Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte pro 10, 2019 12:52 am


Boiler na AC a DC

Boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
PředchozíDalší

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod cikas » čtv kvě 23, 2013 6:16 am

Ajaj, táák to jsem nějak nepobral. Omlouvám se. Dlouho jsem přemýšlel co znamená to pl a dnes přišel ten správný okamžik.
12 panelů 210Wp. Zapojení 2x6 panelů přes PWM regulátor na Ac boiler - spirála 21 Ohmů.
cikas
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát bře 29, 2013 6:45 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod BigSandy » ned kvě 26, 2013 8:35 am

A tak kde koupit za lidovku ručičkovy voltmetr do 300V DC někdo neví
BigSandy
 
Příspěvky: 31
Registrován: sob kvě 11, 2013 5:49 am

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod Marek_Kuřim » ned kvě 26, 2013 8:40 am

BigSandy píše:A tak kde koupit za lidovku ručičkovy voltmetr do 300V DC někdo neví


první odkaz google.
http://www.gme.cz/voltmetry/panelovy-ru ... -p723-061/

k tomu 1:10 dělič a je to... ;)
Marek Svoboda
___________________________
oblíbená muzika: metal, folk, country
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
 
Příspěvky: 171
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Bydliště: Blansko

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod BigSandy » stř kvě 29, 2013 6:21 am

Hm,i tak se da :D
V hadexu mají ampérmetr i voltmetr po 86 kč (stejných parametru i velikosti)
Jinak přístroj doma a zapojen.
Jen se čeká na to posolené slunko, které se tento rok zatím moc nepochlapilo.
BigSandy
 
Příspěvky: 31
Registrován: sob kvě 11, 2013 5:49 am

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod cikas » stř kvě 29, 2013 8:26 am

Dobrý den,

mám zapojeny 2 série po 6 panelech rovnou na spirálu. Dává mi to max. 190V DC a 7,2A. Odpor spirály je 21 Ohmů. Dle ohmova vzorečku by tam mělo jít až 9A. Dával jsem dvě série paralerně v domnění, že to bude dávat maximální proud co vezme spirála. Pokud bych to zapojil někam jinam na jiný odpor třeba kolem 11 Ohmů, měl by se proud zdvojnásobit až na 14A.
Je má domněnka správná? Platí zde že pokud zapojím zdroje v sérii tak zvyšuji napětí ale proud zůstává stejný, pokud zapojím zdroje paralerně zůstává napětí stejné ale proud se sčítá?

Nebo je to u fotovoltaických panelů jinak?

Děkuji za odpovědi.
12 panelů 210Wp. Zapojení 2x6 panelů přes PWM regulátor na Ac boiler - spirála 21 Ohmů.
cikas
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát bře 29, 2013 6:45 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod cikas » stř říj 02, 2013 7:53 pm

Zdravím, vyvíjí se reg AC přímo z DC z panelů. Vypadá to dobře a držím palce. Pokud se to podaří, dá se na to přímo napojit jednoduché čerpadlo či ventilátor. Taková věc my na trhu chybí. Mám napojeny panely přímo do boileru a přebytečné Kw zatím nikam nedávám, neboť je to velká investice. Pokud se ta regulace podaří, dokážu lépe využít výkon instalovaný na střeše.
Odkaz pro zvědavce: http://volny.cz/oplockyj/Strana_5.htm
12 panelů 210Wp. Zapojení 2x6 panelů přes PWM regulátor na Ac boiler - spirála 21 Ohmů.
cikas
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát bře 29, 2013 6:45 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod Marek_Kuřim » čtv říj 03, 2013 11:13 am

cikas píše:Zdravím, vyvíjí se reg AC přímo z DC z panelů. Vypadá to dobře a držím palce. Pokud se to podaří, dá se na to přímo napojit jednoduché čerpadlo či ventilátor. Taková věc my na trhu chybí. Mám napojeny panely přímo do boileru a přebytečné Kw zatím nikam nedávám, neboť je to velká investice. Pokud se ta regulace podaří, dokážu lépe využít výkon instalovaný na střeše.
Odkaz pro zvědavce: http://volny.cz/oplockyj/Strana_5.htm


Asi bych vychaldnul. Motor (tedy indukční zátěž) s tím napájet nepůjde z důvodu násobně vyšších rozběhových proudů.
Pořád je to na ohmickou zátěž - tedy topnou spirálu bojleru.
Marek Svoboda
___________________________
oblíbená muzika: metal, folk, country
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
 
Příspěvky: 171
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Bydliště: Blansko

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod brumlaj » čtv říj 03, 2013 11:57 am

Marek_Kuřim píše:http://www.gme.cz/voltmetry/panelovy-rucickovy-voltmetr-mu-45-dc30v-p723-061/
k tomu 1:10 dělič a je to... ;)

hehe, pobavil mne popis voltmetru, prej bočník, koukám, že v GM mají jasno o měření.....
Ale k děliči - stačí pouze předřadník (jeden odpor), který v sérii s měřákem bude tvořit zmíněný dělič 1:10.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2023
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod ridchey » stř úno 12, 2014 7:08 am

lonsky rok stal celkove za starou belu,co se tyce slunecniho svitu,ale letos to vypada nadejne a uz sem tam prepnu dohrivani bojleru na solarni (fv)
v dobe rekonstrukce koupelny jsem jen tesne minul uvedeni kombinovaneho bojleru Drazicemi a tak mam pouze jednotelesovy 160L. A na to jiz bylo mysleno pri instalaci el.
o tahani oblouku jsem vedel,a tak k bojleru vedou dva kabely-silovy 6mm,a ovladaci 3x1,5
termostat je vyrazeny z puvodniho zapojeni bojleru a tazeny do rovadece,kde spina stykace.
mam tam dany jak prepinac pro rizeni bojleru z AC/DC,tak i prepinac siti AC/DC
zapojeno je to tak,aby se site nemohly v zadnem pripade nikdy potkat a aby ke konecnemu pripojeni te ktere site doslo az ve spravnych polohach.
jinak co se tyce stykacu,i kdyz maji samy o sobe pomerne dlouhe drahy kontaktu,tak pri vypnuti plneho solarniho prikonu se stykac rozsvitil a to pri dvoupolovem zapojeni. nakonec pomohlo zapojeni 3s+1p, neboli tri kontakty do serie a jeden zvlast,aby se dosahlo dvoupoloveho odpojeni.asi by slo i 2+2, je to nastejno,jde o vyuziti vsech odpojovacich drah kontaktu.
co se tyce mereni,tak se mi z Aukra podarilo sehnat voltmetr digitalni na din listu a do obvodu je zarazen analogovy ampermetr.osazeno je 9x240Wp v serii,napeti naprazdno cca 310V,v zatezi 210, teleso original 2kW, mel jsem tam i 1,8kW,ale neni to ono.
"čím méně toho tam je,tím méně se toho může pos...." :-)
ridchey
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned úno 09, 2014 12:42 am

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod ota » stř úno 12, 2014 10:10 am

Řešíme tady ztráty, 6 nebo 8 panelů, PWM/ MPPT body ...
Zkoušel tady někdo minimalizovat ztráty bojleru obložením izolací? Okolo nádrže bojleru jsou ubohé cca 3 cm (možná 5cm) pěny. POkud by se zabalil do vaty nebo polystyrenu, sníží se jeho 1kWh/den ztráta na minumum. Počítám 1kWh x365 dní x 4Kč/kWh to je cca1500Kč ročně. Pokud napájím bojler FV, vydrží mi teplá voda násobně déle a nebudu muset dávat tolik panelů. Chápu problematiku správně?
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1740
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod gwl-tech » stř úno 12, 2014 10:37 am

Fotky z instalace AC+DC bojleru zde na konci článku http://i4wifi.blog.cz/1402/nejlepsi-tec ... e-na-svete
Data v reálném čase lze sledovat tady: https://thingspeak.com/channels/10184#publicview
gwl-tech
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon črc 29, 2013 8:40 am

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod cikas » stř úno 12, 2014 12:24 pm

já jsem minulý rok od května do září nemusel ani jednou zapojovat ac přívod na bojler. Je pravda, že asi dvakrát jsme neměli teplou vodu, párkrát byla vlažná, jinak to šlo. Pokud se to povede i tento rok, budu spokojený. Jediný kde jsem to nepoznal bylo na celkové spotřebě el. energie, ale to přisuzuji koupení nové plasmové televizi a mateřské dovolené mé ženy. Kdy odběr televize nejspíše vyrovnal ušetřenou el. energie z boileru. :roll:
12 panelů 210Wp. Zapojení 2x6 panelů přes PWM regulátor na Ac boiler - spirála 21 Ohmů.
cikas
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát bře 29, 2013 6:45 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod kortas » stř úno 12, 2014 12:27 pm

BigSandy píše:A tak kde koupit za lidovku ručičkovy voltmetr do 300V DC někdo neví


Třeba tady 0-300V za 110Kč i s poštovným:

http://www.ebay.com/itm/AC-300V-VoltMet ... 3f256c00f8

Není potřeba žádný dělič...
kortas
 
Příspěvky: 51
Registrován: pát led 17, 2014 10:01 am

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod honzaL » stř úno 12, 2014 1:09 pm

ridchey píše:.....termostat je vyrazeny z puvodniho zapojeni bojleru a tazeny do rovadece,kde spina stykace.
......

Toto bych si já netroufl. Naopak jsem ještě přidal měření další (klasický termistor), které vyhodnocuji v PLC a podle teploty spínám nahřívání bojleru.
Problém je ale v tom, že FV nedává stálý výkon. Podrobnosti byly popsány na tomto vlákně na straně 3 nebo je můžete najít zde.
Řešení je několik. Jsou zde většinou na vlákně taky popsány, některá profi a dražší (Sunnybox), některá dobrá a levná (Oplocki). Já to řeším až za DC regulátorem (mimo AC měnič) a mám jistotu, že téměř nic neztrácím na výkonu. Používám to pochopitelně jako přepouštění přebytků.
Spínání pak řeším pomocí Výkonného MOSFETU viz obrázek. Je to profi, ale drahéééé :cry: . Měl by k tomu být paralelně ještě ochranný obvod, nedal jsem jej a při zkratu na DC mi to pěkně shořelo. :eek2:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 416
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod ridchey » stř úno 12, 2014 2:48 pm

to honza: hm,z jakeho duvodu? ja myslim,ze tu neni co by se melo potento, je to zapojeni bez menice,pouze se prepina termostat bud do ovladani stykace na AC-nizka sazba, nebo do stykace pro DC a navic je tam HW prepinac siti. a pomocne kontakty zajistuji,ze nedojde ke krizeni.
Jedina starost je,v prechodnych obdobich,si obcas prepnout na AC a dohrat to,co slunko nepostiha.pres zimu je to od konce listopadu do konce ledna spatenka se slunkem,tak jedu jen na AC nizkou sazbu.a v lete vetsinou neni problem,
celkove to jede uz asi 1,5 roku v pohode.
Polovodicove spinani DC vetve jsem kvuli oblouku taky zvazoval,bylo by jiste elegantnejsi,nicmene bych uz mel problem s mistem v rozvadeci.musel bych pridat pravdepodobne napajeci zdroj a ten ovladat,takze dalsi prvek co se muze podelat navic, a polov.rele ktere je ovladane sitovym napetim je pro tohle pouziti obtizne sehnatelne.
"čím méně toho tam je,tím méně se toho může pos...." :-)
ridchey
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned úno 09, 2014 12:42 am

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod honzaL » stř úno 12, 2014 3:52 pm

ridchey píše:...... prepina termostat bud do ovladani stykace na AC-nizka sazba, nebo do stykace pro DC a navic je tam HW prepinac siti. a pomocne kontakty zajistuji,ze nedojde ke krizeni.
.....


Pokud se nemýlím je termostat použit jako rozpínací prvek pro přívod energie. Mám radši v případech, kdy reálně hrozí expoloze zařízení při přetlakování, použití ještě dalšího pojistného prvku. Navíc termostat je poměrně nepřesný a neposkytuje žádnou další informaci o teplotě. Použití termistoru a ponechání stávajících prvků v projektu výrobce považuji za vhodné. Umožní mi to získat více informací a lépe řídit dobu spínání. Zásah do vnitřností bojleru je tedy jen přidání termistoru a vše ostatní se řeší mimo bojler.
Je pravda, že v mém DC/AC bojleru jsou 2 termostaty na DC a AC zvlášť a ještě jeden "pojistný" termostat, který je před oba provozní předřazený. holt jistota je jistota. :)
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 416
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod ridchey » stř úno 12, 2014 4:52 pm

tak termostat samozrejme zustal zapojen i s havarijnim odpojovacem v serii, takze je tam dvoji jisteni co se tyce teploty, jinak - protoze mam doma darling s pomerne velkou nadrzi,tak mam od bojleru vyrazenou zpetnou klapku,takze pripadny pretlak odfiltruje darling a i kdyby doslo k k naprostemu selhani vseho,tak porad zustava ve vodnim radu pojistny ventil.
bohuzel jsem nazivo nevidel vnitrek zapojeni AC+DC bojleru,a kdyz jsem resil to jiskreni,tak jsem oslovil primo Drazice a poslali mi foto a typ stykace,jaky pouzivaji.Myslim,ze v porovnani s nimi je moje reseni "bytelnejsi"
"čím méně toho tam je,tím méně se toho může pos...." :-)
ridchey
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned úno 09, 2014 12:42 am

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod gupa » stř úno 12, 2014 10:28 pm

ota píše:Řešíme tady ztráty, 6 nebo 8 panelů, PWM/ MPPT body ...
Zkoušel tady někdo minimalizovat ztráty bojleru obložením izolací? Okolo nádrže bojleru jsou ubohé cca 3 cm (možná 5cm) pěny. POkud by se zabalil do vaty nebo polystyrenu, sníží se jeho 1kWh/den ztráta na minumum. Počítám 1kWh x365 dní x 4Kč/kWh to je cca1500Kč ročně. Pokud napájím bojler FV, vydrží mi teplá voda násobně déle a nebudu muset dávat tolik panelů. Chápu problematiku správně?

Čím vyšší teplota vody, tím vyšší ztráty. Teplo proleze každou izolací podle odporu. Proleze i vatou 160mm kterou je dodatečně obalen (doslova procpán) ohřívač co mám. Příkon cca 300W. Bohatě stačí, kdo chce vymýšlet složité zapojení, tak o bude vymýšlet i bez toho, že lze ohřívat vodu déle s menšími nároky na výkon panelů, měniče, baterie a regulátoru.

Podle mne by stačilo toto plus stačí i malou baterii a panely, pro tu upravenou cca 300W spirálu co ohřívá tu vodu. Potom nějaké nastavení pokud světlo nesvítí, aby to tak nežralo baterii.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1700
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod jose » čtv úno 13, 2014 7:38 am

gupa píše:
ota píše:Řešíme tady ztráty, 6 nebo 8 panelů, PWM/ MPPT body ...
Zkoušel tady někdo minimalizovat ztráty bojleru obložením izolací? Okolo nádrže bojleru jsou ubohé cca 3 cm (možná 5cm) pěny. POkud by se zabalil do vaty nebo polystyrenu, sníží se jeho 1kWh/den ztráta na minumum. Počítám 1kWh x365 dní x 4Kč/kWh to je cca1500Kč ročně. Pokud napájím bojler FV, vydrží mi teplá voda násobně déle a nebudu muset dávat tolik panelů. Chápu problematiku správně?

Čím vyšší teplota vody, tím vyšší ztráty. Teplo proleze každou izolací podle odporu. Proleze i vatou 160mm kterou je dodatečně obalen (doslova procpán) ohřívač co mám. Příkon cca 300W.

Takže ota má při 5 cm izolace ztráty 1 kWh/den a gupa při 16 cm ztráty 0,3 kWh/den. To by sedělo: trojnásobná izolace, třetinové ztráty.
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 278
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice

Re: Boiler na AC a DC

Příspěvekod brumlaj » čtv úno 13, 2014 10:26 am

jose píše: gupa při 16 cm ztráty 0,3 kWh/den.
A na to jsi prosím Tě přišel kde? gupa píše, že má spirálu 300 W, o denních ztrátách se bohužel nezmiňuje, nebo jsem to přehlédl.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2023
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

PředchozíDalší

Zpět na Boilery, ohřev, vytápění, klimatizace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'