Stránka 4 z 6

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: sob zář 05, 2020 9:11 pm
od milhaus
Pokud je logika Grid feed-in u XTM taková jak říkáš, a nejde použít ten přídavný modbus meter, pak to nemá smysl znásilňovat. Je to ovšem docela škoda, protože u měničů SMA, SolaX, InfiniSolar, GoodWe i RCT to funguje snadno. Asi jediná moucha tam je, že si člověk musí vybrat, jestli bude z gridu cca 100W stále sosat, nebo tam bude cca 100W stále cpát. Odladění přetoků nulu, i legálních, je totiž problém vždycky.

Prosím tě, předpokládám, že u zapojení SmartBoost, kdy jsou všechny zátěže (i ty nad jmenovitý výkon měniče) na straně AC-OUT, bude nějaký limit na to, kolik proudu je ještě XTM schopen přes sebe protlačit. Je to nějaká použitelná hodnota (aspoň 40A) nebo je to hodně omezené? Pokud by ten limit pro průchozí proud byl dostatečně vysoko, šlo by ten legální hybrid realizovat právě pomocí SmartBoost a přesunutí úplně celého baráku až za XTM.


Určitě to také nějak půjde udělat s tím modbus metrem , ale bude to chtít řídit něčím nadřazeným. V menu měniče žadna taková přímá možnost není.

XTM všechny modely - input current max.50Aac, output current max 56Aac
a XTH 8000- input 50A , output80Aac

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: sob zář 05, 2020 9:25 pm
od rottenkiwi
Takže také Quattro s 2x100 A AC-in a 1 x 165 A AC-out, je úplne iná liga.

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: sob zář 05, 2020 9:30 pm
od youda
milhaus píše:Určitě to také nějak půjde udělat s tím modbus metrem , ale bude to chtít řídit něčím nadřazeným. V menu měniče žadna taková přímá možnost není.

XTM 4000 input current max.50Aac, output current max 56Aac
XTH 8000- input 50A , output80Aac


Kdepak, podle těch průchozích Ampér je jasné, že Studer to vymyslel jinak než ostatní:
Máš prostě zapnout ten SmartBoost a všechny zátěže umístit na AC-OUT. Protože ty hodnoty maximálních průchozích proudů jsou skvělé!

Za 1x XTM 4000 tedy můžeš pověsit skoro 13kW 1f zátěží. (56A x 230V)
Za 1x XTH 8000 tedy můžeš pověsit skoro 19kW 1f zátěží. (80A x 230V)

3F FVE ze tří XTM 4000 by tedy mohla krmit skoro 39kW zátěží, což je souběh, který normální smrtelník doma neudělá. Díky maximu až 56A na každé fázi to tedy může být tak, že XTM dodá cca 17A (pomocí panelů a baterek) a z ČEZu si potáhne směrem do AC-OUT dalších až 39A.

Já to tedy vidím jasně:
- 3x XTM4000 pro 3f systém
- nastavit SmartBoost
- hlavní jistič 3x25A a po vyzkoušení klidně i trošku menší

S jističem DS 3x25A bude maximum na výstupech AC-OUT cca 3x42A, tedy skoro 30kW. To musí stačit úplně každému...i na dva elektromobily :)

Za ty prachy, co dnes tři jetá XTM stojí, je tak silný systém úplně zadarmo :)

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: sob zář 05, 2020 9:35 pm
od ikovlabs
Registrace v "zelena usporam" je jen car papiru - tedy jen shluk pismen na obrazovce . Resil jsem ongrid Modraska-z duvodu nepritomnosti variabilnich ochran zamitnuto a nejaka registrace "zelena usporam " jim byla u prdele.Na dotaz na ministerstvo jen blekotani a prd.Proste evidentne ji dostane kdo pozada bez ohledu na pouzitelnost v CZ.
To s tim nastavenim vykonu na PPDS - no mozna ano ...a ten papir Vam nekdo(studer) vystavi nebo ho mate ?Pac vim o pripadu kde to na vykonu stridace ztroskotalo...

Youdo - system asi jo ale ta halda baterek k tomu uz asi ne.. :twisted:

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: ned zář 06, 2020 8:51 am
od oscar
youda píše:Já to tedy vidím jasně:
- 3x XTM4000 pro 3f systém
- nastavit SmartBoost
- hlavní jistič 3x25A a po vyzkoušení klidně i trošku menší

S jističem DS 3x25A bude maximum na výstupech AC-OUT cca 3x42A, tedy skoro 30kW. To musí stačit úplně každému...i na dva elektromobily :)

Za ty prachy, co dnes tři jetá XTM stojí, je tak silný systém úplně zadarmo :)


Mne sa tiez zacne "vyjasnovat" toto ako cesta. Na jednu fazu cely barak neviem dat, lebo 3x25A je max co mi distribucka dovoli v tejto lokalite (niak zle zratali novu trafostanicu - asi zato mozu nove radovky s el. podlahovkou), a treba fungovat aj pri vybitej baterke a bez slnka => treba 2 fazy z DS = (aspon) dva menice :)

Draft aktualneho zapojenia:
L1 -> Studer -> dom ako predtym (bez indukcie, prietokoveho ohrievaca a citigo nabijania) - toto pekne ficalo s Axpert a cerpadla Studer rozchodi, co Axpert vzdal a prepinal na 10min na DS
L2 -> Axpert -> silova faza indukcie(7.4kw/2), silova faza prietokoveho ohrievac v kuchyne (2.5kw), primarne nabijanie auta (do 16A) - samozrejme nie naraz
L3 -> napriamo -> riadenie indukcie, riadenie prietokoveho ohrievaca, druha faza pre rychlejsie nabijanie auta

To L2 tym padom pekne mozem prepinat cez "hrube" stykace ked viem ze bude vela slnka pocas dna a nikomu neublizi

Akurat tu mam to nestastne obmedzenie priestorove, kvoli comu este spekulujem, ci neexistuje niaky AllInOne skatulka namiesto Axperta ktory ma dve tiche MPPT regulatory a vykon radovo 4-5kW

3x Studer by bol sice super, ale nemam ich ako pokrmit z panelov a ani prene spotrebice ktory by to vedeli niekedy to vratit.

Co mi trosku mrzi je, ze keby boli 2x studer na jednu fazu, tak tam keby bol vstupny istic vacsi, v pohode mozem vsetko zavesat a sam doreguluje zataz z FVE/DS/baterky a viem vyuzit aj straty na tej tretej faze (odhad desiatky kw/mesiac)

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: ned zář 06, 2020 9:38 am
od youda
oscar píše:Akurat tu mam to nestastne obmedzenie priestorove, kvoli comu este spekulujem, ci neexistuje niaky AllInOne skatulka namiesto Axperta ktory ma dve tiche MPPT regulatory a vykon radovo 4-5kW


All-in-one? Existuje.

GoodWe ET-10K 3phase:
viewtopic.php?p=100401#p100401

V setu 10kW 3f měnič + 4ks HV baterek stojí cca toto:
viewtopic.php?p=123580#p123580

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: úte zář 08, 2020 7:34 am
od Quickyprd
Nyní jsem narazil na ET10kW za opravdu zajímavé peníze, jestli to je chyba nevím, ale...
https://shop.iftech.cz/hybridni/2267-so ... 0k-et.html

Mě osobně tato cena vcelku nalomila. Původně jsem zvažoval systém Fronius (mám) + Multiplus + Gerbo as BMZ baterie. A šedou cestou MPPT přídavného reg. ještě navýšit fázi na 5-6kW (Fronius volně, MPPT bez přetoků). Takhle ale měnič za 50tisíc a k tomu 6x HV baterie + BMS jsem na podobné ceně a můžu tam dát legálně i těch 6kW na střechu a pergolu, s tím, že spotřebiče rozhodím po fázích.
P.S. chci systém o který se skoro nemusím starat (nerozumím tomu) a nemám rád kontroly z úřadů (více jak 3,7kW na fázi) což tato all-in-one 3F krabička vcelku splňuje...

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: úte zář 08, 2020 8:21 am
od pcnac
tento rok by mal byt Next 3, ale cena bude asi strašná každopádne to bude narez podla datasheetu

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: sob zář 12, 2020 2:27 pm
od oscar
... ked Studer robi naco bol stvoreny...
1kWp+1.4kWp z panelov, 1.6kW z baterky, zvysok zo siete
Je otazne naco vobec druhy Studer, ked aj jeden vie naplno vyuzit co mi dnes FVE vyrobi stred septembra...

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: sob zář 12, 2020 4:57 pm
od Dagus
A se studerem přetoky být nemohou? Jak se případně lontrola tváří na tak silnej zdroj? Má to omezení na fázi nějakej smysl, nebo je to jen blok ro lidi?

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: sob zář 12, 2020 9:15 pm
od mopadzi
už tu někdo postoval, že Studer přetoky nedělá.
já mám dva XTM4000 a budu dávat třetí. Dost záleží na spotřebičích. Měl jsem indukci Siemens, která lehla (uhořel cca 5cm2 tistaku) tak jsem vyměnil za Miele a ta mi dělá problémy (vypíná). Do toho ještě nabíjení auta a je tu regulérní požadavek na třetí měnič

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: ned zář 13, 2020 5:33 am
od oscar
grafy za vcera, vyzera, ze studera sa oplatilo kupit, potreboval vcera len 1.41 kWh z DS z 22.59kWh (6%) a nesetrili sme ho (predtym aj 5kWh na menej narocny den), je cas zapojit Axperta na nabijanie auta/indukcnu varnu dosku, idem nato :)

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: ned zář 13, 2020 7:10 am
od diablo007
Tvrzení že studer pretoky nedělá je přání nebo u hybrida někdo dokázal udělat defakto nemožné a umí se regulovat rychleji než všichni ostatní?

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: ned zář 13, 2020 7:46 am
od netko
Da sa 3x xtm studer nakrmiť z L1,L2,L3 a vystup do jednej L1?

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: ned zář 13, 2020 8:35 am
od milhaus
diablo007 píše:Tvrzení že studer pretoky nedělá je přání nebo u hybrida někdo dokázal udělat defakto nemožné a umí se regulovat rychleji než všichni ostatní?


Dělá přetoky určitě dělá... ale dělá to tak , že to 4Q elektroměr nenaměří. Takže ani normální elměr nenapočítá navíc do spotřeby.
Mám od distributora 4Q elměr a mohu potvrdit , že mi nic nenaměřil (dodávku energie) za několik let zpět(cca 5), pokud jsem nepovolil dodávání do sítě. (testy)
Pokud nemá uživatel klidné spaní , doporučuji jít legální cestou a pořešit to jako oficiální zdroj, ať má ČR v tabulkách pro EU další čárku... :write:
Vždy se najde lepší, rychlejší, přesnější zřízení , které to změří...ale teď ještě ne 8-)
viz: viewtopic.php?p=67249#p67249

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: ned zář 13, 2020 8:38 am
od ikovlabs
diablo007 píše:Tvrzení že studer pretoky nedělá je přání nebo u hybrida někdo dokázal udělat defakto nemožné a umí se regulovat rychleji než všichni ostatní?

Tipuji na to ze vlastne jede jako synchronizovany ostrov a v pripade nutnosti se "pripne" na DS - takze vetsinu casu nema moznost posilat do site ...A vtech nekolika spickach to asi ma vetsi moznost "utopit" v sumu...

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: ned zář 13, 2020 8:38 am
od beethowen
netko píše:Da sa 3x xtm studer nakrmiť z L1,L2,L3 a vystup do jednej L1?

Ne. Buď paralel, nebo 3f. Pokud by ti v tvé požadované konfiguraci sepnuly transfer relé, tak by byly ohnňostroje. V lepším případě jenom vypadnutý jistič.

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: ned zář 13, 2020 8:40 am
od Kobra23
netko píše:Da sa 3x xtm studer nakrmiť z L1,L2,L3 a vystup do jednej L1?

To asi tēžko půjde. Na měniči nastavíš propojkou jeho přiřazení ke konkrétní fázi a na té on pracuje.

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: ned zář 13, 2020 10:14 am
od oscar
rano sa zadarilo, uz mam Axperta PIP 40408MS tiez zapojene, taha elektromobil / polovicu indukcnej varnej dosky. Ked ide 10A do auta, a jedna stredna indukcia naplno, vid fotka, akurat sa neprepne na DS. :yes:

Re: Od sebestačnosti a Axpert k Studer a realite

PříspěvekNapsal: ned zář 13, 2020 10:31 am
od oscar
PS: keby niekto zhanal tichy ventilator na rozprudenie vzduchu s regulaciou otacok podla teploty, tak nasiel som takyto:
https://www.alza.sk/arctic-p12-tc-120-m ... 854161.htm
ja s tym chladim EPEver 4415N pripojene na 12V od CAN bus studer :)