Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte pro 18, 2018 3:06 pm


Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod Pavlik » pon led 30, 2017 8:44 am

Zdravím,
pokud máte někdo zkušenosti s tímto výrobkem rád bych ocenil každou radu nebo i vyměnil zkušenosti.

Na podzim jsem se stal hrdým vlastníkem výrobku od Vitron Energy EASY Solar 1600/12V a jsme po pravdě dosti zklamán...

zkusím to shrnout v bodech jelikož si nejsem zceala jist jestli mám nebo dělám něco špatně

konfigurace je: 2x panel 240Wp, baterie cca 700 Ah, spotřebiče osvětlení, lednička, a drobné spotřebiče. (topení NE, spotřebiče v kuchyni zatím také NE)

Po instalaci se jevilo vše tak nějak dobře, nastavení dle návodu CZ bohužel moc nešlo neboť tam jsou chyby vpřekladu

1, provozní stav: žlutá dioda na střídači bliká, modrá na regulátorudiooda bliká v noci, při nasvětlení panelů svítí, nevím zda je dobře to blikáná žluté diody na střídači

2, střídač poměrně hlučný při síťovém provozu, velmi hlučný při střídačovém chodu (odpojení sítě), zklamání bylo když po odpojení sítě osvětlení problikne, čekal jsme plynulý přechod...

3, zátěžový test.
v dokumentaci píšou max výkon procházející střídačem 5000 W, připojil jsme na jeden zásuvkový obvod při chodu se sítí a plně nabitými bateriemi sporák s výkonem cca 3000W plus osvětlení 1x60W žárovka. Výsledek: po postupném zapínání zapínání zátěže nastalo prudké pohasnutí žárovky, a při plném odběru po cca 20 vteřinách došlo k odpojení střídače.... Sporák běžně používám na zásubvku jištěnou 16A... Takže zklamání

4, nabíjení baterií
mámolověné akumulátory, vím že nejsou ideální ale vzhledem k mým možnostem k jejich opatření je to pro mě ekonomická volba, bohužel nikde není nastavení pro Pb akumulátory tak bylo zvoleno něco co nejvíce vyhovovalo vylučovací metodou, bohužel regulátor přebíjí baterie 12V na 15,5 V, což s emi jeví na olověný akumulátor vcelku dost, ale nejsem v tom expert.

5, a ted nejhorší del mě fatální nedostatek nebo chyba

žil jsem v iluzi že je střídač na paraelní chod sítě a že ze sítě si přisává výkon jen když je z baterii nedostatečný, bohužel při pozorování elměru (digitál ČEZ) kdy jsou všechny okruhy ze sítě vypnuty tak mrkne červená dioda cca 1xza 1-2 minuty, říkám si divné, vždyt vlastní spotřebu by si měl hradit střídač z baterii primárně z panelů. Při rozsvícení, cca 2x60W žárovka, okruh přes střídač, tak se mrkání červené diody zrychlí cca 1-2x za min, tohle jsem zkoušel opakovaně a závěr je že normálně jede na síť..... což mě namíchlo...

zatím si to vysvětluji tak že nemám ješte od Čezu zažízeno připojení mikrozdroje a nemám 4Q elměr tento chápe energii vyrobenou z FVE jako spotřebu, alepsoň takový byl problém když se provozovali FVE ve zkušebním provozu a neměli ješte 4Q elměr.
Jinak už fakt nevím co je blbě.
Ješte se chystám si dát před střídač na síť mechanický elměr aby se ukázalo co je pravda, připojení mikrozdroje se vyřizuje, tak uvidíme.

Pokud máte někdo jakoukoliv radu či nápad, halvně praktické zkušenosti prosím dejte vědět.

Ješte jsme koupil tohle:
http://eshop.neosolar.cz/ve-direct-blue ... art-dongle

tak to snad také vnese trochu jasností co vlastně ten střídač dělá.

Díky
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod vla » pon led 30, 2017 11:16 am

Jak máte dimenzovány kabely od měniče k baterkáma propojovací svorky, říkáte starší baterky, dají trvale 250 A?
vla
 
Příspěvky: 511
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputation: 48

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod Pavlik » pon led 30, 2017 12:37 pm

vla píše:Jak máte dimenzovány kabely od měniče k baterkáma propojovací svorky, říkáte starší baterky, dají trvale 250 A?


Kabely jsou od výrobce, tuším průřez 35mm2, 250A není prolém, nikde nepíšu "starší baterky" jsou nové, trakční.

Nechápu jen souvislost tohoto dotazu k tématu....
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod brin » pon led 30, 2017 2:10 pm

A máte to správně nastaveno? Máte aktualizovaný firmware? Taky máte na popisované odběry poměrně málo výkonný měnič. V jakém režimu ho provozujete?
brin
 
Příspěvky: 459
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm
Reputation: 26

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod FRSO » pon led 30, 2017 3:25 pm

zdravím, vidím to spíš na nějaké uživatelské chyby, samotný měnič dá 1600VA, krátkodobě cca 5 vteřin 3200VA pro rozběh, máte opravdu zapnutý režim přisávání ze sítě přes nastavovací program ??, tam se to zadává přes heslo, atd, pokud by to bylo správně, tak měnič nespadne, výkon nad 1600VA při přisosne ze sítě. Kabely budou OK, jak je nastaveno vypínací napětí měniče ??, neklesá napětí pod tuto mez ??, atd., problém nebude v zařízení, ale ve špatném nastavení.
S tím Dongle asi uvidíte jen nabíjecí parametry, do MPPT zapojíte ten 4 pinový bílý konektor, měnič myslím že ho nemá, nebo aspoň o tom nevím.
FRSO
 
Příspěvky: 799
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod fukuši » pon led 30, 2017 6:13 pm

Když jsem malinko studoval Multiplus 3000 tak tam bylo psáno že slabší verze jsou pomalejší na přepínání sítí.Dobré je to od 3000VA a víc.Jednak nechápu tu baterku 700Ah co chceš šmrdlat cca 500Wp to nebude dlouhá životnost.Měl bys dosahovat aspon sem tam 0,1C to znamená u tebe 70A nabíjení!!!!Další věc je že max zátěž je 3000W po dobu pár min.A podle toho jak to popisuješ máš verzi FW řady 100 a ty potřebuješ 300 nebo 400 na HUB1.Nastavení dobíjení na 15,5 je špatně.Jistě jde přenastavit.Za mě doplnit další panel, kontaktovat prodejce at pošle požadovaný FW a manuál k nastavení.Hlučnost u těchto měničů je větší u všech (hlavně to trafo) ale kvalitou a životností je to špička to je marný boj.Ještě to chtělo podumat či nepřidat cca 6000 a nekoupit tu 3000VA 48V slevněnou verzi páč to už je zase jinde hlavně do budoucna a na větší zátěže.A celkově to už není hračka.
fukuši
 
Příspěvky: 275
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm
Reputation: 7

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod FRSO » pon led 30, 2017 9:29 pm

Dle mě nemá zaplý HUB1 jak píše Brin, ale jen power asist, tedy omezenou síť na cca 6A a měnič dává plný výkon z akumulátoru, nabíjecí napětí pro aku se dá nastavit jakékoliv !!, je potřeba natavit měnič přes MK2-USB, taky je potřeba přehrát soft pro HUB1, zadat heslo, řádně nastavit a musí to fungovat. :yes:

To, že světla probliknou vypadá, že to opravdu nejede v režimi HUB1. Nevím kde byl Easy zakoupen, ale určitě by k tomu měla být dokumentace a návod, jak to nastavit.
FRSO
 
Příspěvky: 799
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod Pavlik » čtv úno 02, 2017 8:56 am

Děkuji všem za odpovědi, nedalo mi to a volal jsme prodejci (neosolar) tam jsme byl přepojen na technika kde mi všechno vysvětlil. Samozřejmě špatné nastavení a střídač vůbec nepřisává ze sítě a jede pouze v režimu udržování baterií. Poslal mi software pro nastavení pak jsem si koupil ješte komponent pro nastavení tak ho čekám každou chvílí poštou. Tak snad potom už to bude dobrý a bude fungovat jak má. Naprosto oceňuji ochotu od Neosolaru.
Jen mě trochu zarazilo že mi sdělil že bez toho komponentu, který nabízel i k zapůjčení, nelze střídač uvést do řádného chodu, což mi přijde taky dost špatný hlavně když to není nikde uvedeno že je potřeba ješte něco. Tak jen doufám ža přijde ten komponent že nebude chybět ješte propojovací kablík:)
Dám vědět jak to dopadlo:)
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod Pavlik » čtv úno 02, 2017 9:06 am

fukuši píše:Když jsem malinko studoval Multiplus 3000 tak tam bylo psáno že slabší verze jsou pomalejší na přepínání sítí.Dobré je to od 3000VA a víc.Jednak nechápu tu baterku 700Ah co chceš šmrdlat cca 500Wp to nebude dlouhá životnost.Měl bys dosahovat aspon sem tam 0,1C to znamená u tebe 70A nabíjení!!!!Další věc je že max zátěž je 3000W po dobu pár min.A podle toho jak to popisuješ máš verzi FW řady 100 a ty potřebuješ 300 nebo 400 na HUB1.Nastavení dobíjení na 15,5 je špatně.Jistě jde přenastavit.Za mě doplnit další panel, kontaktovat prodejce at pošle požadovaný FW a manuál k nastavení.Hlučnost u těchto měničů je větší u všech (hlavně to trafo) ale kvalitou a životností je to špička to je marný boj.Ještě to chtělo podumat či nepřidat cca 6000 a nekoupit tu 3000VA 48V slevněnou verzi páč to už je zase jinde hlavně do budoucna a na větší zátěže.A celkově to už není hračka.


"Jednak nechápu tu baterku 700Ah co chceš šmrdlat cca 500Wp to nebude dlouhá životnost.Měl bys dosahovat aspon sem tam 0,1C to znamená u tebe 70A nabíjení!!!!"

Tohle nechápu, 700Ah mi přijde dost, při mojí spotřebě je to dostačující, při předchozí konfiguraci baterie - střídač-spotřebiče, nikdy jsme nevibil baterie pod 50%. Co se týče dobíjení, tak kromě z panelů, má ješte tento střídač funkci že jednou za čas (tedy jak uvádíš sem tam) dobije baterie ze sítě, takže tam je dobíjecí proud je velký.
Dále pokud by baterie nějak trpěli a docházelo by k častějšímu většímu vybíjení, je v plánu kapacitu rozšířit. Zatím pro to není důvod a po cca roce provedu vyhodnocení z naměřených dat.

"A podle toho jak to popisuješ máš verzi FW řady 100 a ty potřebuješ 300 nebo 400 na HUB1."
téhle větě bohužel nerozumím, budu rád když vysvětlíš.
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod gupa » čtv úno 02, 2017 11:32 pm

Pavlik píše:

"A podle toho jak to popisuješ máš verzi FW řady 100 a ty potřebuješ 300 nebo 400 na HUB1."
téhle větě bohužel nerozumím, budu rád když vysvětlíš.


https://www.victronenergy.com/live/upda ... s_products

Edit: Píšou tam že máš odšroubovat dekl, a přečíst si štítek co je naplepený na kontroléru a podle toho štítku a tabulky si může porovnat jaký firmware a HUB můžeš coby šťastný majitel Victron stroje mít.

Předpokládám, že je objednán převodník (mk2), Neosolar dodá nový firmware pro měnič a celé se to bude odehrávat na připojeném měniči a online počítači.

Převodník by se měl za pomoci předem nainstalovaného VEConfigure SW sám online upgradovat. (PC připojené k internetu)

Seznámení s VEConfigure je tak o několika dnech osahání a o zvyku. Bohužel ho Neosolar ještě nepočeštil.

Firmware k měniči používá vlastní utilitu.

Je nutné porozumět dokumentaci než se něco začne přeprogramovávat.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1623
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod FRSO » pát úno 03, 2017 2:08 pm

Tak se chyba našla jak jsem to předpokládal, ale jde to lehce napravit a bude to pak fungovat jak má. :yes:
FRSO
 
Příspěvky: 799
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod Pavlik » pát úno 03, 2017 2:21 pm

gupa píše:
Pavlik píše:

"A podle toho jak to popisuješ máš verzi FW řady 100 a ty potřebuješ 300 nebo 400 na HUB1."
téhle větě bohužel nerozumím, budu rád když vysvětlíš.


https://www.victronenergy.com/live/upda ... s_products

Edit: Píšou tam že máš odšroubovat dekl, a přečíst si štítek co je naplepený na kontroléru a podle toho štítku a tabulky si může porovnat jaký firmware a HUB můžeš coby šťastný majitel Victron stroje mít.

Předpokládám, že je objednán převodník (mk2), Neosolar dodá nový firmware pro měnič a celé se to bude odehrávat na připojeném měniči a online počítači.

Převodník by se měl za pomoci předem nainstalovaného VEConfigure SW sám online upgradovat. (PC připojené k internetu)

Seznámení s VEConfigure je tak o několika dnech osahání a o zvyku. Bohužel ho Neosolar ještě nepočeštil.

Firmware k měniči používá vlastní utilitu.

Je nutné porozumět dokumentaci než se něco začne přeprogramovávat.


jj, už mi poslali to zařízení plus soft včetně manuálu, tak s eo víkendu na to chystám. Tak uvidím.
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod gupa » pát úno 03, 2017 3:07 pm

Pavlíku vískej si, máš už novou řídící desku. Kdybych chvíli počkal,(1/2roku) tak by mne výdobytek s HUBem řízení, nestál v podstatě jeden měnič Victron ze tří kvůli tomu, protože dnes kdybych HUB chtěl, musím jeden prodat abych se finančně vešel a mohl předeskovat zbylé dvě řídící desky.

To zase Víctronu neodpustím takový podfuk. Žádné oficiální prohlášení, jen taková skrytá a nenápadná možnost si předeskovat měniče za docela velké prachy, které jsem ale už nedávno jednou zaplatil. Prostě chápu to jako podfuk. Nikdo mne neupozornil při prodeji, že mi to přisosávat ze sítě nebude, Zaplať a jdi. To je také Victron servis.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1623
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod vlkazajac » pát úno 03, 2017 3:52 pm

Victrony postupným vývojom prešli od podpory verejnej siete vlastnými batériami až ku hybridom, ktoré vedia pricucávať zo siete a podporovať solárny systém a jeho batérie.
Nič ako podfuk som nezaznamenal, nad úrovňou oficiálnych prehlásení je aktualizovaná technická dokumentácia, ktorá popisuje možnosti verzií, ako sa postupne vyvíjali. Ak nebola v nejakom čase k produktu pribalená aj preložená úplná dokumentácia, tak je to nezákonné. S tým by sa dalo niečo robiť.
Takže až vtedy, ak predajca deklaroval predávaný menič ako hybridný a on takým nie je, má sa zodpovedať za podfuk. Predoskovať alebo upgradovať software je už nad aktuálnou cenou.
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1712
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 164

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod gupa » pát úno 03, 2017 4:03 pm

vlkazajac: Multiplus Victron je původně lodní měnič. Otázka na prodejce byla, je hybridní? Ano, Můžu ho dát na dům? Ano. Umí spolupracovat se sítí? Ano. Až doma a po zapojení jsem zjistil, jak vlastně pracuje stou sítí, jak když dopluješ lodí a zapojíš do sloupku. To je ten Assist.

Otázka tehdy na na Neosolar. Protože prodejce se semnou nechtěl už bavit a od té doby se nebavím sním ani já kvůli takovému prodeji. (kšeft za 100tKč plus cca 60t za panely) Mohu nastavit přisosávání? Ne. Co mám dělat? Čekat. Takže jsem několik měsíců čekal a Victron umožnil ne přečipovat desky, ale předeskovat. Mluvilo se jen o přečipování! Což by takový ranec nemohl být.

Každý kdo má Víctron Multiplus nebo Easy a nebo jiný "malý měnič" (Neosolar při telefonním hovoru: jo .. Multiplusy jsoutakový malý měniče, .... no co potřebujete ... ) nemá plnokrevný produkt pro sítě v EU, ty normy to teprve stím předeskováním získává a plnokrevný měnič pro sítě se od Ledna 2017 jmenuje Victron MultiGrid. (a zase jim dělám jak blbec reklamu!!)

Takže takové jednání se nezapomíná?
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1623
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod vlkazajac » pát úno 03, 2017 4:35 pm

Ono vždy bude platiť: Aká otázka - taká odpoveď. Tak sa nedivte. Aj ja spolupracujem s dopravnou políciou, keď jej platím pokutu :oops:
Samozrejme, neteší ma, že sa cítite podfúknutý. O to viac, že človek chce za svoje obyčajne nedostatkové peniaze to, čo si predstavuje. Ale keď som si napríklad ja kupoval Multiplus za neveľké peniaze, dopredu som si overil v každom detaile, čo dokáže a čo nie. Pravda je, že s predajcom by mala byť diskusia vedená dopredu a korektne, myslím tým do všetkých podrobností - ináč je to na kočku.....

Môže nám Pavlik sprostredkovať informácie tak, ako ich získal od predajcu ? Snáď len easy nehodil portmonku na pult so slovami : Prosím si Easy !
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1712
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 164

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod gupa » pát úno 03, 2017 4:45 pm

Ale to žesi mohl Pavlík koupit Easy s novou deskou předcházela i ta moje nespokojenost, holanďan stále dodával do Česka to co čech (Neosola) objednával. Prodejce měnič předemnou rozbalil a první co ho s jeho kolegou zajímalo byl ten štítek na čipu. Když jsem se ptal oco jde, tak prý onic.

Je (Victron, Neosolar, prodejci) zajímá jen kšeft, vůbec je nezajímá to, že kvůli jejich vývoji někoho vlastně v součtu peněz oblafli. Ten upgrade měl být za mnohem méně nebo zadarmo. A měl být oficiální. Ne jakási neveřejná možnost.

Jak píšu, kdybych měl mít HUB, musím prodat hluboko pod cenou jeden měnič ze tří abych měl na dvě zvývající předeskování. Není to během několika měsíců podvod? Přišel jsem tak o krátkou dobu jejich "vývoje" třetinu výkonu mých měničů!

Nemohu být za takovéto situace spokojený s Victronem. Co bude dál? Jejich předražený převodník na velké MPPT?

Štve mne to. Koho ne! Já bezednou kasu nemám, mám jen částku na věc či komponentu kterou chci a nic víc. Dále cpat prachy do věci která je ve stadiu návratu hodnoty a odpisu nehodlám. Funguje stále, ale ne podle představ které původně byly.
Naposledy upravil gupa dne pát úno 03, 2017 5:03 pm, celkově upraveno 2
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1623
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod gupa » pát úno 03, 2017 4:54 pm

vlkazajac píše:
Môže nám Pavlik sprostredkovať informácie tak, ako ich získal od predajcu ? Snáď len easy nehodil portmonku na pult so slovami : Prosím si Easy !


Ale proč ne? Důvěra je slepá, jinak by věděl o upgrade mnohem více. Důvěřoval v kvalitní a nastavitelný výrobek, tj. snadný upgrade, takové štěstí nepotkalo ale každého kdo si zakoupil v posledních několika letech Victron.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1623
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod vlkazajac » pát úno 03, 2017 5:13 pm

V mojej otázke ide o to, že pokiaľ sa hovorí o hybridnom meniči, musí byť na stole mnoho otázok a odpovedí, pretože ide o veľa parametrov a fines, ktoré môže zákazník očakávať a ktoré môže ale aj nemusí výrobok spĺňať. Napríklad pre niekoho slovo hybrid môže znamenať len to, že ide o podporu z dvoch zdrojov. Nič viac a nič menej. Potom by vyhovoval aj prapôvodný Victron ( ten lodiarsky, ktorý chráni sieťovú prípojku v prístave pred preťažením). My ale chceme vedieť, ako sa vysporiada s funkciami pricucávania zo siete a nastavením priorít pre maximálne zhodnotenie solárnej energie. A tu je hromada otázok, ktoré majú byť kupujúcemu jasné. Veď to môžeme porovnať s Axpertom - v tom zmysle, že mnoho prevádzkových vlastností ani nie je popísaných v manuáli a až nový majiteľ v prevádzke zistí, ako to zviera pracuje a čo žerie.
U Victrona je to tak - aký čip, také možnosti. Ak ich pozná len predavač a neposunie ich kupujúcemu, je to nefér. To určite. Ale kupujúci sa tiež nezbavuje zodpovednosti za to, že vopred nenaštuduje možnosti zložitého zariadenia. Ináč sa dostáva do nevýhody, jeho hmlistý sen sa za ťažké peniaze nekoná........
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1712
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 164

Re: Vitron energy Easy Solar - trochu zklamání

Příspěvekod gupa » pát úno 03, 2017 6:30 pm

Vlkazajac:


podívej toto je z veřejného snapshotu přesně z doby kdy jsem kupoval měnič (1/2013) a co prodejce se starou deskou tvrdil že zvládne:
Měnič Victron Multiplus 1200 - 3000VA sinus (max. 6kW)

Spolehlivý a výkonný měnič napětí s čistě sínusovým výstupním napětím pro citlivá zařízení a náročné aplikace. Vyniká vysokou konfigurovatelností, zvládne napájet i indukční zátěže, při zapnutém režimu PowerAssist umí při přetížení měniče automaticky doplňovat energii ze záložní linky, takže přetížení ani nezaznamenáte. Další skvělou vlastností je odběr naprázdno jen 3-8W. Svými vlastnostmi nahradí i mnohem "výkonnější" měniče. Vyrobeno v NL. Doporučeno pro střední a vyšší třídu FV systémů.


Měnič ¨Multiplus se starou deskou a zapojený do line IN bere ke svému provozu, jak tu i píše Pavlík, umne např. cca 80W. Nemusí mít ani nastaven Assist. Jen svítí oranžová dioda. Takže to je první lež. Lež to není v případě fyzickém vypojení vstupu Line In nebo u Victron Phoenix který nemá nabíječ.

Druhá lež je jasná Power Assist neumí automaticky nic, musí se nastavit pomocí Victron panelu knoflíkem nebo přes SW VE configure na pevné sdílení Line IN - v baráku umne DS - sítě a až při překročení nastavených např 5A v Power Assistu, přidá z baterie směrem ke spotřebě, takže známá funkce přisosávání ale z baterie. To je výhodné k tomu připojení lodě ke sloupovému napájení např. nabíjení lodní baterie a přisosnutí z baterie když rožneš větší spotřebu než je nastaveno. Lodní sloupky mají např jistič 6A. Proto Victron vyvinul a je funkce Power assist. Aby po připlutí do kotviště jsi nevyhazoval většinou malý jistič a měnič pokryl zbytek vč. nabíjení. Takže to jsou klamné informace č. 2.

Klam č. 3. Měniče když došly, měly a mají na sobě informaci (krabice i nálepka zezadu) Made in China

Klam č. 4 Měnič nemůže nahradit mnohem "výkonější" měnič pokud je jeho výkon znám a víc nedá ani ranu.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1623
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'