Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon lis 19, 2018 4:46 am


HFVE - pouze DC

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Předchozí

Re: HFVE - pouze DC

Příspěvekod xmasin » ned led 24, 2016 11:08 am

kodl69 píše:200W trvalá spotřeba? dnes ráno sem sledoval budíky, a bylo to 150W včetně lednice, tak sem šel zkontrolovat děti a zjistil, že raděj než by vytáhly žaluzie, tak si svítí - a žárovkama!!! takže po zákroku to bylo pod 100W , lednice, spotřeba měniče, wifi, kamery, dva pohony vrat v pohotovosti a nějaký nabíječky na mobily. Na chatu, kde nikdo není mi to připadá strašně moc.


Ano 200W trvalá spotřeba, případá v podstatě na měnič s UPS a 180 Ah baterií, malou překlenovací UPS, DVR s 8 kamerami, mikrotik a cisco router pro připojení Internetu, malý počítač s úsporným procesorem a systém řízení domu. Největší spotřebu má DVR s kamerami a pak měnič s UPS a udržování baterie v nabitém stavu.
xmasin
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 17

Re: HFVE - pouze DC

Příspěvekod hurvayz » ned led 24, 2016 11:11 am

Nemáš tam náhodou taky někde děti? :D
Nic k zobrazení
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 494
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Reputation: 29

Re: HFVE - pouze DC

Příspěvekod xmasin » ned led 24, 2016 11:23 am

hurvayz píše:Nemáš tam náhodou taky někde děti? :D

Zatím ne, teda pokud se za děti nepovažují elektronické hračky :D
xmasin
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 17

Re: HFVE - pouze DC

Příspěvekod luky » pon led 25, 2016 4:13 pm

xmasin píše:Tu fotovoltaiku beru spíš jako hračku a vedlejší efekt je snížení spotřeby elektřiny.

1) Obvykle tam jezdím ob víkend, v létě klidně každý víkend, takže se lednici moc vypínat nevyplatí, mimo to má poměrně malou spotřebu.
2) Inteligentní dům je jednak kvůli pohodlí a jednak kvůli bezpečnosti, když odcházím z domu tak zmáčknu tlačítko odchod a vím, že nezůstane zapnuté nic co nemá. Navíc systém v zimě udržuje teplotu v chatě, aby nedošlo k zamrznutí vody a jsem si přes něj schopen na dálku zatopit, takže když na chatu v pátek večer přijedu, tak neklepu kosu.
3) Kamer tam je celkem 8 kolem celého domu, bohužel by jedna nestačilo, protože už jsem měl nezvanou návštěvu a okolní chaty na tom jsou podobně.

Kdybych se tam mohl odstěhovat natrvalo, tak bych to bral, ale bohužel ještě nejsem rentiér, abych to mohl udělat.

Jak jsem psal, mám zkušenost s podobným objektem. I když není můj, řeším tam hodně věcí.
- Lednice a spol. se vypne pohybem jednoho prstu v rozvaděči vedle dveří.
- K zamrznutí vody nedojde, neb v zimě je vodovod vypuštěný, v záchodě je nasypaná sůl a myčka je odstěhována do sklepa. V ústředním topení je nemrznoucí směs. Je tam topení na dřevo + elektrokotel, který se dá spustit na dálku SMS - EZS ústředna má na to jeden výstup. Ale jestli ty tam v zimě topíš elektrikou, tak asi těch 200W trvalé spotřeby nebude problém :-)
ad 3) K tomu účelu je tam EZS s napojením na PCO. Od té doby nebyl žádný nezvaný návštěvník. Co si pamatuju domácího láteřit, tak jedno vykradení za 5 let ho stálo zhruba stejně, ale takhle je to bez nervů. Takže až tebe vykradou, tak ti odnesou i DVR? Aspoň nepůjdou s prázdnou :-)
luky
 
Příspěvky: 236
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: HFVE - pouze DC

Příspěvekod xmasin » stř čer 22, 2016 3:54 pm

Tak jsem se rozhodl, že přeci jen FVE realizuji, zatím s menším rozpočtem. Takže to vidím na 8x120W amorfní panely Auria z Bazoše. Čtyři panely půjdou na východní část střechy a čtyři na západní, akorát přemýšlím, jestli mám použít dva samostatné regulátory a zapojit je na jednu baterii, nebo jestli bude lepší jeden regulátor silnější, ale tady mám obavu z jeho chování, když bude druhá část pole zastíněná. Jak se chovají dva regulátory (asi vezmu Epsolar 2215 nebo 3215) zapojené na jedné baterii? "Domluví" se spolu přes napětí baterie nebo je nutné je nějak komunikačně propojit? Baterie zatím bude olovo 24V/225Ah s tím, že bych nechtěl baterii cyklovat, takže spotřebiče napájené z FVE by v případě nízkého výkonu FVE jely na DS pomocí zdroje/nabíječky, který by zároveň udržoval baterii plně nabitou. Přebytky bych řešil přes měnič do bojleru ala Vata.
xmasin
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 17

Re: HFVE - pouze DC

Příspěvekod xmasin » čtv črc 07, 2016 11:35 am

Realizace se pomalu přiblížila, takže teď začínám řešit detaily a nákup komponent:

1) Panely - už jsou na cestě, celkem 8x120W Auria z Bazoše, 4x východní a 4x západní střecha.
2) Musím vyřešit konstrukci na uchycení panelů. Střecha je plechová se sklonem tak 45°. Předpokládám, že budu muset vrtat do střechy a ideálně přichytit nosné profily solidnímy vruty přímo do trámů.
3) Rozhoduji se mezi 24V a 48V systémem. Výhoda 48V systému je, že budou menší proudy, ale hůře se budou shánět některé komponenty.
4) Vybírám regulátor nabíjení, zatím se rozhoduji mezi Victron BlueSolar MPPT 150/35 12/24/48V a Epsolar 4215BN MPPT 40A 12/24V. Zatím vede Victron, přeci jen je to kvalita a koukal jsem, že ho budu schopen datově spojit s Loxonem pro vyčítání hodnot, navíc umožňuje i 48V systém. Otázkou je, jestli by nebylo výhodnější mít dva slabší regulátory, nevím jak se jeden regulátor popasuje s tím, že bude mít dvě pole s různou orientací a výkonem.
5) Slabší měnič bude Victron Phoenix 24V nebo 48V 375VA sinus
6) Silnější měnič ještě budu vybírat, představoval bych si tak 2500W sinus.
7) DC/DC měniče pro napájení 12V spotřebičů bude Victron cca 100W.
8) Musím dořešit spínání nabíječky/zdroje z DS při slabém výkonu FVE, asi budu reagovat na pokles napětí na baterii na 26,4V případně 52,8V. Nějaký jiný nápad?
9) Baterie budou zatím olovo, otázka je jaké, protože ho nechci cyklovat, bude sloužit pouze jako záloha pro případ výpadku DS. Otázkou je jakou kapacitu zvolit vzhledem k výkonu panelů. Viděl bych to na 150 - 200Ah.
10) Monitoring baterií buď Loxone nebo Victron BMV-70x.
11) Pro zálohované napájení Loxonu bude ještě k dispozici starší LiFe baterie z elektrokola 2x24V 10Ah s vlastním UPS modulem, který bude napájený z hlavního zdroje.

Uvítám připomínky k výše uvedenému.
xmasin
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 17

Re: HFVE - pouze DC

Příspěvekod dracekvo » čtv črc 07, 2016 12:01 pm

Já bych se na to vrhnul nejdřív systémem minimalizace aktuální spotřeby.
Zaráží mě několik věcí. Proč tolik routerů, když už tam běží úsporné PC? Všechno bych realizoval jen přes to PC. Jaké je to PC, úsporný procesor nic neřeší, když to bude napájet neúsporný zdroj.

ad 3) Jaké komponenty myslíš?
ad 5) z toho malého měniče chceš napájet i lednici?
ad 9) nějak moc nechápu jak to chceš napájet a přepínat, když nechceš baterky cyklovat. To každou noc budeš přepínat zařízení s VFE na DS, nebo budeš připínat nabíječku?
ad 8) 11) nějak moc to komplikuješ.

Příde mi, že se tam snažíš na tak malej systém vymýšlet moc složitostí. Abys pak nezjistil, že přes zimu nepokreješ ani management této VFE natož vyrobíš něco do plusu pro ostatní zařízení :)
2850Wp, 500Ah LiFePO 48V - rozebráno, odstaveno. Měnič PJ 5000W 48V od matěje na prodej
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 2018 58 tis km, nyní 60 tis km
dracekvo
 
Příspěvky: 1007
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 52

Re: HFVE - pouze DC

Příspěvekod xmasin » čtv črc 07, 2016 12:45 pm

dracekvo píše:Já bych se na to vrhnul nejdřív systémem minimalizace aktuální spotřeby.
Zaráží mě několik věcí. Proč tolik routerů, když už tam běží úsporné PC? Všechno bych realizoval jen přes to PC. Jaké je to PC, úsporný procesor nic neřeší, když to bude napájet neúsporný zdroj.

ad 3) Jaké komponenty myslíš?
ad 5) z toho malého měniče chceš napájet i lednici?
ad 9) nějak moc nechápu jak to chceš napájet a přepínat, když nechceš baterky cyklovat. To každou noc budeš přepínat zařízení s VFE na DS, nebo budeš připínat nabíječku?
ad 8) 11) nějak moc to komplikuješ.

Příde mi, že se tam snažíš na tak malej systém vymýšlet moc složitostí. Abys pak nezjistil, že přes zimu nepokreješ ani management této VFE natož vyrobíš něco do plusu pro ostatní zařízení :)

Všechny routery berou max 25W, to není tolik, nové PC už je se spotřebou 6W, podstatně víc berou kamery + rekordéry a tam se spotřebou moc nehnu.

ad 3) Myslím hlavně měnič, v českých obchodech jsem moc měničů na 48V neviděl.
ad 5) Ne, z malého měniče pojede jen kotel a možná něco led osvětleni, zbytek pojede při výpadku DS na velký měnič.
ad 9) Nabíječka bude zapojená paralelně s regulátorem nabíjení a pokud klesne napětí baterie pod určitou mez, tak se zapne a bude udržovat baterku nabitou + bude sloužit jako zdroj pro DC spotřebiče.
ad 11) Možná jo, ale baterky už mám a ten Loxone je důležitý pro monitoring, takže se musí vypnout jako poslední poté, co odešle zprávu, že barák je úplně bez proudu.
xmasin
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 17

Re: HFVE - pouze DC

Příspěvekod dracekvo » čtv črc 07, 2016 1:33 pm

No tak 25w není zrovna málo hlavně proti PC které bere jen 6W. Nevím co je to za pc, ale měla by na to stačit wifi karta (pokud máš internet přes wifi) a síťovou kartu už to pc určitě obsahuje. Pak jen stačí sehnat příslušný SW. Mě se celkem osvědčilo kerio. Ale to je na tobě. Každej watt je dobrej, hlavně pokud jde o spotřebu 24/7/365. 20W udělá za rok cca 175kWh.

Budeš tam nějak řešit i využívání přebitků? TJ, pokud dojde k nabití baterek, tak přepneš vše na VFE včetně lednice?

Jak sem psal, příde mi to takový nějaký moc přeplácaný. Ale to je každého věc, jak si to doma postaví.
2850Wp, 500Ah LiFePO 48V - rozebráno, odstaveno. Měnič PJ 5000W 48V od matěje na prodej
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 2018 58 tis km, nyní 60 tis km
dracekvo
 
Příspěvky: 1007
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 52

Re: HFVE - pouze DC

Příspěvekod xmasin » čtv črc 07, 2016 2:33 pm

dracekvo píše:No tak 25w není zrovna málo hlavně proti PC které bere jen 6W. Nevím co je to za pc, ale měla by na to stačit wifi karta (pokud máš internet přes wifi) a síťovou kartu už to pc určitě obsahuje. Pak jen stačí sehnat příslušný SW. Mě se celkem osvědčilo kerio. Ale to je na tobě. Každej watt je dobrej, hlavně pokud jde o spotřebu 24/7/365. 20W udělá za rok cca 175kWh.

Budeš tam nějak řešit i využívání přebitků? TJ, pokud dojde k nabití baterek, tak přepneš vše na VFE včetně lednice?

Jak sem psal, příde mi to takový nějaký moc přeplácaný. Ale to je každého věc, jak si to doma postaví.

25W málo není, ale jelikož v tom je router Cisco, který dělá i switch a dva Mikrotiky (jeden jako hlavní Internet 5Ghz N MIMO a druhý s USB modemem na LTE), tak mně to tolik nepřijde. Bohužel využívám na Ciscu funkce, které PC nedokáže nahradit.

Přebytky bych chtěl řešit následně přes trapézový měnič do bojleru.

Přeplácaný to relativně je, ale jen z toho důvodu, že nechci cyklovat baterie, takže musím vyřešit zapínání zdroje z DS.

Celá elektronika v domě se nechá rozdělit do třech částí:

1) Loxone - řídící systém domu s ovládáním světel, topení a spotřebičů
2) Přístup na Internet (Cisco 891 + 2x Mikrotik)
3) FVE sloužící pro pokrytí trvalé spotřeby a jako záložní zdroj EE

Pak to zas tak strašné nepřijde, problém je v tom, že 1 a 3 musí spolu komunikovat.
xmasin
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 17

Předchozí

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'