Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř led 27, 2021 7:45 pm
Dagus píše:Přesně jak píšeš. Přepanelovaný mi nepřijde. Furt nechápu čemu by to mělo vadit. Respektive pokud Voc nepřesáhne 150V a proud nepřesáhne 40A a regl má limiter, tak přece je to furt regulátor.nechápu proč se tomu furt výrobci vyhýbají. Přitom když mám DC/DC měnič, tak mi taky nikdo nenapíše, abych vstup limitoval na max 40A, ale prostě dimenzuj minimálně na výkon. Prostě to kdyžtak zůstane nevyužité na střeše ne? A když vím že ty 3kW nepotřebuju a jsou tam jen kvůli difůzi, tak není k silnějšímu reglu důvod ne?
To samé nechápu proč by se měl regl porouchat, pokud se odpojí Aku při připojených panelech. Asi se budu muset podívat na zapojení, ale přijde mi to taky nějaký divný. Neznám DC/DC měnič kde když odpojím spotřebič, tak mi odejde.
vlkazajac píše:Kolega poznamenal, že silnejšie regulátory Victron sa viac hrejú. V súvislosti s prepanelovaním by som s ohľadom na životnosť odporúčal chladiť malým vetráčikom. Už len jemný vánok má výrazný vplyv na zníženie teploty. Dajú sa použiť viaceré PC vetráky v sérii s menej ako nominálnymi otáčkami.
Mal som podobnú vychytávku s regulátorom WRM, ktorý som umiestnil do dosahu vetráka z meniča. Než prúd vzduchu k nemu dorazil, bol už premiešaný s okolitým vzduchom a slabý vánok vlažného vzduchu bol lepší, ako "flauta".
vlkazajac píše:Kolega poznamenal, že silnejšie regulátory Victron sa viac hrejú. V súvislosti s prepanelovaním by som s ohľadom na životnosť odporúčal chladiť malým vetráčikom. Už len jemný vánok má výrazný vplyv na zníženie teploty. Dajú sa použiť viaceré PC vetráky v sérii s menej ako nominálnymi otáčkami.
Mal som podobnú vychytávku s regulátorom WRM, ktorý som umiestnil do dosahu vetráka z meniča. Než prúd vzduchu k nemu dorazil, bol už premiešaný s okolitým vzduchom a slabý vánok vlažného vzduchu bol lepší, ako "flauta".
Dagus píše:Ale však to je zkratový proud na vstupu ne? Když panel má parametry 285tka 9.71A zkratový a 275tka 9.17 zkratový tak to je 37.74A při ideálním náklonu 20°C a 1000W na m2. Navíc po většinu dne je vždy nějakej panel se stínem, protože oddálený hromosvod, vyšší sousedky střecha, jímače, stožár na anténu, výdech kotle. S tímhle myšlením by přece musel odejít kdybych mu nastavil dávej jen 10A a na panelech by bylo 30A. Podívám se tedy znovu do manuálu, ale nemyslím si zatím, že by to v takhle neideálních podmínkách měl být problém. To by úplně na stejno musel odejít ten 100/30 když na něj bylo 3x9.7A string. V létě to už jelo a nic to nedělalo. Jediné v čem to je jiné, že tohle je o 2A přepanelovaný proti šťítkovejm hodnotám, ale v mezích výrobcem udávaných 40A. V zimě je minimálně jeden string totálně ve stínu za každého času a je jen na difúzní světlo, takže ani zde přehnaný výkon nečekám. Respektive první co se stane je to, že se přetaví 10A pojistka která je z toho dvoustringu na SV, tak ji tam schválně nechám a jsem zvědav, kdy to bude. Ale myslím že nikdo. Protože regl dá 1000W a mppt si drží kolem 95V a to máme světe divse 10.5A na vstupu. Nechápu kde bych překročil 40A. Ale možná jen nechápu nějakej princip. Takže jestli nechápu, klidně mě nakopni správným směrem.
Dagus píše:Ano, přesně proto jsem dával panelů víc. Prostě v té inverzi mě štvalo 12tis na střeše a užitek prd. Tak jsem dal dalších 12 a už to utáhne celej den. Už mě trápí jen to aku a lednice. Ale prostě to lifepo by u mě moc trpělo a podalo by mi ruku. Takhle jen pláču jak rychle se těch 30Ah vycucne a jede se na ČEZ. Trochu mě štve na multiplusu, že nabíjení jde na nejmíň 24V, což už je zbytečný na LTO a tak i na nejmenší proud se to přes noc na těch 24V nasype. Pak to čeká na 24.5V (až do panelů ťukne slunko a vypne to ČEZ. Celý den to frčí z panelů a je jedno jestli to doma žere 50, nebo 300W a je jedno jestli prší, je inverze, nebo slunce. Vždy si to vyrobí co potřebuje, ale dny jsou krátké a aku se dobije aktuálně do 10hod a pak konstantně do 15:30 27V a pak do 20:00 je prázdno.
Přemýšlím co by dávalo smysl, ale nic mě co do ekonomické roviny nenapadá s aktuální chemii a cenama. Diskuze o čínském 200Ah článku mě láká velmi, ale moc tomu nevěřím. Hlavně nemám chuť na baterku co není schopna bez balancování fungovat. Osobně max co bych byl ochoten je něco jako má pylon. Pár milíků na vršku pro doladění, ale né pálit 5A na článku. LTO se chová slušně, ale je to 12tis za 30Ah, sice 4C proud dali snadno a chutně, ale kapacita to nadšení trošku brzdí. Hold nejsem amík co si naobjedná 100článků protože chce video na trubku. Ekonomická rovina musí někdy být i u hobby
Budu dodělávat nějaké vytěžovače na DC infrapanely, a zatím ručně zapínám 300W topné 1U tělesa z racků, ale na to se mi žena vykašle. Potřebuju dořešit jak z venusu nebo sběrnice dostat hodnotu do Homey a pak už si ty prvky pozapínám i kdybych měl přes den svítit světlama, abych uvnitř měl světlo jako venku.
Dagus píše:No vážně nejde. To samé je že shutdown jde nastavit pod 18V, ale start je vždy nutný výš jak 20.6V a prealarm taky nejde míň jak 20.6V ale to mě tak moc neva. Jen že mám pak log prealarmů když vypínám při 20.5 ale je fakt, že to nabíjení mě štve. To by bylo super a mam miltiplus 24/800/1600 ten moderní s lepším cpu a možností ess. Na reglu jde všechno, ten je v poho. Jinak FW mám poslední, kdyby to upravili, tak budu rád, alespoň se 200Wh nevyhodí každej den voknem. Kdyby jsi chtěl screeny, tak dej vědět.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Qwantify [bot] a 1 návštěvník