Stránka 3 z 8

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 07, 2019 8:59 pm
od Duke
youda píše:Kámoš mi říkal, že se jim v práci osvědčily tyhle přepínače. Nikdo z jejich klientů si prý zatím nestěžoval...
big-switches.jpg

jj kdo nezažije pocit když nahazuje 350 A dežon tak neví o co prišel :)

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 07, 2019 9:03 pm
od Duke
youda píše:Já hlasuju buď pro manuální přepínač sítí I-0-II, což ten megalomanskej bazmek od ABB splňuje...
..nebo volím ultimátní "Kodlův přepínací automat ze stykačů se západkou":

já ti nevím, takovejch vypálenjch a zaseklejch stykačů co jsme už vymněnili, mě ta automatizase konkrétně u tohoto asi příjde zbytečná, to se nebude odšlahávat tak často - nebo aspoň doufám :), tady se budu držet čistý mechanizace

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 07, 2019 9:05 pm
od kybos
Duke píše:
kodl69 píše:levnější než abb je hager, sice nevypadá tak pěkně, ale pěkně funguje: https://hlavni-vypinace.heureka.cz/hage ... kt-horem/#

ten vypadá že umí to samý a nemusel bych dokupovat ty extra kontakty na nulák po stovce, já to abb mám v nákupu za 1100,- bez + 2× 100,- za ty kontaky navíc ale zase mi příjde hezší a určitě "víc blbuvzdornější", todle ještě promyslím, díky za tip

Pokud jdeš po ceně, tak Tracon to umí taky a funguje zatím spolehlivě https://cz.traconelectric.com/product/SVK363/Modularni-prepinac-3P--63A

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 07, 2019 9:15 pm
od Duke
kybos píše:
Duke píše:
kodl69 píše:levnější než abb je hager, sice nevypadá tak pěkně, ale pěkně funguje: https://hlavni-vypinace.heureka.cz/hage ... kt-horem/#

ten vypadá že umí to samý a nemusel bych dokupovat ty extra kontakty na nulák po stovce, já to abb mám v nákupu za 1100,- bez + 2× 100,- za ty kontaky navíc ale zase mi příjde hezší a určitě "víc blbuvzdornější", todle ještě promyslím, díky za tip

Pokud jdeš po ceně, tak Tracon to umí taky a funguje zatím spolehlivě https://cz.traconelectric.com/product/SVK363/Modularni-prepinac-3P--63A

to bych teda potřeboval tendle 4 polovej:
https://cz.traconelectric.com/product/S ... ac-4P--63A
ale ten rozdíl v ceně není tak dramatickej, vidím to na to ABB

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 07, 2019 9:23 pm
od FCC
Zdar,

25A jistič na vstupu měniče není úplně košer pokud budeš chtít strojovnu legalizovat . Max. co ti povolí je jistič 16 A a k tomu ekvivalentní měnič tzn. 3600 W.

Pavel

youda píše:Tak to je snad logické, že si tam dáš přepínač sítí... to tady snad ani nikoho nenapadlo, že bys to mohl ne-udělat.
Kvalifikací jsem gynekolog, ale to schéma vypadá, že bude chodit. Minimálně to hned po zapojení nezačne hořet, takže asi dobrý.

Připomínky mám jen 3, ale ber je s rezervou:
- Nešlo by použít ještě další značku DIN přístrojů? Máš tam tam Moeller, ABB, Merlin, Eaton. Co třeba přidat ještě OEZ?
- Dražší přepínač sítí než ABB OT se hledá jen těžko. Ale když ho chceš, tak prosím.
- Pozitivně hodnotím, že propoje mezi rozvaděči máš vícežilovými kabely 4x6 a 4x10, viz zeleně níže. Ikdyž ty další žíly zatím nepotřebuješ, tak ty vícežilové kabely opravdu natáhni. Možná to nakonec rozšíříš na 3fázový systém (3x Victron 5kVA?) a dodatečné tahání kabelů by byl porod.

Tak s chutí do toho ;)
stra.PNG

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 07, 2019 9:26 pm
od Matess
proč by nemohl být 25A jistič na vstupu?

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 07, 2019 9:43 pm
od luge
Pouzivam tento automat ,zatial v pohode https://www.aliexpress.com/item/Jotta-W ... 58a04031be

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 07, 2019 9:46 pm
od NOPARasito
Luge:Sedi tam cas toho prepnuti 50ms???

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 07, 2019 9:53 pm
od luge
NOPARasito píše:Luge:Sedi tam cas toho prepnuti 50ms???

? Ako to zmeriam ?

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 07, 2019 10:00 pm
od rottenkiwi
Zapni PC, pusť hru na GPU a prepni, ak padne hra, tak sú tam kondy pod 20 ms,
alebo prepnutie bolo nad 20 ms.

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 07, 2019 10:19 pm
od NOPARasito
Nebo když pojede lednička a přepne aniž by zakopl kompresor tak dobrý. I na bliknutí LED zarovky by melo jít poznat.
U me jsem testoval Axpert a ten ma psanej 10ms a 20ms, ale cca. z 20 baypasů 1x zakopl kompresor.
A bliknuti LED je neznatelny.

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: stř kvě 08, 2019 7:12 am
od FCC
Matess píše:proč by nemohl být 25A jistič na vstupu?


Protože distribuce nepovolí víc než 16A pro 1f a k tomu FVE sestava za tímto jističem nesmí mít víc než výkon odpovídající jističi tzn. kolem 3600 W. Tedy pokud máš např. Multiplust 5000 W s interním omezením vstupu ze stína na 16 A tak to neakceptují. Pro 3f systémy to neplatí .

P.

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: stř kvě 08, 2019 8:19 am
od xmasin
U těch přepínačů sítí bych si dal pozor ještě na jednu věc. A to je zkratová odolnost, aby při prvním zkratu během připojení na DS se nevypálily kontakty přepínače. Jsem cca 300 m od trafostanice (impedance sítě 0,2 Ohm), takže mně elektrikář doporučil raději použít silnější přepínač, takže mám ABB OT80F3C. Na ABB se mně taky líbí, že kromě přídavných kontaktů jdou přidat i pomocné pro signalizaci. Takže je mám zapojené a v domáací automatizaci Loxone vidím z jakého zdroje je dům napájen a mohu podle toho řídit spotřebu.

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: čtv kvě 09, 2019 8:54 am
od luge
NOPARasito píše:Nebo když pojede lednička a přepne aniž by zakopl kompresor tak dobrý. I na bliknutí LED zarovky by melo jít poznat.
U me jsem testoval Axpert a ten ma psanej 10ms a 20ms, ale cca. z 20 baypasů 1x zakopl kompresor.
A bliknuti LED je neznatelny.

Ano ma v popise <50ms
Pri prepinani Led zarovka blikne,chladnicka s mrazakom kompresor bezi bez problemu dalej aj ine elektrospotrebice.
PC nepouzivam ani hru.
Vyuzivam v dobe temna alebo udrzba FVE,zhodenim istica z FV sa prepne na DS.
Tusim ho pouziva aj Tomas.

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: pon kvě 13, 2019 8:15 pm
od Duke
Zdravím,
takže po konzultaci s kamarádem (elektro) jsme se rozhodli realizovat plán od pana Kolaříka a ten ve stručnosti tedy je:
- jednofázový provoz s možností rozšíření (kabely budou nataženy) a s extra chodem jedné zásuvky a čerpadla kanalizace mimo FV okruh, přepínač sítí ABB viz příspěvky výše
- použiji 70 panelů Jinko 225 Wp
- regulátory Victron - viz dotaz dole
- provoz na 48 V baterie do začátku 3 KS PylonTech US3000B
- měnič Victron Multiplus 5000W/48V bud klasik nebo verze II (musím zjistit rozdíly)
- modul VENUS na řízení nabíjení
- modul GreenBono na řízení přebytků (zde dost tápeme, toto si asi nechám od někoho za úplatu nastavit)
Jinak ještě jednou všem děkuji za rady.

ad regulátory)
regulatory.pdf

Zde tedy dotaz k regulátorům, můžete na to mrknout zda by to takto mohlo fungovat ?
Jako kdyby bylo nejhůř tak bych dal ty regulátory tři ale to zase tuším nemá ten Venus tři vstupy na regulátor takže bych rád zůstal na dvou.

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 14, 2019 8:13 am
od kodl69
Správně by ty přepěťovky měly být na každým stringu, před pojistkama, ale mám to taky takhle. Jištěnej musí být každej string samostatně, ne až 3 dohromady. Je to celkem rozsáhlá instalace... Vzhledem k rozsahu instalace a napětí panelů si dovolím upozornit na to, že ČSN 33 2000-7-712/ed.2 pro systémy s VOC víc než 120V (pozor, změny, nyní při -40°C, ne při 15°C jako ed.1) požaduje na DC straně buď hlídač izol. stavu, pokud je to provedeno ve dvojité izolaci, nebo proudový chránič typ B, pokud je - pól uzemněn (což doporučuju). Jenom je zajímavý, kolik takovej chránič nebo hlídač izol. stavu stojí: https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=FRCdM příp. hlídač izol. stavu: https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=hl ... ADho+stavu - samozřejmě ne jakejkoliv, ale DC a do 400V, stejně jako ten chránič... - Norma požaduje něco, co se snad ani nedá koupit.
Další možnost je, zapojit panely do stringů po třech, propojit to od rozvaděčů stringů pořádnejma průřezama a dát regulátory třeba 150/100, nebo na jaký to vychází, a tvrdit, že panely mají při -40°C VOC 39.9V, a nebo tvrdit, že to bylo instalovaný před osmým dubnem letošního roku, což je termín zrušení původní ČSN 33 2000-7-712, podle které jsou ještě tři panely v sérii legální pouze se základní izolací a jištěním před nadproudem.

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 14, 2019 8:49 pm
od Duke
zdravím, co se týká té normy tak jsem to zkusil také hledat a opravdu ten výběr není velký ale co je velké tak ceny, to tam dávat nemůžu to by se to opravdu strašně prodražilo.
Co by mě zajímalo jak má být správně ten sled:
PANEL -> ODPOJOVAČ -> PŘEPĚTOVKA -> REGULATOR
nebo
PANEL -> PŘEPĚTOVKA -> ODPOJOVAČ -> REGULATOR

protože kdybych dal tu přepětovku na každý string a měl to zapojené jak je na nákresu tak to podle mě ztrácí význam protože by ty přepětovky šly do jednoho uzlu

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: úte kvě 14, 2019 10:06 pm
od kodl69
Přepěťovka má být na každém vodiči který prochází mezi jednotlivými LPZ. potom záleží na tom, kde jsou ty přepěťovky umístěný. Pokud v rozvaděči stringů na půdě, hned pod panelama, tak stačí přepěťovka jedna, pro každej výstup, kde si stanovíme, že všechno před ní už je v LPZ0a a za ní je LPZ1. Další přepěťovka pak u regulátoru, pokud je víc než 15m daleko. Pokud dojde k zásahu, tak se dá předpokládat, že to, co je před přepěťovkou, nikdo nenajde, a je otázka, jestli by ty rozžhavený součástky dokázala na místě udržet plastová rozvodnice...
Pokud by kabely od stringů vedly až do "strojovny" tak musí být dodrženy vzdálenosti od dalších vedení a kov. konstrukcí podle ČSN EN 62305, a přepěťovky na vstupech do rozvaděče. A nebo u stringů na rozhraní LPZ0a a LPZ1 skříňky s přepěťovkama a pak vývody do rozvaděče FVE, pokud víc než 15m další přepěťovka, ostatně FVE s připojením do DS jsou takto řešeny a nikomu to nepřijde divný. Ještě si dovolím upozornit na průřez vodiče PE k přepěťovkám, příp. k pospojování konstrukce panelů - pro vodiče, kde se dá předpokládat průchod části bleskového proudu, je to min. 16mm2 Cu.

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: čtv kvě 30, 2019 2:58 pm
od Duke
zdravím opět po nějaké době, včera mě napadla šíleně kacířská myšlenka, se šéfem v práci jsme debatovali celé odpoledne o FV a dospěli jsme k názoru že masivnějšímu rozšíření brání ceny baterek, ale zároveň jsme ocenili snahu auto-prodejců zařazovat nové e-modely do nabídky, shodli jsem se na tom že to za rok (maximálně dva) ta cena baterek musí razantně spadnout.
A nyní ta myšlenka, co kdybych ponechal zapojení tak jak mám v plánu:
tzn: 70 panelů Jinko 225Wp; 2-3 ks Victron SmartSolar MPPT 250/100; Victron Multiplus 48V 5000VA
ale nekupovat zatím žádné baterky a tím pádem nevyužívat výstup AC1out, ale používat pouze výstup AC2out kde by mělo být napětí ve stavu kdy je dostatek slunce, tímto výstupem krmit např. greenbono s napájením: bojler (3-11m), příhřev vody na topení(3-5,9-11m)/ ohřev bazénů (6-8).
Je to vůbec možné takto provozovat ?
odpovědi typu že na to si mám koupit zatím pár kusů oplockého, siton atd, to zase nechci, chci být na elektro-domu připraven, jen nechci prostě ted ty baterky přeplácet nebo v budoucnu prodávat pět siton modulů

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

PříspěvekNapsal: čtv kvě 30, 2019 6:16 pm
od vlkazajac
Rád by som súhlasil, že cena bateriek razantne spadne a hneď by som si bežal lítiovú batériu hoci za polovicu kúpiť. Problém je ale v záhadnom slovíčku " komodita ". Ak sa ukáže, že všetci chceme eauto, nebude lítia dostatok. Vyrobiť batériu stále vo väčších sériach a tým aj lacnejšie je ľahké. Zásadnú rolu hrá surovina.
Ak niekto potrebuje batériu, spokojne si ju môže kúpiť teraz, "neprehlúpi".

Skúste kúpiť kvalitnú a lacnú čokoládu. Životná úroveň v Číne sa rýchlo zvyšuje a ľudia prišli na to, že dať si dobrú čokoládu je istý pôžitok. Lenže svetových plantáží je málo a svet zažíva šok.