rottenkiwi píše:Ono stačí dať do googla čarovné slová:
Studer, Victron, Axpert, SMA, Fronius, Steca, Winston, Calb, OPzS, OPzV, LTO, LFP,
BMZ, LG-Chem, Sanyo, Panasonic, TrinaSolar, SunWave, FirstSolar, Kyocera,
IBC, Sharp, Canadian Solar, SunPower, Trojan, Narada, Rolls, BenQ, QCells, Recom,
GridFree-SUN, Infinisolar, EasySolar, EpSolar, Midnite, BlueSolar, BYD, PylonTech,
GoodWe, Huawei, ABB, Schneider, MeanWell, GroWatt, Kerberos, BMS, etc.
Niečo si o každom slove prečítať a potom sledovat ceny a dať si to do nejakého
Excelu, LibraOffice-u etc. Prieskum trhu sa nedá urobiť ani za deń ani za týždeń.
Rottenkiwi: Ďakujem za tip, prieskum trhu si robím rádovo mesiace a zisťujem, že je tu množstvo firiem, ktoré vznikli doslova pred pár týždňami. Hľadám najmä skúsenosti používateľov, ktorí stavbu FVE zverili nejakej firme. Prepočet (ne)návratnosti mám za sebou.
KUTIL píše:Skúsili ste hľadať v tomto?
zoznam zhotovitelov.xlsx
KUTIL: Pozeral som, ale to, čo hľadám - osobné skúsenosti ľudí, ktorí si nechali FVE postaviť od firmy - som tam nenašiel. Fakt hľadám referencie na firmy

rva píše:Pořádně bych zvážil, jestli chci FV elektrárnu, protože problémy s dodávkou se dají řešit i jinak - UPS, elektrocentrála.
A pokud si to nenechám vymluvit a budu to chtít řešit přes FV, tak bych
1. Zvážil, jaké systémové napětí potřebuji 12-24-48V, pro ty max 2kWp stačí 24V
2. Kritické spotřebiče napojil na jednu fázi
3. Pořídil si Axperta, který má v sobě vše, co je potřeba k provozu - nabíječka ze sítě, solární regulátor a měnič 24/230V. Kvůli ceně nějaký typ pwm a výstupní výkon přes 2kW
4. Pořídil si LiFePo články, aspoň 8 x 100Ah. Na ně aspoň pasivní balancéry.
5. Propojil to. I bez FV panelů to bude fungovat. Nastavím Axperta na UPS a vhodné nabíjecí napětí. Normálně budou baterie dobité přes Axperta z distribuce a kritické spotřebiče na dané fázi budou napájeny bypassem v Axpertu. V případě výpadku DS se Axpert přepne na baterie a vše na fázi pojede z baterie, dokud nenaběhne DS, nebo dokud se baterie nevybijí.
6. Mezitím sleduji bazar, abych nakoupil levně FV panely, které napěťově pasují k pwm Axpertu a bateriím. A pak dám na střechu panely a propojím s Axpertem.
8. Hlavně ale vždy, než něco koupím, tak se tady zeptám, jestli to není hloupost.
rva: Ďakujem za tento tip - keby som si to chcel riešiť svojpomocne, ale je to ako recept na skvelú tortu a ja nie som kuchár. Potrebujem kuchára, bojím sa, že nakúpim suroviny a nedopečiem to