Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte zář 25, 2018 8:34 am


Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Předchozí

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod rva » ned bře 19, 2017 6:55 pm

S tím se dá udělat jedno. Zapamatovat si to a jak stát na mě, tak já na stát.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 882
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 71

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod blacksun » pát bře 24, 2017 11:11 am

zdravim,
chtel bych se zeptat, jak je to z prechodem na zalozni zdroje ( panely nebo baterie ) pokud nejede DS ?
Bere vubec panely jako zalozni zdroj pri vypadku DS ?
Mate s tim prakticke zkusenosti ?

V navodu k Fronius Symo Hybrid pisou :
"Přechod ze síťového provozu do nouzového režimu trvá krátkou dobu. Balíček Fronius Energy Package s funkcí nouzového napájení proto nelze použít jako nepřetržité napájení např. počítačů.."

Takze neni vhodne pro nepretrzite napajeni spotrebicu ?
Je to vlastnost nebo jen nejaky "sotek" v programovani vyrobce ? A nebo tomu spatne rozumim ?

diky moc
Priroda se nikdy neda plne zdomestikovat.
blacksun
 
Příspěvky: 6
Registrován: sob úno 18, 2017 11:09 am
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod PapoS » pát bře 24, 2017 2:07 pm

Panely nie su zalozny zdroj. Ak je aj bateria, tak prepnutie trva urcitu dobu, postupne sa skracuje updatovanim firmwaru, v prvej verzii bol vypadok cca minutu. Vypadok je aj ked znovu nabehne siet a striedac sa synchronizuje.

Neviem co chapes ako nepretrzite napajanie spotrebicov. Ak to znamena standardnu domacnost v nasich zemepisnych sirkach, tak to vhodne je. Pokial pravidelne kazdy tyzden vypadava siet, alebo mas doma nieco co musi nutne bezat 24/7 tak to vhodne nie je.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte zář 01, 2015 8:56 pm
Reputation: 4

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod blacksun » pát bře 24, 2017 2:21 pm

PapoS píše:Panely nie su zalozny zdroj. Ak je aj bateria, tak prepnutie trva urcitu dobu, postupne sa skracuje updatovanim firmwaru, v prvej verzii bol vypadok cca minutu. Vypadok je aj ked znovu nabehne siet a striedac sa synchronizuje.


takze pokud vypadne DS, ale bude svitit slunicko tak si nerozsvitim :-)

PapoS píše:Neviem co chapes ako nepretrzite napajanie spotrebicov. Ak to znamena standardnu domacnost v nasich zemepisnych sirkach, tak to vhodne je. Pokial pravidelne kazdy tyzden vypadava siet, alebo mas doma nieco co musi nutne bezat 24/7 tak to vhodne nie je.


mylslel jsem tim treba lednicku nebo zabezpeceni domu ( kamera, alarm, internet atd ... )
Priroda se nikdy neda plne zdomestikovat.
blacksun
 
Příspěvky: 6
Registrován: sob úno 18, 2017 11:09 am
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » sob bře 25, 2017 1:09 pm

Pri výpadku prúdu vo verejnej sieti sa musí Symo Hybrid najskôr vypnúť. Potom o niekoľko desiatok sekúnd nabehne v režime záložného prúdu. Takže chvíľu v dome nie je elektrina. Pri obnove napájania z verejnej siete sa Symo Hybrid najskôr vypne a po niekoľkých desiatkach sekúnd nabehne v štandardnom režime s verejnou sieťou. Takže opäť chvíľu v dome nie je elektrina. Pre chladničku tie krátke výpadky nie sú problém. Pre počítač či kamerový systém je to nepríjemné. Takže najlepšie je dať k nim bežný UPS. Podľa typu UPS treba počítať s tým, že počas režimu záložného prúdu ostanú v zálohovom móde, pretože počas záložného prúdu zo Symo Hybrid je frekvencia striedavého prúdu 53 Hz, aby ostatné záložné systémy detekovali, že to nie je bežná prevádzka.
Zdrojom jednosmerného prúdu pre záložný prúd z invertera môže byť batéria aj priamo výroba z panelov aj ich kombinácia tak ako pri bežnej prevádzke. Maximálny odber na fázu je pri režime záložného prúdu len okolo 1500 W podľa modelu. Takže pre 2 kW rýchlovarnú konvicu to nestačí. Nábehové špičky môžu mať aj vyšší odber.

tabuľky, grafy a detaily v nemčine:
https://www.fronius.com/cps/rde/xbcr/SID-6FB26A86-1B8DA1A1/fronius_international/SE_TANA_EmergencyPower_DE_1368509_snapshot.pdf
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod kodl69 » ned bře 26, 2017 8:08 pm

Takže moje přepínání se stykači a se zpožděním detekce výpadku napětí 1-2s je to extra rychlé? A PJ8000 je proti tomu jednofázový superměnič, který třeba dnes zvládl zároveň troubu, pračku a ještě chvilkama k tomu čerpadlo? Jinak moje řešení je to, že když už mám doma regál plnej baterek, tak nebudu živit nějaký nešťastný olovo v UPS-kách(účinnost, životnost, cena) , ale zrovna mám všechno napojený na DC rozvod.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2658
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 180

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » pon bře 27, 2017 4:37 pm

kodl69 píše:Takže moje přepínání se stykači a se zpožděním detekce výpadku napětí 1-2s je to extra rychlé?

s tromi fazami je to trocha zlozitejsie. a pre niektore spotrebice ani nie je dobre, ked maju velmi kratky vypadok napajania

kodl69 píše:A PJ8000 je proti tomu jednofázový superměnič, který třeba dnes zvládl zároveň troubu, pračku a ještě chvilkama k tomu čerpadlo?

vsetko spolu na jednej faze zo slnka a baterii?

kodl69 píše:Jinak moje řešení je to, že když už mám doma regál plnej baterek, tak nebudu živit nějaký nešťastný olovo v UPS-kách(účinnost, životnost, cena) , ale zrovna mám všechno napojený na DC rozvod.

a co s tym sekundovym vypadkom?
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod kodl69 » pon bře 27, 2017 7:32 pm

ad 1 nekolik desítek sekund -tak to trvá s mechanickým přepínačem míň, než přijde obsluha a přepne to, takže za mě fakt -
ad. 2 samozřejmě, trouba 3100W, pračka při ohřívání 2000W a čerpadlo 1000W, ale trouba po 15 min je zahřátá a už spíná jenom občas, pračka ohřívá cca 20 min a pak bere míň než 400W, a čerpadlo má 1000W jenom pár sekund při rozběhu, pak bere cca 800W. Stačí trochu normální obsluha, co nemusí mít všechno hned.
Ale kombinaci dvě plotýnky na sporáku + rychlovarka ten PJ dává bez zaváhání. Navíc po zahřátí termostaty pravidelně odpínají plotýnky, troubu. Aplikace pro midnite to pěkně ukazuje, třeba žehlička dělá na grafu proudu krásnej obdélníkovej průběh se střídou cca 1:1, plotýnka na varné desce to samý... Z baterek jsem nikdy nezaznamenal větší odběr než 160A, už proto, že ve velikosti 000 se nedělá silnější pojitka...
ad. 3 - s jakým výpadkem? - baterky mají napětí pořád, posledního 2.5 roku bez přerušení, takže má pořád napětí LED osvětlení, mikrotik, wifi router, pc, monitor... (u mikrotiku a PC je DC-DC 48/12V, WIFI, zdroj k monitoru, nabíječka na telefon a další blbosti fungují úplně bez úprav na 52V z baterek, takže není co řešit.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2658
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 180

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod PapoS » úte bře 28, 2017 7:22 am

By som bol nerad keby sme to tu zadrbavali hadanim sa co je lepsie, pretoze lepsie je vzdy to co vyhovuje uzivatelovym narokom, poziadavkam, moznostiam a aktualnej legislative :-). A kedze uzivatelia su rozni aj lepsie je vzdy rozne.
Symo hybrid je symetricky 3f menic, ktory trvalo zvladne 5kW k tomu 8,5 kWp FV pole s MPPT do 1000V, vie fungovat s baterkou aj bez nej, s 5/7 rocnou zarukou a kopou nastaveni ako spinat externe zataze pri prebytkoch a s velmi slusnim API pre home automation.
Keby k tomu bol aj asymetricky, dali sa pripojit 48V baterky a prepinal bez vypadkov tak by nestal 2200E ale 2-3 krat tolko. Hlavne je o veciach co nezvladne vediet a rozmysliet si ci mu stoja za to alebo nestoja.

PJ pren nie je ziadna konkurencia, rovnako ako on nie je ziadna konkurencia pre PJ, lebo su urcene pre uplne inu cielovu skupinu a iny druh FVE..
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte zář 01, 2015 8:56 pm
Reputation: 4

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod tomas » úte bře 28, 2017 7:52 am

Ty časové prodlevy při přechodech mezi ostrovem a sítí vyžadují někteří distributoři. Je potřeba si uvědomit kde je u Symo hybridu vazební spínač ochran dle PPDS příloha č.4 a že tento střídač pracuje paralelně se sítí.
Původně byla prodleva sepnutí vazebního spínače nastavena na 5 minut a potom pozvolný nárůst výroby. Nedávno to změnili tak, že se vazební spínač sepne dříve, ale výroba si zachovala to 5 minutové zpoždění. Je to samé co řeším z distributorem zde:
viewtopic.php?f=4&t=3400#p61347
v odstavci: "Aktuální problémy s legislativou"

Axpert ani Powerjack nepracují paralelně se sítí (nemůžou tedy ze sítě plynule přisosávat a pracovat bez akumulátoru a vzhledem k mizerné účinnosti nesplňují podmínky NZÚ) a proto to nemusí řešit. To se nedá srovnávat.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1603
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod lopoko1 » stř zář 27, 2017 5:08 am

Zdravím ťa. asi budeš najkompetentnejší mi odpovedať: moji známy majú nainštalovaný Symo hybrid 3f. bez bateriek , dosť velký výkon panelov.
aká maximálna nesimetria fáz je možná? lebo teraz majú napr po fázach 1A,0,5A,6A a samozrejme menič ide na ten najnižší výkon.
Ďakujem
lopoko1
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned úno 07, 2016 8:38 pm
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » stř zář 27, 2017 7:41 am

na nesymetrii fáz na Slovensku nezáleží, pretože to vyrovná distribučná sieť. Symo dáva výkon rovnomerne rozdelený do troch fáz. Legislatíva určuje, že distribučná spoločnosť musí merať súčet fáz: ak je záporný započítať ho ako dodané a ak kladný započítať ako odobraté (či naopak).
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Předchozí

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'