Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř pro 12, 2018 9:00 pm


FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » sob pro 31, 2016 2:18 pm

Postavit elektrárnu ve standardním připojení (s možností prodeje elektřiny do sítě za smluvní cenu) bylo distributorem zamítnuto, technik mi do telefonu tvrdil že je v tomto místě již moc zdrojů (přitom od roku 2010 do 1.1.2016 byl v celém okresu Karviná a částečně Frýdek Místek stop stav), ale v písemném vyjádření přišlo jako důvod nemožnosti připojení velké změna napětí což znamená velkou impedanci sítě. Ale že můžeme elektrárnu připojit zjednodušeným způsobem (bez možnosti prodeje elektřiny za tržní cenu) pokud je v místě instalace impedance nižší než 0,75 Ω pro mikrozdroje do 10 A na fázi. Toto vyjádření distributora nemá logiku, buď je impedance vyhovující a tedy i změna napětí nebo není a potom nemůže být v místě žádný zdroj, (protože změna napětí závisí na impedanci) ale ERÚ se distributora jako vždy zastal a nesmysl se změnou napětí a tedy i impedancí podpořil. Takže přes "nezávislé" ERÚ cesta k elektrárně a levné elektřině tedy nevede a proto se investor rozhodl pro instalaci zdroje ve "zjednodušeném" připojení a tedy zdroj bez dodávky energie do veřejné sítě. Impedance distribuční sítě v pojistkové skříni je 0,4ohm (dům je cca 50m od trafostanice) a v rozvaděči elektrárny dokonce ještě nižší 0,25ohm což je zvláštní (asi nedobře uzemněná PSka). Elektrárna zlepšila impedanci :-).
Hybridní elektrárna s akumulátory, akumulační nádrží, klimatizací a zrušení plynového kotle a plynové přípojky. Plynový kotel se používal převážně jen pro "průtokový" ohřev TUV. Dům byl vytápěn pouze krbem s teplovodním výměníkem který dodával teplo do podlahového topení a teď nově i klimatizací vzduch/vzduch.
Pro akumulační nádrž a vnitřní komponenty elektrárny bylo vyhrazeno velmi málo místa, v tak malé místnosti se nedalo ani pořádně fotit. :(

20 kusů polykrystalické panely Canadian solar 265W.
1 kus třífázový hybridní měnič připravený pro paralelní provoz až 3 kusů InfiniSolar Plus 10KW - PAR B s SNMP kartou.
Bateriový box 8,192kWh LiFePo4 akumulátor Winston (16 x 160Ah) http://eskutr.cz/cs/autonomni-bateriove ... nston.html s internetovým monitoringem.
GreenBonO-Aku prototypová testovací verze.
2 kusy třífázová topná tělesa 5kW 3x230V. Jedno topné těleso v cca polovině nádrže prioritně ohřívá část s nerez výměníkem pro ohřev TUV na 80°C sluníčkem nebo nouzově na 50°C levnější sazbou. A druhé topné těleso je úplně u dna nádrže a ohřívá až ve druhé prioritě celou nádrž na 80°C a teplo tak může jít i do podlahovky. Další pořadí by mělo být v budoucnu dobíjení elektromobilu a jako poslední ohřev bazénu. GreenBonO-Aku je zapojeno pro fázové řízení s postupnou komutací SSR na všechny spotřebiče.

Orientace střechy jihozápad, sklon 35°
panely.JPG
20 x Canadian solar 265W

na střeše hotovo jdeme dovnitř.

Sem se to musí vlézt, rozvaděč se už vlezl :-)
zacatek.JPG
místo pro instalaci


Po odříznutí kousku stěny (a nechtěném rozbití jedněch skleněných dveřích) se 1000l akumulačka LMT 1000 d790 0V nerez výměník + DN20 vlezla :-)
http://akumulacni-nadrz.cz/lmt-1000-d790-0v.php
akumulacka.JPG
1000l akumulačka LMT 1000 d790 0V nerez výměník + DN20


A zbytek se také vlezl a dokonce i vetší expanzka se kterou jsem ani nepočítal:
rozvadec_menic_aku.JPG
rozvaděč, měnič, akumulačka, aku

Termostat nad topným tělesem spíná kontakt NT na GreenBonu blokovaný relátkem NT a slouží ke spuštění nouzového ohřevu nízkým tarifem. Termostat musím ještě posunout o jímku výše místo teploměru, protože ohřívá zbytečně moc vody.

Bateriový box 8,192kWh LiFePo4:
aku_1.JPG
Bateriový box 8,192kWh LiFePo4

aku_2.JPG

dispej_aku.JPG


Rozvaděč, ještě tam jsou nějaké drobnosti k dodělání:
rozvadec_odkryty.JPG

regulace.JPG


Testovací prototyp GreenBonO_Aku. Měl by fungovat tak, že zohlední zatížení jednotlivých fází a 3 fázový měnič jednofázově nepřetíží nebo nebude třeba jednou fází přisosávat ze sítě. Zatím ještě nebyl přebytek, tak nevím.
GreenBonO_Aku.JPG


Dohodnutá cena této elektrárny i s montáží (bez akumulační nádrže a klimatizace tu dodávala a montovala jiná firma) bez dotací je 473 023 Kč s 15% DPH a 10 letou zárukou na akumulátor. Elektrárna splňuje podmínky dotace nová zelená úsporám C.3.6 + C5 = 115 000 Kč.
V současné době už jsou na trhu panely 270W za stejnou cenu jaké byli 265W takže výkon by teď byl 5,4kW.
Elektrárnu lze za cenu panelů, nosné konstrukce, jedné přepěťovky, kabelu a pár drobností rozšířit o dalších 20 panelů na cca 10,8kW.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » sob pro 31, 2016 3:21 pm

Zkušenosti z provozu a srovnání s podobnou elektrárnou:
viewtopic.php?f=3&t=2674
Hybridní střídač InfiniSolar Plus 10KW se dost vylepšil. Ty mizerné konektory do kterých šla s bídou a utrpením připojit CYSY 5x4 a tekl přes to celý proud domu a navíc ani pořádně nedrželi, už tam nejsou. Teď tam jsou o trošku větší konektory ale o dost robustnější a lepšího provedení, do strany sítě lze dokonce připojit průřez vodiče až 16mm2 a výstup na spotřebiče až 10mm2. Dal jsem na oba konektory YSLY 5x10. Konektory se liší velikostí z důvodu aby nešli zaměnit.
Měnič už zřejmě reguluje výkon v každé fázi zvlášť, aby ani z jedné neodebíral a do jiné nedodával, protože v ovládacím programu lze nově doladit toky energií v každé fázi zvlášť. Zatím sem to neladil a současný distribuční elektroměr daisy ADX10-AD-U2H-V2X-G1-OK1 https://www.cez.cz/cs/podpora/technicke ... adx10.html
zobrazuje při provozu elektrárny jen malý odběr, žádnou dodávku do sítě ani chybu nezobrazuje. Ještě jsem zvědavý co s tím udělá GreenBonO a fázová regulace jak budou nějaké přebytky.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » čtv led 26, 2017 11:27 am

Schéma zapojení.
Přílohy
zapojeni.pdf
schéma zapojení hybridní FVE, InfiniSolar 10kW
(57.1 KiB) 274 krát
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » pát led 27, 2017 11:19 am

Tak tato nová verze měniče je asymetrická a dokáže vyrovnávat fázovou nesouměrnost a tedy regulovat výkon v každé fázi zvlášť. Trochu jsem si hrál s kalibrací a podařilo se mi skoro zastavit elektroměr už blikne jen jedenkrát za cca 15s, při konstantě 10000 imp/kWh je to 1kW za 150000s = 2500 min = 41,6hodin = 1,7 dny.
fazova_kalibrace.png
fázová kalibrace

Šlo by to asi i lépe, ale nechtělo se mi s tím moc hrát když ten elektroměr bude distributor stejně měnit na 4 kvadrant a navíc nevím co se děje ve fázích který současný elektroměr neumí rozlišit. Musel bych tam přidat nějaký analyzátor sítě, ale stejně každé měřidlo má toleranci. A nechtěl jsem na nějaké fázi přejít do dodávky ať v noci akumulátor nesponzoruje distributora, tak jsem pro jistotu nechal malý odběr.
Na fázovou regulaci GreenBona elektroměr distributora nějak pozorovatelně nereagoval a stále blikal jedenkrát za cca 15s.

Problém ale je že ač vyhláška 82/2011 v §6, odst.6. legalizovala distributorům energeticky podvodné měření, tak se nějak (záměrně) zapomnělo na to, nařídit distributorům aby i tyto energeticky podvodně přeprogramované elektroměry zobrazovali jednotlivé fáze tak jak je skutečně měří a ne jen celkový součet fází. Ten elektroměr je zákazníkem který reguluje na 0 prakticky nekontrolovatelný, a nemůže si nijak ověřit jestli elektroměr měří na každé jednotlivé fázi správně když to elektroměr nezobrazuje, ani si nemůže podle tohoto elektroměru nakalibrovat regulaci která bude držet 0 na každé fázi. Takže mi stejně nezbude než na kalibraci namontovat nějaký přesný analyzátor pomocí kterého nakalibruji střídač, ale vzhledem k tomu že každé měřidlo má nějakou toleranci a přesnost, tak je asi prakticky nemožné nastavit přesnou 0 v každé fázi.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod abrams » pát led 27, 2017 11:46 am

Zdravím ,

... téměř absolutně přesnou nulu v každé fázi lze zajistit :idea: přepínčem DS / FVE :lol: :yes: .
Ale chápu že pro mnohé konzumenty služeb je vhodnější autonomější blbuvzdornější řešení all-in-one ;) .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2318
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 249

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » pát led 27, 2017 2:06 pm

U této elektrárny přepínačem DS/FVE ne, ten tam plní jinou funkci, ale stačí vypnout hlavní jistič. ;) .
Přechod měniče do ostrovního provozu při výpadku DS je velmi rychlý, žádný spotřebič co jsem zkoušel na to nereagoval a normálně dál fungoval. Jde to poznat jen na některých světlech které bliknou.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » úte úno 21, 2017 9:06 am

Tak jsem to blikání elektroměru špatně změřil nebo spočítal. Spotřeba z distribuční sítě je přibližně 2kWh za 24 hodin na nečtyřkvadrantním elektroměru, tedy bez iteračního času a vše započítáno do spotřeby i s mikropřetoky. Dal jsem tam elektroměr s analyzátorem sítě http://www.kralgroup.cz/zc/index.php?ma ... ts_id=1101
a pokud je střídač přifázován k síti tak přesnou 0W přes elektroměr neudrží, protože to ani není technicky možné. Jsou tam špičky podle zapínání a vypínání spotřebičů a jejich výkonu cca -80 až 80W (dle nastavení kalibrace) na fázích, ale v průměru v delším iteračním čase by to mělo být kolem 0W. Tak snad při dobrém zkalibrování by čtyřkvadrantní elektroměr který má větší iterační konstantu měl zobrazovat 0W.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » čtv bře 02, 2017 3:25 pm

V tom schématu zapojení je chyba. Ty stykače KM1 a KM2 na přepínaní topného tělesa mezi přebytky a nízkým tarifem takto dobře nefungují :-( Při sepnutí je to OK, ale při vypnutí nízkého tarifu je odpadnutí KM1 a tedy sepnutí jeho rozpínacího kontaktu rychlejší než odpadnutí KM2 a rozpojení jeho vypínacího kontaktu. Takže se tam na okamžik potkají dva okruhy s různými chrániči a oba chrániče to shodí. Rozpínací stykač KM1 je moc rychlý pro spínání a Spínací stykač KM2 zase moc pomalý při vypínání :-( Takže to tak nedělejte. Já jsem to dal zase zpět na řízení 1. topného tělesa pomocí GreenBona které ho zapne v době nízkého tarifu a zároveň při sepnutí termostatu t1, je to sice jednodušší a levnější, ale zase je to závislé na regulátoru GreenBonu a to jsem nechtěl. Chtěl jsem aby to opravdu nouzové a co nejméně závislé na komponentech elektrárny. Tím samozřejmě musí být GreenBonO stále napájené a nemůže být blokováno kontaktem na přepínači Q1.
Navíc si investor zvolil nízký tarif v době od 00:00–06:00 a 19:00–21:00 tedy AKU8V1 místo AKU8V4 22:00–06:00,
http://www.cezdistribuce.cz/edee/conten ... mereni.pdf
takže v létě když je sluníčko až do cca 21 hodin by mu už v 19 hodin nízký tarif topné těleso odpojil od přebytků a dohříval by energií ze sítě.
Takže nouzový ohřev ze sítě teď řeší GreenBonO a ve střídači je po tuto dobu nastaveno že má spotřebu pokrývat distribuční sítí aby topné těleso nevybilo akumulátor.

Distributor včera namontoval 4Q elektroměr. Trochu jsem ještě poladil kalibraci a oděr na fázi je v ustáleném stavu teď kolísá 0-20W. Špatné ovšem je, že ač elektroměr měří fázově (energeticky podvodně) tak si ty měřené fázové hodnoty nemá spotřebitel jak zkontrolovat a případně podle toho zkalibrovat regulaci, protože jsou distributorem přesunuté do zablokovaného servisního menu a vidí jen celkový součet fází.

Aktuální problémy s legislativou:
1. Distributor požaduje podporu distribuční sítě regulací výkonu případně i dodávku jaloviny v závislosti na frekvenci a napětí v síti. Vzhledem k tomu že nepovolil dodávku energie do sítě a tedy regulujeme na 0 výkon přes elektroměr, nemůžeme tak zároveň regulovat podle frekvence a napětí, nastávali by okamžiky kdy by se vzájemně bili požadavky na výkon a docházelo by k přetokům. Distributor by tak nejen že získal regulační energii, ale zároveň by mu za ni musel majitel elektrárny zaplatit bud v ceně elektřiny kterou nechtě odebral (i obchodníkovi) nebo v sankcí za dodávku.
Navíc a další důvod proč nelze tyto služby distributorovi v tomto případě poskytnout je že, elektrárna má nastaveny velmi přísně hodnoty pro oddělení od sítě vazebního relé z toho důvodu aby bylo zajištěno velmi rychlé vyhodnocení poruchy v síti, odpojení a následné udržení bezpečného ostrovního provozu. Prostě v hodnotách ve kterých distributor požaduje podporu sítě běží již tato elektrárna v ostrovním provozu. Nastavení hodnot vazebního relé je dáno výrobcem a nechci ho měnit, protože, při tomto nastavení zaručuje výrobce spolehlivou funkci a má to takto otestované a podložené certifikáty. Pokud by střídač zůstával k síti připojen déle a více přenášel její poruchy do sítě domu, mohl by nastat problém že například při větším poklesu napětí a ještě dovoleném a následující ještě větším propadu a odpojení od sítě by již neudržel ostrovní provoz a došlo by k velkému zakolísání.

2. Distributor požaduje 20 minutovou prodlevu (nebo 5 minutovou a plynulý náběh výkonu při připojení elektrárny do sítě) a tady je teď největší problém. Pokud je sluníčko a akumulátory jsou nabité tak to není problém 20 minut (i déle) počkat, pokud nenastane přetížení a střídač si nebude chtít cucnout ze sítě. Problém je v případě že nesvítí sluníčko akumulátory nejsou na 20 minut nabité a trošku se zhoupne síť, přísně nastavené vazební relé ve střídači odpojí vše od sítě a teď bude majitel elektrárny až 20 minut potmě jen proto, že si pořídil elektrárnu s akumulací energie. Zatímco třeba soused s klasickou elektrárnu bez akumulace bude svítit. A to se potom blbě vysvětluje.
Realizovat by to šlo možná tak, že se vazební relé ve střídači sepne po poruše bez prodlevy, ale výroba bude blokovaná softwarově ve střídači tím budou funkční spotřebiče a po 5 minutách výroba plynule najede (nebo 20 minutách nárazově), jenže to zase vyvolá nechtěný odběr ze sítě který bude muset někdo zaplatit. Nevím jestli by na to výrobce střídače i distributor přistoupil když to vazební relé plní i nějakou bezpečnostní funkci. Je do další ČEZká specialita, takže by ji musel výrobce doplnit do střídače.

Popsal jsem tyto problémy ERÚ na které se při tvorbě PPDS nějak opomnělo a požádal je aby nastavili rovná a nezávislá pravidla pro zpětné připojení ostrovního provozu zpět k síti. ERÚ zatím neodpovědělo, ale distributor zdělil že na změnách se pracuje, ale prozatím to musím udělat tak, aby to vyhovovalo tomu co je teď. Takže tam musím udělat ještě nějaké úpravy do doby než to buď vyřeší softwarově výrobce nebo budou nová PPDS která budou zohledňovat akumulační systémy.

Na Infothermě říkaly že po roce 2020 by se měl otevřít trh pro dodávky systémových služeb i pro elektrárny s akumulací, co už je běžné v zahraničí:
http://oenergetice.cz/prenos-elektriny/ ... 1-vteriny/
potom nějaká 20 minutová prodleva u zdroje který má reagovat do 1 sekundy bude asi nesmysl.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Lucano88 » stř bře 08, 2017 4:17 pm

Dobrý den,

rád bych se zeptal, co se stane, pokud se například ta 1 fáze přetíží. Řekněme, že pustím 4kW 3f motor a do toho doma někdo pustí troubu a rychlovarnou konvici... Má to nějakou vnitřní ochranu? Přecijen 3,3kW na fázi není mnoho, ale zase málokdy asi dojde k tomu, aby ty 3kW dávala konstantně,... ale podobný případ může být např. topná spirála do ak nádrže. 3f, 7,5kW + vysavač a sporák... :)

Jak se tohle řeší? Přepne se přímo na grid?

Jinak, jde u toho infini nějak na 100% zamezit přetokům do sítě? Úplně jsem nepochopil, jestli se Vám to podařilo nebo ne..
Děkuji za info...
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » pát bře 10, 2017 7:03 am

Pokud se jedna fáze přetíží (nad 3,3kW) tak měnič část chybějícího výkonu vezme s distribuční sítě pokud je k dispozici. Pokud není distribuční síť k dispozici tak měnič vypne ochrana. Záleží také jak je měnič nastaven.

100% zamezení přetoků u měniče který trvale pracuje paralelně ze sítí není možné. Každá regulace k tomu aby mohla regulovat potřebuje nejprve naměřit výchylku a tu s časovým zpožděním zreguluje. Tedy při zapnutí každého spotřebiče dojde k velmi krátkému odběru ze sítě a měnič se to následně snaží vyrovnat krátkým přetokem v iterační době elektroměru. Pokud se to podaří tak 4Q elektroměr nic nezaznamená. Při vypnutí spotřebiče je to zase naopak. Velikost závisí na výkonu spotřebiče který regulační odchylku způsobil. V ustáleném stavu by tu 0 přes elektroměr mělo jít udržet, ale to nemůžu otestovat, protože je tam všude spousta LED a různých standby spotřebičů, indukční deska atd.. a celkový odebíraný proud není ani sinusový:
osciloskop_greenbono.png
průběhy proudů


Když měnič nastavíte do režimu Off-Grid (III) tak je relé sítě (vazební relé) trvale odpojeno a měnič nepracuje paralelně se sítí, ale je s ní synchronizován, potom k žádným překotům nemůže docházet. A relé sítě se sepne jen při přetížení nebo nedostatku energie z FVE nebo akumulátoru aby ze sítě odebral chybějící energii. To sepnutí relé má ovšem časové zpoždění a některé spotřebiče na to mohou zareagovat a při velkém přetížení může měnič vypnout dříve než stihne sepnout relé sítě.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Lucano88 » pát bře 10, 2017 9:34 am

Děkuju moc. Já do něj asi taky půjdu, vymění mi ČEZ 4Q elektroměr, když zadám požadavek? Víte prosím, co si za to říkají? Teď máme nějaký klasický digitální, ještě jsem to nezkoumal, neb neustále řeším stavbu, ale FVE určitě dělat budu.

Takze Off-Grid III je jedinná možnost a přitom by vše mělo fungovat bez problémů. Při přetížení si dobere ze sítě, apod. Otázka tedy bude jak se na to budou tvářit spotřebiče, ale vzhledem k tomu, že nějaký 5kW elektormotor přes to startovat asi nebudu, tak by to mohlo být OK.

Je někde napsáno kolik A udrží i s přetížením a doběrem ze sítě?
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » pát bře 10, 2017 10:34 am

Když vyplníte žádost o připojení zdroje:
http://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zaka ... ergie.html
a distributor to nezamítne, tak vám 4Q elektroměr namontuje po dokončení elektrárny a předání revize.
Nic se za to distributorovi neplatí.

Podle datového listu by to relé mělo zvládnout 40A ze sítě, takže dohromady by to mělo být 40+14,5 = 54,5A na fázi. Platí to ovšem pro tu novou verzi.

U té starší to je bohužel méně, ani tak silné kabely tam nelze připojit, ale katr s 5kW motorem rozběhl:
viewtopic.php?f=3&t=2674
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Lucano88 » pát bře 10, 2017 10:47 am

Díky moc. Tak uvidíme. Nechtěl jsem to hlásit jako mikrozdroj, ale možná to tak udělám.

jj, šel bych do té nové verze, koukal jsem, že už je i V5.
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod dracekvo » pát bře 10, 2017 11:49 am

Hele Tome, ještě taky dotaz.
V popisu sem četl, že stand by spotřeba cca 150W, to souhlasí? Ona je to docela děsivá spotřeba pro ostrovní provoz.
A ten 5kW motor ti rozběhl v ostrovním režimu bez pomoci DS? Mě by zajímalo jak zvládá přetížení na 1f. Když by tam řeba běželo topení 2kW a zapnul k tomu chladicí kompresor s příkonem 350W. Třeba LF měnič s takovoutu záležitostí problém nemá.
2850Wp, 500Ah LiFePO 48V - rozebráno, odstaveno
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 62 tis km
dracekvo
 
Příspěvky: 1076
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 59

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » pát bře 10, 2017 5:20 pm

Při odpojené síti a spotřebě jsem vyfotil toto:
Střídač zobrazuje výkon FVE 540W
nabijeni_stridac.JPG
nabíjeni 540W střídač


Ale akumulátor zobrazoval jen 352W
nabijeni_aku.JPG
nabíjení 352W akumulátor

Ale akumulátor ukazuje blbě napětí jen 51,9V, měnič správně 52,1V, Proud nevím kdo měří přesněji.
měnič 52,1*7=364,7W
akumulátor 51,9*6,8=352,92W

Napětí 52,1V jsem ověřil multimetrem takže lépe asi takto:
měnič i akumulátor 52,1*6,8=354,28W

Jestli skutečně střídač bere z panelů 540W potom se v jeho nabíječce FVE/aku ztrácí 540-354,28=185,72W.
Ovšem střídač je navržen tak, aby prioritně 720Vdc z panelů dodával do spotřeby 400Vac a pouze přebytek šel do aku 48Vdc. Je v něm tedy zřejmě obousměrný DC/DC galvanicky izolovaný měnič (s transformátorem) 600/48V, 10kW a ten v režimu nabíjení nemá asi moc dobrou účinnost a zvláště při tak malém výkonu. Kdyby byly i akumulátory 400-600Vdc bylo by to jistě daleko lepší, protože tento měnič s transformátorem by tam nemusel být. Podobně jak to má Fronius i Kostal.
Hlavní tok energie: 720Vdc FVE - MPPT - 600Vdc sběrnice - střídač - výstup 400Vac to je stejné jak klasické On-grid střídače, takže tady ta účinnost 96% i více je možná.
Přebytky do aku: 720Vdc FVE - MPPT - 600Vdc sběrnice - nabíječ 600/48Vdc - aku48V, tento případ jsem vyfotil.
Energie z aku: 48Vdc - měnič 48/600Vdc - 600Vdc sběrnice - střídač - výstup 400Vdc, tady by měla být uváděná účinnost 91%, otázka je jestli je to maximální nebo průměrná nebo minimální.

Proto i využití přebytků je u těchto střídačů výhodnější provádět na 400Vac než na 48Vdc.

Pokud střídač nevyrábí (vybitý akumulátor a noc) tak akumulátor zobrazuje trvalý oděr 5W až 7W, ale nevím jestli v tom je i monitoring a BMS co je v akumulátoru. V tomto stavu střídač potřebuje energii jen na sepnuté vazební relé, řídící procesor s displejem a monitorovací kartu. Jestli něco bere i ze sítě se pokusím změřit.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » pát bře 10, 2017 6:35 pm

dracekvo píše:A ten 5kW motor ti rozběhl v ostrovním režimu bez pomoci DS? Mě by zajímalo jak zvládá přetížení na 1f. Když by tam řeba běželo topení 2kW a zapnul k tomu chladicí kompresor s příkonem 350W. Třeba LF měnič s takovoutu záležitostí problém nemá.


Už je to dlouho, ale myslím že ten 5kW motor s přepínačem Y-D se rozběhl bez sítě, protože si pamatuji že když jsme to zkoušeli a byla k tomu ještě i jiná spotřeba tak to nedal a běhal jsem to od pily do sklepa zapínat. Se sítí by to nevypínalo na přetížení a nemusel bych tam běhat.
U této elektrárny to nevyzkouším protože tu žádný motor nemají.
Při přetížení nad 3,3kW na fázi a sepnutém vazebním relé (režim Off-grid I a II) teče chybějící výkon ze sítě. Ve skutečnosti nejde o Off-grid protože trvale pracuje paralelně se sítí tak jako i jiné hybridy. V režimu Off-grid III je vazební relé sítě trvale odepnuté a připojuje se jen v případě nedostatku energie nebo přetížení. Potom je otázka jak velké je přetížení a jestli se relé stihne připnout než měnič vypne na přetížení. Problém je v tomto případě také specialita ČEZ distributora na 5 (20) minutovou prodlevu pro připnutí vazebního relé což jsem popisoval výše, vůbec je nezajímá že relé se připne jen aby nastal odběr a ne dodávka.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » pát bře 10, 2017 7:10 pm

Lucano88 píše:jj, šel bych do té nové verze, koukal jsem, že už je i V5.


Pozor, ta verze V je spíše Axpert v barvě skříně Infini, nesmí pracovat bez akumulátoru a má nižší účinnost a proto také nesplňuje podmínky nová zelená úsporám, oproti Axpertu jen umí plynule přisosávat ze sítě.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Lucano88 » pon bře 13, 2017 3:23 pm

Díky moc.

Ještě by mě zajímalo, kdyby měl někdo zapojené ty 3 infini měniče do sebe paralelně na 3f.. to je jedno z řešení, které se taky nabízí,... nicméně budu muset za chvíli objednávat 3f měnič a pořád nevím který,...
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » pon bře 13, 2017 6:10 pm

Ptal jsem se u dodavatele a tři jednofázové měniče Infini nelze zatím provozovat v ostrovu 3 fázově. Pokud by byla k dispozici síť tak by to snad i šlo, ale bez sítě nevytvoří ten správný fázový posuv.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Lucano88 » pon bře 13, 2017 6:54 pm

je to boj. stacil by mi 5kW 3f menič, ale tak, aby umel prepinat na sit v pripade potřeby většího odběru... 5kW pole je max. co budu dělat, ale aby tech 25A na jedné fázi udělal... a je k tomu hrozně málo informací. Možná ten nový kostal piko BA, ale k tomu nejsou informace už vůbec a datasheety nic moc :(
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Semrush [Bot] a 4 návštevníků

Reputation System ©'