Stránka 1 z 1

Jaký řídící modul preferuju ?

PříspěvekNapsal: sob říj 20, 2018 8:04 pm
od rottenkiwi
------------------------------------------------------

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2018 8:50 am
od dracekvo
Ideál display + LAN modbus :)

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2018 9:10 am
od rottenkiwi

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2018 10:11 am
od dracekvo
Já nevím k čemu tu anketu máš. Jestli hodláš zahájit nějakou výrobu balancérů + řídícího modulu na nějaké platformě mikroprocesorů, tak implementace LAN modbus není tak drahá. I arduino to umí.

Já si pomalinku buduju mozek elektrárny na PLC siemens. A tam je LAN integrovaná, takže mě to vyjde nejpohodlněji. Na 485, 232 bych musel dokupovat kartu.
A 232 tusím funguje jen mezi komunikací dvou zařízení. Takže při nejhorším 485, kde už se nechá pověsit těch zařízení vic.

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2018 11:06 am
od kodl69
Spíš je to o tom, že když už si s tím bude někdo hrát, tak any nevznikl jenom jeden kus. Modbus over ip zvládne i w5100 k arduinu, jenom najít tu správnou knihovnu.

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2018 11:46 am
od dracekvo
Jo a když už to bude mít wifi. Tak nebude problém místo wifi dát LAN modul. A modbus přes wifi může být také.
Já jen mám raději u věcí co leží na stejném místě připojení přes kabel. Wifi jen u toho, co se přenáší.

Hlavně LAN/WIFI je univerzální budoucnost. Už i zabržděný siemens opouští 485 a přechází na LAN.
A protokol modbus je dost univerzální na to, aby se nechal implementovat skoro do všeho.

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2018 6:52 pm
od kodl69
ne, wifi je o ESP8266, a lan je o arduinu + W5100 (W5500) což je výrazně nákladnější řešení. Já osobně bych preferoval arduino, který udělá s jistotou tu "špinavou práci" jako že načte hodnoty z modulů, vyhodnotí limity a v případě nutnosti sepne jějakej výstup (alarm, přebití, podpětí....) a třeba přes uart pošle ty data dál, ale nebude je moci ohrozit třeba odpojení lan kabelu, ztráta komunikace s AP atd. prostě to důležitý na něčem hodně low level, a ty "feature" udělat na druhým procesoru. Ale možná mě někdo přesvědčí, že není problém třeba tím ESP obsloužit všechno, bylo by to jednodušší...

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2018 6:54 pm
od Matess
wiznet je drazsi, ale kdyz se to postavi na enc28j60 tak to stoji par korun...

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2018 7:11 pm
od dracekvo
Já sem možná napoprvé nepochopil dotaz.
Tím LAN+modbus jsem myslel komunikaci toho řídícího modulu s vnějším světem. Třeba právě nadřazeným PLC.

Dotaz byl nejspíš na preferenci komunikace mezi řídícím modulem a balancéry, ano?
Tam bych to viděl na RS485. RS232 bych vynechal, tam myslím je problém, že nemůže být víc věcí na jedné sběrnici.
Bezdrátovejm věcem bych se vyhnul.

Já se u svejch balancérů inspiroval v komunikace DS18B20 + jsem udělal malou modifikaci k obrazu svému.
Měl sem několik důvodů. Balancéry jsem stavěl co nejvíce lowcost a nechtělo se mi babrat s vymejšlením izolovaný RS485.
Takže používám na balanceru jeden vstupní optočlen 817c a jeden výstupní. Rychlost komunikace sem nijak nehrotil. 16 údajů o napětí vyčtu během 2,5 vteřiny. Ty změny na baterkách nejsou až tak divoký, aby to nebylo dostačující. Tím pouze vyčítám aktuální napětí. Jinak si balancer žije zvým životem nezávisle na nějakém řídícím modulu.
Viz. zde. viewtopic.php?f=39&t=3021&p=61000&hilit=+byl+by+z%C3%A1jem#p61000
Od té doby vývoj stojí. Ještě tam chci právě implementovat LAN modbus.

Izolovaná RS485 by asi byla víc profi a univerzálnější.

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2018 9:29 pm
od kodl69
ne, s vnějším světem. mezi balancery bude jenom jedna linka s optočleny, v podstatě topologie kruh, už to tak nějaká firma s úspěchem používá. To máš jako těch 16 optočlenů spojenejch paralelně? Pokud jo, by mě zajímalo, jak ten procesor ubudí 16 optočlenů paralelně... příp jaká je to topologie? bez obousměrné komunikace se připravuješ o benefity, třeba zapnutí balancování na drobek nižším napětí.
Ten strašlivej lan modul ENC28J60 je k ničemu, musí se všechno udělat v arduinu, to samo bez SW neumí, W5100 (5500) umí TCP IP stack, tak jenom obsloužení PING s ENC28J60 je pro arduino dost práce, tudy raděj ne, navíc mi to pořád padalo, rozdal jsem je, jinak bych to vyhodil. A že ping není potřeba? do prvního problému na síti, podle mě je to základní diagnostickej nástroj, a cokoliv ve vnitřní síti mi musí na PING odpovědět.

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2018 10:01 pm
od kodl69
Ještě je trochu k diskuzi, co za displej tam dát. Energeticky nejlepší a celkem jednoduše ovládnutelnej je displej z N5110, 84x48 bodů LCD. Vejde tam 6 řádků(raděj 5) a na každej cca 3 napětí. Ty co budou balancovat můžou inverzně blikat a článek s nejnižším napětím může být negativ, nebo nějakej OLED - vyšší spotřeba, nebo nějakej SPI LCD 64x128 bodů - bez podsvícení to taky moc nežere.

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

PříspěvekNapsal: úte říj 23, 2018 5:26 am
od dracekvo
Ano paraelně. Je tam tranzistor, protože procesor by to samozřejmě nezvládl.
Já sem nějak nevěděl jak tprogramově tu topologii kruh pojmout. Tak sem zvolil toto řešení, protože se mi nad tím nechtělo přemejšlet :)
Obyčejné LCD 4x20 nechceš? Vejde se tam v přehledem 16 článků. Což je podle mě nutnost a nemá cenu tam dávat display, kam se nevejde údaj o 16 článkách. Ještě by šlo udělat víc verzí. Jednotky určený pro 4-8 článků, by display mohli mít menší.

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

PříspěvekNapsal: úte říj 23, 2018 10:54 am
od kodl69
Je fakt, ze klasika 4x20e ani nenapadla, a asi bych to nechal tak trochu na jednom kazdym, co si na i2c zapoji