Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř zář 26, 2018 3:18 pm


Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod solarni-panely.cz » čtv dub 07, 2016 10:02 pm

Pochlubte se Vaší hybridní FVE. Ukažte Váš systém světu. V čem si myslíte, že je vaše řešení lepší než konkurenční? Chata, rodinný dům nebo hausboot? Podělte se s námi o zajímavé instalace a příběhy lidí, kteří prostě chtěli špičkovou kvalitu, maximální soběstačnost a být tak nějak "nezávislí" ať už se sítí nebo bez sítě.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 259
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod solarni-panely.cz » úte dub 12, 2016 8:56 pm

Informace o zajímavých instalacích na platformě Studer Innotec Xtender najdete také zde:
www.facebook.com/StuderInnotecSA/
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 259
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod milhaus » úte dub 12, 2016 9:45 pm

Jen škoda že grid feeding moc nejede jak bych si představoval. ani v novém R612.
Přílohy
hfve1.jpg
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 89
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 7

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Pavlik » pon srp 08, 2016 3:42 pm

Zdravím,
uvažuji o zakoupení Studer Innotec AJ 500-12-S, mám malou FVE a doposud jsme jen dobíjel baterie a napájel drobné spotřebiče. Nyní bych to chtěl povýšit a chci jet paraelně s DS jako mikrozdroj bez dodávky. A Studer se mi jeví elegantní řešení.
Ovšem jak pátrám jak můžu nemůžu dohledat kromě jiného zda je schopen jet i jako UPS v případě výpadku DS a hlavně co se vlastně děje když dojde k výpadku sítě.
a, vypne se taky a douifám že nabíjí alepson baterie
b, nevypne se a napájím sít..... což samo neutáhne, přetíží se atd.

Takže prosím jak to vlastně je?

Pokud je schopen pracovat jako UPS, musím dodělat stykač za hlavní jistič s celou problematikou spínání, nebo to raději jako UPS nepoužívat, lze to tam někde přepnout?

Z další nemůžu se nikde dočíst jaký je maximální povolené napětí u vstupu od panelů, abych tomu uzpůsobil nějaké seriopareelní zapojení panelů apod.

Je lepší varianta s regulátorem nebo regulátor raději zvlášt?

Děkuji moc za rady, fakt jsme tohle nikde nenašel.
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod gupa » pon srp 08, 2016 9:58 pm

Studer Innotec AJ 500-12-S je určen pro ostrovní systémy. Stím se moc muziky pospolu s DS asi moc nenahraje. Victron nyní nabízí Multi, myslím si, že když se zvolí podle baterie a panelů ještě normální regulátor, mělo by to být za přibliženě stejnou cenu a mělo by to dokázat očekávané. Možná ale Studer má nějaké měniče v cenových relacích dole pro tento požadavek, ale nevím oněm.

Odkaz na Multi https://www.victronenergy.cz/inverters- ... lti-500-va

Edit: cena Multi by měla být okolo 500€, rozdíl co jsem oproti multiplusu našel, že nelze asi spojovat paralelně a tak navyšovat výkon s více kusy měničů. Určitě bych více četl a až potom si dělal výčet měničů, zkrátka neunáhlil se.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1611
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Pavlik » úte srp 09, 2016 7:28 am

gupa píše:Studer Innotec AJ 500-12-S je určen pro ostrovní systémy. Stím se moc muziky pospolu s DS asi moc nenahraje. Victron nyní nabízí Multi, myslím si, že když se zvolí podle baterie a panelů ještě normální regulátor, mělo by to být za přibliženě stejnou cenu a mělo by to dokázat očekávané. Možná ale Studer má nějaké měniče v cenových relacích dole pro tento požadavek, ale nevím oněm.

Odkaz na Multi https://www.victronenergy.cz/inverters- ... lti-500-va

Edit: cena Multi by měla být okolo 500€, rozdíl co jsem oproti multiplusu našel, že nelze asi spojovat paralelně a tak navyšovat výkon s více kusy měničů. Určitě bych více četl a až potom si dělal výčet měničů, zkrátka neunáhlil se.


Děkuji. Už jsem pročetl stránky výrobce a našel aplikace které bych potřeboval. jen mi namíchlo že spousta prodejců má ten měnič AJ uveden jako hybridní a Cmpact který schopen pracovat se sítí uveden jako ostrovní. Dost neprofesionální...
Jdu studovat ty vitroenergy, ale zase přemýšlím jestli si nebude lepší připlatit u za kvalitu u Studeru, přeci jen nechci šetřit na nepravém místě.
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod gupa » úte srp 09, 2016 5:17 pm

Možná je vše jinak. Zakladatel tohoto tématu je prodejce Studeru. Tak mu asi nejlépe napsat PM a sdělit představu a nějaká nabídka místo vyhledávání by měla být rychlejší.
Díval jsem se natu novinku co jsem sem dal odkaz a asi to umí jen jednoduše přepínat. Asi, nevím to jistě protože to v manuálu není, žeby to umělo za pomoci VEconfigure tzv. přisosávat z DS. TOlevné Multi to asi neumí. Proto bych viděl lepší volbu oproti Multi, měnič Multiplus C.

Odpovědí na otázku co měnič udělá když se přetíží. Každý průchozí měnič by měl mít někde nastavitelnou hodnotu maximálního průchodu ze vstupu. V případě Multi je to popsané také v manuálu. Ktomu se přičítá nastavitelná hodnota co měnič vyrábí z baterie. Tz. Před měničem by měl být jistič a když se přešvihne zatížení, tento obyčejný jistič odepne, měnič přejde do přetížení a zpravidla do několika sekund nebo ihned vypne a vše pohasne. Jenže podle všeho jak píšu výše, Multi umí jen asi přepínat buď výrobu z baterie, nebo vstup, takže když se dejme tomu objeví spotřeba ze 2 na 10A a měnič umí jen 2, měnič vmžiku přepne podle nastavených hodnot přes program VEConfigure - doporučuji stáhnout a prohlédnout v nějakém demo modu.

Victron není špatná volba. Studer určitě také není špatná volba. Možná by se měl vyjádřit solarni-panely.cz jako doporučení dle výše uvedených požadavků Pavlíka.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1611
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Pavlik » čtv srp 11, 2016 7:13 am

gupa píše:Možná je vše jinak. Zakladatel tohoto tématu je prodejce Studeru. Tak mu asi nejlépe napsat PM a sdělit představu a nějaká nabídka místo vyhledávání by měla být rychlejší.
Díval jsem se natu novinku co jsem sem dal odkaz a asi to umí jen jednoduše přepínat. Asi, nevím to jistě protože to v manuálu není, žeby to umělo za pomoci VEconfigure tzv. přisosávat z DS. TOlevné Multi to asi neumí. Proto bych viděl lepší volbu oproti Multi, měnič Multiplus C.

Odpovědí na otázku co měnič udělá když se přetíží. Každý průchozí měnič by měl mít někde nastavitelnou hodnotu maximálního průchodu ze vstupu. V případě Multi je to popsané také v manuálu. Ktomu se přičítá nastavitelná hodnota co měnič vyrábí z baterie. Tz. Před měničem by měl být jistič a když se přešvihne zatížení, tento obyčejný jistič odepne, měnič přejde do přetížení a zpravidla do několika sekund nebo ihned vypne a vše pohasne. Jenže podle všeho jak píšu výše, Multi umí jen asi přepínat buď výrobu z baterie, nebo vstup, takže když se dejme tomu objeví spotřeba ze 2 na 10A a měnič umí jen 2, měnič vmžiku přepne podle nastavených hodnot přes program VEConfigure - doporučuji stáhnout a prohlédnout v nějakém demo modu.

Victron není špatná volba. Studer určitě také není špatná volba. Možná by se měl vyjádřit solarni-panely.cz jako doporučení dle výše uvedených požadavků Pavlíka.


Díky z aodpověď.
Bohužel prodejci jsme psal a zatím bez odpovědi. Radši jsem šel louskat stránku výrobce a jeví se mi mnohem lepší řešení Studer Innotec XTS 900-12. Sice budu muset sáhnout hlouběji do kešeně ale zatím to splňuje tak nějak vše.
Průchozí proud je max 16A, což není ideál, hold větší spotřebiče jako troubu a varnou konvici nechám na sítí a zbytek poteče přes střídač. Hlavně mám obavy aby ho byli schopni vůbec dodat a hlavně i s tím ventilátorem abych využil plný výkon 900W.
Samozřejmě že střídač předjistím, jen přemýšlím o charakteristice ale radši asi co nejrychlejší, nepředpokládám že by zvládal krátkodobé přtížení protékajícího proudu třeba typu C. To už pak jen konstrukční detaily.
No už se těším
:)
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod honzaL » čtv srp 11, 2016 2:31 pm

Pavlik píše:..... mám malou FVE a doposud jsme jen dobíjel baterie a napájel drobné spotřebiče. Nyní bych to chtěl povýšit a chci jet paraelně s DS jako mikrozdroj bez dodávky. A Studer se mi jeví elegantní řešení.
Ovšem jak pátrám jak můžu nemůžu dohledat kromě jiného zda je schopen jet i jako UPS v případě výpadku DS a hlavně co se vlastně děje když dojde k výpadku sítě.
a, vypne se taky a douifám že nabíjí alepson baterie
b, nevypne se a napájím sít..... což samo neutáhne, přetíží se atd.
..........


Pokud chcete od pokusů přejít k reálnému používání FVE pro běžné spotřebiče je třeba zvážit řadu parametrů.
Váš systém 12V není pro výkony nad 3kW příliš vhodný. Proudy v DC části vám vzrostou nad 250A.
Pro větší plánované výkony je třeba začít uvažovat o 24V nebo lépe o 48V sytému.
Zatímco panely a akumulátory jdou přidávat při jakémkoliv napětí DC, u měničů musíte držet stejnou řadu napětí.
(těžko se používá jeden měnič na 12V a druhý na 24V na stejné akumulátory).
Pokud trváte na připojení jako mikrozdroj je třeba zvolit hybridní měnič, který nepustí nic do DS. Studer toto zvládá snad nejlépe z hybridních měničů. (Nejde li vám o dotace, je lépe jet v režimu ostrova s podporou DS a bez paralelního připojení do DS, nemusíte nic řešit s distributorem, nepodléháte žádné evidenci).
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Pavlik » pát srp 12, 2016 7:45 am

honzaL píše:
Pavlik píše:..... mám malou FVE a doposud jsme jen dobíjel baterie a napájel drobné spotřebiče. Nyní bych to chtěl povýšit a chci jet paraelně s DS jako mikrozdroj bez dodávky. A Studer se mi jeví elegantní řešení.
Ovšem jak pátrám jak můžu nemůžu dohledat kromě jiného zda je schopen jet i jako UPS v případě výpadku DS a hlavně co se vlastně děje když dojde k výpadku sítě.
a, vypne se taky a douifám že nabíjí alepson baterie
b, nevypne se a napájím sít..... což samo neutáhne, přetíží se atd.
..........


Pokud chcete od pokusů přejít k reálnému používání FVE pro běžné spotřebiče je třeba zvážit řadu parametrů.
Váš systém 12V není pro výkony nad 3kW příliš vhodný. Proudy v DC části vám vzrostou nad 250A.
Pro větší plánované výkony je třeba začít uvažovat o 24V nebo lépe o 48V sytému.
Zatímco panely a akumulátory jdou přidávat při jakémkoliv napětí DC, u měničů musíte držet stejnou řadu napětí.
(těžko se používá jeden měnič na 12V a druhý na 24V na stejné akumulátory).
Pokud trváte na připojení jako mikrozdroj je třeba zvolit hybridní měnič, který nepustí nic do DS. Studer toto zvládá snad nejlépe z hybridních měničů. (Nejde li vám o dotace, je lépe jet v režimu ostrova s podporou DS a bez paralelního připojení do DS, nemusíte nic řešit s distributorem, nepodléháte žádné evidenci).


Děkuji za odpověd, ale obávám s eže si trochu nerozumíme...

"Pokud chcete od pokusů přejít k reálnému používání FVE pro běžné spotřebiče je třeba zvážit řadu parametrů."
FVE reálně používám i pro běžné spotřebiče, zatím přepínám přes relé síť/měnič a jak jsem psal chci povýšit komfortnější řešení

"Váš systém 12V není pro výkony nad 3kW příliš vhodný. Proudy v DC části vám vzrostou nad 250A."
Nikde neuvádím že mám výkon nad 3kW....

"Zatímco panely a akumulátory jdou přidávat při jakémkoliv napětí DC, u měničů musíte držet stejnou řadu napětí.
(těžko se používá jeden měnič na 12V a druhý na 24V na stejné akumulátory).
"
Ano, to tu nikdo nezpochybňuje....

"Pokud trváte na připojení jako mikrozdroj je třeba zvolit hybridní měnič, který nepustí nic do DS. Studer toto zvládá snad nejlépe z hybridních měničů."
Ano , to trvám neboť chci povýšit a zbavit se toho přepínání, proto jsem psal dotaz na vhodný hybridní měnič, jeden prodejce na svém webu uváděl řadu AJ jako hybridní, proto jsem položil dotaz sem a taky abych dostal nějaké rady n akonkrétní typy.

"(Nejde li vám o dotace, je lépe jet v režimu ostrova s podporou DS a bez paralelního připojení do DS, nemusíte nic řešit s distributorem, nepodléháte žádné evidenci)"
O dotace mi nejde, ty nemám ani nastudované, s distributorem si napojení mikrozdroje vyřidím a hledám právě hybridní měnič abych nemusel jet ostrovně ale se sítí a měl plný komfort.

Závěr
zvažuji hybridní měnič Studer Innotec XTS 900-12 který plánuji používat paraelně se síti, napojení mikrozdroje u ČEZ si vyřídím. A prosím právě o připomínky čeho se vyvarovat nebo naopak.

Děkuji
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod honzaL » pát srp 12, 2016 1:30 pm

Bohužel můj příspěvek byl spíše v rovině teoretické.
Pokud chcete konkrétní radu ke konkrétnímu produktu, budete muset uvést konkrétní parametry ostatních komponent sytému a způsob jejich zapojení (alespoň zda jde o DC nebo AC coupling).
Není mi jasné zda uvažujete s připojením celého domu přes hybridní měnič a budete mít intalaci něktrých spotřebičů odděleně nebo bude XTS jen jakýsi pomocný zdroj?
Plánujete připojení podle prvního nebo druhého obrázku?
Přílohy
studer2.jpg
A) klaické připojení XTS v systému
studer3.jpg
B) Hybridní měnič jako přídavný zdroj
studer3.jpg (12.8 KiB) Zobrazeno 1154 krát
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod gupa » pát srp 12, 2016 9:44 pm

Mne to připadá jako masochismus ten druhý obrázek s napojením DS na line out z měniče a také toto
studerza€.jpg

Také rozdíl cen mezi
http://solarni-panely.cz/katalog-produk ... xts-900-12

a http://www.solarpartner.sk/sk/menic-nab ... xts-900-12
je

Cena s 21% dph: 33.615,- Kč
a

978.29 € s DPH

což je 5tKč. ?

Nezlobte se, ale 5tKč je docela dost peněz navíc podle mne.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1611
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod PapoS » sob srp 13, 2016 8:26 am

Ako aj 900e za akykolvek 900W/12V menic je strasny fail podla mna a nema to nic spolocne so zdravym rozumom.
A medzi nami je velmi slaba konkurencia v eshopoch s FV a marze vysoke. Firmy co robia instalacie nakupuju casto so zlavou v desiatkach percent.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte zář 01, 2015 8:56 pm
Reputation: 4

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Nicholas » sob srp 13, 2016 10:14 am

Jaké jsou alternativy se stejnou funkcí a menší cenou? Žádné... Tím pádem tam je nějaké unikátní know-how a proto i ta nepěkná cena. Oficiální distributor Studeru pro ČR má vše předražené.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod rva » sob srp 13, 2016 11:56 am

Ono záleží na každého možnostech a preferencích, jestli je ochoten si zaplatit špičkovou techniku, nebo ustoupí z některých požadavků. Všichni prostě nejezdí v nových mercedesech. Za stejnou cenu mohu mít třeba http://www.aliexpress.com/item/PIP4048M ... 41983.html které je ve všech výkonových parametrech lepší a má vstup pro FV panely. Bohužel se musím smířit s vyšší klidovou spotřebou, což by mi u ostrovního provozu vadilo víc, než když mám k dispozici DS. A samozřejmě nemohu očekávat žádnou zákaznickou podporu.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 882
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 71

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod mobilik » sob srp 13, 2016 3:11 pm

Nesuhlasim. Predavam tieto menice uz dva roky a kupujem ich priamo z vyroby. U mna stoji PIP-HS2424 500€. Ale mam kedykolkvek zakaznicku podporu priamo z vyroby. Stalo sa my ze jeden menic jeden pan zapojil opacne a hned strelila maticna doska. Napisal som sikmacovi ze som kupil nefunkcny menic. Ja som od neho vzal uz minimalne 50 priduktov a mozno aj viac, regulatory, menice atd... A tak usudil ze nieje problem a zaslal mi novu dosku uplne bezproblemov a zadara! Taktiez som konzultoval kopec veci ohladov regov a menicov a stale sa vieme dohodnut. Vsetko je to len o pristupe a samozrejme aj ak sa to kupy z ebay a alliexpress tak bay bay podpora. :wink:

Odoslané z Lenovo Vibe Z2 Pro.
mobilik
 
Příspěvky: 1737
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Nicholas » sob srp 13, 2016 3:43 pm

Chce srovnávat srovnatelné. On Studer XTM 4000-48 při ceně na kW je taky někde úplně jinde. Ta cena určitě není jen o výkonových komponentách. 5 let záruky taky má svoji hodnotu. Hybrid. Vývoj, výroba, značka... Přímo srovnávat s no-name čínou, to snad ani nejde. Můžete od takového měniče očekávat aspoň 10 bezproblémových let? Nebo víc? Aby se pak ten číňan v důsledku neprodražil. Bazar, eBay, AliExpress - párkrát se v životě spálit mě naučilo... never more.

Nesrovnával bych to s Mercedesem. Nemyslím, že přidaný komfort u médi (jestli tam vůbec nějaký je), se nechá porovnávat se základním požadavkem kladeným na měnič - plně automatický provoz paralelně se sítí, bezvýpadkové přepínání, sčítání z obou zdrojů s prioritou vlastní výroby. Někomu to přijde jako luxus, pro mě to je základ. Léta jsem chodil roztápět kotel na uhlí a dřevo, přikládat, čistit. Never more. Dneska mám základní požadavek nastavit čudlíkem teplotu.

Ostrovní provoz je ovšem možný, na zimu si přepnout na síť, měnič bude levnější, ale bude to chtít o dost víc panelů a baterek, tak co bude levnější? Komfortnější? Je víc pohledů na stejnou věc, každému co jemu vyhovuje :) Nakonec ta jedna výplata se nechá utratit i mnohem nesmyslněji.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod mobilik » sob srp 13, 2016 7:41 pm

Poznam ludi co im axpert uz bezi 5 rokov 24hidin denne a bez poruchy. Ak vyoadne, kupim si za cenu studeru este minimalne 7 axpertov. Aj ked je pravda ze nedokazu to co dokaze studer, to bez debaty. :wink:

Odoslané z Lenovo Vibe Z2 Pro.
mobilik
 
Příspěvky: 1737
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Pavlik » pon srp 15, 2016 10:55 am

Nicholas píše:Chce srovnávat srovnatelné. On Studer XTM 4000-48 při ceně na kW je taky někde úplně jinde. Ta cena určitě není jen o výkonových komponentách. 5 let záruky taky má svoji hodnotu. Hybrid. Vývoj, výroba, značka... Přímo srovnávat s no-name čínou, to snad ani nejde. Můžete od takového měniče očekávat aspoň 10 bezproblémových let? Nebo víc? Aby se pak ten číňan v důsledku neprodražil. Bazar, eBay, AliExpress - párkrát se v životě spálit mě naučilo... never more.

Nesrovnával bych to s Mercedesem. Nemyslím, že přidaný komfort u médi (jestli tam vůbec nějaký je), se nechá porovnávat se základním požadavkem kladeným na měnič - plně automatický provoz paralelně se sítí, bezvýpadkové přepínání, sčítání z obou zdrojů s prioritou vlastní výroby. Někomu to přijde jako luxus, pro mě to je základ. Léta jsem chodil roztápět kotel na uhlí a dřevo, přikládat, čistit. Never more. Dneska mám základní požadavek nastavit čudlíkem teplotu.

Ostrovní provoz je ovšem možný, na zimu si přepnout na síť, měnič bude levnější, ale bude to chtít o dost víc panelů a baterek, tak co bude levnější? Komfortnější? Je víc pohledů na stejnou věc, každému co jemu vyhovuje :) Nakonec ta jedna výplata se nechá utratit i mnohem nesmyslněji.


To je přesně co sháním a to je komfort, záruka a maximální bezstarostnost, takže s příplatk ypočítám. šlo mi o to jestli je tohle použitetelný pro paraelní chod se sítí kde FVE bude jen fungovat jako pomocný zdroj a ze sítě se bude přisávat jen pomocná štáva. Chci mít dlouhou záruku a k dispozici servis, že distributor je předražený s tím asi už nic nezmůžu.
Takže chystám se na nákup, ješte vyřídím u ČEZ připojení mikrozdroje a snad to všechno bude makat.
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Re: Hybridní a ostrovní FVE Studer Innotec

Příspěvekod Pavlik » pon srp 15, 2016 11:16 am

[/attachment]
honzaL píše:Bohužel můj příspěvek byl spíše v rovině teoretické.
Pokud chcete konkrétní radu ke konkrétnímu produktu, budete muset uvést konkrétní parametry ostatních komponent sytému a způsob jejich zapojení (alespoň zda jde o DC nebo AC coupling).
Není mi jasné zda uvažujete s připojením celého domu přes hybridní měnič a budete mít intalaci něktrých spotřebičů odděleně nebo bude XTS jen jakýsi pomocný zdroj?
Plánujete připojení podle prvního nebo druhého obrázku?


Provozování plánuji spíše podle tohoto obrázku:
xts-xtm-xth-de_page_11.png


Jinak provoz konkrétně je plánován takto:
Plánovaný střídač Studer Innotec XTS 900-12 s pomocnými ventilátory
Velké spotřebiče typu el.trouba a varná konvice budou přepojeny přímo na síť, nemá cenu tím zatěžovat střídač a baterie vzhledem k výkonu nebo délce používání. Zbývá pračka a lednička, tam mi to vychází že 16A/1f je proud dostačující a neměl by být překročen povolený proud střídačem. Střídač bude samozřejmě předjištěn před i za. Jiné vyšší spotřebiče nemám, PC, TV a osvětlení je již zanedbatelné, pokud by to nestačilo bude se muset udělat automatický přepínač mezi ledničkou a pračkou, zřejmě časový vztažený k maximální délce praní ale to by se viděl až po zkušebním provozu.
V současný době mám zapojení přes relé a jedu jen pár spotřebičů, nevyužívám maximální kapacitu výroby tak proto chci povýšit na vyšší systém.
Pavlik
 
Příspěvky: 29
Registrován: pon srp 08, 2016 2:10 pm
Reputation: 0

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

Reputation System ©'