Stránka 5 z 5

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 9:56 pm
od kybos
Nemá to ale jednu vadu na kráse?
Do bílého domečku mohu připojit jen tři větší spotřebiče. Ale když mám myčku (2,3kW), pračku (2,3kW), sušičku (3,2kW), gril (2,4kW), fritézu (1,8kW), troubu (2,4kW), varnou konvici (2kW), dva boilery (2+2,4 kW), dvě klimatizace (2x2,2kW) a darling (2,2kW) (každé dva z těchto spotřebičů potřebují dohromady víc než 3,3kW), tak bych potřeboval takové střídače čtyři, nebo bych musel mít u každého spotřebiče tři zásuvky a obíhat barák a dynamicky spotřebiče přepínat tak, aby se mi nikdy nepotkaly dva současně běžící na jedné fázi.

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 10:13 pm
od youda
Jasně Kybosi! Nejlepší systém je prostě ostrovní 1f 15kW...proto jsem si ho taky vybudoval, že ano ;)

Primárně platí to, že bílej domeček jsou spotřebiče, které chceš mít zálohované z baterek. Většinu spotřebičů s topnou spirálou bys tedy měl dát do šedého domečku, kde výkon nijak omezen není.

Ani tak ale není problém, pokud na jednu fázi bílého domečku nacpeš více silových spotřebičů současně. Každý hybridní měnič má totiž nějaký maximální pass-through proud. Typ GW10K-ET má přícuc až 22A na fázi. Můžeš za něj tedy v klidu nacpat až 15kW spotřebičů běžících současně. Při výpadku DS však utáhne jen 10kW spotřebičů, jelikož přícuc se nebude konat.

Proto bych osobně doporučil to nepřehánět a spotřebiče rozházet mezi domečky s rozmyslem.

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 10:21 pm
od marko250
Mít pocit,že je potřeba dodávat přebytky do DS ,je jen neschopnost daného člověka v myšlení.Když si postavím FVE,tak chci, aby sloužila mě na 100% a né abych si s energií nevěděl rady.Taková maličkost jako přebytek se přeci dá krásně využít několika způsoby.
Včera jsem v TV zaslechl zprávu,že ČEZ bude mít letos 5x větší zisk,jelikoš ten loňský čistý byl málo přez 30miliard,tak na tom letos budou velmi dobře.Jen bych potřeboval vysvětlit,proč tedy tak zdražovali za poslední dva roky na lidech.Při nadpoloviční většině vlastníka státu a ochraně ERÚ mi to hlava nebere.Možná z toho dostaví ty bloky v jaderkách,že -hehe :-) .
S 3-f systémem a oficiálním dodáváním do DS si zkomplikujete život na všechny směry s tím související.

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 10:29 pm
od kybos
youda píše:Ani tak ale není problém, pokud na jednu fázi bílého domečku nacpeš více silových spotřebičů současně. Každý hybridní měnič má totiž nějaký maximální pass-through proud. Typ GW10K-ET má přícuc až 22A na fázi. Můžeš za něj tedy v klidu nacpat až 15kW spotřebičů běžících současně.


Já vidím problém v tom, že jakmile pojedou jakékoliv dva z jmenovaných spotřebičů na jedné fázi, tak i v pravé poledne budu platit distribuci za "přícuc", protože střídač víc než 3,3kW na fázi nedá i kdyby ostatní fáze byly zcela nevytížené. Nebo je snad střídač vybaven tak pokročilou technologií, že je natolik asymetrický, že dokáže bez přícucu uspokojit 10 kW v libovolné jedné fázi?

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 10:30 pm
od youda
Marko250,
pokud chce někdo oficiální FVE, tak moc jiných možností než 3f hybrid nemá.

Systém který popisuju, je nastaven tak, že dokáže spotřebovat téměř vše, co panely vyrobí. Přebytky do DS neposílá, jen občas tam proletí nějaká špička než zareaguje ten externí limiter. Naopak, umí plynule přicucávat:
viewtopic.php?f=4&t=3284&start=60#p99424

Kdybych už neměl svou laborku hotovou, docela bych uvažoval, že si to postavím zrovna takhle. Třeba na krmení podlahového topení nebo elektrokotle je to ideální.

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 10:41 pm
od youda
kybos píše:
youda píše:Ani tak ale není problém, pokud na jednu fázi bílého domečku nacpeš více silových spotřebičů současně. Každý hybridní měnič má totiž nějaký maximální pass-through proud. Typ GW10K-ET má přícuc až 22A na fázi. Můžeš za něj tedy v klidu nacpat až 15kW spotřebičů běžících současně.


Já vidím problém v tom, že jakmile pojedou jakékoliv dva z jmenovaných spotřebičů na jedné fázi, tak i v pravé poledne budu platit distribuci za "přícuc", protože střídač víc než 3,3kW na fázi nedá i kdyby ostatní fáze byly zcela nevytížené. Nebo je snad střídač vybaven tak pokročilou technologií, že je natolik asymetrický, že dokáže bez přícucu uspokojit 10 kW v libovolné jedné fázi?


To samozřejmě nedokáže.
Pokud si však pamatuji, tak zadání nebylo o tom, že nikdy za žádných okolností nesmí dojít k přicucnutí z DS. Naopak, uživatel hned na začátku deklaroval, že chce oficiální hybridní systém, nikoliv ostrov.
Zatímco s 3x2kW měničem by přicucával v podstatě furt, tak s 3x3.3kW měničem bude přicucávat jen občas.

A pak je otázkou, jestli těch souběhů nad 3.3kW na jedné fázi bude v čase tolik, aby se zaplatil systém, který bude dimenzován na všechny tyto špičky. Například s 3f 20kW měničem. Protože ideální 1f 10kW měnič připojený na hlavním jističi 1x63A v ČR prostě nikdo neschválí, jak už jsme si milionkrát řekli.

Jaké řešení pro oficální FVE bys navrhoval ty?

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 10:49 pm
od kybos
Já bych navrhoval 10 kW online UPS. Tu by mi snad mohli povolit. Ale ze svých provozních zkušeností vím, že by i 3,6kW třífázová nabíječka mohla v součinnosti s baterkami stačit. Do 3,8kW mohu legálně připojit spotřebič na tři fáze bez zvláštního povolení. Já mám i v prosinci průměrný příkon cca 2,6kW a to elektřinou i topím. Kolik máš ve své solární laboratoři průměrný příkon (rozpočítaný na dobu záložního chodu akumulátoru)?

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 11:04 pm
od youda
Nevím, jestli odpovím úplně správně...

Souběh příkonu mívám typicky do 5kW:
normalpower.PNG

Občas by tam ale mohlo skočit i 7kW, kdybych v poledne začal vařit (jenomže já jsem buď v práci, nebo jedu do hospody).

Průměrná denní spotřeba je teď 18kWh za 24h.
Baterka má 32.4kWh takže pokud bych se neuskromnil, tak mi vydrží jen 43 hodin.

V reálu baterka vydrží ještě méně, neboť ji nemůžu vybít do nuly a neuvažuji ztráty na DC straně, které jsou značné.

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 11:09 pm
od kybos
V létě to jsou drobný, zalov hlouběji a vytáhni prosinec nebo leden. Tam jsou ta správná čísla. V létě by ti i bez soláru stačila nabíječka s trvalým výkonem 750W.

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 11:13 pm
od youda
V létě bych asi (určitě) žádnou nabíječku nepotřeboval, jelikož mám DS vypnutou.

Ovšem v únoru jsem potřeboval 150kWh denně....takže v přepočtu na nabíječky by to byla jedna třífázová s celkovým DC výkonem 6.5kW, takže bych mohl hlavní jistič snížit na 3x10A viď? :lol:

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 11:17 pm
od kybos
Léto řešit nemusíme, ale kolik kWh za den spotřebuješ v zimě (max)?

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 11:30 pm
od kybos
youda píše:Ovšem v únoru jsem potřeboval 150kWh denně....takže v přepočtu na nabíječky by to byla jedna třífázová s celkovým DC výkonem 6.5kW, takže bych mohl hlavní jistič snížit na 3x10A viď? :lol:


To už bys musel zažádat o povolení. Ale s povolením by to šlo i na 3x10A. Já jsem pod legálním limitem 3,8kW, kdy se na to nemusím nikoho ptát.
Ne že bych měl o tolik menší tepelné ztráty, ale přicucnu si z přírody tepelným čerpadlem a vejdu se tak do průměrného denního limitu cca 65 kWh.

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 11:46 pm
od youda
Mohl by to byt zajimavy experiment.
Muzes mi doporucit kde koupit tu 3f nabijecku na tech 6-10kW?
Idealne aby slo nastavit CC a CV napeti.

Kdyz to bude za rozumny peniz tak to v zime otestuju.
Dekuji

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: čtv srp 15, 2019 12:01 am
od kybos
Já jsem koupil tady na fóru. Má i CC a CV a pár dalších možností (čtyři moduly 1,2 kW , z toho jeden může sloužit jako redundatní) nadřízený soft se stará o rovnoměrné vytížení modulů. Pokud to sleduji tak se zde občas v nabídkách vyskytují i samostatné moduly pro 48 V systémy. Většinou jsou z telekomunikační oblasti a tak je nutno řešit ukostřený pluspól.

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

PříspěvekNapsal: čtv srp 15, 2019 1:49 pm
od diablo007
Mít zapojené 3ks axpert king tím pádem na každé fázi 5kw a nahlásit to jako 3ks UPS ? Nemáš pretok ano necháš to na střeše ale poslat to do ds ti stejně nic nevydělá a je vyřešen asynchronní výkon i pricuc na každé fázi.