Stránka 1 z 1

Mikrozdroj do zásuvky

PříspěvekNapsal: čtv lis 11, 2021 9:30 pm
od tkadlcik
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o názor (jsem v tomto čirý trochu poučený amatér) :
- z trhu zmizela zcela nabídka i4wifi se "zásuvkovým" AC panelem (je zde k tomu vlákno ČT polopatě)...
- zaujalo mne toto řešení je to asi totéž jako v dané reportáži pouze to má lepší design a mobilitu a asi i technologii (má to aut.odpojení od sítě v případě že v okruhu není proud) https://1url.cz/QKCMm mají to na mallu...
- pokud se nebavíme o stávající cz legislativě a nebudu podávat žádost o připojení mikrozdroje..., a použiju pouze 1sestavu - 300W panel se zapojením do zásuvky a občasné přetoky budou v řádu 100W do DS ?řeší se to opravdu reálně sankcemi nebo to jde tichým souhlasem a případně se pouze načítají přetoky jako spotřeba, pokud vůbec, je nějaká reálná kauza?
- pokud chci reálně něco takového použít a mám cca 5-6 zásuvkových okruhů na kterých mám různě stabilní odběry (součtem do těch cca 300W) je bezpodmínečně nutné aby vše co stabilně odebirá a chce se mít FVE dotováno bylo na stejném okruhu pod jedním jističem aby FVE panel dotoval opravdu všechny stabilně odebírající spotřebiče, nebo to lze provozovat tak, že to zapojím do jakéhokoliv okruhu a ono to ke všem spotřebičům přes rozvaděč a jističe "doteče" *) - zde vycházím ze zkušenosti s Powerline - datová síť po NN kabelech a zde mne to funguje bez ohledu na okruhy - data mají asi i přetoky ven z bytu..?
- pokud je tedy opravdu nutné sdružit okruhy aby vše co stabilně odebírá bylo následně na "jednom" okruhu lze to sdružení zajistit výkonnějším jističem, který umožní takto spojit 3-4 okruhy (i tak součtem to bude méně než 10 zásuvek)
- abych zabránil přetokům tak mezi výstup z panelu FVE a zásuvku použiju proudové relé např. PRI52 a pustím FVE do sítě podmíněně dle nastaveného limitu, při poklesu odběru se díky relé zase FVE odpojí byť zapojené do zásuvky ? (na balkoně bytu)
- pokud mám v rozv.skříni mimo standardní okruhy s 1fáz.jističem i dva okruhy 3fáz.pro klimatizaci a el.var.desku, tak v případě, že nemusím *) řešit sdružování okruhů jak se ta dotace FVE panelem bude chovat vůči těmto okruhům - míněno zapnu 2kW klimatizaci a FVE jí pomůže se spotřebou nebo je to úplně mimo ?
- obecně je ten systém jak je nabízen úplně mimo? chci to do bytu a klasickou FVE si zde zkrátka dovolit nemůžu.... systém nabízí i v modifikaci např. Conrad ale s odkazem zaklínající se podmínkami distributora... https://1url.cz/UKCM8
děkuji za rady a pokud možno reálné zkušenosti abych nešlápl vedle

Re: Mikrozdroj do zásuvky

PříspěvekNapsal: čtv lis 11, 2021 9:38 pm
od jahodovák
Jejda takovejch panelů,to bych chtěl taky asi došlo k chybičce ne 300kw ale jen 300w..

Re: Mikrozdroj do zásuvky

PříspěvekNapsal: čtv lis 11, 2021 9:57 pm
od tkadlcik
ano, myslím 1 píšu 1000 :) děkuji upraveno

Re: Mikrozdroj do zásuvky

PříspěvekNapsal: sob lis 13, 2021 3:46 pm
od Mailen
- obecně je ten systém jak je nabízen úplně mimo? chci to do bytu a klasickou FVE si zde zkrátka dovolit nemůžu.... systém nabízí i v modifikaci např. Conrad ale s odkazem zaklínající se podmínkami distributora... https://1url.cz/UKCM8.

Ta cena, v tom odkazu, to myslí vážně? Za mě, sprostá zlodějina.

Re: Mikrozdroj do zásuvky

PříspěvekNapsal: sob lis 13, 2021 4:13 pm
od rva
Bude z toho krmeno všechno, co je na dané fázi připojeno. V ideálních podmínkách vyrobí takový panel max. 300 kWh ročně. V tom případě ale bude dávat těch 300 W v létě kolem poledne. Pokud nebude dostatečná spotřeba na dané fázi, půjde to ven a dnes to elektroměr obvykle zaznamená jako nedovolenou dodávku. Stojí ta malá možná úspora za to?

Re: Mikrozdroj do zásuvky

PříspěvekNapsal: sob lis 13, 2021 4:17 pm
od mmv
https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 9548%22%7D
+ panel
+ nějakej držák
+ flexošňůra do zásuvky
nicméně to bude vyrábět přetoky (si myslím), proto to zaklínání conrádu že se musíš domluvit v CZ s distributorem

edit: rva byl rychlejší :-)

Re: Mikrozdroj do zásuvky

PříspěvekNapsal: sob lis 13, 2021 9:30 pm
od tkadlcik
děkuji, tušil jsem to ale potřeboval jsem se ujistit...conrad byl zajímavý pár let v 90 teď je to cenově díky ali úplně mimo skoro u všeho co nabízí ... však ten komentář v eshopu u toho produktu je jasný, dal jsem to jenom jako techn.řešení ten supersola panel je levnější a vypadá i kultivovaněji když si to člověk připíchne na balkon nebo terasu. V NDR+SRN, Rakousku, Nizozemí, Francii údajně akceptuje provozovatel DS cca až 800W přetoky bez sankcí, tady v banánistánu jsi nucen nakupovat buďto dotační FVE min za 60t nebo si to nějak zbastlit a doufat, že na tebe nepřijdou a nebo jako ovce kupovat co kartel vyrobí-prodá na burzu-a odběrateli s odpovídající přirážkou zpět prodá (zjednodušeně)... je vůbec nějaká šance, že se v této "zásuvkové" verzi FVE přiblížíme podmínkám ze západu.. pro byt se spotřebou cca 3,5MWh/rok tedy asi v místních podmínkách žádná alternativa, na balkon bez problému dostanu 4panely ale mám to tedy zkoušet s distributorem jako regulérní FVE a ještě se dohadovat s SVJ (asi ne..)? Díval jsem se i po verzi gridfree panelů s "modráskem" GWL ale i zde jsem dostal info, že i přes snímač na přívodním kabelu za el.měrem s funkcí limiteru pro tento střídač má přetoky + rozbořit byt vedením sondy z balkonu do zádveří k rozvaděči, nebo zaprasit byt lištami proto mne ta zásuvková verze přijde co do zásahů nejméně bolestivá...takže asi tedy zcela marná jakákoliv snaha v rámci "bytové" mini FVE verze ... je tak?

Re: Mikrozdroj do zásuvky

PříspěvekNapsal: ned lis 14, 2021 1:13 pm
od tkadlcik
tak to ještě nevzdám...zkusím se domluvit na obhlídce s elektrikářem a tím, že moje možná stále naivní představa je, že s okruhem do kterého venku bude napojen AC FVE budou v rámci rozvaděče spojeny vybrané okruhy na kterých jsou nyní napojeny stabilní odběry/spotřebiče - okruhů pro zásuvky je jak... v bytě to tak zkrátka nachystali
Na "kořen" 1 a 3 fázového rozvodu v rozvaděči (musí říct elektrikář)
Obrázek
bych umístil sondy měření (pro účely AC FVE 1.fázovou, 3.fázová jako info pro měření spotřeby)
Obrázek
, které by následně reagovaly v rámci automatizace kterou již nyní používám. Na vstup AC panelu umístit venkovní zásuvku se stejným typem automatizace (TUYA), která by reagovala na pokyny automatizace 1fázového měření pokud bude aktuální odběr menší než...? W?A...tak se vypne a tím pádem odpojí AC panel - přetoky hrozí i tak?

Re: Mikrozdroj do zásuvky

PříspěvekNapsal: ned lis 14, 2021 2:00 pm
od Atman
Myslím že pretok môže nastať vždy pri nafázovanom meniči, aj pri väčšom odbere. Napr. beží drobná domácnosť + pračka berie sa z panelov 1000W, pračka zapne kúrenie 2000W, ustáli sa to na 3000W), kúrenie pračky vypne a v tom okamihu skokového poklesu z 3000W na 1000W, kým menič zareaguje nejaká naakumulovaná energia pretečie do DS. Je to málo, ale pretok tam je a je merateľný a postihnuteľný.

Re: Mikrozdroj do zásuvky

PříspěvekNapsal: ned lis 14, 2021 2:06 pm
od Dagus
Ano, taky bych to viděl na otázku času, kdy ten přetok naskočí. Musíš chápat, že než se to z prvku do prvku dostane, tak to můžou být klidně stovky ms, ale vypnutí ohřevu je skokové hned.

Re: Mikrozdroj do zásuvky

PříspěvekNapsal: ned lis 14, 2021 8:46 pm
od tkadlcik
mám EGD, pokud se tedy bavíme o 300-900W mikrozdroji, tak k tomu co píše Atman a Dagus (díky za reakci), pokud EGD uvádí "Pokud si zvolíte zjednodušené připojení, musíte zajistit, že vaše výrobna nebude mít žádné přetoky do naší sítě (s výjimkou krátkodobých)" a dále "Technické řešení mikrozdroje, které zamezuje dodávce elektřiny do distribuční soustavy v místě připojení, s výjimkou krátkodobých přetoků elektřiny do distribuční soustavy, které slouží pro reakci omezujícího zařízení, ale které nezvýší hodnotu napětí v místě připojení." tj. lze tedy toto ustanovení vnímat, že pokud tedy principiálně sonda na přívodním kabelu od el.měru zajištuje zpětnou reakci pro omezení/odpojení AC panelu/mikrozdroje, tak ta reakce v řádu ms a případný přetok v tomto časovém úseku by měl být v souladu s podmínkami připojení mikrozdroje..? https://www.egd.cz/zadost/pripojeni-mikrozdroje-elektriny-nn
Obrázek

Re: Mikrozdroj do zásuvky

PříspěvekNapsal: ned lis 14, 2021 9:37 pm
od mmv
to ano, ale pak je tam spousta technických podmínek jako přepětí, podpětí frekvence a podobně, každopádně distributor to musí schválit, stačí tam jenom napsat žádost, a třeba napíšou OK, připojte