Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned črc 22, 2018 1:28 pm


Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Další

Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod Porky » čtv kvě 02, 2013 8:07 pm

Zdravím všechny.

Tak po fiasku s olověnými bateriemi jsem se stal hrdým majitelem LiFePO4 baterií. Nakonec jsem zvolil kapacitu jen 200Ah a uvidíme, jak to bude stačit.. Nicméně mám od Victronu BMV-600HS. Strašně mi kecá - je špatně nastavený - Peukertův exponent jsem nastavil na 1,15. Ale nevím jak nastavit kapacitu baterie. Uvádějí, že se má nastavit na hodnotu 20h. Prodejce baterií mi říkal, že hodnota těchto baterií tedy 200Ah je uváděná jako 1h a že mají malý vnitřní odpor, takže takový rozdíl při rychlém a pomalém vybíjení jako u olova není. Někde jsem četl, že to je cca 20-30%. Někde zase že 10-20%. Tak kde je pravda? Díky, Porky
Naposledy upravil Porky dne čtv kvě 02, 2013 8:53 pm, celkově upraveno 1
Porky
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte led 15, 2013 11:07 pm
Reputation: 1

Re: Kapacita 1h/5h/20h - baterry monitor

Příspěvekod Lui » čtv kvě 02, 2013 8:12 pm

Ak máš 200Ah baterku,tak tam treba nastavit 200Ah baterku,to je bez debaty... ;)
A ak si podrobne naštuduješ ten návod,zistíš že tam treba aj iné veci nastavit...lebo je to nastavené od výroby na olovo.... ;)
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 372Ah *batt* Lion, 4 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 679
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 40

Re: Kapacita 1h/5h/20h - baterry monitor

Příspěvekod Pan Taum » čtv kvě 02, 2013 8:19 pm

Peukert popisuje chování převážně olověných bateriíí, LiFePO4 se chovají úplně jinak. Ale obecně lze říct peukert konstanta pro LiFEPO4 je 1,02 - 1,06 v závislosti na velikosti článku, stáří a výrobci.
Pan Taum
 
Příspěvky: 517
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputation: 11

Re: Kapacita 1h/5h/20h - baterry monitor

Příspěvekod Porky » čtv kvě 02, 2013 8:25 pm

Mě ve Victronu řekli, nastavení pro LeFePO4 baterie - až odpoledne, teď jsem to podle toho přenastavil. Tak uvidím zítra, ale říkali, že je to hooodně defaultní nastavení a každý výrobce baterií by mi takové věci měl sdělit. Jenže nesdělil. Poradili Peukertův exponent na 1,15 a kapacitu baterií pro hodnotu 20h kapacita x1,1.
Porky
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte led 15, 2013 11:07 pm
Reputation: 1

Re: Kapacita 1h/5h/20h - baterry monitor

Příspěvekod luge » čtv kvě 02, 2013 8:45 pm

Exponent mám 1,15 a kapacitu podla batérií 180Ah u teba bude 200Ah.Ith-0,50 .TDT-3min.CEF-99%.It-4%.RME-001.RDD-001
DF-v lete 15%.CIS-50%
Myslím že ukazuje dobre.Na základe SOC prepínam siete.
Hlavne zosynchronizuj BMV keď budú batérie plne nabité.Napríklad ručne +- stlač súčasne 3s.
luge
 
Příspěvky: 523
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Re: Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod Porky » čtv kvě 02, 2013 9:10 pm

luge : Ok, díky. Zbytek mám stejně. Až na relé. To vůbec nepoužívám. Nějak mě v mém užití nenapadá smysl.

Jinak se pořád směju, jak ty baterie šlapou. Dnes jsem jim dal trošku pokouřit - rychlovarná konvice, vysavač... Až 150A jsem z nich sosal. A co ony na to? Nic.... Teď mám vycucnuto kolem 120Ah, odebírám 12-13A a napětí mám pořád cca 26V... A pořád je mohu zatěžovat kliďánko 150A.. O tom se mi s olovem ani nezdálo!

Směju se stejně, jako na začátku, když jsem dal přednost měniči od Victronu před Meanwellem a podobnými. Na papíře měl parametry Victron horší... No ale v reálu? Pár kamarádů má tyto levné měniče EMKO, MEANWELL a teda žádná sláva. Nakonec si museli koupit druhý, aby mohli trošku rozumně fungovat a už se přiblížili ceně mého Victronu. Zatím spokojenost - jak s bateriemi, tak měničem--
Porky
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte led 15, 2013 11:07 pm
Reputation: 1

Re: Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod luge » čtv kvě 02, 2013 9:31 pm

Porky píše:luge : Ok, díky. Zbytek mám stejně. Až na relé. To vůbec nepoužívám. Nějak mě v mém užití nenapadá smysl.

Jinak se pořád směju, jak ty baterie šlapou. Dnes jsem jim dal trošku pokouřit - rychlovarná konvice, vysavač... Až 150A jsem z nich sosal. A co ony na to? Nic.... Teď mám vycucnuto kolem 120Ah, odebírám 12-13A a napětí mám pořád cca 26V... A pořád je mohu zatěžovat kliďánko 150A.. O tom se mi s olovem ani nezdálo!

Směju se stejně, jako na začátku, když jsem dal přednost měniči od Victronu před Meanwellem a podobnými. Na papíře měl parametry Victron horší... No ale v reálu? Pár kamarádů má tyto levné měniče EMKO, MEANWELL a teda žádná sláva. Nakonec si museli koupit druhý, aby mohli trošku rozumně fungovat a už se přiblížili ceně mého Victronu. Zatím spokojenost - jak s bateriemi, tak měničem--

Tak je life sú tvrdý zdroj.Tiež mám podobné skúsennosti.
Smiem vedieť aký máš Victron?
luge
 
Příspěvky: 523
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Re: Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod Porky » pát kvě 03, 2013 8:42 am

luge : Multiplus 24/3000. Má špičkově 6000W dlouhodobě jen 2500W. Nicméně dlouhodobá zátěž 110-130A je v klidu. Ani se mi nerozbliká kontrolka owerload. To až tak při 160-170A a více. Ale to pořád drží - zkoušel jsem to na cca 2 minuty ho takhle zatížit, ale jen v rámci testů, kdy se sám vypne. Víc jsem nezkoušel, nemám na to srdce. V běžném provozu se nedostávám nad 130A na déle než 5 minut, když si ale vezmu napětí třeba 26V, tak je to 3380W, což je o víc jak 30% víc než těch 2500W udávaných výrobcem. Kamaráda Meanwell 3000 se má problém vůbec dostat k těm 3000W :)
Porky
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte led 15, 2013 11:07 pm
Reputation: 1

Re: Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod luge » pát kvě 03, 2013 6:24 pm

Porky píše:luge : Multiplus 24/3000. Má špičkově 6000W dlouhodobě jen 2500W. Nicméně dlouhodobá zátěž 110-130A je v klidu. Ani se mi nerozbliká kontrolka owerload. To až tak při 160-170A a více. Ale to pořád drží - zkoušel jsem to na cca 2 minuty ho takhle zatížit, ale jen v rámci testů, kdy se sám vypne. Víc jsem nezkoušel, nemám na to srdce. V běžném provozu se nedostávám nad 130A na déle než 5 minut, když si ale vezmu napětí třeba 26V, tak je to 3380W, což je o víc jak 30% víc než těch 2500W udávaných výrobcem. Kamaráda Meanwell 3000 se má problém vůbec dostat k těm 3000W :)

Porky:No super.Ja mám ten samý 16A.Cool mašinka. :) Ešte som netestoval preťaženia.100A trvale v pohode išiel som aj vyšie asi 145A ale nie dlho navedel som čo si môžem dovolit.Čakám na stykač ktorý chcem použit s prúdovým relé na vstup AC.Nastavím relé a keď stúpne spotreba napriklad nad 2500W tak menič prifázuje DS a tým ušanujem batérie.Nechcem mať stále pripojený vstup AC kôli spotrebe na prázdno +- 0,65A.
Ak dobre rozumiem v manuáli 4.3.1.píšu výstup 29A 230V AC out1.Ako vlastne pracuje PowerAssist.Menič bere z batérií a AC in1 súčasne?
Čakám na Interface.Ešte sa chcem pohrat z nastaveniami.Mám slúbený rýchlokurz od JRC z fora.
luge
 
Příspěvky: 523
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Re: Kapacita 1h/5h/20h - baterry monitor

Příspěvekod mopadzi » pát kvě 03, 2013 6:56 pm

Pan Taum píše:Peukert popisuje chování převážně olověných bateriíí, LiFePO4 se chovají úplně jinak. Ale obecně lze říct peukert konstanta pro LiFEPO4 je 1,02 - 1,06 v závislosti na velikosti článku, stáří a výrobci.


takže lze nějak odvodit kapacitu z napětí článku? Je na to vzorec? díky za osvětu :D
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
mopadzi
 
Příspěvky: 436
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputation: 11

Re: Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod gupa » pát kvě 03, 2013 7:12 pm

luge píše:Ako vlastne pracuje PowerAssist.Menič bere z batérií a AC in1 súčasne?
Čakám na Interface.Ešte sa chcem pohrat z nastaveniami.Mám slúbený rýchlokurz od JRC z fora.


Pracuje tak, že pokud je nastaven vstup AC na 3A a spotřeba stoupne nad 3A, tak se připne invertor a dorovná to do možností a nastavení měniče. Proto je v typu údaj 16, Měničem může protéct na vstupu 16A a na výstupu 16A plus měnič. Jestliže chci zpřáhnout více měničů nebo mám vyšší hlavní jistič, tak ta stupní hodnota 16A je málo.

Power Assist. Já jsem tuto možnost vypnul, připínám a odepínám měniče přes funkci Ignore AC input, není potřeba žádný stykač a proudové relé. Na nastavení je potřeba ale převodník a SW od Victronu.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1601
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 54

Re: Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod luge » pát kvě 03, 2013 7:29 pm

gupa píše:
luge píše:Ako vlastne pracuje PowerAssist.Menič bere z batérií a AC in1 súčasne?
Čakám na Interface.Ešte sa chcem pohrat z nastaveniami.Mám slúbený rýchlokurz od JRC z fora.


Pracuje tak, že pokud je nastaven vstup AC na 3A a spotřeba stoupne nad 3A, tak se připne invertor a dorovná to do možností a nastavení měniče. Proto je v typu údaj 16, Měničem může protéct na vstupu 16A a na výstupu 16A plus měnič. Jestliže chci zpřáhnout více měničů nebo mám vyšší hlavní jistič, tak ta stupní hodnota 16A je málo.

Power Assist. Já jsem tuto možnost vypnul, připínám a odepínám měniče přes funkci Ignore AC input, není potřeba žádný stykač a proudové relé. Na nastavení je potřeba ale převodník a SW od Victronu.

Aha vďaka.Čiže či chápem - keď nastavím vstup na 16A spotreba ide vyšie invertor to dorovná podla potreby k tomu ak je treba až 13A? Prevodník myslíš MK2-USB a soft?
Tak potom stykač s relé pouzijem v aplikácii s nabíjačkou podla napadu od drama.
luge
 
Příspěvky: 523
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Re: Kapacita 1h/5h/20h - baterry monitor

Příspěvekod Pan Taum » pát kvě 03, 2013 8:32 pm

mopadzi píše:
Pan Taum píše:Peukert popisuje chování převážně olověných bateriíí, LiFePO4 se chovají úplně jinak. Ale obecně lze říct peukert konstanta pro LiFEPO4 je 1,02 - 1,06 v závislosti na velikosti článku, stáří a výrobci.


takže lze nějak odvodit kapacitu z napětí článku? Je na to vzorec? díky za osvětu :D

Velmi blbě, lze to jen orientačně odhadnout v nezatíženém stavu - napětí naprázdno
viewtopic.php?f=39&t=732&p=14085#p14085
Pan Taum
 
Příspěvky: 517
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputation: 11

Re: Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod gupa » pát kvě 03, 2013 9:18 pm

luge píše:...keď nastavím vstup na 16A spotreba ide vyšie invertor to dorovná podla potreby k tomu ak je treba až 13A? Prevodník myslíš MK2-USB a soft?
Tak potom stykač s relé pouzijem v aplikácii s nabíjačkou podla napadu od drama.

Je to lodní měnič. Jestli je přístavní přípojka omezena např. 5A jističem, tak měnič ji dorovná a při potřebě nabíjet zase nabíjí. (verze s nabíječem) Je potřeba ty ampéry počítat a podle nich mít i kabely nebo dráty a ochrany a jističe. MK2 -usb a soft. Ano, ale ještě jsem si vzpomněl že je potřeba rovný ethernet kabel rj45.(nekřížený)
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1601
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 54

Re: Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod Porky » pát kvě 03, 2013 9:47 pm

No já power assist používám a je to super. Když je offpeak a zapnu třeba pračku a sušičku zároveň a odběr při náběhu se dostane nad 16A, tak místo aby to shodilo 16A jistič, co mám na domě, tak to došťouchne Multiplus. Super věc. Jinak Multiplus má přece relé v sobě.
Porky
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte led 15, 2013 11:07 pm
Reputation: 1

Re: Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod Porky » pát kvě 03, 2013 9:49 pm

gupa píše:
luge píše:...keď nastavím vstup na 16A spotreba ide vyšie invertor to dorovná podla potreby k tomu ak je treba až 13A? Prevodník myslíš MK2-USB a soft?
Tak potom stykač s relé pouzijem v aplikácii s nabíjačkou podla napadu od drama.

Je to lodní měnič. Jestli je přístavní přípojka omezena např. 5A jističem, tak měnič ji dorovná a při potřebě nabíjet zase nabíjí. (verze s nabíječem) Je potřeba ty ampéry počítat a podle nich mít i kabely nebo dráty a ochrany a jističe. MK2 -usb a soft. Ano, ale ještě jsem si vzpomněl že je potřeba rovný ethernet kabel rj45.(nekřížený)


Schválně si někdo multiplus namontujte do lodi, nebo do karavanu. Najednou budete mít pocit, že jste vyhodili peníze..
Porky
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte led 15, 2013 11:07 pm
Reputation: 1

Re: Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod luge » pát kvě 03, 2013 9:55 pm

Porky píše:No já power assist používám a je to super. Když je offpeak a zapnu třeba pračku a sušičku zároveň a odběr při náběhu se dostane nad 16A, tak místo aby to shodilo 16A jistič, co mám na domě, tak to došťouchne Multiplus. Super věc. Jinak Multiplus má přece relé v sobě.

Vidim že sa budem musiet do toho softu hlbšie zavrtať.To rele som myslel prudove kontrolné spínacie.Nabíjač mam vyradený pre info.
luge
 
Příspěvky: 523
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Re: Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod Porky » pát kvě 03, 2013 10:20 pm

Já jsem chtěl původně úplně odřadit elektroměr a vydat se na cestu výhradně ostrovního systému - měl jsem spor s dodavatelem energie. Ve finále jsem si spočítal, že výhodnější je pro mě režim UPS a jsem schopný ušetřit více než 2/3 výdajů za elektřinu a to bez nákupu drahých panelů. Nicméně teď když jsou ceny panelů tak dole, chci si koupit čtyři 240-280Wp panýlky spíš jen tak pro případ přežití v případě nějakých komplikací a na blbnutí. V naší obci se hojně staví a tak výpadek proudu i na 12 a více hodin je celkem běžný. Pro větší úsporu a soběstačnost teď chci řešit vytápění/větrání.
Porky
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte led 15, 2013 11:07 pm
Reputation: 1

Re: Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod luge » pát kvě 03, 2013 11:14 pm

Porky píše:Já jsem chtěl původně úplně odřadit elektroměr a vydat se na cestu výhradně ostrovního systému - měl jsem spor s dodavatelem energie. Ve finále jsem si spočítal, že výhodnější je pro mě režim UPS a jsem schopný ušetřit více než 2/3 výdajů za elektřinu a to bez nákupu drahých panelů. Nicméně teď když jsou ceny panelů tak dole, chci si koupit čtyři 240-280Wp panýlky spíš jen tak pro případ přežití v případě nějakých komplikací a na blbnutí. V naší obci se hojně staví a tak výpadek proudu i na 12 a více hodin je celkem běžný. Pro větší úsporu a soběstačnost teď chci řešit vytápění/větrání.

Myslím že plánované ::pv:: ::pv:: ::pv:: ::pv:: panýlky si oblúbiš. :)
luge
 
Příspěvky: 523
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Re: Kapacita 1h/5h/20h - battery monitor

Příspěvekod Porky » pát kvě 10, 2013 1:13 pm

Tak jsem teď victrona 2x za sebou trošku zatížil - nechtěně. K běžné spotřebě domu byla zapnutá sušička - celkem cca 140A při 26,5V. Neuvědomil jsem si, že jedu z baterek a zapnul k tomu rychlovarnou konvici. Celkem cca 250-255A. Hned jsem si toho všiml, tak jsem konvici vypnul, nicméně cca 7-8 vteřin jel Victron Multiplus 24 3000-16 při odběru cca až 6757W. Ono už těch 140A je víc než udává výrobce. Problém je, že nám poskytovatel elektrické energie spíná časy s přesností +/- 20minut. Takže když se nepodívám na panel, zda nabíjím, nebo spotřebovávám, tak se tohle občas stane - sušičku taky zapínám až v nízkém tarifu.
Porky
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte led 15, 2013 11:07 pm
Reputation: 1

Další

Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: NOPARasito, zovo a 2 návštevníků

Reputation System ©'