Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon lis 19, 2018 3:34 am


Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod vlkazajac » čtv bře 17, 2016 8:18 pm

rva píše:
vlkazajac píše:Nie sú mi sympatickí ľudia,... .... prajem slnko, aké máme dnes !
Souhlasím. Na druhou stranu forum je otevřené pro každého a pokud usoudím, že mi někdo z jakéhokoliv důvodu nesedí, přestanu jeho vlákno sledovat. Dotace jsou zhouba, jedná se o mrhání penězi, ale asi s tím nic neuděláme.


Forum je otvorené pre čítanie každému, kto ho chce čítať, tu nie je obmedzenie. Kto a o čom na nom nemá diskutovať, vymedzil jasne jeho zakladateľ a citoval som to vyššie, láskavo to vezmite na vedomie.

Obsah fora nemá suplovať nedostatok správnych informácií alebo naprávať dezinformácie zo strany certifikovaných realizátorov. Tí sú často ochotní dodať a pozapájať hocičo s kadečím, ak si to praje zákazník, ako sme sa už presvedčili z niekoľkých príspevkov. Ved peniaze sú a obchod sa točí......
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1678
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 162

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod PowerFull » čtv bře 17, 2016 8:30 pm

vlkazajac : Prepáč ale nerozumiem tvojmu postoju. Pokiaľ viem tak diskusné fórum má byť o otvorenej diskusii a tí ktorý tam chcú prispievať tak prispejú a každý si z toho zoberie to čo potrebuje alebo chce.
Po ďalšie som pracujúci človek a nesedím za internetom nonstop aby som mohol hneď odpisovať. ( ďalšia výhoda fóra )
a ak si myslíš že porušujem toto pravidlo ( Toto akceptuji a pro svou FVE nehodlám využívat podporu/dotace, zelený bonus, ani nehodlám energii prodávat do sítě ) tak mi daj ban a pôjdem na iné fórum .

Každopádne je tu hodne dobrých informácií a ľudí čo sa vyznajú a preto som požiadal o radu ( konzultáciu ) sem na mypower.cz

Po ďalšie sa ma pýtate odkiaľ som , tak je to okolie SNV.
Celú zostavu som si vy skladal viac menej sám po prečítaní x článkov, x názorov a x preštudovaných dokumentácií .
Nepreferujem lacné riešenia lebo tie sú dočasné a zase nemám toľko euro miliónov aby som si mohol dovoliť hocičo .
Prioritne sa riadim zdravým rozumom a peňaženkou ( ale vždy chcem mať za stanovený budžet čo najviac kvalitnej muziky ) V tomto prípade je to max 4000e

K dotácií toľko : ak je tu tá možnosť prečo nie ? čo je na tom zlé ?? pracujem , platím dane a mám z toho čo ??? akurát tak buzeráciu ........ takto sa aspoň niečo vráti priamo spať. ( samozrejme zdravý rozum musí fungovať )
Po ďalšie nejdem na tom zbohatnúť,veď to sa ani nedá ( iba ak by som mal kamarátov vo vláde , no bohužiaľ nemám ) a preto to beriem ako investíciu.Kde v banke mi za 4000 eur dajú napr 300e ročne ?? a po splatení mi to bude z nadhľadom povedané zarábať ( aj keď to bude len neplatenie za niečo čo si viem sám vyrobiť,teda elektrinu ) .. ps : ak sa samozrejme nič nákladne nepokazí .

Požiadam vás teda o konštruktívnu diskusiu ktorá mňa alebo iných nasmeruje k informáciám, ktoré dokážu lepšie a efektívnejšie vyrábať elektróny zo slnka ( o to nám hádam ide )
PowerFull
 
Příspěvky: 30
Registrován: úte bře 15, 2016 8:31 pm
Reputation: 0

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod vlkazajac » čtv bře 17, 2016 8:44 pm

To podstatné, čo som Ti chcel povedať, sú dve vety, ktoré som zvýraznil hore. Som si istý, že si ich významu porozumel a si svojprávny. Daj si ban sám, ked to tak musí byť a či budeš na fore dalej diskutovať, je Tvoja voľba.
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1678
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 162

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod PowerFull » čtv bře 17, 2016 8:52 pm

rottenkiwi : batérie by boli umiestnené v pivnici domu a taktiež aj menič kde teplota nikdy nepresiahne ani v lete 20°C

ota : bežnú údržbu alebo hocičo pri čom mi nepadne záruka si dokážem urobiť sám ( pracujem ako servisný technik, čiže sa toho vôbec nebojím ) pre mňa to bude len radosť si ošahať niečo nové .

gupa : jediná rozumná ale aj to nechápem prečo tak drahá vec ( kus kábla z pre-vodníkom ) je kábel Victron Interface MK2-USB alebo MK2.2b – RS232 ktorá dokáže toto ( nechce sa mi to prekladať )

MK2 Protocol : The MK2.2 provides a galvanically isolated connection to VE.Bus. The protocol on the other side is called the “MK2 Protocol”. The MK2 Protocol allows reading information, turning the device on and off, changing the current limits and configuring a device.

a mne to bude stačiť
PowerFull
 
Příspěvky: 30
Registrován: úte bře 15, 2016 8:31 pm
Reputation: 0

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod gupa » čtv bře 17, 2016 10:36 pm

Asi jde o omyl, já píšu o regulátoru a ten VeBus nemá. Má něco jinýho a stačí se podívat pro propojení daného regulátoru v prvním příspěvku s PC do ceníku. Řešením jecolorcolntrol gx, jenže to je také promne kvůli dohledu dost.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod RRR » pát bře 18, 2016 7:49 am

Tak je pravda, že středobodem všech komunikačních protokolů Victron a jejich monitoringu je Color Control GX což je ovšem dalších 500€. MK2-USB slouží spíš k prvotnímu nastavení konfigurací MultiPlus, pak už jej asi nebudete potřebovat - možná by ho mohla zapůjčit dodavatelská firma. Monitoring je opravdu už jenom třešnička na dortu a opravdu žádné peníze vám nepřinese. Já osobně bych jej v začátku zavrhl a až si s tím časem budete chtít hrát, tak Victron má spoustu softwaru jako open source:https://www.victronenergy.com/live/open_source:start.
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 150
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 6

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod mobilik » pát bře 18, 2016 8:54 am

Hmmm, k tomu dodam len tolko ze za 4000€ poskladam rozumnejsiu zostavu, ale z taiwanskych sikmookych komponentov... Neviem, ale ja by do tej zostavy nejak nesiel. Ale kazdy chce svoje. :-) niekomu nevadia taiwanske dlho odskusane a hlavne funkcne veci. :wink:
mobilik
 
Příspěvky: 1775
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod ota » pát bře 18, 2016 9:55 am

Přesně tak!
Nic proti tazateli PowerFull, ten se moudře zeptal a má snahu se poradit. Mám ale pocit, že někteří lidé, jakmile se vysloví zaklínadlo DOTACE nebo SLEVA nebo AKCE, tak přestávají racionálně přemýšlet.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1351
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 204
 
  • 0


Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod mati » pát bře 18, 2016 11:11 am

RRR píše:Tak je pravda, že středobodem všech komunikačních protokolů Victron a jejich monitoringu je Color Control GX což je ovšem dalších 500€. MK2-USB slouží spíš k prvotnímu nastavení konfigurací MultiPlus, pak už jej asi nebudete potřebovat - možná by ho mohla zapůjčit dodavatelská firma. Monitoring je opravdu už jenom třešnička na dortu a opravdu žádné peníze vám nepřinese. Já osobně bych jej v začátku zavrhl a až si s tím časem budete chtít hrát, tak Victron má spoustu softwaru jako open source:https://www.victronenergy.com/live/open_source:start.


To tedy znamená , že pokud chci jen sledování střídače z Pc MK2-USB není potřeba a data cestují přímo přes MODbus??
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, OGi 100Ah 24V, V6116b 2x201Ah 24V
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 85
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city
Reputation: 1

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod RRR » pát bře 18, 2016 6:57 pm

Ano, ale právě že jen přes Color Control GX, který je jakousi komunikační bránou pro všechny Victron produkty: https://www.victronenergy.com/upload/documents/Whitepaper-Data-communication-with-Victron-Energy-products_EN.pdf
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 150
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 6

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod PowerFull » pát bře 18, 2016 10:06 pm

Interface MK2.2 or MK2 USB ako som zistil slúži hlavne na nastavenie parametrov ale cez ten istý soft sa dajú aj sledovať aktuálne stavy DC pre FV , nabíjací prúd batérií a AC výstup . Zatiaľ ale neviem či sa dajú nejako aj vytiahnuť štatistiky.Každopádne je tam kopec možných nastavení . Pridávam odkaz na video ako sa stým dá pekne vyhrať. A potvrdila sa mi aj možnosť programovať relé ( škoda že je tam len jedno )
https://www.youtube.com/watch?v=XGY_n7rkYMY
PowerFull
 
Příspěvky: 30
Registrován: úte bře 15, 2016 8:31 pm
Reputation: 0

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod PowerFull » pát bře 18, 2016 10:21 pm

mobilik : no ... daj mi tú zostavu za 4000e,nech mám čo porovnávať.
PowerFull
 
Příspěvky: 30
Registrován: úte bře 15, 2016 8:31 pm
Reputation: 0

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod PowerFull » pát bře 18, 2016 11:13 pm

pozerám sa teraz po ponuke LiFePo ale neviem sa dopracovať pri akom vybíjanom prúde majú majú baterky kapacitu ako sa pri nich uvádza. Ako to vlastne je ? napríklad tu
http://files.i4wifi.cz/inc/_doc/attach/ ... t-Spec.pdf
alebo
http://www.nothnagel-marine.de/media/do ... 4de272d2f0

pri Hoppecke mi to je jasné ako facka a pri LiFePo to nieje. Alebo zle pozerám ?
PowerFull
 
Příspěvky: 30
Registrován: úte bře 15, 2016 8:31 pm
Reputation: 0

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod gupa » pát bře 18, 2016 11:32 pm

Šak to tam je napsaný. :uh:
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod PowerFull » sob bře 19, 2016 12:10 am

je to pri 1C ?
PowerFull
 
Příspěvky: 30
Registrován: úte bře 15, 2016 8:31 pm
Reputation: 0

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod ota » sob bře 19, 2016 7:17 am

Ono je skoro jedno jestli 0,5C nebo 1C.
Lithium discharge vs capacity.png
Capacity vs, discharge current
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1351
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 204
 
  • 0


Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod PowerFull » sob bře 19, 2016 8:24 am

Ide mi o to aby som presne vedel pri akých C majú kapacitu LiFePo . Zatial som nenašiel výrobcu ktorý by to uvádzal . A presne že " Ono je skoro jedno jestli 0,5C nebo 1C " mne nestačí . Ak je vybíjanie rýchlejšie tak kapacita klesá a na základe toho sa presa ráta dimenzovanie kW baterky pre určitú zátaž a čas .

tu je napríklad hoppecke http://www.gpceurope.com/en/product/hop ... r-130-3966 a v datasheete je to prehľadne napísané a toto chcem aj od LiFePo.
Dobrý výrobca to má ale všetky LiFePo sú len čínania a tam informácie často chýbajú .
Preto sa čínskym výrobkom ak sa dá račej vyhýbam ( bohužiaľ cenu majú často výrazne nižšiu a človek podľahne )
PowerFull
 
Příspěvky: 30
Registrován: úte bře 15, 2016 8:31 pm
Reputation: 0

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod RRR » sob bře 19, 2016 8:45 am

PowerFull píše:Interface MK2.2 or MK2 USB ako som zistil slúži hlavne na nastavenie parametrov ale cez ten istý soft sa dajú aj sledovať aktuálne stavy DC pre FV , nabíjací prúd batérií a AC výstup . Zatiaľ ale neviem či sa dajú nejako aj vytiahnuť štatistiky.Každopádne je tam kopec možných nastavení . Pridávam odkaz na video ako sa stým dá pekne vyhrať. A potvrdila sa mi aj možnosť programovať relé ( škoda že je tam len jedno )
https://www.youtube.com/watch?v=XGY_n7rkYMY


A kde vidíte aktuální stavy DC pro FV a nabíjecí proud? Hodnoty, které zobrazuje VE configure3 se týkají jen MultiPlus.
Relé má možná jenom jedno, ale přes asistenty můžete nastavit poměrně rozsáhlou logiku sepnutí.
Statistiky pro celý systém poskytuje CCGX přes VRM portál.
Statistiky BMV pro baterii open source software (odkaz jsem již dával výše), a nebo BMV a MPPT přes nové rozhraní, chytrá aplikace: https://www.victronenergy.com/blog/2015/08/25/bmv-on-android-phone-via-usb/.
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 150
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 6

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod PowerFull » sob bře 19, 2016 9:18 am

To áno týka sa to len MultiPlus u. Victron BlueSolar Charge Controller MPPT 150/70 ( 150V , 70 A ) má svoj vlastný display kde sa dajú pozerať datalogy alebo potom ten modul VE.Direct Bluetooth Smart dongle. Trochu si ho preklepem aby som vedel čo to dokáže .
PowerFull
 
Příspěvky: 30
Registrován: úte bře 15, 2016 8:31 pm
Reputation: 0

Re: Hybrid zostava s Victron MultiPlus

Příspěvekod abrams » sob bře 19, 2016 11:09 am

Zdravím ,

LiFePO4 či LiFeYPO4 jsou naprosto jiná liga než volovo . U LiFe nemá velikost odebíraného proudu na disponibylní náboj tak markantně fatální vliv jako je tomu u volova :hell: . Viz graf LiFe při C2 (0,5C) , 1C , 3C a 5C zde : http://gwl-power.tumblr.com/image/179842671 a ještě tento graf nahoře : http://gwl-power.tumblr.com/tagged/Spec/page/6 i ty ostatní :yes: .

Informace či dokonce "záruky" uvaděné v papírech k volověným aku mívají reálně hodnotu nižšní než cena papíru na kterém jsou uvedeny ! Jediný způsob jak udržet volověný aku pár let při životě je jen a pouze jeho X-násoblé předymenzování ! Obecně je za rychle nesmrtící považováno užitečné cyklování pouhých 20% - používat aku jen od 100% do 80% !
To znamená , při potřebě 1kWh užitečné kapacity musí být volověný aku o nominální kapacitě 5kWh :uh: ... . Ale to už je většinou dražší než nominálně 1,2kWh LiFe se stejným využitím 1kWh (80% DOD) .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2305
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 247

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'