Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř pro 12, 2018 3:05 am


Balancer pro Li Ion

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
PředchozíDalší

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod kybos » úte srp 08, 2017 4:56 pm

7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1634
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod kodl69 » úte srp 08, 2017 7:43 pm

Jestli jsem to dobře pochopil, tak jsou na článcích moduly podobně jako ty co mám z eskutru, a celek spojuje se "světem" ta komunikační jednotka.
Cenovky celkem drsný. Asi prubnu tu čínu, budu pak referovat, jestli to nějaký články neodnesly...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2991
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 207

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod kybos » úte srp 08, 2017 8:30 pm

BMS jsem kupoval jako zánovní z druhé ruky tady na fóru společně s LiFePO. Je dobré si po instalaci moduly na článcích přeměřit ručně a porovnat výsledky s nasbíranými daty. Našel jsem takto mezi moduly jeden kus, který byl napěťově mírně ujetý a sveřepě likvidoval svůj článek.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1634
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod dub042 » úte srp 08, 2017 9:04 pm

dub042
 
Příspěvky: 171
Registrován: pát kvě 09, 2014 7:11 pm
Reputation: 10

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod FRSO » úte srp 08, 2017 9:25 pm



Nebrat, koupený stejný jsem měl z chiny, velmi špatně a nepřesně ukazuje jednotlivá napětí, při balancování ještě více a navíc se hřejí součástky nad kterými je displei a ten teplem zčerná-mám vyzkoušeno-letěl do popelnice :lol:
FRSO
 
Příspěvky: 799
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod volente » pát zář 01, 2017 7:16 pm

4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1038
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 106

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod volente » ned zář 03, 2017 7:05 pm

Takže oprava odkazu . https://youtu.be/wGNyiNcmLtM
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1038
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 106

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod kvako1 » stř lis 21, 2018 9:09 pm

Ahoj, mužete mi prosím doporučit nějaký balancer na li-ion baterii 14s ?
zatim 2 kW cil 8-10 kW, otázka dvou let.
chtěl bych aby to hlidalo dolní hranici a vpřípadě průseru i odpojilo baterku.

něco takoveho jen pro li-ion 14s ?
http://shop.mypower.cz/aktivni-balancov ... x7-5a-2503

ještě se vtom moc neorientuju tak omluvte blbé dotazy.
Snažím se číst co to jde :)
kvako1
 
Příspěvky: 41
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 0

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod ota » stř lis 21, 2018 9:26 pm

Jsou 2 zařízení co chrání baterku.
BMS- ta odpojí baterii při vybití, zkratu a podobných poruchových stavech a balancer, ten hlídá aby měly články stejné napětí.
Balancer je to na cos dával odkaz, na li ion není vhodný. Doporučil bych toto: http://shop.mypower.cz/balancer-kapacit ... lanku-2956
BMS se dělají ve stovkách různých alterntivách, hledej na aliexpres.com nebo ebay.com "BMS 14S 300A"

Nejsou blbé dotazy. Jsou jen blbé odpovědi.
A nejblbější odpověď je: "to je blbej dotaz."
Naposledy upravil ota dne stř lis 21, 2018 10:10 pm, celkově upraveno 1
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1374
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 207
 
  • 0


Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod kvako1 » stř lis 21, 2018 10:04 pm

děkuju, ja myslel že je to jedno zařízení.

du hledat něco o tom BMS
kvako1
 
Příspěvky: 41
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 0

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod kvako1 » stř lis 21, 2018 10:17 pm

co si myslite o tomhle ? prí je to i na li ion
https://www.ev-power.eu/Li-Ion-Technolo ... cur=2#tab3
cena není nějak zavratna a da se to poslkládat na jakoukoliv baterii...
kvako1
 
Příspěvky: 41
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 0

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod NOPARasito » stř lis 21, 2018 10:18 pm

Kvako1: mohu se ti taky nacpat myslenkou do hlavy?
To co by jsi chtel, dle me, by melo hlidat spodni i horni hranici, i kdyz se na ty hranice nedostanes pokud nastavis regulatorem horni nabijeci a spodni hranici vybijeci. Je to vicemene jistota.
Ja skladal baterie bez tohoto fora a dle me je hromada cest jakou baterii poskládat.
Ja napriklad preferuju poskládat baterii z mensich jednotek. U tebe v pripade 2kw momentalne bych se nebal skocit do BMS 14S z Ciny, jak tu bylo řečeno, ale proud 300A je dle me vcelku zbytecna cesta.
Pokud nakoupis klidne i s bluetooth logovanim(dobry, ale drazsi - pro haracicky a ty co poskladali baterii z ruznych kapacit a stari- uvidis rozvyvazenost seriovych sekci.
Jen proud klidne na 2kw jednotku staci 60-80A, samozrejme trvalej.
V pripade 10kw by jsi mel 5 bloku a kazda na sobe BMS za cca 15-30$ sice s balancovacim proudem 50mA, ale funguje to. To je 75-150$ za vse.
A proč takhle blbe. Jelikoz pokud se stane neco s jednotkou porad jedes na 8kw a zatim jednotku můžeš poresit, pokud prijdes kvuli problemu o jednotku 10kw tak nejedes.
Jen muj osobni nazor
Neco takovyhleho: https://s.click.aliexpress.com/e/bFZNMF0V
Lepsi ale s portem spolecnym a nee diferent charge and discharge port. Ale je hodne cinanu na Ali jako:
https://s.click.aliexpress.com/e/bpvkTDcz
A s nimi se dokazes anglicky domuvit.
Naposledy upravil NOPARasito dne stř lis 21, 2018 10:30 pm, celkově upraveno 2
_________0148__________
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 439
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Kousek od velké louže
Reputation: 16

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod ota » stř lis 21, 2018 10:20 pm

Ony i ty BMS mají balancovací pidiobvod co srovnává články do latě balancovacím proudem pouhých 100mA při dosažení maximálního napětí. Ale to konečné nabíjecí napětí (obvykle 4,2V/čl.) zkracuje životnost akumulátoru.

U našich elektrárenských baterek kvůli prodoužení životnosti končíme s nabíjením při 4,1V/čl.
Proto je dobré balancovat v celém rozsahu provozního napětí což právě umí "kapacitní balancer", zde na fóru též nazývaný "přelévací pumpa".

Osobně jsem dělal 320Ah (160P) z 18650tek , to pájení je dost otrava a postup je popsán takto:
http://www.elektrarna.estranky.cz/clank ... -9kwh.html
Naposledy upravil ota dne stř lis 21, 2018 10:41 pm, celkově upraveno 1
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1374
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 207
 
  • 0


Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod NOPARasito » stř lis 21, 2018 10:26 pm

Ty cinsky mam testly, a srovnavaji po celou dobu, u me 50mA a jedna na el.skutr umi 100mA, take po celou dobu, a to nabijim Lifepo jen na 3,4 misto maxima 3,65 ;-)
Je to na uvazeni kazdeho, kterou cestu zvoli ;-).
_________0148__________
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 439
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Kousek od velké louže
Reputation: 16

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod kvako1 » stř lis 21, 2018 10:34 pm

Dik oběma , to je dobrej napad, BMS na každý blok, ale zatim nechapu jak to funguje. to BMS se napojí na nějaké rele a to vpřípadě průseru odpojí baterii ? Ono to tedy pracuje samostatně ? měl sem dojem že se to musí zapojit do nějakého sistemu...

To nabijení mi je celkem jasné, že to nesmí přebít baterky.
To BMS co jsem dal link jde nastavovat od 2 do 5 voltu.
A umí to i balancovat každý članek 1A
Na každý blok by se to ale pěkně prodražilo, jdu ješte dočíst ten dataset, s překladačem je to ale utrpení :)

https://files.i4wifi.cz/inc/_doc/attach ... -Smart.pdf
kvako1
 
Příspěvky: 41
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 0

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod NOPARasito » stř lis 21, 2018 10:47 pm

I jednoducha cinska BMS to odpoji, ma to obvod v sobě.
Ja treba vzdy testoval 3,65V na clanek, 16ks v serii (max.58,4V)a zkousel jsem to, kdyby regulator zablb a dal treba 63V. Zdrojem jsem do BMS pral 63V a v pripade ze BMS dosahla 58,4 odpojil se privod a prestalo dobijet. Samozrejme po cca.5 minutach se baterie snizi a zacina to na novo do 58,4V. A takhle ta BMS cykluje a to same dole na 42V. Toto je pripad pro Lifepo a tyto hranice u jednodusich BMS jsou natvrdo dane. Ty lepsi s Bluetooth jdou tusim nastavovat ;-).
Poznámka: na BMS se moc nevyplati setrit, muze se ti tl vymstit.
PS.: Hranice horni ani dolni proste dosahovat nebudes, jen v pripade ze se neco stane na regulatoru nabijeni popr. nektery clanek padne pri pruseru na 0.

BMS123 Smart se ti neprodrazi?????
_________0148__________
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 439
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Kousek od velké louže
Reputation: 16

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod ota » stř lis 21, 2018 11:00 pm

BMS má vývody na vstup baterie, na výstup ke spotřebiči a přípojky na jednotlivé články baterie. Při poklesu napětí pod 2,8V (obvykle) na kterémkoli článku, zkratu atd. odpojí BMS spotřebič. Není tam relé ale sada mosfetů.

Několik sad baterie s vlastní BMS má výhodu ve škálovatelnosti a zastupitelnosti. Nevýhodou je při vybití a odpojení první z paralelních baterek se obvykle během okamžiku všechny ostatní lavinovitě taky odpojí.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1374
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 207
 
  • 0


Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod NOPARasito » stř lis 21, 2018 11:08 pm

Ota: vcelku v návodu jsou nebezpečně pospojovány články. Do elektrokola nebo do něčeho co v pruseru zahodis to jde, ale pokud se tam neco odehraje k zadnemu bezpecnemu odpojeni clanku nedojde a nehlede tomu, super vyuziti mista presazenim clanku o pulku, ale v dnesni dobe plastovych drzaku z Ali jsou za paktel, takze doporucuju a sice je zabrano vice mista, za to s chladici mezerou.(tavnou pistoli jen z nouze)
Chapu, ze me bude tvrzeno, ze vetsina tu jede max. na 0,2C, ale mezery jsou lepsi. V baraku neni potreba vse ňuhňat do co nejmensiho prostoru. Dum neni Tesla model S ;-).
Ps.:lavinovite odpojeni BMS se nekona. Napr. u me odpojuje pri 42, jenze pri 50V jdu do bypasu na DS ;-).
Jak ted hnus, tak vcelku prekvapive kazdej den ;-(((((. Spotrebu 16kw/h za den blbe z FV pokryjes.
Mozna Youda o den dele ;-)))))))
Naposledy upravil NOPARasito dne stř lis 21, 2018 11:12 pm, celkově upraveno 1
_________0148__________
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 439
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Kousek od velké louže
Reputation: 16

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod kvako1 » stř lis 21, 2018 11:10 pm

Aha už to chapu, ja pořád hledal nějaké rele nebo stykkač ve schemach, nešlo mi do hlavy jak může takovahle kostička odpojit třeba 5kW měnič.
Ty A v označení 14s 60A tedy znamená co ? že to dokáže odpojit 60Amperový spotřebič ? nebo 60A baterku ?, To snad né ...
kvako1
 
Příspěvky: 41
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 0

Re: Balancer pro Li Ion

Příspěvekod ota » stř lis 21, 2018 11:13 pm

60A je maximální provozní proud BMS.
Protože je to čínský výrobek spotřební elektroniky tak bych použil pro maximální proud bezpečnostní konstantu cca 0,8 :D
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1374
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 207
 
  • 1


PředchozíDalší

Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'