Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát pro 14, 2018 3:34 am


Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Předchozí

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod kybos » úte zář 20, 2016 4:34 pm

Takto to může vypadat s FVE 6kWp:
pokrytí spotřeby elektřiny2014-2015-2016.jpg
pokrytí spotřeby elektřiny

Pokles spotřeby z DS z 22 kKč na 8kKč.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1635
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod rva » úte zář 20, 2016 4:53 pm

Lucano88 píše:a hlavně mě to bude bavit ;)

Je to dobrý důvod. Lepší, než počítat s návratností. A peníze se dají utratit mnohem zbytečněji než investicí do vlastní FV elektrárny, domu, studny, zahrady. Ty, co to s nezávislostí přehánějí, najdeš na http://rozpad.cz, třeba i něco k inspiraci.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1006
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 97

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod honzaL » úte zář 20, 2016 5:50 pm

abrams píše:.....CellLog se k arduinu přes USB nejspíš nedá připojit :arrow: neposílá totiž on-line data ale pouze uživatelem iniciovaně odešle celý log do PC do programu Log-view .............


Vyčítáme údaje on-line z Cellogu do rasperry. Předpokládám, že to půjde udělat i s arduinem (nejlépe verze která bude mít OS linux). Jediný problém je, jestli se nemýlím, pro dnešní svět dost netypická konfigurace přenosu dat přes USB, ale dá se to naprogramovat, bude li třeba zkusíme pomoci...
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod abrams » úte zář 20, 2016 6:45 pm

Zdravím ,

Vlkazajac - už zase o finanční návratnosti pořizeného FVE systému ? Tady se řeší co a jak , né kolik a zajak dlouho ... zakladatel vlákna chce FVE , tak řešme FVE a né monetární blbiny - ty si musí v hlavě srovnat Lucano88 .

Vyčítání dat skrze CellLog a to real-time mě nikdy nenapadlo - nemám na to buňky :lol: zda-li to de či nejde sem si tipnul podle postupu při klasickém vyčítání dat (kdo to dělal tak ví) . Jediný zapisovaný data o FVE co vedu sou zápisy stavů elměrů jednou za měsíc propiskou na kusu papíru . Za nejpodstatnější faktor považuji : FVE jede / FVE nejede a měnič jede / měnič nejede .

Pro zajímavost , před FVE sme za el. ročně platili cca 32kKč nyní kolem 5,5kKč z toho je cca 1,2kKč za nic .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2318
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 249

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod vlkazajac » úte zář 20, 2016 7:35 pm

Mne o tie financie mi primárne nejde, ale po par vstupoch na to príde. A je treba vylučovať také nezmysly, ako 16 panelov+3fázy, poddimenzované batérie a pod. Optimum sa skutočne nakoniec nájde cez ekonomické parametre. Každý chceme čím viac muziky za vložené peniaze, na rad to prísť musí. Je to tak prirodzené, ako pýtať sa na spotrebu benzínu u auta. Bolo by vlastne nefér na to neupozorniť.
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1711
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 163

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod Lucano88 » úte zář 20, 2016 10:32 pm

inu založím pak asi nové téma, až se bude ralizovat.
Dnes jsem strávil na veletrhu For Arch v Letňanech a vybírali jsme peletkové krbové kamna s výměníkem, rekuperaci a já nevím co ještě :( :geek:
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod marko250 » stř zář 21, 2016 7:39 am

Mám doma tři generace pohromadě,které nedbají a neomezují se,dvě patra s kompletní eskádou spotřebičů a třetí s dvěma mladistvými a vše co k tomu patří(včetně milenek).Vlastní studnu,kotelnu,zahradu atd.Roční zálohy byly loni 27.6kKč a vyšlo to tak +/- něco.Letos to vypadá s FVE na 6kKč +/- něco.Investice i s omyly(-24kKč) do FVE 256kKč.A samozřejmě ještě to není k obrazu svému.
Na tři fáze bych se vyprd,když jede DS tak jsou,když FVE tak jedna z měniče do všeho,sílu řešit dle financí buď velký měnič stále nebo kaskáda z více měničů menších reagující na požadavek odběru domu,ale dva studery apod. je hold nadstandart vůči úmyslu a prvotní myšlence "ušetřit" s FVE.
Je třeba si dát dohromady ty souběhy spotřebičů v domě a rovnou to stavět na míru tomu,pokud nemám prachy na celek tak začít s tím hlavním (měnič,regl,přepínání),panely jdou koupit vždy a baterky taky.U těch baterek ale opatrně s proudy,potřeba nastavit v reglu nižší,což jde a pak po dokoupení postupně zvyšovat.
Ekonomicky je FVE nesmysl a navíc sem tam prosakují z veřejné správy další nože do zad.Z pohledu vzdělávání a poznání je to super věc a jako malé dobrodružství to lze taky brát :-) .A hlavně tě to naučí dělat i další kroky k snížení spotřeby jako,pračky na mix vodu,myčky na horkou,výměny spotřebičů co tak neefektivně pracují atd.Kdejaký vysavač z EU obchodu má sice napsáno na štítku 1700W příkon,aby vyhověl,ale realita je 2100W po změření v chodu.To samé konvice atd,prostě se začneš zabírat věcma cos kdysi neřešil a teď to i vtipně použiješ v tom obchodu a domě :-).Nemarnil bych čas a prachy pokusama a přestavováním systému,tedy pokud do toho chceš jít.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1166
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 111

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod ota » stř zář 21, 2016 8:52 am

Ještě bych upozornil, že některé poloostrovní měniče jako třeba Axpert mají vstup z DS a v ostrovním režimu dokáží synchronizovat výstup z měniče s fází na vstupu (která se používá jen na synchronizaci nebo na bypass při přetížení).
Takže cirkulárka jede na 2 fáze z DS a jednu na baterky z FV.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1374
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 208
 
  • 0


Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod Lucano88 » stř zář 21, 2016 9:27 am

Ahoj.

Díky za další postřehy.

No, já se stejně nechci trhnout. Prostě ty 3 fáze paralelně chci pokrýt.
Důvod může být ten, že se prostě nechci na 1 fázi uskromnit a prostě řešit přepojení vodárny, sklokeramických desek, apod. na 1 fázi, nehledě na to, že bych z toho musel vyloučit 3f zásuvky, které používám např. pro malou cirkulárku - cca 2 a 3kW... a celé to překopat, když už to je jednou zapojené mi přijde jednak zase drahé a jednak zase složité.

Takhle prostě překopnu přívod, vložím mezi to podružný rozvaděč a postupně měniče na všechny fáze paralelně.

Ty infiny měniče jsou ozkoušené, nechají se za 500USD sehnat, paralelní spojení funguje... Ještě by mě zajímaly přesně zkušenosti s tím 3f. měničem, ale nikdo to snad nikdo nemá. Ani to paralelní zapojení se nedá moc dohledat...

Spíš by mě zajímalo řešení, jak se připojit zpátky by-passem na DS, když jeden měnič vypadne. Aby ta fáze najela prostě z DS. vím, že jednou nám ČEZ pustil do baráku pouze 1fázi a nějaké stykače - myslím že na bojler to neměly moc rády...
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod kybos » stř zář 21, 2016 10:37 am

K ručnímu přepnutí ze střídače na DS je vhodný přepinač sítí s nulovou mezipolohou. Optimální řešení je nahradit jím hlavní vypinač v domovním rozvaděči. Pak lze při jakémkoliv selhání střídače přepnout zpět na DS do konfigurace před úpravami. Nulová střední poloha poslouží jako hlavní vypinač. Ruční přepinače sítí se vyrábějí buď otočné (od ABB OT25F3C) nebo páčkové (od Tracon electric SVK3-32).
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1635
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod Lucano88 » stř zář 21, 2016 10:41 am

to je perfektní. děkuji. ten ABB bych mohl mít i snad za pár korun.. nicméně vzhledem k tomu, že ten problém většinou nastane, když doma nikdo není, lze to řešit i nějak automaticky?
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod rva » stř zář 21, 2016 10:57 am

Třeba http://www.aliexpress.com/store/group/Automatic-transfer-switch/613696_256496255.html
Zatím teda používám manuální otočný přepínač s nulovou polohou, ale láká mě něco automatického a od tohoto prodejce už pár věcí ke všeobecné spokojenosti vlastním.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1006
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 97

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod volente » stř zář 21, 2016 11:38 am

To už se zde také řešilo. Já používám dva průmyslové stykače 25A s mechanickým blokováním a časová relátka s prodlevou asi 0,5s.
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1050
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 107

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod marko250 » stř zář 21, 2016 6:09 pm

Pozor na typ hyb. měničů,on zrovna ten s možností zapojení do kaskády na 3-f nebude za 500USD! Musí se umět nafázovat a používat to budeš muset v hybridním režimu.A s tím už začínájí komplikace kolem přetoků.Přepínání je řešeno v měniči dle stavu ,tudíš žádné jiné není potřeba.Aexpert umí jen přepínat mezi DS/FV,Victron a Studer přisosávat a kombinovat,všechny sledují nafázování vůči DS.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1166
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 111

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod Lucano88 » stř zář 21, 2016 8:03 pm

Ahoj.

Infini 4k s paralelnim zapojenim ma 3faze za 416USD kus. A 320USD posta vcetne dph a cla.
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvekod Lucano88 » čtv zář 22, 2016 9:49 am

posílám odkaz na stažení manuálu pro paralelní zapojení na 3f.

Kód: Vybrat vše
https://drive.google.com/open?id=0BwSi0sfv7nQMTW9CUVJwN3VDbDdUNGRCaF9GbEFTdlkyLVkw
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Předchozí

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Semrush [Bot] a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'