Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř dub 01, 2020 9:12 am


Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod youda » stř říj 30, 2019 4:30 pm

Obávám se, že ikdyž budu mít hybrid nastaven tak, aby primárně nedodával do sítě, tak se mne to stejně týká.
Což je opravdu nemilé, protože pak klidně může nastat situace, že PDS mi hybrida odstaví, tudíž ze solárů mi pojedou jen spotřebiče připojené na "backup" výstupu. Naopak silové spotřebiče, připojené před hybridem, v tu ránu začnou konzumovat předraženou EE z DS, ačkoliv by jinak normálně značnou část své spotřeby pokryly také ze solárů a ze sítě dotáhly jen zbytek.

Takže řešením je pouze ostrov, nebo AC-DC-AC koverze :( Šmejdi.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2492
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod xmasin » stř říj 30, 2019 4:47 pm

Také bych to tak viděl, pokud hybrid bude mít povoleno dodávat do DS tak ho takto vypnou, otázka je, jestli backup výstup pojede jen z baterií nebo i ze soláru. To asi bude záležet na konkrétním řešení hybridu.

Tak nějak AC - DC - AC konverze a je vyřešeno. Proto mám svoji FVE řešenou přes Axpert King a milý provozovatel DS má smůlu. V připojení UPS (takhle mám Kinga nahlášeného u provozovatele DS) mám pouze podmínku, že v případě výpadku DS odpojím odběrné místo od DS, což není problém a spotřebiče za Axpertem pojedou klidně dál z baterií a soláru. A pokud bude potřeba tak mám na vstupu do domovního rozvodu ruční přepínač sítí, takže klidně přepnu celý dům na Axperta a jedu dál skoro bez omezení.
xmasin
 
Příspěvky: 1299
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod PavelR » stř říj 30, 2019 4:52 pm

youda píše:

Tak to mi hlava fakt nebere:
- Je jasné, že se to týká jen ongridů a hybridů
- Takže každá nově instalovaná hybridní FVE na baráčku bude muset mít navíc tuhle funkci?
- Co všechny ty tisíce stávajících instalací?

Pro majitele hybridních FVE je to fakt nepříjemné, se všemi finančními i technickými důsledky. Jasně, on to určitě žádný provozovatel distribuční soustavy nebude zneužívat, ale pro malovýrobce je to jasná facka a vztyčený prostředníček. Tak tomu opravdu říkám "podpora obnovitelných zdrojů".

:blicí smajlík:


V případě ongridu i stavajicich ongridu každá fve musí mít hrm (hromadne rozpadove misto) ktere odpoji vyrobnu od site, pokud vypadne sit. Takze vsechny ongridy co jsem zatim videl maji trvale seply stykac, ktery je spinan hlidacim rele. Vypne DS - vypne se aji ongrid - vypne toto hrm. Logicky by tam byt ten stykac nemusel pac ongrid bez site se vypne ale DS se asi sychruje proti tomu, kdyby mel stridac poruchu a pokousel se dodavat do linky kterou si trebas planovane vypli.

HRM musi mit i hybridní fve ale posledni dve hybridni instalace co jsme v praci delali tak byl za HRM povazovan stridac (studer, victron) a ze strany DS nebyl problem.

Takze pokud chteji pomoci HDO vypinat vyrobny tak bud je treba stykac ktery FVE urizne DS, nebo pres nejaky binarni vstup prepinat hybridni stridace do ostrovu.

Na jednu stranu to chapu - je to i otazka bezpecnosti - aby vse co ma byt vypnuto bylo vypnuto kdyz to ma byt vypnuto. Napr aby kdyz vypnou planovane linku, nebo budou menit elmer tak aby jim nejaka samodomo fve instalace mistniho elektrozednika Franty z niceho nic nezacala do L2 poustet prud coz by mohlo zpusobit u pracovnika DS brneni po celem tele - tim padel by si pripadal jak rytir :)
PavelR
 
Příspěvky: 2270
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod brumlaj » stř říj 30, 2019 7:55 pm

Je to ještě horší než jsem čekal. v bodě 5 " .... Spínací prvek může být samostatný nebo být součástí střídače ....... Výrobce poskytne PDS na vyžádání protokoly o typových zkouškách připojovaného zařízení nebo protokoly akreditované zkušebny [26] o připojovaném zařízení. ........." Myšleno výrobce EE. Takže každá reléová sestava pro odpojení výrobny pokud není součástí měniče musí projít akreditovanou zkušebnou ...... Tak to je šleha. Zapomeňte na samodomo sestavení obvodu z běžné produkce na trhu. Nebo to vidím příliš černě?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2292
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod PavelR » stř říj 30, 2019 8:04 pm

Vidis to cerne. Da se to sestavit z bezne dostupnych veci - problem je jinde. Ten zmineny stykac bude v nejakem rozvadeci a ten musi mit stitek, nejakeho vyrobce ktery legalne vyrabi rozvadece OTK atp Pak je tady nejaka vychozi revize ... Coz pro firmu ktera se zabyva elekroinstalacemi by nemel byt zadny problem.
Halt elektricka zarizeni jsou zarizeni vyhrazena ci tak nejak

Pokud je spinaci prvek ve stridaci tak protokoly o zkouskach by mely byt ke ziskani u vyrobce.
PavelR
 
Příspěvky: 2270
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod youda » stř říj 30, 2019 8:24 pm

Asi takhle - poslední iterace PPDS P4 má už 89 stran, z čehož plyne jediné: je to paskvil, jehož jediným účelem je posílit nerovné postavení obou stran, tedy provozovalete distribuční soustavy a malovýrobců.

Pythagorova věta má 24 slov,
desatero božích přikázání 179,
americká deklarace nezávislosti obsahuje 1300,
a vyhláška EU o prodeji zelí má 26 911 slov.

Kolik slov obsahuje PPDS příloha č. 4, se neodvažuji ani tipovat.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2492
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod unicast » stř říj 30, 2019 9:00 pm

youda píše:A ta opičárna s automatickým odpojením na pokyn provozovatele distribuční soustavy je požadována už pro A1. Tedy i pro ty co mají nejmenšího hybrida a 3 panely.

Tak to mi hlava fakt nebere:
- Je jasné, že se to týká jen ongridů a hybridů
- Takže každá nově instalovaná hybridní FVE na baráčku bude muset mít navíc tuhle funkci?


Já se zeptám možná blbě. Jak bys jinak spolehlivě zajistil, že zařízení nebude dodávat do sítě energii i v době, kdy je potřeba odpojit nějakou část sítě za trafačkou za účelem údržby?
unicast
 
Příspěvky: 346
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod brumlaj » stř říj 30, 2019 9:04 pm

Jak? Říká se tomu zkratovačka. Zná to kdejaký nádražák z elektroúseku než si šáhne na trolej. A mimochodem ty elektroměry co tam mají dnes jsou jasná odpověď. A požadavek na funkčnost zaměňovat nějakým lejstrem ze zkušebny - to je další z důvodů budovat LDS.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2292
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod PavelR » stř říj 30, 2019 9:13 pm

Zkratovacku znam, pouzivame. Jak bys to zajistil pri vymene elmeru? kdy mas fousy od baraku dat do svorek a neni jak zkratovat?
Funkci rozpadove misto u zdroju je dle meho dulezita vec. Pokud by distribucky vymysleli nejaky nesmyslny a zbytecny vypninani zdroju to je vec uplne jina nemajici s bezpecnosti co do cineni.
PavelR
 
Příspěvky: 2270
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod youda » stř říj 30, 2019 9:21 pm

Úplně normálně :lol:
Tato funkce je totiž již dávno standardní součástí OnGrid i Hybrid měničů od všech renomovaných výrobců. Bez ní výrobce nedostane na zařízení certifikaci. Požadavek na ochranu techniků pracujících na vedení je totiž součástí všech norem pro provoz power gridů od Grónska až po Nový Zéland. SMA, Victron, InfiniSolar, SolaX, SolarEdge, Fronius, GoodWe všechny tyhle to mají přímo v sobě...naopak neznám hybridní měnič, který by tuhle funkci neměl.
Ve specsheetech se to dá najít jako VDE V 0126-1-1

Lepší měniče pak navíc umí řízení P(f) a další funkce, takže například umí snížit svůj výkon, pokud začne stoupat frekvence v DS. Při příliš vysoké frekvenci se dokonce umí zcela odpojit. Umí také do DS řízeně dodávat jalovinu atd.
Vše toto již bylo vymyšleno a je to součástí standardů.

Jenomže v ČR opět někdo vyčmuchal příležitost a tak lejstro, které by se dalo napsat na 1ks A4, kde by byly vyjmenovány ony standardy, roztáhnul na 89 stran, aby mohl buzerovat a šikanovat.

Například, na řízení P(f) by správně měly reagovat všechny připojené zdroje. Jenomže pokud se přidá selektivní dálkové ovládání, tak pak půjde vybrané soláry vypnout (nebo utlumit), zatímco uhelky i soláry ČEZu pojedou pěkně naplno a budou generovat zlaťáky.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2492
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod brumlaj » stř říj 30, 2019 9:30 pm

Za prvé tak že bych vzal telefon a zavolal zákazníkovi že má být u výměny. Nebo emajl, nebo při vyúčtování zaslat výzvu. Je zajímavé, že každý rok při odečtu vodoměru a indikátorů na radiátorech to funguje a jednou za dvacet let při výměně elektroměru se technik plíží do domu jako zloděj. O tom, že nemáš šanci zkontrolovat ciferník před zásahem a podepsat počáteční stavy na novém ani nemluvě..... Prostě to chce aby ze sebe ČEZ nedělal pánaBoha. To by úplně stačilo. Taky má technik možnost v případě že je problém že se zákazník na výzvu nedostaví vyšroubovat pojistky v HDS a nechat ať si zákazník zavolá sám a zaplatí druhý výjezd. Rozumnou sumou, ne jak dnes.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2292
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod jahodovák » stř říj 30, 2019 9:40 pm

Takže se mi jeví snadnější použít větší baterku a klidně jet v modu UPS a takovéto opičárny se mě pak netýkají...
6,4kWp-2 krát aexpert MKS,cca 40kW LIFE A LION
jahodovák
 
Příspěvky: 838
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod unicast » stř říj 30, 2019 9:42 pm

youda píše:Tato funkce je totiž již dávno standardní součástí OnGrid i Hybrid měničů od všech renomovaných výrobců. Bez ní výrobce nedostane na zařízení certifikaci. Požadavek na ochranu techniků pracujících na vedení je totiž součástí všech norem pro provoz power gridů od Grónska až po Nový Zéland. SMA, Victron, InfiniSolar, SolaX, SolarEdge, Fronius, GoodWe všechny tyhle to mají přímo v sobě...naopak neznám hybridní měnič, který by tuhle funkci neměl.


Ok, to je moc fajn. Má to jeden problém -- porouchat se může úplně cokoli (souhlas, pak se může porouchat i to blokovací relé). Blbě nainstalovat lze taky ledacos.

youda píše:Jenomže v ČR opět někdo vyčmuchal příležitost a tak lejstro, které by se dalo napsat na 1ks A4, kde by byly vyjmenovány ony standardy, roztáhnul na 89 stran, aby mohl buzerovat a šikanovat.

Například, na řízení P(f) by správně měly reagovat všechny připojené zdroje. Jenomže pokud se přidá selektivní dálkové ovládání, tak pak půjde vybrané soláry vypnout (nebo utlumit), zatímco uhelky i soláry ČEZu pojedou pěkně naplno a budou generovat zlaťáky.


Říká ti něco Hanlonova břitva? [url]https://cs.wikipedia.org/wiki/Hanlonova_břitva[/url]

brumlaj píše:Za prvé tak že bych vzal telefon a zavolal zákazníkovi že má být u výměny. Nebo emajl, nebo při vyúčtování zaslat výzvu. Taky má technik možnost v případě že je problém že se zákazník na výzvu nedostaví vyšroubovat pojistky v HDS a nechat ať si zákazník zavolá sám a zaplatí druhý výjezd.


Jednak těch možných zásahů, kdy zkratování na obou koncích vedení není možné, je více než jen výměna elektroměru a kromě toho jsi právě vymyslel další a ještě o něco větší buzeraci. Už se vidím, jak mi volá ČEZ, že chce měnit elektroměr a já jsem zrovna třeba 8000 kilometrů daleko. Tak mi tedy aspoň vypnou přípojku, takže se zkazí všechno v mrazákách, pak mi vymrzne barák, protože nepůjde ani topení a o dalších škodách ani nemluvě. https://www.youtube.com/watch?v=pzbTYhOvbpA
unicast
 
Příspěvky: 346
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod unicast » stř říj 30, 2019 9:43 pm

Hmm, a zase. Když je v odkazu diakritika, tak to příkaz URL zdejšího fóra nedokáže zpracovat.
unicast
 
Příspěvky: 346
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod youda » stř říj 30, 2019 9:45 pm

Jinak další fáze této šikany bude to, co již platí v některých oblastech USA: pokud je vypnutý střídač (třeba právě proto, že spadnula DS), tak že ani panely na střeše nesmí být pod DC napětím. Kdo trochu rozumíte elektrice, tak je vám jasné, že zajištění tohoto požadavku je fyzikálně trochu problém. Takže se to řeší tak, že pod každý panel se přidá optimizér za litr, který sepne výstup z panelu jen tehdy, pokud obdrží řídící signál od střídače. Dokud neběží střídač, nedá se tedy na drátech od panelů nic naměřit. Takto umí fungovat například SolarEdge.

Kdo tedy máte na střeše 100 ks 50ti wattových amorfů z nějaké bouračky, tak si připravte 100 litrů na optimizéry a dalších 100 na kompatibilní střídač.

Polní instalace v USA samozřejmě toto odpínání DC mít nemusí, takže v ČEZku se na to udělá stejná vyjímka, že jo.

No a pak tu máme ještě Australskej systém, že přímo na střeše, hned vedle panelů, musí být mechanickej DC vypínač. Jelikož na ten vypínač docela chčije, padají kroupy, sníh a svítí UV, tak do pár let odejde. Kdo ho pravidelně nevyměňuje, toho čekají dva možné důsledky:
A) FVE přestane vyrábět
B) vypínač začne hořet a vezme sebou i celej barák
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2492
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod youda » stř říj 30, 2019 9:51 pm

Unicast,

v tomto případě je to opravdu jen buzerace.
Všechny měniče pracující paralelně se sítí funkci VDE0126 opravdu obsahují přímo v sobě a není potřeba ji nijak konfigurovat. Prostě jakmile vypadne DS, tak se měnič sám chcípne. Naopak, každé externí zařízení do toho jen vnáší prostor pro chybné zapojení, přechodové odpory a poruchovost.

Prostě by úplně stačilo do PPDS napsat, že k paralelně k DS se připojí jen ty měniče, které mají certifikaci VDE0126. A pokud ji nemají, tak že se jim musí předřadit ochrana, která tu certifikaci má. Tečka. (Dělá se to i jako modul na DIN lištu, který pak ovládá stykač).

Stávající úpravou se jen vytvořila nejistota, kterou silnější strana může zneužít...a taky to udělá.

Mimochodem, v tomto případě ani nelze použít slovní spojení "stávající právní úprava", protože PPDS P4 je jen ušmudlaná příloha nějakých pravidel, které si napsalo společně několik subjektů a vnutilo je svým zákazníkům. Není to ani vyhláška ministersva, natož zákon.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2492
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod NOPARasito » stř říj 30, 2019 9:54 pm

youda píše:Jinak další fáze této šikany bude to, co již platí v některých oblastech USA: pokud je vypnutý střídač (třeba právě proto, že spadnula DS), tak že ani panely na střeše nesmí být pod DC napětím. Kdo trochu rozumíte elektrice, tak je vám jasné, že zajištění tohoto požadavku je fyzikálně trochu problém. Takže se to řeší tak, že pod každý panel se přidá optimizér za litr, který sepne výstup z panelu jen tehdy, pokud obdrží řídící signál od střídače. Dokud neběží střídač, nedá se tedy na drátech od panelů nic naměřit. Takto umí fungovat například SolarEdge.

Kdo tedy máte na střeše 100 ks 50ti wattových amorfů z nějaké bouračky, tak si připravte 100 litrů na optimizéry a dalších 100 na kompatibilní střídač.

Polní instalace v USA samozřejmě toto odpínání DC mít nemusí, takže v ČEZku se na to udělá stejná vyjímka, že jo.

No a pak tu máme ještě Australskej systém, že přímo na střeše, hned vedle panelů, musí být mechanickej DC vypínač. Jelikož na ten vypínač docela chčije, padají kroupy, sníh a svítí UV, tak do pár let odejde. Kdo ho pravidelně nevyměňuje, toho čekají dva možné důsledky:
A) FVE přestane vyrábět
B) vypínač začne hořet a vezme sebou i celej barák

To v USA plati pro ONGRID stridace!!!! Ne pro hybridy, ktere sit ve vysledku nepotrebuji. Mimochodem v USA bych se divil, ze by nekdo nepreferoval heslo MUJ DUM MUJ HRAD. Prelezes plot a jsi mrtvej. Uz se tesim na buzeraci od energetickejch sracu. Oko za oko, zub za plnou hubu zubu.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1849
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod brumlaj » stř říj 30, 2019 9:55 pm

jahodovák píše:Takže se mi jeví snadnější použít větší baterku a klidně jet v modu UPS a takovéto opičárny se mě pak netýkají...
Omyl milý Watsone

Platnost těchto pravidel se rovněž vztahuje na:
I. výrobny a) až e) s akumulací elektrické energie
II. samostatně připojené elektrické akumulační zařízení
III. odběrná elektrická zařízení s akumulací elektrické energie

Takže Tvůj optimismus není na místě. A nezapomeň, hranicí je 800W činného výkonu UPS ......
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2292
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod youda » stř říj 30, 2019 10:03 pm

Brumlaji, jestli je to takhle, tak je to fakt hnus.
Kdo si píše PPDS - distributoři.
Kdo jim to schvaluje - ERÚ.

Jelikož většina distributorů v ČR má stejného majitele jako majoritní výrobci EE (ČEZ, EON, PRE), tak v tom vidím jasnej kartel.

Tahle země je prostě bez budoucnosti.
:puke:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2492
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pomožte s úvahou jakou FVE nebo jestli vůbec

Příspěvekod brumlaj » stř říj 30, 2019 10:14 pm

unicast píše: .......kromě toho jsi právě vymyslel další a ještě o něco větší buzeraci. Už se vidím, jak mi volá ČEZ, že chce měnit elektroměr a já jsem zrovna třeba 8000 kilometrů daleko. Tak mi tedy aspoň vypnou přípojku, takže se zkazí všechno v mrazákách, pak mi vymrzne barák, protože nepůjde ani topení a o dalších škodách ani nemluvě.
Co je nepochopitelného na tom se PŘEDEM dohodnout na termínu? Jak to řešíš s vodoměrem? Jak to řešíš s indikátory topných nákladů? Prostě je u Tebe doma někdo přítomen a basta. Nebo si dohodneš jinej termín! To s těmi pojistkami je krajní varianta tam kde není možná dohoda ...... Fakt je to tady o obyčejné pitomosti, nebo pracuješ u ČEZu na těch přílohách PPDS a potřebuješ obhájit svůj plat?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2292
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'