youda: jo nepochopil sem otázku. FVE původně napájela hlavně klimatizaci u nádrže na ryby, tu už jsem ale zrušil. Nemám na ty potvory čas. Teď přes prodlužovák napájí lednici, mrazák a když se pere, nebo běží myčka, tak se k nim na tu chvilku taky natáhne prodlužovák. Ještě mám prodlužovák do svý trucovny, kde napájím PC a různé drobnosti jako akvárko, světla.
V pivovaru je třeba 3f plotýnka 6kW, pak topná patrona 3kw, zdroj na 20A 24V, který je také napájen 3f (levná koupě) a ještě čerpadlo.
Samozřejmě nářadí je možné vyměnit, ale ty věci co koupím budou proti tomu starému hračky. Třeba svářečka triodyn už jede nevím kolik desetiletí a budou na ní nejspíš svářet i moji vnuci. Což se od nového invertorového TIGa očekávat nedá. Stejně tak jako doma vyrobená štípačka, co loupe pořádné dubuvé špalky. Tyto věci jsou používány velice nárazově. Prostě člověk má chviklu, tak si jde našrotovat pšenici, nebo na půl hodinky poštípat. Nechci s tím dělat nějaké složitosti, typu přepínat celý barák z 1f na 3f a pak za půl hodiny opět zpátky. Lednice a mrazáky nenadále výpadky moc nemusí, stejně tak lidi co v té době třeba něco dělají na PC

Taky se nechci vzdát komfortu, že se vaří, peče a mezi tím klidně bez problému jede myčka nádobí a člověk se nemusí bát postavit vodu na čaj. Této vlastnosti se nechci prostě vzdát.
Proto sem jako první navrhl tyto invertory s omezovačem přetoků.
https://www.ev-power.eu/GridFree-Invert ... html?cur=2Cena je cca 30 tis. Potom na rozšíření bude nutné pořídit ještě regulátor. Což je cca 16 tis. Takže celkem to bude 46 tis.
Jediná nevýhoda je, že neumí ostrovní provoz. Proto pro nouzový provoz bude nutné držet doma součaného PJ 5kW pro zálohu domu, když vypadne síť a vyřešit nějaké přepínání.
Naopak obrovská výhoda, že za tu cenu budu mít FV, co mi do sítě pošle 6kW, což většinou aktuální spotřeba domu nepřekročí. Když třeba zapnu pračku 2200W, tak si holt těch 200W dobere z DS, to se nedá nic dělat.
Naopak pokud bych našel nějaký dražší, ale stále rozumně použitelný 3f měnič, co by obsahoval mppt + uměl docucávat a uměl ostrovní provoz. Budu moci prodat Tristar MPPT 60A a PJ 5kW a nebudu muset kupovat další regulátor, což mi ten invertor zlevní o cca 36 tis.
Jen se pořád nemůžu rozhodnout, jaká varianta bude lepší. Taky hlavně nechci měnič, kterej se při přetížení odpojí pomocí bypass relé a pak vše jede jen z DS.
Jo a přetoků se nebojím. Samozřejmě to chci vše legálně.
Dotace je zajímavá věc, akorát narážím na problém, že je požadavek akumulátorů. To bych musel ještě přikupovat akumulátory. Moc se v těch pravidlech nevyznám. Chtělo by to nějaký vzorový přiklad, abych si spočítal, jestli by se mi to vyplatilo.