Stránka 1 z 2

Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 1:27 pm
od Elektrofil
Zdar všem,
nezkoušel někdo předělat , případně nějakou fintou upravit solární měnič grid on, co potřebuje k provozu síť do které se nafázuje, tak aby jel i samostatně bez sítě. Nebo mu vytvořit ten pocit , že je v síti?

Možná je to sci-fi , ale za zeptání snad nic nedám...

Dík

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 4:21 pm
od Elektrofil
Je to řešení v nouzi, protože nevím jak se levně a efektivně bránit přetokům do DS.

Dalo by se to řešit proudovým relé, které by střídač sepnulo, když je odběr vyšší než jmenovitý výkon měniče
a při poklesu ho odpojilo?

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 5:08 pm
od lzahradil
Elektrofil píše:Je to řešení v nouzi, protože nevím jak se levně a efektivně bránit přetokům do DS.

Dalo by se to řešit proudovým relé, které by střídač sepnulo, když je odběr vyšší než jmenovitý výkon měniče
a při poklesu ho odpojilo?


Než vymýšlet voloviny a kuchat měnič a snažit se, to ho raději rovnou prodej a kup si třeba Axperta.

Případně. Pokud máš nějakej měnič, mohlo by fungovat ten co chceš upravit připojit na jeho výstup. Ovšem za předpokladu že budeš mít zajištěno že tam bude vždy větší spotřeba než dokáže vyrobit ten ongrid. Jinak by se to tomu měniči nemuselo zamlouvat

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 5:12 pm
od Elektrofil
No četl jsem návody různých měničů offgrid a ty nemají rády připojení sítě do svého výstupu.
A pak by to neuznali na záruku...
Musel bych ho pořídit.

To proudové relé problém s přetoky nevyřeší?

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 5:29 pm
od diablo007
Reakční doba relé bude delší než rychlost z jakou maká elektroměr

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 7:02 pm
od brumlaj
Studer XTS/XTM/XTH zapojení AC coupling. Prostě Studer bude hlídat napětí a změnou frekvence/nabitím akumulátorů bude regulovat výkon ongridu. Připojen k distribuční síti být vůbec nemusí.

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 7:30 pm
od RRR
To stejné Victron Multiplus/Quatro. A vždy pravidlo 1.0 https://www.victronenergy.com/live/ac_coupling:start.

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 9:43 pm
od Elektrofil
Můžete mi to prosím trochu popsat co je to za zařízení a co to umí?

Mám solární střídač Fronius IG15 1,3kW a neplánuji akumulátory a chci to tlačit do domácí sítě,
bez hrozby přetoků do sítě...

Vím že za cca 7500Kč koupím 1kW nebo 10000Kč 2kW s limiterem a to by asi vyřešilo vše....

Jenže co s tím stávajícím ? Asi to za moc neprodám... Ikdyž je jako nový a moc nepoužívaný (dal jsem 4300Kč)

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 9:56 pm
od beethowen
Elektrofil píše:Můžete mi to prosím trochu popsat co je to za zařízení a co to umí?

Mám solární střídač Fronius IG15 1,3kW a neplánuji akumulátory a chci to tlačit do domácí sítě,
bez hrozby přetoků do sítě...

Vím že za cca 7500Kč koupím 1kW nebo 10000Kč 2kW s limiterem a to by asi vyřešilo vše....

Jenže co s tím stávajícím ? Asi to za moc neprodám... Ikdyž je jako nový a moc nepoužívaný (dal jsem 4300Kč)

Toto je bohužel úplně k ničemu, pokud nemáš nějakou serverovou farmu, nebo něco podobného s trvalým odběrem bezpečně větším, než je výkon toho střídače.
Možná snad pokud bys měl bojler tak 500l a nějakou slušnou spotřebu vody tak to nechat topit od východu slunce do západu. Těleso by bylo vhodné na jmenovitý výkon 1,3kw, ale je potřeba aby byla nějaká trvalá spotřeba doma k tomu.
To je snad jediné finančně dostupné řešení, co mě napadlo.

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 10:25 pm
od diablo007
Shrnu to a nepotěším tě koncepce je prostě špatně. A myšlenka že koupíš jiné zařízení které v sobě má limiter a budeš žít v naději že opravdu neudělá přetok je hezká ale realita bude taková že limiter opět bude pomalejší než elektroměr

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 10:32 pm
od brumlaj
Elektrofil píše:Můžete mi to prosím trochu popsat co je to za zařízení a co to umí?
je to v obou případech hybridní měnič s celkem slušnou výbavou
Elektrofil píše:Mám solární střídač Fronius IG15 1,3kW a neplánuji akumulátory a chci to tlačit do domácí sítě, bez hrozby přetoků do sítě...
tak si sežeň spotřebič o příkonu 1,3kW a spouštěj jej minutu před tím, než nastartuje Fronius
Elektrofil píše:Vím že za cca 7500Kč koupím 1kW nebo 10000Kč 2kW s limiterem a to by asi vyřešilo vše....
tím nevyřešíš vůbec nic. Přetoky budou. Budou v řádu stovek Wh denně, ale na buzeraci od distributora to stačí.
Elektrofil píše:Jenže co s tím stávajícím ? Asi to za moc neprodám... Ikdyž je jako nový a moc nepoužívaný (dal jsem 4300Kč)
To už je na Tobě. Pořád v různých částech píšeš, že nechceš to co zde lidi vyšperkovali k dokonalosti a když není po Tvém tak založíš jiné vlákno aby ses dozvěděl to samé ;-) Inu distributorům vděčíme za to, že fotovoltaika není houska na krámě. Klidně jim také poděkuj. Třeba tak jako já s metr dlouhým palcovým dřevem v dlani jim mávám na uvítanou.

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 10:34 pm
od Elektrofil
Mám elměr. ZE312 , nevíte jestli umí měřit přetoky?

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 10:37 pm
od brumlaj
To není podstatné, pokud se Ti na střeše objeví panely, tak se Ti v elektroměrovém rozvaděči objeví ten který to umí.

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 11:05 pm
od Elektrofil
Elektrofil píše:Mám elměr. ZE312 , nevíte jestli umí měřit přetoky?


Našel jsem...

Elektroměr řady ZE312 je třífázový jedno až čtyřtarifní elektroměr určený pro měření spotřeby elektrické energie v obytných a obchodních prostorách a v lehkém průmyslu. Přístroj je určen k přímému připojení do rozvodné sítě. Měří činnou energii ve třídách A nebo B podle norem EN 50470-1 a EN 50470-3 ve směru odběr i dodávka. Jeho konstrukce je navržena pro připojení do sítě typu TN-C dle ČSN 332000-3.

Přístroj je vybaven standardně optickým rozhraním a může být vybaven impulsním výstupem typu S0 a rozhraním RS485.

Takže přetok připočte k "dobru" , ale nevím jestli i nabonzuje...

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 11:34 pm
od beethowen
Elektrofil píše:
Elektrofil píše:Mám elměr. ZE312 , nevíte jestli umí měřit přetoky?


Našel jsem...

Elektroměr řady ZE312 je třífázový jedno až čtyřtarifní elektroměr určený pro měření spotřeby elektrické energie v obytných a obchodních prostorách a v lehkém průmyslu. Přístroj je určen k přímému připojení do rozvodné sítě. Měří činnou energii ve třídách A nebo B podle norem EN 50470-1 a EN 50470-3 ve směru odběr i dodávka. Jeho konstrukce je navržena pro připojení do sítě typu TN-C dle ČSN 332000-3.

Přístroj je vybaven standardně optickým rozhraním a může být vybaven impulsním výstupem typu S0 a rozhraním RS485.

Takže přetok připočte k "dobru" , ale nevím jestli i nabonzuje...

Registr dodávky tam je a když budou chtít, tak to i vyčtou. Poslední dobou už to většinou vyčítají elektronicky a u distributora jim to dá vědět, to se neboj.
Pokud to nechceš slyšet, tak se neptej. Už ti to tu řeklo dost lidí, že to není dobrý nápad. Tak buď poslouchej, nebo se neptej.

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2020 11:53 pm
od volente
Každý jeden člověk udělal v životě chybu a přišel o nějaké peníze. Proč prostě neudělat tlustou čáru, přiznat si že to byla jeho chyba a smířit se s tím jako miliardy lidí na tomto světě. Tady by ti asi mohli mnozí vyprávět kolik je stáo
prošlapání těch pěšinek.
Těch tvých 4300,- budou ve výsledku jen drobné.

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: sob bře 07, 2020 7:22 am
od PavelR
Pokud budes mit jakykoliv menic at ongrid, hybrid ... pripojen paralelne k siti distributora tak vzdy! hrozi pretok vzdy!
Co tam je za elektromer je nepodstatny jde o princip ze tak dlouho to bude prochazet az to halt jednou neprojde. Doba prochazeni je irelevantni.

Reseni? naprosto jednoduche a legalni. Nahlas si mikrozdroj a pores si rizeni vykonu tam kam potrebujes.

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: sob bře 07, 2020 6:53 pm
od Elektrofil
Ještě mám takový elektrotechnický dotaz,
jak by se choval systém s tím střídačem , ale kdyby mezi elměrem a odběrným místem bylo oddělovací trafo ? Dokázaly by se přetoky natlačit zpětně přes trafo do DS ? Asi jo že? Neberu v úvahu cenu trafa, kam ho umístit a ztráty v trafu..... Jen mě to teoreticky zajímá :)

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: sob bře 07, 2020 6:56 pm
od diablo007
Trafo funguje obousměrně takže to nic neřeší

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

PříspěvekNapsal: sob bře 07, 2020 7:03 pm
od Elektrofil
Jo myslel jsem si to....

Dík za utvrzení :)