Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát črc 20, 2018 11:58 am


Zvládne Fronius Symo Hybrid dvě FV pole s různou orientací

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

Zvládne Fronius Symo Hybrid dvě FV pole s různou orientací

Příspěvekod jirina42 » stř dub 27, 2016 12:37 pm

Zajímalo by mě, jestli je možné k Fronius Symo Hybrid připojit dvě pole panelů s různou orientací. Jedo na JV a jedno na JZ. Střídač má pokud vím dva vstupy ale jenom jeden MPPT tracker.

Díky
jirina42
jirina42
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte dub 19, 2016 9:18 am
Reputation: 0

Re: Zvládne Fronius Symo Hybrid dvě FV pole s různou orienta

Příspěvekod PapoS » čtv kvě 05, 2016 9:09 am

Pokial budu napatovo rovnake - rovnaky pocet rovnakych panelov v serii tak by to nemal byt problem.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte zář 01, 2015 8:56 pm
Reputation: 4

Re: Zvládne Fronius Symo Hybrid dvě FV pole s různou orienta

Příspěvekod vla » čtv kvě 05, 2016 10:28 am

Tohle zdůvodnění mi přijde nesmyslné. Možná platné při slunci na jihu, kdy je stejné osvícení, jinak ráno makají panely JV, odpoledne JZ, takže požadavek na stejná pole není na místě.
vla
 
Příspěvky: 427
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputation: 35

Re: Zvládne Fronius Symo Hybrid dvě FV pole s různou orienta

Příspěvekod honzaL » čtv kvě 05, 2016 10:53 am

jirina42 píše:Zajímalo by mě, jestli je možné k Fronius Symo Hybrid připojit dvě pole panelů s různou orientací. Jedo na JV a jedno na JZ. Střídač má pokud vím dva vstupy ale jenom jeden MPPT tracker.

Díky
jirina42


Zdravím,

Dva vstupy jsou tam podle mne je proto, aby se nemusely dva totožné (i stejně orientované) stringy zapojovat někde mimo vlastní střídač. Vstupní proud je až 24A (skoro 3 stringy klasických 60článkových polykrystalických panelů).
Není to ale hybrid s bezprostředním přechodem z OnGridu na ostrov. Přepnutí trvá až 5sec. :evil: To je dost dlouhá TMA na to, abych to použil pro domácnost, natož pak pro připojení nějakých strojů.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Zvládne Fronius Symo Hybrid dvě FV pole s různou orienta

Příspěvekod PapoS » čtv kvě 05, 2016 12:18 pm

Tak poziadavok je na rovnake napatie samozrejme. Napriklad vyrobca deklaruje ze max rozdiel tych 2 stringov by mal byt 10 V. Ale dosiahnut to inak ako rovnakym poctom rovnakych panelov mi pride dost riziko, hlavne ked ich musi byt viac do serie. Myslim ze je na fore kopa ludi popisujucich skusenosti s paralelnym zapajanim panelov s roznou orientaciou, napr: viewtopic.php?f=21&t=845&start=20. A MPPT tracker zacina na symo hybrid pracovat od 150, 200 alebo viac Voltov tak opatrne s tym kolko panelov do serie a kolko paralelne.

A k tomu 5 sekundovemu prepnutiu. Neviem ako vy, ale ja mam doma vypadok elektriky tak 2 razy za rok. Takze nevidim dovod preco by som to nepouzil pre domacnost. Akurat sa ten vypadok skrati na 5 sekund ak bol dlhsi.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte zář 01, 2015 8:56 pm
Reputation: 4

Re: Zvládne Fronius Symo Hybrid dvě FV pole s různou orienta

Příspěvekod honzaL » pát kvě 06, 2016 1:11 pm

PapoS píše:A k tomu 5 sekundovemu prepnutiu. Neviem ako vy, ale ja mam doma vypadok elektriky tak 2 razy za rok. Takze nevidim dovod preco by som to nepouzil pre domacnost. Akurat sa ten vypadok skrati na 5 sekund ak bol dlhsi.


Právě že přepnutí 2x za rok se vydržet dá, ale přepnutí třeba 4x denně s výpadkem 5 sec by mne pěkně s...o. :(
Navíc není u Fronius Hybrid možno zajistit ostrovní provoz bez přetoků.

Dva stejné stringy, každý na jinou stranu, se podle mne dají paralelně spojit bez problému. Platí, že i na málo osvětleném panelu je Voc napětí na poměrně velké úrovni. To v podstatě zajistí, že tento málo osvícený string lze připojit bez problému k plně osvícenému stringu. Na grafu je vidět, že sice málo osvícený string nejede na plný výkon přesto určitým podílem přispívá k zvýšení napětí a energetická ztráta je asi 15% z 20% výkonu, takže bratru 3% proti toeretickému maximu se dvěma MPPT trackery.
Vzhledem k cenám panelů se nakonec zdá být výhodnější 2 pole od sebe o 60 - 90 stupňů a dá to daleko rovnoměrnější graf výkonu než klasický "vembloud" :) . Mám 100 chutí to prakticky zdokumentovat na našem polygonu. Jen ten čas pořád není.
Přílohy
graf_2pan_orientace_par.jpg
Dva panely - různý osvit - paralelně spojené
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Zvládne Fronius Symo Hybrid dvě FV pole s různou orienta

Příspěvekod PapoS » pát kvě 06, 2016 3:09 pm

honzaL píše:Navíc není u Fronius Hybrid možno zajistit ostrovní provoz bez přetoků.


Podla mojich info sa to da s externou riadiacou jednotkou od Iridon, ktora ma dost slusne nastavenia kam routovat prietoky atd a pre Froniusacky smart meter by mal byt update firmware ktory obmedzuje prietoky na 0% do konca Juna (doteraz sa dalo nastavit min 10%).
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte zář 01, 2015 8:56 pm
Reputation: 4

Re: Zvládne Fronius Symo Hybrid dvě FV pole s různou orienta

Příspěvekod sipj » pát kvě 06, 2016 8:47 pm

Muzu se zepat na duvody pouziti Fronius Symo Hybrid? Me osobne v porovnani treba se Studerem nebo Victronem zadny nenapada, proc bych si kupoval menic u ktereho prepnuti trva 5sekund a ktery ma pretoky do site, kdyz existuji menice kde toto funguje....
sipj
 
Příspěvky: 51
Registrován: pon zář 03, 2012 6:12 pm
Reputation: 0

Re: Zvládne Fronius Symo Hybrid dvě FV pole s různou orienta

Příspěvekod Nicholas » sob kvě 07, 2016 5:26 pm

Jeden z důvodů by mohl být postupné rozšíření (začít bez baterie, baterii přidat později) a druhý důvod Tesla Powerwall. Taky jsem ho zvažoval, ale s těmi mínusy (hlavně symetrické 3f.) jsem ho zavrhl.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

Re: Zvládne Fronius Symo Hybrid dvě FV pole s různou orienta

Příspěvekod PapoS » ned kvě 08, 2016 11:04 pm

No hlavny dovod je ze si myslim ze je do mojich podmienok najvhodnejsi.
Mam rovnu strechu, tam budu solyndry. Takze staci jeden mppt tracker ale s rozsahom stovky V. Aby sa dali panely zapojit seriovo paralelne, co Vic a Stud bud nema alebo ma za nekrestansku cenu.
Dalej 4kW verzia dava dlhodobo 4kW nie 3,5 a zvladne 6,5kWp FV pole.
Je 3f za cenu 1f alebo nizsiu. 3f bude treba na elektromobil.
Pokial Elektromer meria symetricky nech kludne aj menic tak dodava.
A je integrovane Wlan okrem smart metra netreba ziadne speci kable a battery monitory dokupovat.
Bude sa dat pripojit Powerwall, takze cely system bude vysokonapatovy s co najvacsou ucinnostou.
Na Solarweb maju json Rest Api idealne na prepojenie s home automation.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte zář 01, 2015 8:56 pm
Reputation: 4

Re: Zvládne Fronius Symo Hybrid dvě FV pole s různou orienta

Příspěvekod honzaL » pát kvě 13, 2016 5:24 pm

PapoS píše:................. takze cely system bude vysokonapatovy s co najvacsou ucinnostou.
Na Solarweb maju json Rest Api idealne na prepojenie s home automation.


Pozor na reklamni slogany. Podle mého názoru se Fronius Hybrid, ani jiny beztransformátorový 3f měnič na domácnost moc nehodí. Běžně je domácnost zatížena trvalou spotřebou někde kolem 5 - 10 ti % nominálního výkonu měniče. A Fronius poctivě přiznává účinnost při 5% zatížení na úrovni 81%. :evil:

Několik dalších postřehů z dokumentace Froniusu ......
Provoz s nouzovým napájecím zdrojem
Tato verze hybridního střídače je určena výhradně pro použití v síťových fotovoltaických systémech :!: . Výroba elektrické energie nezávisle na veřejné síti je možná pouze prostředictvím aktualizace přístroje :!: :!: , kterou poskytne výrobce. Tato aktualizace zahrnuje kromě funkčních rozšíření v oblasti hardwaru a softwaru také odpovídající uživatelskou dokumentaci :?: . Hybridní střídač je připraven ;) pro provoz s nouzovým napájecím zdrojem.
.............
Je sice připraven, ale až to doprogramují - snad se jim to povede ......

Taky pro balancování (zde nazýváno kalibrací) a platí následující
........
Kalibrovací nabíjení:
Střídač Fronius Symo Hybrid v pravidelných intervalech automaticky provádí plné nabití akumulátoru Fronius Solar battery, aby všechny komponenty byly zkalibrované. Tento proces je zde možné spustit ručně.
Důležité! Aktivací alibrovacího nabíjení bude normální režim přerušen a bude možné odebírat energii ze sítě energetického závodu. Proces může trvat několik hodin a nesmí být přerušen!
.............
Kalibrace probíhá sice i při běžném provozu, ale stejně mne to odrazuje od nákupu!!
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Zvládne Fronius Symo Hybrid dvě FV pole s různou orienta

Příspěvekod PapoS » stř čer 01, 2016 12:21 pm

Spat k povodnej otazke, teraz ked pozeram nastavenia, tak na oboch vstupoch sa da nezavisle sledovat napatie a prud, takze aspon na sledovanie vykonu 2 FV poli to je vhodne.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte zář 01, 2015 8:56 pm
Reputation: 4


Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'