Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte zář 25, 2018 10:46 pm


Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Předchozí

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod gupa » pon srp 15, 2016 1:45 pm

No, chtělo by to na vlastní kůži nasimulovat situaci kdy pračka ohřívá a lednice sepne kompresor. Jde otu špičku a tu párkrát zopakovat dokola. Nevím, jestli není možné aby se konfigurace nastavila tak, že když je dejmetomu 10A průchozích, aby Studer přepnul naplno na DS a po nějaké době, např. 25 minut, zase začal přissávat, protože to je doba, za kterou je voda ohřátá a máchání už tolik nežere.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1611
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Frenky » pon srp 15, 2016 1:57 pm

Takto (podle obrázku a popisu) provozuji i já svůj systém. S rozdílem, že mám střídač STUDER 24V. S pračkou se popere :D docela dobře, prostě když 1kW pračce nestačí, dososne si zbytek ze sítě. Problém v 12V provedení STUDERA vidím ve velkých proudech na straně DC 12V. Já tam mám občas 50A a to je dost u 12V to bude i 100A a to se mi zdá po čertrch hodně. Vřele doporučuji nejméně 24V systém a nejlépe 48V systém, pak to nebudou takové (lokomotivní) :D proudy.
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 632
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod gupa » pon srp 15, 2016 2:05 pm

Nevím jak u Studera, ale Victrony mám k plné spokojenosti nastaveny se starými deskami na obyčejné přepínání podle podmínek - proud, napětí baterie, prodlevy, a fungují mi k plné spokojenosti. Mám totiž stále obavy a pokud čtu pozorně když tuto otázku znovu obnovím, co se stane - kam pluje nespotřebovaný zbytek když měnič je nafázovaný a koná se spotřeba přes triak který je nastaven jen na část vlny. Já si stále myslím, že jednoduché přepínání je čisté řešení co se týká přetoku do DS a že hojná triaková regulace schovaná v domácích spotřebičích takový přetok do DS může způsobit.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1611
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Frenky » pon srp 15, 2016 3:06 pm

U studeru je sice přifázování provedeno asi triakem, nevím, ale předchází mu transfer relé. Takže já mám naprogramováno toto relé tak, že pokud jsou baterie nabité a střídač stačí dodávat, že transfer relé je odpojeno. Při nutnosti (spotřeba přesáhla schopnosti měniče) se toto transfer relé připojí a pak teprve dochází k procesu přifázování k síti (asi tím triakem, nevím). Když nabíječ VT80 dává (přes schopnosti baterek náboj pojmout), dochází ke snížení nabíjecího proudu do baterek, takže pak výkon panelů zůstane na střeše. :D
Nevím, jestli jsem vše vysvětlil správně, mám trochu potíže vyjádřit své myšlenky na papír. Já bych osobně již žádný jiný střídač ani MPPT regulátor než STUDER nechtěl. Kdo se sveze v lepším autě, těžko si zvyká na horší :mrgreen:
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 632
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod RRR » pon srp 15, 2016 3:36 pm

Já nevím... mě těch 700VA max 30min. a to ještě při 25°C přijde hrozně málo i na hybridní systém. Když nejsou peníze problém a za komfort a kvalitu si rád připlatíte nechcete něco takového: http://eshop.neosolar.cz/hybridni-solarni-jednotka-easysolar-1600va-24v-s-ac-jistici
Jestli to není Mercedes, tak BMW určitě ;)
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 150
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 6

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod honzaL » pon srp 15, 2016 6:21 pm

Pavlik píše:......Ovšem jak pátrám jak můžu nemůžu dohledat kromě jiného zda je schopen jet i jako UPS v případě výpadku DS a hlavně co se vlastně děje když dojde k výpadku sítě.
a, vypne se taky a douifám že nabíjí alepson baterie
b, nevypne se a napájím sít..... což samo neutáhne, přetíží se atd.

Takže prosím jak to vlastně je?
......


Myslím, že nikdo neodpověděl na vaše první dotazy. Teď, když známe schema zapojení a můžeme předpokládat určité nastavení měniče můžeme sdělit asi toto:
a, měnič se nevypne. Nebude dobíjet baterii ze sítě (DS padla), ale bude dobíjet z FV panelů (to spolu nesouvisí). Vzhledem k měniči 900W ale pravděpodobně nastane situace, že se měnič v určitém okamžiku přetíží a protože nebude mít podporu DS tak se vypne (900W je dost málo)
b, protože budete mít nastaven zákaz přetoku do DS (alespoň to předpokládám, budete li žádat připojení jako mikrozdroj) nedojde k žádnému ovlivnění chodu měniče, jen výkon ...... viz bod a,

Pavlik píše:
............ V současný době mám zapojení přes relé a jedu jen pár spotřebičů, nevyužívám maximální kapacitu výroby tak proto chci povýšit na vyšší systém.


Tento problém řešila většina lidí ukládáním přebytků do vody. (TUV, topení) Protože o bojleru nepíšete, předpokládám, že jste připojen na centrální dodávku teplé vody. Rad pro tuto situaci moc nemám (zvyšte kapacitu akumulátorů ;) , jaro-podzim topte přímotopem ;) nebo dodávejte energii do distribuční sítě :evil: ).

Doporučuji situaci prodiskutovat s "Fenkym". Ten má podobnou situaci jako u vás, má Studer jiz delší dobu a má s ním spoustu zkušeností.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod gupa » pon srp 15, 2016 10:29 pm

Ale pokud Studer měnič co má možnost Line In vypne, podle mne je špatně nastavený. Přeci pokud je průchod 16A, a má před sebou jistič 16A, tak musí nejprve vypnout jistič a potom teprve měnič. Umne obyčejné přepnutí z měniče na DS bez přerušení probíhá podobně. Přitom vůbec nemám žádné přisosávání nebo jak se tomu říká. Pokud je nějaká podmínka běhu měniče nedodržena, měnič přepíná a to tak, že se sesynchronizuje (první cvaknutí) se sítí a potom teprve přepne (druhé cvaknutí) To samé když měnič zase nabíhá, dvakrát cvakne než se přepne čistě na měnič. UPS jsem zrušil kvůli spotřebě co semi zdála nižší než když je funkce UPS vypnuta. Nabíjení baterie z DS je podle mne zhovadilost když jsou panely na střeše. Tu funkci jsem zezačátku používal ale je kničemu... Pokud musím dobíjet z DS, je něco nedomyšleno uprostřed nápadu a myslím, že je to chybné. Chce to jen zvolit lepší konfiguraci.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1611
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Pavlik » úte srp 16, 2016 7:55 am

RRR píše:Já nevím... mě těch 700VA max 30min. a to ještě při 25°C přijde hrozně málo i na hybridní systém. Když nejsou peníze problém a za komfort a kvalitu si rád připlatíte nechcete něco takového: http://eshop.neosolar.cz/hybridni-solarni-jednotka-easysolar-1600va-24v-s-ac-jistici
Jestli to není Mercedes, tak BMW určitě ;)



Děkuji za typ, dělají ho i ve 12V verzi což bych radši, sice bude větší proud v DC straně ale na to zvládnu dimenzovat kabeláž.

Takové srovnání Studer 900/12 versus easysolar-1600va-12

cena Studer včetně chlazení cca 29 tis, vitron 39 tis
výkon Studer 900W , vitron 1600
průchozí proud u obou je 16A
záruka 5 let u obou
Studer IP 54, Vitron IP21
U vitronu nevím jestli má chlazení ventilací a jestli se ventilace spouští jen při zahřátí nebo běží pořád jako třeba u PC
Výhoda Vitronu je že má integrovaný vstup od FV systému a integrovaný regulátor nabíjení, nevýhoda že když odejde nebudou k dispozici tyhle komponenty...
Vitron má vývod rozdělen na tři 2x10A, 1x16A, což je sice fajn ale pro mne trochu komplikace v rozvodech.

No jsem na vážkách co vybrat....
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod gupa » úte srp 16, 2016 8:20 am

Chlazení u 2000VA verzi jsou dva ventilátory, podle obrázku jsou u otvorů nad deskama. Spínají mi podle průchozích ampér a teploty továrně nataveno. Mění se co jsem si všiml asi tři nebo čtyři rychlosti, takže při mírném jen trochu vrní a při maximu ventilátory chladí naplno. Ventilátory lze nastavovat, ale to jsem nezkoušel. Asi bych šel do dvou komponent místo jedné, nastavování přes PC je asi u této kompaktní verze stejnak stejné měnič zvlášť a regulátor zvlášť, potom si můžu dát krabicu s jističema jak potřebuji ai regulátor k baterii, která by neměla být přímo pod, měnič třebas na druhý konec baterie.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1611
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Pavlik » úte srp 16, 2016 10:39 am

gupa píše:Chlazení u 2000VA verzi jsou dva ventilátory, podle obrázku jsou u otvorů nad deskama. Spínají mi podle průchozích ampér a teploty továrně nataveno. Mění se co jsem si všiml asi tři nebo čtyři rychlosti, takže při mírném jen trochu vrní a při maximu ventilátory chladí naplno. Ventilátory lze nastavovat, ale to jsem nezkoušel. Asi bych šel do dvou komponent místo jedné, nastavování přes PC je asi u této kompaktní verze stejnak stejné měnič zvlášť a regulátor zvlášť, potom si můžu dát krabicu s jističema jak potřebuji ai regulátor k baterii, která by neměla být přímo pod, měnič třebas na druhý konec baterie.


Koknul jsem na obrázky a ten střídač je vlastně skládačka v bedně , takže ten regulátor je externí a je jen v tý bedně šoupnutý, takže to řeší případný problém když se měnič odporoučí, že něco zbyde:-)
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod milhaus » úte srp 16, 2016 1:51 pm

A co tento Studer ? včetně regulátoru jako Victron.
http://shop.solarpartner.cz/stridac-nab ... pc-1400-12
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 89
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 7

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod FRSO » úte srp 16, 2016 5:22 pm

Pavlik píše:
gupa píše:Chlazení u 2000VA verzi jsou dva ventilátory, podle obrázku jsou u otvorů nad deskama. Spínají mi podle průchozích ampér a teploty továrně nataveno. Mění se co jsem si všiml asi tři nebo čtyři rychlosti, takže při mírném jen trochu vrní a při maximu ventilátory chladí naplno. Ventilátory lze nastavovat, ale to jsem nezkoušel. Asi bych šel do dvou komponent místo jedné, nastavování přes PC je asi u této kompaktní verze stejnak stejné měnič zvlášť a regulátor zvlášť, potom si můžu dát krabicu s jističema jak potřebuji ai regulátor k baterii, která by neměla být přímo pod, měnič třebas na druhý konec baterie.


Koknul jsem na obrázky a ten střídač je vlastně skládačka v bedně , takže ten regulátor je externí a je jen v tý bedně šoupnutý, takže to řeší případný problém když se měnič odporoučí, že něco zbyde:-)


Zdravím, už mě jich prošlo rukama hodně a nevím, že by se nějaký pokazil, a to jsem je pořádně testoval na vše a nebyl problém, to samé u MPPT od Victronu, hodně jsem jich zapojil a není jediný problém, naposledy se u 30A přerušilo napájení od aku 12V z důvodu šméčka poj. držáku, z panelu šlo 2 dny napětí 44V do MPPT a regulátor jede v pořádku po opravě pojistky. :yes: , tak z Victronu strach nemám :lol:
FRSO
 
Příspěvky: 755
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Pavlik » úte srp 16, 2016 5:38 pm

milhaus píše:A co tento Studer ? včetně regulátoru jako Victron.
http://shop.solarpartner.cz/stridac-nab ... pc-1400-12



Hezký, ale má maximální vstupní napětí panelůna prázdno 25V a já jsem ikdyž to pospojím paraelně na 38,6V.
Díle mě zmátla tak ukázka na tom obrázku že to má externí vypínání sítě což je divný, tohle by měl mít hybrid zabudovaný v sobě. Al eto vstupní napětí z panelů ho tímto vylučuje....
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod gupa » úte srp 16, 2016 7:50 pm

Z návodu. XPC má PWM regulátor. Proto to omezení napětí. MPPT mají série VarioTrack nebo VarioString.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1611
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Pavlik » úte srp 16, 2016 8:36 pm

gupa píše:Z návodu. XPC má PWM regulátor. Proto to omezení napětí. MPPT mají série VarioTrack nebo VarioString.


Což ho prodraží, takže spíše se stále více přikláním k Vitronicu Easy solar
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Předchozí

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Reputation System ©'