Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát pro 14, 2018 4:27 am


Navrh FVE + menic a spojenie s Loxone

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

Navrh FVE + menic a spojenie s Loxone

Příspěvekod dave » čtv úno 23, 2017 10:53 am

Zdravim,

(dufam ze som to dal do pravnej temy, ak nie prehodte)
Nejaky ten mesiac uz riesim informacie ohladom stavby FVE pre RD v blizkosti Prahy.
Tym ze momentalne v CZ je moznost dostat dotaciu NZU tak to je uz celkom zaujimave.

Bol som na vystave "For Pasiv" tam mi niektore firmy vysvetlili ako to funguje a co treba splnat.

Mam v plane cc 3-3.5kw FVE + baterie (este riesim ake)

Takze rovno k otazkam:

1.
Mam Loxone (inteligentne ovladanie domu) s tym by som chcel menic FVE sparovat aby mu poskytovat data na zaklade ktorym budem mat statistiky a tym aj riadit jednotlive odbery v dome.
Loxone priamo podporuje Fronius (momentalne s poslednym FW froinius podporu zrusil, caka sa kym to Loxone znova upravi) a Kostal.
Co som sa bavil na vystave Fronius je na 3F (Symo hybrid) a to ze je nejako problem lebo naraz dodava rovnomerne do 3f co nie je moc vhodne, je aj drahsi ako ine menice. Kostal je myslim na tom podobne.

1.1
Radili mi InfiniSolar 3kw Plus - ma Modbus a SMNP modulove karty a s nejakym tech manualom by som mal by schopny nastavit loxone aby si z neho tahat data.

Mate to niekto rozbehane? Ak hej bol by som rad za nejake detaily/skusenosti.

1.2 Potom mi spominali aj Samil River ze by to mohol vediet
1.3 Pripadne nejake ine menice?

2. Panely je ich X druhov vacsina 255-260w zisk nejakych 15-18% a zaruka 25r na 80% vykonu.

Mam sa na nieco zamerat ktory chcem/nechcem? ci je to pri takej zaruke v podstate jedno?

3. Baterie

LiFePo4 alebo Li-Ion su celkom drahe (ponuka firiem) ale zaroven ked zoberem nejake baterie tak je vyssia dodacia - bez rozdielu ci su Olovene alebi Li-ion.

Dotacia s bateriami je 105tis , bez baterii 75tis

Otazka je kupit ich takto cez firmu (ponuka mam napr Hoppecke Baterie 48V, 200Ah 9kWh 1 47500 kc)

Alebo to zobrat bez baterii a kupit nejaky 2nd hand (ako pisu napr tu http://www.elektrarna.estranky.cz/clank ... ousel.html)


4. Pripadne by bolo fajn ak je tu aj nejaka realizacna firma ktora ma v tom jasno a vie aj co ponuka, lebo niektore firmy ktore som oslovil mi pripadaju ze Solary sice robia ale maju par produktov 1-2 menice a ani o tych nevedia presne povedat ako funguju (protokoly sietova komunikacia pre Loxone)

Dik
dave
 
Příspěvky: 19
Registrován: stř úno 22, 2017 4:29 pm
Reputation: 0

Re: Navrh FVE + menic a spojenie s Loxone

Příspěvekod xmasin » čtv úno 23, 2017 11:13 am

Mohu poradit ohledně Loxonu. Modbus komunikaci mám zprovozněnou s elektroměrem a funguje bez problémů. Jen Loxone omezil v posledním firmwaru četnost komunikace na 1x za 5 vteřin, takže pokud by se vyčítala data z měniče nebo elektroměru Modbusem tak je nutné počítat s možností přetoků.
Komunikaci Froniusu nebo Kostalu vyzkoušenou nemám, ale rozchodil jsem komunikaci s produkty od Victronu, sice je docela složitá (používám binární protokol), ale funguje spolehlivě.
Teoreticky jde do Loxonu dostat jakákoliv komunikace pokud probíhá přes Modbus (je třeba samostatná extension a ta není levná) nebo přes klasické rozhraní RS232 nebo RS485, tady je možnost využít UDP vstupů/výstupů na Loxonu a převodníku Ethernet/Serial (sám používám od Wiznetu).
Plánuji něco podobného s tím, že chci Loxonem vyčítat informace z regulátoru nabíjení a batery monitoru od Victronu a podle toho spínat spotřebiče.
xmasin
 
Příspěvky: 841
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Re: Navrh FVE + menic a spojenie s Loxone

Příspěvekod jirina42 » sob bře 11, 2017 7:51 pm

Ptal jsem se našeho člověka přes loxone, který se následně ptal technika přímo v Loxone. Odpověď zde: "Dobrý den, ano, je to pravda. Fronius vydal novou verzi a změnil v ní způsob komunikace vůči třetím stranám a toto byl výsledek. Nicméně nyní by mělo vše fungovat tak, jak má, protože Fronius verzi vydal 6.2.2017 a obratem na to reagoval novou opravnou verzí, která chybu opravila (máme potvrzeno z AT, kde máme Fornius Hybrid, kterého se vše týkalo). Pokud máte Fronius, kde vám nefunguje komunikace, udělejte na něm update a bude vše OK"
jirina42
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte dub 19, 2016 9:18 am
Reputation: 0

Re: Navrh FVE + menic a spojenie s Loxone

Příspěvekod gupa » ned bře 12, 2017 10:58 am

xmasin píše:Komunikaci Froniusu nebo Kostalu vyzkoušenou nemám, ale rozchodil jsem komunikaci s produkty od Victronu, sice je docela složitá (používám binární protokol), ale funguje spolehlivě.


Lze napsat o jaký produkty resp. použitou komunikaci Victronu jde?

Podle dokumentu okolo napojení jakéhokoli produktu Victron na TCP modbus, použít komunikaci lze přes Color ControlGX. Což pěkně zní ale vidět přesnější informace, to moc na internetu není a zkušenosti také ne. Tak mne zaujala ta binární komunikace.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1622
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Navrh FVE + menic a spojenie s Loxone

Příspěvekod xmasin » ned bře 12, 2017 11:42 am

Ona je to spíš pseudobinární komunikace. Pokud nejsou produkty Victronu periodicky dotazovány, tak přes VE.Direct posílají pravidelně jednou za sekundu souhrn nejdůležitějších parametrů v textové formě. S tímto formátem jsem měl v Loxonu problém, protože se jedná o příliš mnoho údajů zasílaných příliš často (Loxone nestíhal převést všechny údaje do senzorů).
Popis připojení a textové komunikace je poměrně pěkně popsán na této stránce: http://www.deszynski.com/victron-bmv-700-lan-port/. Já jsem použil pouze popisovaný převodník na LAN byť od jiného výrobce (Wiznet) a používám UDP komunikaci.
Pro Loxone je lepší dotazovací komunikace, takže jsem si stáhnul z Victronu popis binárního protokolu a ten implementoval do Loxonu. V principu to funguje tak, že jednou za 0,5 sekundy pošlu z Loxonu na Victron dotaz na konkrétní údaj a ten následně spracuji senzorem. Pro příklad uvedu čtení napětí:
Dotaz:
:78DED00D4\r - : je uvozovací znak, následovaný příkazem pro čtení (7) dále pak následovaný číslem registru pro napětí ED8D, ale v obrácené, pořadí (nejdříve low byte a pak high byte), 00 je oddělení příkazu od checksumu, D4 je checksum a nakonec \r je pro Loxone enter.
Odpověď:
:78DED0062056D\n - princip je stejný jako u dotazu, takže nás zajímá až hodnota 6205 a to je napětí baterie zase v opráceném tvaru (první je low byte a druhý high byte) takže je nutné převést na hexa číslo 562 a to pak převést na dekadické číslo konkrétně 1378 a to odpovídá napětí baterie 13,78V. Senzor v Loxonu má patern :78DED00\h\w.
Bohužel Loxone neumí s takto formátovaným hexa číslem pracovat automaticky, takže musím dělat ruční přepočet ze stringu 62056D. Na obrázku je vidět, jak přepočet dělám. S tím, že v podstatě používám ručního převodu hexa soustavy pomocí operací dělení a modulo a následně výsledky spočítám ve vzorci, kde srovnám bajty do správného pořadí. Vzorec je ((I1*4096)+(I2*256)+(I3*16)+I4)/100.
loxone victron.png
xmasin
 
Příspěvky: 841
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Re: Navrh FVE + menic a spojenie s Loxone

Příspěvekod gupa » ned bře 12, 2017 5:26 pm

Díky za informace.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1622
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Navrh FVE + menic a spojenie s Loxone

Příspěvekod xmasin » ned bře 12, 2017 8:13 pm

gupa píše:Díky za informace.

Není zač. Pro studium doporučuji si stáhnout z Victronu popis VE.Direct protokolu a pak seznam registrů pro jednotlivé produkty. V protokolu je i popis jak se vypočítá checksum, pokud nesouhlasí, tak zařízení nepošle odpověď.
xmasin
 
Příspěvky: 841
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Re: Navrh FVE + menic a spojenie s Loxone

Příspěvekod marko250 » ned bře 12, 2017 9:42 pm

Na baterky oslov onoho majitele webu :-) . A tři kilovaty měnič mi nepřijde použitelné,budeš žít sám?
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1166
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 111

Re: Navrh FVE + menic a spojenie s Loxone

Příspěvekod dave » úte dub 11, 2017 11:00 am

ne bude to na RD ;)

Nasiel som InfiniSolar Super 4kw ale zase problem s info k modbus a snmp karte....zalozim dalsiu temu nato.

Victron som pozeral tiez ale verzia 3000 viz z panelov len 2500w a stoji okolo 40000bez dph takze lepsi bude ten Super 4kw
dave
 
Příspěvky: 19
Registrován: stř úno 22, 2017 4:29 pm
Reputation: 0

Re: Navrh FVE + menic a spojenie s Loxone

Příspěvekod Beny » úte říj 23, 2018 3:55 pm

xmasin píše:Ona je to spíš pseudobinární komunikace. Pokud nejsou produkty Victronu periodicky dotazovány, tak přes VE.Direct posílají pravidelně jednou za sekundu souhrn nejdůležitějších parametrů v textové formě. S tímto formátem jsem měl v Loxonu problém, protože se jedná o příliš mnoho údajů zasílaných příliš často (Loxone nestíhal převést všechny údaje do senzorů).
Popis připojení a textové komunikace je poměrně pěkně popsán na této stránce: http://www.deszynski.com/victron-bmv-700-lan-port/. Já jsem použil pouze popisovaný převodník na LAN byť od jiného výrobce (Wiznet) a používám UDP komunikaci.
Pro Loxone je lepší dotazovací komunikace, takže jsem si stáhnul z Victronu popis binárního protokolu a ten implementoval do Loxonu. V principu to funguje tak, že jednou za 0,5 sekundy pošlu z Loxonu na Victron dotaz na konkrétní údaj a ten následně spracuji senzorem. Pro příklad uvedu čtení napětí:


Prosím tě, komunikace mezi Victronem a Loxone probíhá přes ModbusTCP? Což je propojení měniče do stejného switche, jako Loxone? A lze mít na této síti i jinou komunikaci nebo to musí být odděleno? Díky
Plánuji totiž výstavbu FVE a řeším teď zatím jen sledování spotřeby, mám objednáno Loxone a Modbus extension pro napojení elektroměru.
Beny
 
Příspěvky: 27
Registrován: sob říj 13, 2018 1:29 pm
Reputation: 1


Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'