ani nie je kontrolér, ale invertor, teda menič a výkon je podľa mňa skôr odber akéhosi zariadenia. Len odprezentované je to trochu inak. Ale komentáre svedčia o tom, že ľudí len tak ľahko neoje..klameš.
Takže toto neeee... moje hodnotenie na stupnici 0-10 - 0!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.