Stránka 1 z 1

Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 1:50 pm
od Elektrofil
Zdar všem,
prosím o rady a názory na mou vizi.
Koupil jsem starší střídač Fronius IG 15 - 1,3kW(max1,5kW) na vstup doporučují 1,3 - 2kWp.
Plánuju koupit panely cca 285Wp - 6ks ....

A co dál?
Mám v plánu celý dům spojit do 1F , spotřebiče na 3F nemám.
Budu se snažit hlídat, aby nejelo více žroutů najednou , ale při jističi 25A je to cca 5,7kW což snad nepřepálím.
Mám sice malou klimatizaci, ale ta jede vyjímečně .... dále trouba, myčka, a další domácí standart.
Ještě plánuju UPS na kotel a vložku a vrata ...
Ale co dělat když bude spotřeba nižší než aktuální výkon FV?
Boiler nevedu, baterie jsou dle mého nesmyslně drahý špás a střídač v sobě limiter nemá.
Přetoky si nechci dovolit (prý by mi to dokonce standartní elměr měřil jako spotřebu ...) a do odkupu nejdu...
Co by bylo řešením?

dík za rady

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 2:02 pm
od diablo007
A plotýnky máš jaké plyn nebo taky elektrika?
Když nechceš přeoky ,baterie (i když UPS bez nich si nedokážu představit) doporučím se do toho ani nepouštět jelikož ta predstava co je uvedena je technicky nerealizovatelná aspoň ne za rozumné peníze

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 2:07 pm
od Elektrofil
Plotýnky jedou na plyn... UPS je externí a baterii mám, to jsem napsal jen jako další malý spotřebič.
Měnič mám za 4200Kč a za panely cca 15000Kč , kabeláž atd. Co dalšího by mě stálo nějaké nerozumné peníze?

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 2:36 pm
od mati
Jednoduchý závěr - i za ty prachy je ten měnič " k ničemu " ! . Je to on-grid - bez sítě DS nejede .

Tzn. lze připojit jedině jako mikrozdroj - oficiálně přihlásit! Jinak nedokážeš uhlídat přetoky do DS - ať je zařízení hlídání přetoků jakékoli..

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 2:43 pm
od Elektrofil
Takže když si koupím třeba
Měnič napětí GWL/POWER GF-SUN-1000G2
Měnič napětí, 1kW, 230V, s limiterem, vstup 22-65V za cca 7200Kč

tak je to podvod na lidi , protože tam i tak budou přetoky a distributor mě odchytí a buď mě donutí odpojit
nebo jít na oficiál a tlačit jim přetoky skoro zadarmo?

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 2:49 pm
od mati
Elektrofil píše:Takže když si koupím třeba
Měnič napětí GWL/POWER GF-SUN-1000G2
Měnič napětí, 1kW, 230V, s limiterem, vstup 22-65V za cca 7200Kč

tak je to podvod na lidi , protože tam i tak budou přetoky a distributor mě odchytí a buď mě donutí odpojit
nebo jít na oficiál a tlačit jim přetoky skoro zadarmo?


Přesně tak..

Jen s tím rozdílem , že GF-SUN-1000G2 má limiter , a tak ty přetoky budou minimální - 1-2kWh za rok..
Tzn. - co v baráku nespotřebuješ když svítí jako kráva - zůstane na střeše..

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 3:05 pm
od Elektrofil
Takže by to bylo jako rozumnější řešení prodat Fronius a koupit něco s limiterem a problém je v podstatě vyřešen ?

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 3:17 pm
od mati
Elektrofil píše:Takže by to bylo jako rozumnější řešení prodat Fronius a koupit něco s limiterem a problém je v podstatě vyřešen ?


Není to tak jednoduché - jak jsem psal : přetoky budou minimální , ale budou - a když je distributor změří , tak budou velké problémy.. Naštuduj v jiném vlákně - již se to tady řešilo - aby bylo jasno.

Řešením je ostrov nebo poloostrov - jinak je to vždy problém ( s přetoky )..

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 6:12 pm
od Kostěj
Nikoho nenavádím. Provozuji 1.2kW on-grid +1.4kW panelů, RD 3x25A ale téměř vše přepojeno na jednu fázi. Přetoky odvádí greenBono (fázová regulace) do 750l aku nádoby. Elektroměr náhodnou dodávku dává do spotřeby (takže to vlastně platím, asi to není neoprávněná dodávka). Už to běží několik let, zatím dobrý. Pokles spotřeby řekněme 30%.

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 6:27 pm
od daffyx
Kostěj píše:Nikoho nenavádím. Provozuji 1.2kW on-grid +1.4kW panelů, RD 3x25A ale téměř vše přepojeno na jednu fázi. Přetoky odvádí greenBono (fázová regulace) do 750l aku nádoby. Elektroměr náhodnou dodávku dává do spotřeby (takže to vlastně platím, asi to není neoprávněná dodávka). Už to běží několik let, zatím dobrý. Pokles spotřeby řekněme 30%.

Tak ohledně toho pozor na to.. Cez vám tam může osadit cokoliv.. A hlavně se to ukládá do vnitřní paněti elektromeru ( až vyhrabu sw ta to z elektromeru vytahám, byl tam počet dodávek do sítě) nebo otočený směr .
https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... omery.html
Na tom mém je bliká zobrazení jedné fáze ve které se to děje.

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 6:38 pm
od Elektrofil
Kostěj píše:Nikoho nenavádím. Provozuji 1.2kW on-grid +1.4kW panelů, RD 3x25A ale téměř vše přepojeno na jednu fázi. Přetoky odvádí greenBono (fázová regulace) do 750l aku nádoby. Elektroměr náhodnou dodávku dává do spotřeby (takže to vlastně platím, asi to není neoprávněná dodávka). Už to běží několik let, zatím dobrý. Pokles spotřeby řekněme 30%.


Ale kam to tlačit když nemám aku nádobu nebo třeba ano boiler ....

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 6:55 pm
od zbek
Tohle asi jde pokud se nepouživaji baterky a nastavi se staly odběr např 100w u hybridního měniče mam nastaven přetok na watroutru cca 200W jinak se to občas kousne a žere to z baterek

Tlač to do olejoveho radiatoru

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 7:02 pm
od Elektrofil
koukám že greenbono stojí těžce přes 5000Kč a to asi bude chtít ještě něco...
Když to připočtu k Fromiusu za 4200Kč , tak za tu cenu mám :

Konvertor napětí GWL/POWER GF-SUN-2000G2
Měnič napětí, 2kW, 230V, s limiterem, vstup 45-90V

a výsledek bude stejný ne ? Navíc je to nové se zárukou a nemusím nic složitě zapojovat...
Sice nevyužiju přetoky k ohřevu, ale vlastně nemám ani co ohřívat, takže mě to mrzet nemusí...

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 8:46 pm
od mati
mati píše:
Elektrofil píše:Takže by to bylo jako rozumnější řešení prodat Fronius a koupit něco s limiterem a problém je v podstatě vyřešen ?


Není to tak jednoduché - jak jsem psal : přetoky budou minimální , ale budou - a když je distributor změří , tak budou velké problémy.. Naštuduj v jiném vlákně - již se to tady řešilo - aby bylo jasno.

Řešením je ostrov nebo poloostrov - jinak je to vždy problém ( s přetoky )..



Ještě jednou - výše je psáno ohledně ongridu vše !! Ongrid bez smlouvy je cesta do Valdic.. ( jinde mají blíže Bory )..
P.S: tebou specifikované měniče jsou vždy "ongrid".

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 11:07 pm
od Elektrofil
No zkusím se tedy poptat dodavatele , jaké si bude klást podmínky......

Re: Napojení střídače na dům a provoz na 1F ?

PříspěvekNapsal: úte bře 03, 2020 5:48 am
od brumlaj
Elektrofil píše:Zdar všem,
prosím o rady a názory na mou vizi.
Koupil jsem starší střídač Fronius IG 15 - 1,3kW(max1,5kW) na vstup doporučují 1,3 - 2kWp.
Plánuju koupit panely cca 285Wp - 6ks ....

A co dál? .......... dík za rady
Napíšu Ti něco co nebudeš chtít slyšet. Dobře Ti tak. K tomu co máš si kup XTS/XTM/XTH podle Tebou preferovaného výkonu, min. tolik kolik máš v panelech a s bateriema to zapoj jako AC-coupling. Nic jiného se k tomu co máš nehodí (mimo serverovny či přímotopu o stabilním příkonu (24x365) vyšším než instalovaný výkon).