Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát led 19, 2018 2:12 pm


Aqamatic

Olověné baterie, údržba, servis, dobíjení, rady, tipy, návody ...

Aqamatic

Příspěvekod Pavel.Z. » ned led 25, 2015 8:14 pm

Ahojte, chcem sa vás opýtať či niekto používa systém Aqamatik pri trakčných akumulátoroch? Ako máte riešenú nádobu na destilovanú vodu? Treba ju nejak natlakovať? Ako to máte riešené.
Chcel by som túto vymoženosť použiť pri mojich akumulátoroch 24V/250Ah, plaváčiky by mali byť funkčné.
Každá informácia je vítaná preto vopred ďakujem.
Pavel.Z.
 
Příspěvky: 114
Registrován: ned lis 25, 2012 10:06 am
Reputation: 4

Re: Aqamatic

Příspěvekod kodl69 » ned led 25, 2015 8:41 pm

kámoš to má na trakci pro ještěrku, butelka je jenom cca 0,5m nad vrchem baterií, přijede k nabíječce, připojí hadičku, nabíjí, dolplňuje. Zatím žádnej ventilek neselhal, má to cca 3r starý.
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2157
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 152

Re: Aqamatic

Příspěvekod Pavel.Z. » ned led 25, 2015 8:50 pm

vďaka, a treba na to nejaký špeciálny kanister alebo stačí niečo zbastliť z obyčajného? Nevadí že to bude napojené na Aku stále, alebo to mám len raz za čas napojiť aby sa doplnila destilka?
Pavel.Z.
 
Příspěvky: 114
Registrován: ned lis 25, 2012 10:06 am
Reputation: 4

Re: Aqamatic

Příspěvekod mobilik » pon led 26, 2015 7:06 am

Ja som to mal chvilku vyriesene systemom ze poprepajane hadicky na clankoch a z jedneho bol vystup ku litrovej plastovej flasi z destilky. Na spodku som prevrtal vyvod a zalepil tam vyvodku na hadicku.
Litrovu som dal hlavne preto aby pri nehode ventilu nelialo vela vody.
Samozrejme po tyzdni jeden ventil sklamal a liter vody siel do jedneho clanku... :roll:
Odvtedy uz nikdy nechcem automaticke doplnanie.
Este chvilku som to mal zapojene a dolieval som clanku systemom ze nadobku som mal pod baterkamy a ked som chcel doliat tak som ju zdvihol nad uroven bateriek, toto krasne fungovalo, ale vykaslal som sa aj na to, nemam doveru uz k tym ventilom. :wink:
Inak nadoba bola normalna, nenatlakovana, fungovalo to samospadom, stacilo pootvorit vrchnak aby mohlo nasavat vzduch do flase. :wink:
mobilik
 
Příspěvky: 1532
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 134

Re: Aqamatic

Příspěvekod Pavel.Z. » pon led 26, 2015 10:39 pm

taktiež vďaka za odpoveď. Na to natlakovanie sa pýtam preto, pretože mi to odporúčal predávajúci akumulátorov. Povedal že z dôvodu dobrej funkčnosti ventilov sa to má natlakovať ale už neviem na koľko to povedal. Nevenoval som tejto informácii pozornosť, pretože sa mi to zdala trošku hlúposť keď som si predstavil plaváky ako fungujú. Aj keď som pogooglil tak som našiel len klasické bandasky na dopĺňanie so žiadným tlakovaním
Pavel.Z.
 
Příspěvky: 114
Registrován: ned lis 25, 2012 10:06 am
Reputation: 4

Re: Aqamatic

Příspěvekod kodl69 » pon led 26, 2015 11:28 pm

možná proto, že podle tohoto obrázku to při vyšším tlaku bude líp těsnit - něco jako ventil ve splachovadle:
http://batterycomponents.com/fileuploader/download/download/?d=0&file=custom%2Fupload%2FFile-1395832109.pdf min 0,2bar, max 3,8bar - podle vzhledu hadiček asi 3,8 bar hazard, dát butelku 2m výš je 0,2bar, takže to asi bude to správné řešení, pokud máš tyto ventily.
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2157
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 152

Re: Aqamatic

Příspěvekod Pavel.Z. » pon led 26, 2015 11:56 pm

momentálne som neni pri akumulátoroch, ale podľa všetkého sú to také isté ventily. Aj v strede je taký biely terčík. Tak nakoniec predávajúci nekecal a je tam potrebný tlak. Vďaka za obrázok.
nad akku nebudem mať miesto 2m, max. 30cm. Nejak to budem musieť prešpekulovať
Pavel.Z.
 
Příspěvky: 114
Registrován: ned lis 25, 2012 10:06 am
Reputation: 4

Re: Aqamatic

Příspěvekod kodl69 » úte led 27, 2015 12:40 am

tak to potom asi expanzka jako u domácí vodárny a čerpadýlko, tlakový spínač a už je z toho aparát za několik tisíc kč...
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2157
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 152

Re: Aqamatic

Příspěvekod Pavel.Z. » úte led 27, 2015 8:10 pm

To už by bolo asi dosť náročné.Skúsim dať len väčší objem ako dal mobilik, 5-10l a tlak na výstupe už nejaký bude snáď to nepreplaví nejaký článok
Pavel.Z.
 
Příspěvky: 114
Registrován: ned lis 25, 2012 10:06 am
Reputation: 4

Re: Aqamatic

Příspěvekod kodl69 » úte led 27, 2015 9:16 pm

Tlak vzniká rozdílem hladin, ne objemem, takže jestli bude hladina 1m nad bateriíí, bude tam 0,1bar a je jedno jestli je vody deci nebo cisterna.
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2157
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 152

Re: Aqamatic

Příspěvekod mobilik » stř led 28, 2015 8:31 am

Skoda ze som na to neprisiel skor ze tam musi by tlak, potom by som sa do toho ani nepustal... Skoda vyplaveneho clanku. Chyba bola asi presne v tom.
Ale ja by som to urcite teraz neriesil. Spekulovat ako natlakovat nadobu, alebo ako ju dat vysoko...
Minule som bol vo velkosklade a tam vysokozdvizny vozik nabijali akurat baterku. Na stene zavesena zelezna nadoba z destilkou. Ak zbadaju ze treba doplnit, iba sa pripoja na sekciu otvoria v nadrzi ventil a doplnia vodu. :-)
Celkom pohodove a bez ziadneho tlakovania.
mobilik
 
Příspěvky: 1532
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 134

Re: Aqamatic

Příspěvekod ota » stř led 28, 2015 8:43 am

V návodu k obsluze Aquamatiku je přímo napsáno, že rozdíl hladin vody v kanystru s destilkou a má být alespoň 1metr.
U vysokozdvižky mám barel s vodou 3m vysoko v regálu a nikdy žádný problém s přeplavením článků nebyl.
V zimě obvykle není problém s doplňováním vody protože baterka je v chladu a slunce nesvítí. Voda neubývá. Přes léto by měl být základ údržby baterek 1x za 14 dní změřit hustotu a potom doplnit vodu.
Všiml jsem si, že pokud článek "nevaří" zůstane lehčí destilka z Aquamatiku u povrchu článku a zkresluje měření - ukazuje nižší hustotu než je ve spodních vrstvách kyseliny v článku.
Zažil jsem takhle nepříjemnou chvilku s 840Ah baterií. Málem jsem jí odvezl do šrotu, neb jsem si myslel že "to má za sebou" - naměřená hustota byla 1,12g/cm3 při 2,4V na článek- což ukazovalo na mrtvý články.

Ještě bych z vlastní zkušenosti doporučil pořídit si lepší hustoměr než je za 99Kč od benzínky. Bývají nepřesné.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1124
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 160
 
  • 0



Zpět na Pb

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'