Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je sob črc 21, 2018 5:58 pm


Raspberry Pi 5V/300mA

Servery, desktopové počítače a notebooky, netbooky, PC monitory, periferie ...
PředchozíDalší

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod rob.brno » úte led 01, 2013 9:48 am

drama píše:Opravdu 230V AC na pinu Arduina není. SSR relé ale ovládat jde.


Ovládat půjde, ale možná spíš nízké výkony, PWM na Atmelu jede v cyklu tuším někde kolem 500Hz. U vyšších výkonů se obávám, že spínání SSR bude zdrojem solidního rušení.
Možná by bylo elegantní snímat stav sinusovky v síti a "nafázovat" spínání po celých půlvlnách(spínání a vypínání SSR v nule). Pokud stačí krok řiditelnosti po 1 setině, trval by jeden cyklus 1sec(v 1sec je 100 půlvln). Pokud by byl třeba kratší cyklus, tak by se zvětšoval i krok řiditelnosti.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 8

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod drama » úte led 01, 2013 10:40 am

Ono se to PWM dá docela dobře upravovat, ale k 1Hz se člověk nedostane.
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod rob.brno » úte led 01, 2013 10:45 am

drama píše:Ono se to PWM dá docela dobře upravovat, ale k 1Hz se člověk nedostane.

Jo, že se nechá pro frekvenci řízení PWM použít předděličku.
Tam by, ale šlo hlavně o to "sfázování" na vyp/zap. zátěže v nule, muselo by se to asi řešit kompletně SW.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 8

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod drama » úte led 01, 2013 10:58 am

Klasicke SSR v nule spina samo...
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod lwq » úte led 01, 2013 12:55 pm

... rychlej odkaz na peknej TFT dotykovej displej za cca. petiliko ... http://dx.com/p/arduino-compatible-3-2- ... 1&u=145725 ... mel by jit jak k arduinu, tak pres gpio k raspoj ...
Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod PTC » úte led 01, 2013 1:57 pm

ASDF
Naposledy upravil PTC dne úte led 15, 2013 5:33 pm, celkově upraveno 1
PTC
 
Příspěvky: 11
Registrován: pon říj 29, 2012 6:50 pm
Reputation: 0

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod drama » úte led 01, 2013 7:47 pm

PTC píše:PWMko lze vytvořit o jákekoliv frekvenci.

Hmmm, asi si nerozumíme. My tu diskutujeme o PWM výstupech Atmelu a tam opravdu není možné nastavit libovolnou frekvenci.
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod PTC » úte led 01, 2013 10:15 pm

A když se použije externí clock s proměnlivou frekvencí?
PTC
 
Příspěvky: 11
Registrován: pon říj 29, 2012 6:50 pm
Reputation: 0

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod drama » úte led 01, 2013 10:36 pm

Nevim ze by slo pouze pro PWM mit externi clock, opravdu to jde? Link? A jde to realizovat bez HW zmen na Arduinu? Pokud by to slo, bylo by to pro me hodne zajimave, protoze bych se mohl vykaslat na rucni generovani PWM v mem projektu ukladani prebytku...
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod PTC » úte led 01, 2013 10:48 pm

ASDF
Naposledy upravil PTC dne úte led 15, 2013 5:33 pm, celkově upraveno 1
PTC
 
Příspěvky: 11
Registrován: pon říj 29, 2012 6:50 pm
Reputation: 0

Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod lwq » úte led 01, 2013 10:58 pm

PTC píše:
Ten display na DX je předraženej. Na ebay se dá sehnat laciněji. //dx je celej předraženej - dřív býval lacinější, než se stal tak známým..

Koukněte se na datasheet MOC3041


Dx je drazsi nez ebay, ale nemusim resit postovny, od koho to kupuju, zda je spolehlivej, kdy to posle a vubec zakaznickou podporu... Je to daaleko spolehlivejsi.
Na ebay se vetsinou snazim vykaslat ;-)
Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod rob.brno » stř led 02, 2013 8:28 am

PTC píše:PWMko lze vytvořit o jákekoliv frekvenci.


Mě takřka vůbec nejde o frekvenci, ale o to spínat bez rušení zátěž na 230V. A tam jako nejelegantnější řešení vychází "nafázování" na frekvenci sítě , tak aby se zapínala a vypínala zátěž vždy v nule a při kroku jedné setiny(řízení výkonu), tak vychází cyklus PWM 1sec. Bohužel to nepůjde asi řešit jinak než komplet softwarově.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 8

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod rob.brno » stř led 02, 2013 2:30 pm

drama píše:Nevim ze by slo pouze pro PWM mit externi clock, opravdu to jde? Link? A jde to realizovat bez HW zmen na Arduinu? Pokud by to slo, bylo by to pro me hodne zajimave, protoze bych se mohl vykaslat na rucni generovani PWM v mem projektu ukladani prebytku...

A nešlo by pomocí counteru "cvičit" s nějakým výstupem, který obratem připojit na nějaký vstup a tento vstup použít jako zdroj hodin pro PWM?

Přemýšlím zda bude těžké připojit na analog. vstup čidlo teploty s NTC charakteristikou a nějak jednoduše měřit teplotu.

Jinak uP Atmel je bomba, naprosto se nedá srovnávat s 8057 nebo podobnýma, umí plno HW funkcí.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 8

Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod lwq » čtv led 03, 2013 1:37 am

Proc cidlo teploty s NTC a tak podobne? Jednoduse na Arduinu rozjet 1wire sbernici a muzes mit teplomeru typu DS18B20 desitky a na dvoudratovy sbernici... ;-)
Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod rob.brno » čtv led 03, 2013 9:21 am

lwq píše:Proc cidlo teploty s NTC a tak podobne? Jednoduse na Arduinu rozjet 1wire sbernici a muzes mit teplomeru typu DS18B20 desitky a na dvoudratovy sbernici... ;-)


Z "historických důvodů" mám cca 11 těchto čidel, tak bych musel kupovat všechny nové. Dále jedno čidlo je na soláru, kde může jít teplota k 300st - DS18B20 je jen do 125st. PAk mám k čidlům tahán jen dvoužilový kábl, digitál bude potřebovat 3 žíly.
Ale za cenu 55kč to není špatná alternativa.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 8

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod drama » čtv led 03, 2013 9:29 am

3 žíly? Víte proč se to jmenuje 1-wire? :)
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod rob.brno » čtv led 03, 2013 9:35 am

drama píše:3 žíly? Víte proč se to jmenuje 1-wire? :)

Plus Vcc a zem jsou dohromady 3 žíly.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 8

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod matej » čtv led 03, 2013 9:50 am

Ano, jeden 3-žilový kabel :-) V parasitic-mode 2 žilový.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 799
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 39

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod drama » čtv led 03, 2013 10:05 am

1-wire mám doma, takže samozřejmě vím o čem je řeč, ale argument, že teď používáte 2 vodiče a musel byste použít tři je absurdní. I ve hvězdicové toplogii mi funguje v parazitním módu mnoho desítek metrů sběrnice - všechny teploty a nově i měření rychlosti větru na http://postolka.klikva.net/
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: Raspberry Pi 5V/300mA

Příspěvekod rob.brno » čtv led 03, 2013 10:42 am

matej píše:Ano, jeden 3-žilový kabel :-) V parasitic-mode 2 žilový.

Ano, už to vidím, že by to mělo jet i na 2-žilách v parazit režimu. Tedy, že se na datový drát namoduluje i napájení.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 8

PředchozíDalší

Zpět na Servery, počítače a notebooky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'