rozhoupal jsem se že budu dělat na baráku novou střechu a po rekonstrukci (která bude cca za 2-3 měsíce) bych se chtěl postupně pustit do její osazení fotovoltaickými panely.
Původně jsem myslel, že bych udělal i soláry na ohřev vody, ale postupně jsem to zavrhnul z důvodu složitosti a neekonomičnosti systému.
Jako hlavní zdroj tepla pro dům bude tepelné čerpadlo o výkonu cca 14kW, (příkon cca do 5kW) chtěl bych rozhodně systém, který bude schopný alespoň část času, alespoň v přechodném období napájet kompletně celý dům vč. tepelného čerpadla.
jako panely bych chtěl zvolit amorfní, protože mám cca 45m2 střechy se sklonem 35° a dalších cca 85m2 se sklonem 10°
zároveň amorfy jsou nejlevnější na Wp, a proto bych předpokládal, že jejich případné doplňování by už nebylo příliž finančně náročné. Jo střecha je mezi 1 - 3° na Jih
kde mám velké dilema tak je jaký použít střídač a další potřebné regulátory.... s částí zapojení atd mi poradí kamarád, který fve montuje, ale s HFVE zkušenosti moc nemá.
nevím jeslti by byl na mojí aplikaci lepší victron, struder, nebo něco ještě jiného....
další věcí jsou baterky myslel sem, že bych do začátku koupil třeba jenom 100AH / 48V LIFEPO4 kvůli ceně a počkal jeslti za dva, tři roky s tím musk nějak nezahýbe...
V domě je vše na elektřinu (vaření, ohřev TUV bude zajišťovat čerpadlo) zároveň bych si rád představoval, že především pro ohřev TUV pojede čerpadlo nějak přednostně když bude dost sluníčka případně mám možnost připojení pračky na rozvod TUV - tím snížení závislosti praní na slunci... manželka má ale i sušičku a docela ráda využívá sušení a praní najednou, kde celkový příkon může být docela velký.
PS: nejhledím příliž na ekonomiku pořízení FVE, protože vím, že s tepelným čerpadlem a ceně elro 2,5/kWh je návratnost asi stejná jako životnost systému.... dívám se na to spíš z pohledu maximálního snížení řežijních nákladů baráčku... zároveň ale mám omezené investiční náklady a proto nemůžu hned koupit třeba 1000Ah/48v baterek....
Díky za názory a rady...