Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát pro 14, 2018 11:49 pm


1 fázový nebo 3 fázový?

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod tomas » sob říj 08, 2016 11:31 am

Zrovna řeším něco podobného pro rodinný dům (5kW východ + 5kW západ) kde jsou největší žrouti: indukční deska 3,6kW, pračka, sušička a myčka často používány naráz. Třífázové spotřebiče nejsou a nebudou (v budoucnu nabíječka elektromobilu bude snad umět nabíjet z 1x230V nebo větším výkonem 3x230V (3 stejné fáze). Takže v rozvaděči budou současné 3 fáze propojeny do jedné, a dvě fáze na přípojce do distribuční sítě budou zrušeny (distributor který elektrárnu odmítl klasicky připojit do sítě dostane jen cca 1/3 měsíčního poplatku a časem snad ani to ne :-) tak se na ně musí, když nechtějí pracovat nedostanou ani zaplaceno, časem si možná uvědomí že už nebudou mít své jisté aniž by hnuli prstem :-) ).
Chtěl bych použít dva InfiniSolar Plus 5KW v paralelním chodu (super by bylo kdyby se uměli zapínat v kaskádě podle zatížení), ale v manuálu:
http://gbc-montaze.cz/wp-content/upload ... 160219.pdf
na straně 17 píšou:
"Pozor: Tento měnič není určen pro paralelní provoz. NEpřipojujte prosím k AC výstupu paralelně více než jedno zařízení, poškodilo by to měnič."
ale v tabulce na webu zase
http://gbc-montaze.cz/produkty/stridace ... -stridace/
je uvedeno: "Paralelní zapojení - ano"

Tak teď nevím.

Také nevím kdyby se majitel časem rozhodl přikoupit třetí InfiniSolar Plus 5KW a udělat tak tři fáze jestli by to šlo, protože InfiniSolar spolu nijak nekomunikují ani v nastavení není nic o tom který měnič bude L1, L2, L3 a fázový posuv bude tedy v ostrovním provozu náhodný.
Na tom InfiniSolar se mi líbí to, že napětí z panelů 250V-900V dává přímo do výstupu 230Vac a případný přebytek mění na 48V a ukládá do aku. Tedy účinnost panel - zásuvka 230Vac je vyšší než kdybych měl panel - regulátor nabíjení s aku 48V - měnič 48/230Vac - zásuvka 230Vac. Ideál z tohoto pohledu to má Fronius, Tesla, Kostal, atd.... s akumulátory 300-400V které jsou na cca stálé napěťové hladině jen se mění průběh napětí a pracují s malými proudy - malé ztráty.
Zvažoval jsem ještě Studer VarioString VS 120A + Studer XTH 8000-48 jenže je to o dost dražší než 2 x InfiniSolar Plus 5KW (10kW) a výkon by byl jen 7kW a veškerá energie teče přes 48Vdc takže i ztráty budou větší. Ale zase umí AC vazbu a tedy i paralelní chod s libovolným dalším zdrojem, takže AC vazba by mi účinnost zase zvedla.

Kdyby u Voltronic Poweru ještě zamakali na paralelním, kaskádním, 3 fázovém chodu a AC vazbě (plynulé zvyšování frekvence v závislosti na překročení určitého napětí ) a udělali i verzi "bez měničů" (účinnější a snad i levnější) pro aku 300-400V Tesla atd... případně i vylepšili komunikaci a zobrazení, tak by to bylo dokonalé. Docela dost mne dostalo že InfiniSolar si nezapamatuje ani to, co chci mít zobrazeno na displeji :-(
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod marko250 » sob říj 08, 2016 1:13 pm

Zajímavý hybrid: http://www.imeon-energy.com/en/imeon-9-12/ ,až na těch5500 eček.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1172
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 112

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Lucano88 » pon říj 10, 2016 9:33 am

Ahoj,

pořád mi to vrtá hlavou a vzhledem k tomu, že jako první kupuji panely a LifeYPO4, měniče až nakonec, tak mám ještě šanci to "změnit"

udělal jsem asi během minuty nákres v malování, kdyžtak můžu udělat podrobnější v gliffy třeba, aby to bylo více k pochopení...

Untitled.png


Jde mi o to, že tedy 3f spotřebiče budou:

2x Sklokeramická deska
1x Vodárna
2x 3f zásuvka na zdi domu pro malou cirkuli, apod...

- Jsem schopen např. tu 3f. zásuvku dát před měniče (minimálně aspoň jednu, tu druhou asi těžko teď už...)
- Sklokeramická deska využívá 3f jen kvůli rozložení zátěže, je to tak?
- Vodárna - buď předělat na 1f nebo dát před měniče.

Tak a teď mi moc prosím někdo vysvětlete nebo prosím nakreslete, jak to zapojím na 1f, aby mi zároveň někde něco nepadalo.

Přívod do 1. rozvaděče bude určitě stále 3x 32A (L1,L2,L3). jak ale pak následně tyto fáze spojím do jedné, asi i z důvodu, aby byla pro čez zátěž stále rozdělená? Předpokládám, že pokud bych odebíral třeba pouze 10A na L1, tak se jim to líbit nebude...
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod mobilik » pon říj 10, 2016 9:47 am

Ano sklo keramika iba rozlozuje zataz a da sa kupit aj priamo 1f. 3f sa da prepojit na 1fazu.
Vodarna, neviem, ja mam v studni 1500W cerpadlo do vrtov na 1f. :wink:

Odoslané z Lenovo Vibe Z2 Pro.
mobilik
 
Příspěvky: 1789
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 161

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Lucano88 » pon říj 10, 2016 10:31 am

no, pokud bych byl schopen všechny fáze v baráku stáhnout na 1f, tak to asi ani přepojovat nemusím, že?

spíš mi jde o to zapojení. prostě jak se to udělá, abych měl vše na 1f a přitom z ČEZu odebíral fáze 3, mají asi své důvody, proč lidem nedávají například 1x 25A.

došel jsem k tomu, že u stávajícího mnou vymyšleného řešení na paralelní spojení na 3fáze bude problém ten, že když budu mít 3x 1kW v FVE na každý měnič, tak při spuštění např. trouby na 1f. mi to vykryji max. na 50%, kdežto, kdyby to bylo na 1f vše, tak mi to vykryje na 100%.

asi určitě půjde nastavit, aby se nejdříve dobíjely baterie a nejdříve to sosalo energii z baterií, tím pádem by tam to pokrytí bylo 100%...

a nebo dát na každý měnič alespoň 2,5kWp v FVE.. ale to mi už hraničí s místem...
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Nicholas » pon říj 10, 2016 10:48 am

Chce si na to sednout a důkladně si spočítat, jak často a kolik se jaký spotřebič s větším příkonem počítá a jestli se vyplatí ho brát přes baterie a FVE nebo jestli se obětuje a těch pár set korun ročně se za něj DS zaplatí.

3-f zásuvky lze nechat přímo z DS, moc kWh se na cirkulárce ročně stejně asi nespotřebuje, a baterky poděkujou.
Vodárna na 3 fáze mi přijde divná, tu lze určitě jednoduše nahradit 1-fázovou.
U dvoufázové indukční sklokeramické desky se nechají přes FVE dát třeba jen 2 plotýnky, obvykle se taky nevaří na všech.
Obdobně třeba přímotopné vytápění, taky ho vůbec nebudu tahat přes HFVE, když vím, že se vytápí v podstatě jen v zimě, kdy je málo slunce.

Chce se to zamyslet nad možným souběhem 2 kW spotřebičů a jestli se nelze lehce uskromnit v tom, že se nebudou pouštět všechny (resp. víc jak 3-4 najednou). Ony taky obvykle nežerou konstatní 2 kW, ale kolísá to nebo mají fáze (ohřev vody u pračky, myčky atp.), takže pak souběh není problém.
S jističem 3x25 A je na fázi skoro 6 kW, což při troše rozumu dá bez problémy i na větší souběhy v době, kdy baterky nemají šťávu (zima).

A pokud by přecijen docházelo k souběhům, tak se nechá v rozvaděči prostě spotřebič přepojit přímo na DS a oželí se ušetřených pár desítek kWh. 1-fázové zapojení obrovsky vše zjednoduší a zlevní a než by se vrátil přínos 3-fázové zapojení, tak může taky uběhnout pár desítek let.

Lucano88 píše:spíš mi jde o to zapojení. prostě jak se to udělá, abych měl vše na 1f a přitom z ČEZu odebíral fáze 3, mají asi své důvody, proč lidem nedávají například 1x 25A.

Je to jednoduché, do hlavního domovního rozvaděče je vedeno z DS stávajích 3x25 A, 1 fáze se zavede do měniče a zpět a na tu se teprv pověsí rozvody (jističe) všech požadovaných spotřebičů.
Na 1x25 A lze kdykoliv přejít, tam distributor nebude dělat žádný problém, ale v zimě by mohl být problém se souběhy (spotřebiče plus ohřev vody atp.).

Spotřebiče s větším příkonem mají své samostatné jističe, takže lze kdykoliv jejich rozmístění po fázích změnit. Tohle je přímo důvod, proč hybridné FVE existují, možnost v reálném čase sčítat více dostupných zdrojů s prioritou vlastní výroby.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod xmasin » pon říj 10, 2016 11:22 am

Většina dnešních spotřebičů je navrhovaná na 3x230V což, znamená, že jsou k nim přivedeny sice vsechny tři fáze, ale všechny fáze pracují proti nule, takže nebývá problém je přepojit na 1f pomocí propojek. Typicky varné desky nebo sporáky, případně 3f bojler nebo některé elektrokotle. V principu se u těchto přístrojů jedná o zapojení do hvězdy. Problémem jsou samozřejmě proudy, které jsou pak výrazně vyšší než když se proud rozloží do více fází. Třeba taková sklokeramická deska s příkonem 6800W při rozložení do třech fází stačí s jističem 3x16A u 1f zapojení to je skoro 30A a to znamená i silnější kabel. Jedinné spotřebiče, které 3f opravdu potřebují jsou silnější motory zapojené do trojúhelníku.
Distribuční společnosti dávají 3f připojky z důvodu souměrného zatížení sítě, které je už z principu tří fázová. U mě doma je problém, že na jedné fázi jsou snad všechny bojlery v obvodu trafostanice, takže když se pustí noční tarif, tak na této konkrétní fázi je z běžných 225V najednou cca 205 - 210V, zatímco ostatní mají stále kolem 225V. Toto je typický příklad nesouměrné zátěže a tomu se snaží distribuční společnosti vyhnout.
xmasin
 
Příspěvky: 841
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod rva » pon říj 10, 2016 11:26 am

Řešení je spousta. Každý to má jinak dle osobních preferencí. Aby nedocházelo k souběhu výkonových spotřebičů, při kterém by vypadl měnič, nebo přepnul na DS, tak se výkonové spotřebiče spínají stykačem, který je ovládán hlídačem proudového maxima. Já mám třeba
http://www.regulace-termostaty.cz/8120- ... ho-maxima/
Na něm si nastavím (pomocí dip přepínačů, jde to snadno měnit v kroku 1A) při jakém proudu má odepnout stykač, přes který jsou spínány zásuvky, do kterých strkám žravé spotřebiče. V daných zásuvkách mám: klimatizaci, sekačku na trávu, řetězovou pilu, rychlovarnou konvici, pračku. Jedná se o spotřebiče, kterým nevadí náhodné vypnutí a které při přivedení napětí pokračují, kde skončily. K odpojení zásuvek může dojít když třeba sepne vodárna a na měnič to je už moc. Důležité je, že k odpojení dojde rychleji, než se vypne měnič, takže zbytek domácnosti to nepocítí. Vodárna běží minutu a pak se zase zapnou výkonové spotřebiče.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1006
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 97

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Dreambox » pon říj 10, 2016 11:49 am

Koukni na moje spotřeby za měsíc.Takto to ale vypadá celý rok.Mám indukční desku,sušičku,dvě pračky,troubu.Prostě vše na elektřinu.Čerpadlo ve vrtu 1f.Vše jsem přepojil na 1f. Jistič od Čezu mám 1f.25A.Cirkulku jsem vyřadil.Motorovka to jednou za rok Zvládne.Nikdo se neomezuje.Vše jede současně.Vaření praní apd.Proto 3x Studer.Jak je vidět i při souběhu jsou ty špičky hodně krátký.Za celou dobu používání jsem neměl ani jeden výpadek pro přetížení,a to jsem převážně odpojen od Čezu.Takže nic nedocucávám.Pouze v zimních měsících dobíjím baterky na NT.když je potřeba.Takže za mě určitě 1f.Jo a hlavní jistič pro byt za měničema mám 32A charakteristika D.A ten také nikdy nevypadl.
Přílohy
graf červenec 2016.PNG
spotřeby
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 199
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 37

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Lucano88 » pon říj 10, 2016 12:03 pm

Díky moc. sednu si, nakreslím si to a spočítám. uvidím co bude nejjednodušší i vzhledem k tahání kabelů, apod. Dvě rozvodné skříně dost daleko od sebe a vůbec... každopádně, jak již někdo psal. pokud bych se rozhodl pro řešení 3f, tak 3x paralelně pro případnou změnu na 1fáz.

U náš bude horší to, že máme:

2x pračku, 2x sušičku, 2x indukční desku, 2x lednici, 4x TV, 2x wifi router, 2x mikrovlnku, 2x troubu, 2x myčku.. prostě všechno dvakrát :(
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod tomas » pon říj 10, 2016 12:09 pm

tomas píše:Chtěl bych použít dva InfiniSolar Plus 5KW v paralelním chodu (super by bylo kdyby se uměli zapínat v kaskádě podle zatížení), ale v manuálu:
http://gbc-montaze.cz/wp-content/upload ... 160219.pdf
na straně 17 píšou:
"Pozor: Tento měnič není určen pro paralelní provoz. NEpřipojujte prosím k AC výstupu paralelně více než jedno zařízení, poškodilo by to měnič."
ale v tabulce na webu zase
http://gbc-montaze.cz/produkty/stridace ... -stridace/
je uvedeno: "Paralelní zapojení - ano"

Tak teď nevím.

Také nevím kdyby se majitel časem rozhodl přikoupit třetí InfiniSolar Plus 5KW a udělat tak tři fáze jestli by to šlo, protože InfiniSolar spolu nijak nekomunikují ani v nastavení není nic o tom který měnič bude L1, L2, L3 a fázový posuv bude tedy v ostrovním provozu náhodný.


Tak v manuálu je chyba, InfiniSolar Plus 5KW lze zapojit paralelně, ale musí spolu komunikovat. Je nutný Parallel Kit. Jestli takto umí pracovat v kaskádě zatím nevím.
Klasické 3 fáze s daným fázovým posuvem v ostrovu pomocí tří kusů InfiniSolar Plus 5KW nejsou (snad zatím) možné.
Teoreticky je ale možné InfiniSolar (Studer, Victron, atd..) do kaskády zapojit tak, že výstup prvního bude propojen se vstupem dalšího. A také by mohlo možné použít i libovolné kombinace výkonu i výrobce, např: distribuční síť - Axpert 5K-48 - InfiniSolar Plus 5KW - domovní síť. Bylo by to o něco levnější a celkový výkon by byl 9kW.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Lucano88 » pon říj 10, 2016 12:19 pm

Ahoj,

přikládám Ti PDF, kde by měly být všechny režimy těchto měničů, včetně zapojení. Podporují zapojení paralelně na 1 fázi.. Jak infini, tak axpert, apod. Všechno co se prodává, má stejná střeva. Dělá to 20 značek a všichni mají základní diagram stejný, někdo dá lepší komponenty, někdo to ošulí... pak je otázka co vybrat, ale je toho mraky a funkčně to bude podobné.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/656 ... Manual.pdf
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod tomas » pon říj 10, 2016 12:26 pm

Lucano88 píše:Díky moc. sednu si, nakreslím si to a spočítám. uvidím co bude nejjednodušší i vzhledem k tahání kabelů, apod. Dvě rozvodné skříně dost daleko od sebe a vůbec... každopádně, jak již někdo psal. pokud bych se rozhodl pro řešení 3f, tak 3x paralelně pro případnou změnu na 1fáz.

U náš bude horší to, že máme:

2x pračku, 2x sušičku, 2x indukční desku, 2x lednici, 4x TV, 2x wifi router, 2x mikrovlnku, 2x troubu, 2x myčku.. prostě všechno dvakrát :(


Pokud máte více rozvaděčů tak pozor na přetížení nulového nebo PEN vodiče mezi rozvaděči při propojení všech fází do jedné. To samé i vývody ke 3f. spotřebičům. V klasické třífázové síti teče N nebo PEN vodičem jen malý proud vlivem nesouměrnosti. Například 5x2,5 jištěná 3x16A je OK. Když ale fáze spojíte a budete chtít přenášet všemi fázemi dále 16A tak fáze jsou OK, ale nulák těch 48A nedá.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod kodl69 » pon říj 10, 2016 12:35 pm

Ano, ale při obvyklých výkonech měničů do 6kW ten 5x2.5 ke sporáku nemá problém. 25A vydrží celkem jistě, problém by vznikl při velké vzdálenosti, ale to snad v RD nebude...
Jo, taky mám 2x el. sporák, 3x el. boiler, atd, ale je to o souslednosti spotřebičů. Pokud to nejde řešit normálně, tj zaškolením uživatelky, nastává cesta omezení pomocí prouduvých relé, a to už je trochu složitější. Třeba taková pračka bere 2kw po dobu 20 minut, to se dá uhlídat, myčka bere 2kw 15min. na začátku, a pak ještě na konci mytí, i ta trouba nejede na 3kW pořád, ale po nahřátí (cca 15min) to termostat sem -tam sepne, stejně jako plotýnky.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3005
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 207

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Dreambox » pon říj 10, 2016 2:52 pm

Konkretní den.Neděle 25.9.extrém.Běží vše Varná deka,trouba,sušička,2x pračka a ještě nahřívá boiler.Samozdřejmě čerpadlo vrt,tv,pc.Jak jde vidět ty špičky jsou hodně krátkodobé.
Přílohy
neděle 25.9.2016.PNG
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 199
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 37

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Nicholas » pon říj 10, 2016 3:10 pm

Mimochodem, distributor paralelně jednofázově připojí pouze FVE s celkovým instalovaným výkonem do 3,7 kW (příloha 4 PPDS). Na nominálním výkonu měniče nezáleží, fakt to berou podle instalovaného výkonu... 4 kWp s 3,5 kW měničem se jim nelíbí, hloupost prvního řádu... :roll:
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod tomas » pon říj 10, 2016 4:59 pm

To je pravda a hloupost, ale stačí říct že ten zbytek panelů není připojen, případně pracuje do ostrovu/bojleru. Žádné dotace nejsou tak o nic nejde, když nepřekročím 16A na fázi tak panelů můžu mít tisíce.
Když budu mít v panelech třeba 9kW a měnič 3,5kW s akumulátorem abych dodával do sítě rovnoměrně a průměrný výkon 3kW tak je to absurdní buzerace a neobhajitelný nesmysl ze strany distributora.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Nicholas » pon říj 10, 2016 5:14 pm

Tak, stačí ty extra panely nepsat na žádost o připojení, tím pádem o nich distributor neví, co je mu taky do nich, když max do sítě může jít, co dá měnič. I kdyby dotace byla (nyní snad jen splnění primární neobnovitelné energie u B.2), tak na přetoky to vliv nemá, takže by to mělo být obhajitelné.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod kodl69 » pon říj 10, 2016 6:49 pm

Byl jsem na školení RT elektro, a tam nás pánové z TIČRu speciálně instruovali o tom, že v revizi na FV elektrárnu musí být nejenom počet panelů a typ, ale i jejich výrobní čísla... Takže asi tak.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3005
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 207

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Nicholas » úte říj 11, 2016 2:59 pm

V revizní zprávě se uvádí i k čemu jsou ty panely připojené? Nebo to se nechává na projektové dokumentaci? Vždycky by šlo udělat revizní zprávu před a po "přidání" panelů pro "ohřev vody v bojleru".
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'