Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je sob říj 20, 2018 10:05 am


Proudove pretezovani LiFePO

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Předchozí

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod Matess » úte srp 04, 2015 7:59 pm

tak si odpovim sam - pokud blbe tak me opravte...

zde jsem nasel video, kde se zarizeni kalibruje... to neni az tak zajimave...

https://youtu.be/IL9qGJojzeY

Zajimave je, ze na vstupu kazde casti nabijece je civka / tlumivka - pravdepodobne soucast nastavitelneho dc/dc menice. Neni tam tedy oddelovaci trafo. Nicmene z toho co vidim by nemel byt velky problem ty jednotlive cesty proskrabnout a pripojit k tomu 4 samostatne napajeci zdroje, ktere galvanicke oddeleni maji. Ale je to podle me docela risk - nemuzu si byt jisty ze to nema propojene zeme jeste nekde jinde, je navic skoda ze to nevidim i z druhe strany. :-(
Matess
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk
Reputation: 20

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod abrams » úte srp 04, 2015 8:04 pm

Zdravím ,

k hlídání článků je rozhodně lepší něco , než nic :? u zmíněného instrumentu si nejsem jistý dlouhodobou stabilitoe/funkčtností - nemám vyzkoušeno . Doporučil bych radši CellLog , je dražší , ale disponuje rozsáhlejšími schopnostmi a je zdejšími hojně používán http://eskutr.cz/cs/bms-balancery/101-cell-logger-8-clanku-1-battery-usb-port.html :idea: .

Drtivá většina hobby modelářských nabíječek nemá galvynické oddělení zdroje od aku - moc drahé :lol: .
Zmíněné modely umí nabíjet jen šesti-článkoné aku - a to čtyři odděleně , nikoli 6 + 6 + 6 + 6 = 24 článků ::stop:: .
V nabídce jsou i modely co umí nabíjet 8 článků http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__31513__Turnigy_Accucel_8_150W_7A_Balancer_Charger_EU_Warehouse_.html tuto mám a naprostá spokojenost ... za ty peníze ::rolleyes:: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2280
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 241

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod Matess » úte srp 04, 2015 9:09 pm

Matess
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk
Reputation: 20

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod Matess » sob srp 08, 2015 10:16 pm

tak zmena... Resil jsem balancer a nelibi se mi balancovani / nabijeni na 3,65V. Navrhnul jsem si tedy vlastni balancni modul, ktery po prekroceni nastaveni napeti (3,4V-3,5V) na vsech clancich odpoji i nabijecku.

Myslite ze to bude fungovat? Nemam tam nejakou skolackou chybu?

http://www.imagehosting.cz/images/24slfpbala.jpg

(je to velke, nedavam to jako image)

Mam tam i konektor pro battery monitor (tj ten 9-pin)
Matess
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk
Reputation: 20

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod brumlaj » ned srp 09, 2015 5:20 am

1) Malá strmost BD244. Bude Ti to balancovat ve velkém rozsahu napětí na článcích.
2) vypne Ti to při dosažení napětí na posledním článku, nikoli až po jeho nabití (až klesne proud "téměř na nulu" při daném napětí).

Tipnul bych si, že tímto obvodem rozhodíš velmi rychle množství uložené energie v jednotlivých článcích, nepřidáš-li k tomu ještě nějakou logiku.
Dej pozor aby jsi měl ty optočleny opravdu na celé napětí baterie, jejich první verze byla pouze na 35V, nové 80V, ty máš nakresleno 24 obvodů x 3,45-3,5V = 82,8-84V, zezačátku píšeš 12S2P, na to zase nemáš 8+4 balancery ale 3x8 ...
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1438
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 91

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod kodl69 » ned srp 09, 2015 9:50 am

nebude to fungovat, 2,5V TL431, 0,7V dioda, 0,7V BD tj 3,9V v optimálním případě při minimálním proudu, skutečnost bude horší.
balancery mam odzkoušený tyto, http://forum.mypower.cz/download/file.php?id=3714 zesílení cca1000x místo jenom bd244 co zesiluje tak 10x a stejně to při vyšších proudech utíkalo nahoru. Pokud sem nastavil 3,4V, tak při 2A balancerem to bylo 3,45V a při 5A 3,5V. Po zkušenosti doporučuju jeden tranzistor pro optočlen a druhý pro BD, vynechat diodu, aby byl větší proud do báze BD(bez diody bylo malý napětí pro optočlen).
Vyhodnocení to chce úplně jinak, já to teda nedokončil, ale chtělo by to spíš každej optočlen zvlášť na vstup arduina, pokud zabere jeden, snížit nabíjecí proud na cca 3-5A, a pokud všecky, tak nabíjení ukončit. Balancery doporučuju přímo na póly baterek, minimální přechodový odpory a minimum drátů bez pojistky (ty vývody s pojistkama jsou na LED voltmetry 8s od číňana. Nakonec sem balancery koupil tyhle: http://eskutr.cz/cs/bms-balancery/544-balancni-modul-pro-lifepo-li-on-a-pb-akumulatory.html zdá se to hodně, ale je to i s měřením, alarmem při podpětí/přepětí a nastavování a logování přes PC je pohodlnější než blbnout se šroubovákem u 16-ti balancerů. :D
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2750
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 189

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod Matess » ned srp 09, 2015 3:16 pm

jde mi o 24s...

vychazel jsem z toho zapojeni...

http://www.zajic.cz/omezovac/omezovac.htm

A je fakt ze jsem to nepocital...
kdyz to ted pocitam, tak

Vout=2,5x(1+R1/R2)

kdy R1 a R2 delaji delicku napeti pro TL431. R1 jde na + a R2 na -.

V mem pripade
R1 10k
R2 20k-25k

Vmax=2,5x(1+10/20)=3,75V
Vmin=2,5x(1+10/25)=3,5V

tu diodu 1n4148 jsem tam taky nepochopil...

Ten tvuj balancer dava o neco vetsi smysl.. hlavne je tam jen jeden spinaci tranzisotr a darlington taky dava smysl.

Pro ten tvuj balancer tak tl431 vychazi takhle...

R1 4,4k-14,4k
R2 22k

Vmax=2,5x(1+14,4/22)=4,13V
Vmin=2,5x(1+4,4/22)=3V

Na jake napeti se to da realne nastavit? Jestli pocitam spravne tak na toto napeti + napeti prechodu emitor baze toho BC? To je kolik? 0,45V? takze je to nastavitelne v rozshau 3,45-4,6V?
Matess
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk
Reputation: 20

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod kodl69 » ned srp 09, 2015 3:51 pm

ano, tak nějak sem to počítal, vyzkoušeno od 3,3V po 4,2V. Trimry jsem dal víceotáčkový, aby se to dalo jemně doladit. Ale jak píšu, na jednom kousku jsem zkusil bez diody k BDX a druhý BC bylo jenom pro spínání optočlenu a indikační LED - mělo to vyšší strmost, tj s proudem narůstalo napětí míň. Problém tady těch konstrukcí je, že s nárůstem proudu klesá zesílení tranzistorů - a to dost výrazně, a to jak u toho BC, tak u BDX, takže s proudem roste napětí na článku. Navíc optočlen sepne hned, jak to začne balancovat, u těch digitálních modulů až při překročení nastaveného napětí o 50mV, a při dalším limitu sepne výstup pro odpojení baterie - pokud tohle všechno chceš dělat analogově, tak to nikdy nebude prakticky použitelný -stabilita tepelná, dlouhodobá, složitost...atd. 24 článků by si možná zasloužilo lepší BMS, i s nějakým logováním, aby to nebyly ušetřený peníze na nesprávným místě.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2750
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 189

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod Matess » ned srp 09, 2015 7:07 pm

ja to asi zkusim... budu mit relativne maly nabijeci proud (pocitam 2A)

mam doma 50 kusu viceotackovych trimru 5k tak to udelam.... Navrhoval jsem to z techto soucastek, protoze je mam doma. Ale asi to prepracuju na ten tvuj navrh a soucastky doobednam.

Je to jen baterie na kolo... nechci tam kupovat BMS v cene baterie... to fakt ne.
Matess
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk
Reputation: 20

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod Matess » pon srp 10, 2015 9:45 pm

tak dekuji za nakopnuti...

predelal jsem to podle tebe s par upravama... pnp jsem si nechal to bc jako minule (mam je obednane) a npn darlington jsem zvolil tip122 - mam tady zeleznou zasobu techto kousku...

No jinak musim rict ze jsem to pojal trosku jinak a to jest tak ze jsem upustil od predchoziho navrhu ala SBM, ale udelal jsem to na styl CBM... byla vyzva udelat to tak velke aby se to veslo na WINA 10Ah (68mm x 18mm)
Nevim jeste presne jaky je rozmer polu na clanku, takze s tim to bude chtit jeste hybat... Komu vadi odpory na vysku (me ano, ale uz je mam obednane...) tak neni problem tam dat smd...

Schema:
Obrázek

deska:
Obrázek

Pokud by se to nekomu hodilo, tak je to ke stazeni zde

vse je z beznych soucastek, jen trimr je viceotackovy a tl431 je v smd provedeni

soucastky obednavam z ciny a stoji to cele asi 35kc
Matess
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk
Reputation: 20

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod kodl69 » pon srp 10, 2015 9:59 pm

jo, podobný mýmu výtvoru, typy tranzistorů byly spíš podle pouzdra pro eagle... Já už su lenošnej vrtat dírky (cca 30dírek x 16 balancérů je celý odpoledne :D). To byl důvod, proč dělám všechno co de v smd, a navíc jsou ty součástky levnější. Pozor na tl 431, některý mají jinak vývody, dost sem se s tím natrápil. Hlavně nezapomeň na pořádný chladiče, pokud by se náhodou ten výkoňáč prorazil, tak k proudovýmu přetěžování článku jistě dojde, aspoň než přehoří cesta na DPS (taky způsob jištění, s malýma ztrátama, akorát jednorázovej) Doporučuju těch desek udělalt navíc, třeba z tohohle důvodu, cenu u Kohouta (tistaky.cz) to už moc neovlivní. Drátky k voltmetrům doporučuju s teflonovou izolací, odolnost mechanická, a prej při zkratu se drát přeruší a teflon zůstane.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2750
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 189

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod Matess » pon srp 10, 2015 10:32 pm

mas pravdu... vrtani me nebavi, ale od prirody se mi klepou ruce, tak radeji vrtam nez pajim smd. Cesticku z jednoho polu umyslne ztencim... ale na kolik? 0,8mm?

na tistaky mam znameho kutila... vzajemne si pomahame s cim muzeme, takze to vidim na jeden den u nej a mam to z predlohy do vyrobeneho stavu. Zehlime to z foto papiru primo na desku a potom rovnou do chloridu. Zehleni trva tak 2 minuty a leptani tak 15 minut... jede to fakt rychle az jsem koukal... Positiv sprej a UV Ledky uz jsem proto nepouzil ani nepamatuju.
Matess
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk
Reputation: 20

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod kodl69 » pon srp 10, 2015 11:26 pm

ty ruce taky byly lepší.. ale stačí pasta(cín s tavidlem) na smd, vakuová pipeta na osazování a pak ofouknout horkovzduchem, součástky si "zaplavou" na cínu a usadí kam mají. Čas strávený s vrtáním, ohýbáním vývodů, osazováním, stříháním vývodů a pájením je mnohem delší. Pokud něco děláš víc než 10x, je to pro automat, uvidíš sám. Já bych to zadal kohoutovi, 20 desek je celý odpoledne, kdo nezažil, neví. Zažehluju jenom prototyp, to je jasný, od nápadu do realizace 2 hodiny... tady jsou grafy na prud deskou, obyč je 35um: http://www.pragoboard.cz/images/graf_spoj.jpg a tady je všechno ve spodní části stránky: http://forum.mcontrollers.com/viewtopic.php?t=673
Ty 2mm co tam máš budou v případě havárie asi ok. To je jenom varování před třeba připájením kusu drátu na cestu, pro snížení odporu. Pocínování prej zatížitelnost moc nezvýší. Občas používám hurámetodu, dělal jsem 50 ks předřadníků k led: desky nachytám papírovou páskou za okraje na větší tepelně odolnou podložku, na pájecí plošky nanesu pastu (1cm3 stříkačka + krátká jehla cca 1mm průměr), pak nasázím vakuovkou všecky součástky (pásky se součástkama ve správné poloze přilepený izolačkou k podložce. Potom už jenom těsto vložit do předehřáté trouby na 250 st. a zapéct do rozpečení cínu :-). Po vychladnutí konzumovat, příp. doplnit to, co není smd a zapájet ručně (svorky, tlumivky, pojistková pouzdra)
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2750
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 189

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod PavelR » úte srp 11, 2015 8:33 am

kodl69:
jakou kupujes pastu a za kolik? co vim tak je to pekne drahy proto radsi pouzivam vyvodovy soucastky.

Co rikaji polovodice a kondy na peceni v troube? Jasne amaterkej reflow desek a grafickej karet do pc se dela ale to je spis budto to vyhodim ted nebo to to jeste vydrzi ale delat to cilene?
PavelR
 
Příspěvky: 1680
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod kodl69 » úte srp 11, 2015 9:01 am

pastu mám jakousi od číňana - ono spotřebovat 50ml pasty je na celej život...http://www.ebay.com/itm/50g-Mechanic-Soldering-Solder-Welding-Paste-Flux-MCN-300-SMD-SMT-Sn63-Pb37-new-/171150278650?hash=item27d959fffa
pečení je v pohodě, elektrolyty se snažim nepoužívat, polovodičům je to jedno. Stejně když to ofukuješ horkovzduchem, tak ty součástky zažijou to samý. Co je trochu pakárna tak potom to čištění, ale to musíš tak jak tak, by to tavidla nesežraly.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2750
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 189

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod PavelR » úte srp 11, 2015 9:45 pm

Jo tak to je jinaaaaa. V gme maji strikacu za 600. Hned jsem objednal dva kousky a vyzkousim. Dik za tip.
Jeste cim umivas? perchlor?
PavelR
 
Příspěvky: 1680
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod kodl69 » stř srp 12, 2015 11:08 am

ne, jedu v mírnějších fetech, isopropyl. A po vyzkoušení všechno lakuju lakem na impregnaci vinutí. Prostě dělám všecko pro sebe, a nehledím na nějakej halíř jek ve velkosériovce, kde najdeš nepájivou masku kvůli úspoře cínu, ale nikdo nic nelakuje, jako se dělalo kdysi.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2750
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 189

Re: Proudove pretezovani LiFePO

Příspěvekod PavelR » stř srp 12, 2015 12:37 pm

Dik za tipy.

No v byvale praci se pajelo vlnou desky mely nepajivou masku vsechny - nevim jestli to bylo kvuli uspore cinu, nebo technologicka nutnost aby to na vlne slo pajet. Krasne to pajelo i smd ale ty byly prilepeny.
PavelR
 
Příspěvky: 1680
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Předchozí

Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'