Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte črc 17, 2018 5:52 pm


Napětí jednoho článku

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...

Napětí jednoho článku

Příspěvekod Dreambox » pon zář 19, 2016 6:33 am

Tak zde je vidět u 800 Ah při kapacitě 25% ztráta napětí na prvním článku.Toto mám od samého počátku.Ačkoliv byli všechny naformátovány stejně.Mám dokoupit nějakej menší článek a přidat k tomu nejslabčímu ?
Přílohy
25% kapacita.PNG
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 195
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod abrams » pon zář 19, 2016 7:12 am

Zdravím ,

klidně , tipnul bych to alespoň na 200Ah "záplatu" ;) , možná radši 300Ah :arrow: radši větší pro případ pokračující degradace onoho 1. článku .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2151
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 225

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod kodl69 » pon zář 19, 2016 7:46 am

A při balancování jsou všechny na stejným napětí? Já mám na baterkách voltmetry od číňana, který se krmí z prvních dvou článků a v zimě mě něco podobnýho překvapilo taky. Ono 10mA po dobu 100 dní je 24Ah. Stačilo dodat externím zdrojem něco náboje a už je to zase ok.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2453
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 169

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod kybos » pon zář 19, 2016 10:52 am

Zamezení rozbalancování sady článků je právě důvod, proč napájím monitorovací a balanční moduly DC/DC měničem z celého napětí baterie i když je to energeticky méně výhodné, než použít napájení z prvních několika článků.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1387
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 103

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod Dreambox » pon zář 19, 2016 11:17 am

napájení mám samostatně přes DC-DC měnič.Objednám 200 Ah článek a potom to rozhodím.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 195
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod abrams » pon zář 19, 2016 12:03 pm

Dreambox píše:Objednám 200 Ah článek a potom to rozhodím.

Zdravím ,

proč rozhazovat ? Evidentně tomu prvnímu schází 200Ah , takže stačí jen připojit nabitý 200Ah článek - není problém jej připojit kdykoli (v jakémkoli SCO) :arrow: oni se už domluví :mrgreen: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2151
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 225

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod ota » pon zář 19, 2016 12:40 pm

Já bych za podobné situace odpojil články baterky č.1 a změřil bych jim kapacitu. Možná je jeden ze článků nemocný a mohl by s sebou do lithiového nebe vzít ostatní co jsou s ním paralelně.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1239
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 180
 
  • 0


Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod abrams » pon zář 19, 2016 1:16 pm

ota píše:Já bych za podobné situace odpojil články baterky č.1 a změřil bych jim kapacitu. Možná je jeden ze článků nemocný a mohl by s sebou do lithiového nebe vzít ostatní co jsou s ním paralelně.

Zdravím ,

no jo vlastně , to asi nebudou 800Ah články ale třeba 4x200Ah . Pokud se výše popsaný stav děje od počátku , duť je jeden článek vadnej , nebo je třeba špatně připojenej/nezapojenej :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2151
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 225

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod Dreambox » pon zář 19, 2016 4:05 pm

Ano je to 4x 200 Ah.Připojene je to dobře.Original propojky.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 195
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod ota » pon zář 19, 2016 5:12 pm

Změřit články a pak se uvidí. Je to za den hotové.
Nabít do plna, odpojit, rozpojit, spojit do serie, zatížit třeba autožárovkou a měřit. Absolutní hodnota kapacity není podstatná. V této fázi se hledá, zda je jeden z článků nemocný.
Pokud u jednoho z nich spadne napětí dříve než u ostatních, je pacient rozpoznán.
No a pak se začne řešit co dál.

Ještě, když se dívám na fotku baterek, pokud chápu správně je napájecí kabel připojen u vývodů článků 8 a 9. Nemůže být třeba někde chyba v studeňáku u propojek? Prostě, že do článku doteče míň proudu.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1239
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 180
 
  • 0


Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod Dreambox » pon zář 19, 2016 5:55 pm

Vše jsem kontroloval.Jsou použity originál propojky.Šrouby utaženy na krev.Ale ten test udělám podle toho jak píšeš.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 195
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod abrams » pon zář 19, 2016 6:01 pm

Zdravím ,

napadla mě trochu rychlejší metoda odhalení churavce - změřit napětí při nemalém proudu :idea: .
Postupně odpojit a změřit každý článek jednotlivě (odpojit jen jeden či dva články aby ostatní udrželi systém v provozu ) a dát každýmu krátký haštec XXA proudem , třeba zkrat pomocí 10m 4mm2 vodiče při současným měření napětí zatíženýho článku :arrow: nejrapidnější pokles = churavý jedinec . Pro nej výsledek by bylo nejvhodnější tento test provést při vybitějším stavu (kolem 3,00V ) kdy je měkkost výraznější :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2151
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 225

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod abrams » pon zář 19, 2016 6:15 pm

Dreambox píše:Vše jsem kontroloval.Jsou použity originál propojky.Šrouby utaženy na krev.

Zdravím ,

i přes to může být studeňák . Délší šroub narvaný na dno díry ale hlava v luftu , nebo mělčí závit v terminálu se stejným výsledkem :arrow: hlava v luftu = žádný tlak na spoj + vlhkost = studeňák :eek2: . Zkontroluj mezery pod hlavami šroubů či imobilní podložky mezi hlavou šroubu a propojkou (jsou-li použity) nebo zalomcuj s propojkami .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2151
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 225

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod honzaL » pon zář 19, 2016 7:43 pm

abrams píše:
Dreambox píše:Vše jsem kontroloval.Jsou použity originál propojky.Šrouby utaženy na krev.


Měl jsem podobný problém způsobený neutaženou propojkou :wall: viz toto vlákno . Od té doby jsem vše řádně dotáhl (3x kontrolováno) a skoro 2 roky jel bez problémů. Bohužel jsem baterky v lednu přesunul jinam a zatím nezprovoznil "kontinuální" (po 1 minutě) měření a ukládání napětí na článcích. Namátkovou kontrolou minulý týden koukám, koukám div si oči nevykoukám :shock: a jeden článek je na 3,17V a všechny ostatní vzorně na 3,27V. Je to zrovna ten článek co byl špatně utažen :( .
Kontroluji tedy články častěji, při dobíjení je ten článek o něco výše než ostatní 3,42V ostatní mají 3,35V. Výsledek úvah = článek ztrácí kapacitu musím mu dát bratříčka na podporu. Jdu tedy včera mu toho bratříčka přidat, ale ejhle všechny články vzorně srovnané na 3,24V :? .
Výsledek je, že zatím nevím co si o tom myslet a budu muset zajistit průběžné měření. Srovnávám články na TOP blancing a zřejmě až do napětí 3,2 jedou při vybíjení všechny články stejně a projeví se snížená kapacita až pod 3,2V a při vyšším zatížení, kdy teprve je to na vadném článku vidět.
Články mám stažené, takže nafouknutí vidět není. Zkusím to změřit i infrakamerou, zda je nějaký rozdíl na článcích.
Rozebrat celý pack se mi hlavně z časových důvodů zatím nechce, byla by to asi odstávka na delší dobu.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod Dreambox » pon zář 19, 2016 8:08 pm

abrams píše:
Dreambox píše:Vše jsem kontroloval.Jsou použity originál propojky.Šrouby utaženy na krev.

Zdravím ,

i přes to může být studeňák . Délší šroub narvaný na dno díry ale hlava v luftu , nebo mělčí závit v terminálu se stejným výsledkem :arrow: hlava v luftu = žádný tlak na spoj + vlhkost = studeňák :eek2: . Zkontroluj mezery pod hlavami šroubů či imobilní podložky mezi hlavou šroubu a propojkou (jsou-li použity) nebo zalomcuj s propojkami .

Elektronům zdar *cloud*

Tak jsem všechny spoje rozdělal zkontroloval a vše ok.Tak zbývá jen kontrola těch článků.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 195
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod brumlaj » stř říj 26, 2016 9:41 pm

Dreambox píše:Ano je to 4x 200 Ah.Připojene je to dobře.Original propojky.
hmm Pavle a zde se ukazuje výhoda paralelního řazení sériově spojených článků. Ale je pravda, že by jsi zase zaplatil ranec za elektroniku kolem toho. Výhoda by byla, že by se to dalo udržovat bezvýpadkově po čtvrtinách.....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1436
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 89

Re: Napětí jednoho článku

Příspěvekod rva » čtv říj 27, 2016 5:01 am

Když mně Celllog ukazoval u jednoho článku nižší napětí, obešel jsem to s multimetrem a vše bylo v pořádku. Chyba byla v špatném kontaktu v konektoru Celllog.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 819
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 62


Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: volente a 1 návštěvník

Reputation System ©'